Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Resistanssi ja Ohmin laki
Advertisements

Sähkö ja Magnetismi 4 op Jouko Teeriaho Ramk/Teli.
3 TYÖ MUUTTAA MEKAANISTA ENERGIAA
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
Virtapiirit.
2 VASTUKSET.
Pyörrevirrat TNE FY 7/
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Kondensaattori lyhyesti
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
2.1 Sähkömagneettinen induktio
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Veden ja sähkön virtaus
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA 15.AALTOYHTÄLÖT.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Avain Fysiikka 3 | Luku 1 Magneetissa on kaksi napaa, N-napa ja S-napa. Magneetin erinimiset navat vetävät toisiaan puoleensa ja samannimiset navat hylkivät.
 Energia, työ ja liike – Youtube tai osoite Energia, työ ja liike – Youtube Milloin tehdään fysikaalista työtä?
Elektroniikan komponentit
Virtapiirit.
Määritä vastuksen resistanssi 1
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
Tiivistelmä 2. Jännite ja sähkövirta
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
Tiivistelmä 3. Liike Nopeus kuvaa aikayksikössä kuljettua matkaa.
19. Liikettä vastustavat voimat
Fysiikan käsitteitä AGORA (Pieni oppimäärä) Sähköopin
28. Sähkölaitteet tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
31. Salama on hankaussähköilmiö
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
1.3 Ohmin laki ja resistanssi
Sähkövaraus ja sähkökenttä
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Coulombin laki Kahden varauksen välillä vaikuttaa voima F [N], joka on suoraan verrannollinen varauksien (Q1 ja Q2 [C]) suuruuteen ja kääntäen verrannollinen.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Vaasan yliopisto | Sähkötekniikka | SATE2108 Sähkövuo ja Gaussin laki
SATE2180 Kenttäteorian perusteet Siirrosvirta Sähkötekniikka/MV
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Sähkövirta I ja virtatiheys J
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE2180 Kenttäteorian perusteet Työ, energia ja potentiaali (Staattinen sähkökenttä) Sähkötekniikka/MV.
SATE2180 Kenttäteorian perusteet Magneettikentässä vaikuttavat voimat ja vääntömomentit Sähkötekniikka/MV.
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
Induktanssin määrittäminen
Esityksen transkriptio:

Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004

Sisältö Sähköstatiikkaa Tasavirtapiirit Magnetismi Puolijohdekomponentit Sähkömagneettinen säteily

Sähköstatiikkaa Virta ja varaus Influenssi Coulombin voima Sähkökenttä, potentiaali ja jännite Johde ja eriste sähkökentässä Homogeeninen sähkökenttä Kondensaattori Vastus ja resistanssi (Ohmin laki ja kytkennät) Tasajännitelähteet (kuormitussuora) Vastuskytkennät Tasavirtapiirit

Sähkövirta I ja varaus Q sähkövirta=electrical currency, varaus = charge I = Q / t Sähkövirta on varausten liikettä johtimen läpi. Virta = johtimen poikkipinnan läpi kulkeva virta aikayksikössä , kaavana I = Q / t Virran yksikkö on 1 A (Ampeeri), joka määritellään magneettisten voimavaikutusten avulla myöhemmin Varauksen yksikkö = 1 As = 1 C (Coulombi eli Ampeerisekunti )

Varaus (Electrical Charce) Q * yksikkö: 1C (Coulombi eli Ampeerisekunti) * erimerkkiset varaukset vetävät toisiaan puoleensa, samanmerkkiset hylkivät * alkeisvaraus e = 1,6021 * 10-19 C (elektronilla -e) * eristeessä, kuten lasisauvassa varaus on paikallaan * johteessa, kuten metallissa varaus pääsee liikkumaan ja jakautuu koko kappaleeseen * kappaleen sähkövaraus johtuu elektronien yli-tai alijäämästä

Influenssi=varausten jakautuminen ulkoisen varauksen vaikutuksesta Positiivisesti varattu sauva aiheuttaa varaamattomassa kappaleessa varausten jakautumisen johde + + + + - - - + + +

Varauksen jakautuminen johteessa ja eristeessä Johteessa varaus (elektronit) hakeutuu ulkonemiin Eristeessä varaus ei pääse liikkumaan alkuperäiseltä paikaltaan - - - - - - - - - Mieti, mihin perustuu ukkosenjohdattimen toiminta tai esim. kärkien käyttö kipinän synnyttämisessä?

Coulombin laki F + Q1 r + Q2 F Kahden pistevarauksen Q1 ja Q2 välillä vallitsee sähköinen voima F + Q1 r = varausten välimatka  = väliaineen permitiivisyys Tyhjiössä  = 0 = r + Q2 F Muussa kuin tyhjiössä  = r 0 missä r on väliaineen suhteellinen permitiivisyys

Esim. Laske kahden toisistaan 50 cm päässä olevan 2 Esim. Laske kahden toisistaan 50 cm päässä olevan 2.0 C varauksen välinen voima a) tyhjiössä b) lasissa, jolle r=2.5 Ratkaisu: a) tyhjiö b) lasissa sähköinen voima on 1/2.5 osa tyhjiön arvosta eli 0.090 N

Sähkökenttä E (Electric Field) Varaus Q vaikuttaa siis ympäristössään oleviin muihin varauksiin sähköisellä voimalla Tätä voimavaikutusta +1C:n testivarausta kohden kutsutaan sähkökentäksi Kenttää kuvataan kenttäviivoilla A q r +Q Pistevarauksen sähkökenttä pisteessä A

Potentiaali V ja jännite U Kun varausta liikutetaan sähkökentässä, joudutaan tekemään työtä Potentiaali = työ varausyksikköä kohden, joka tarvitaan tuomaan varaus äärettömän kaukaa tiettyyn pisteeseen sähkökentässä Potentiaali on sähkökentän tietyn pisteen ominaisuus Jännite on kahden pisteen välinen potentiaaliero Potentiaali Potentiaalin yksikkö 1 J/C on nimeltään 1 V (Voltti)

Homogeeninen sähkökenttä Jos esim. levyn pinnalla on varaus jakautunut tasaisesti, on sähkökentän suuruus levyn lähellä vakio ja se on kohtisuorassa levyjä vastaan kenttä E =  /(2) missä  = Q/A = levyn varauskate (varaus pinta-alayksikköä kohti) + + + + + + + + + + + +

Kenttä kahden levyn välissä mm. kondensaattorilevyjen välissä + + + + + + + + + + + + - - - - - - - - - - - - - - - - kenttä E =  / missä  = Q/A = levyn varauskate (varaus pinta-alayksikköä kohti)