Matematiikka ja fysiikka AUTO-ALA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SMART Board Interaktiivinen esitystaulu -> yhdistää perinteisen liitu- ja tussitaulun sekä tietokonekuvan Sormesi on hiiri! Laura Viljamaa 2011.
Advertisements

Toimintaohjeet opelle
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
A´ P´ V´ L´ A k (mittakaava) Yhdenmuotoisuus ja mittakaava Luonnossa P
GEOMETRIA MAA
Tiheys.
Tilavuus.
Tilavuus.
Kappaleiden tilavuus 8m 5m 7cm 5 cm 14cm 6cm 4cm 4cm 3cm 10cm.
Yksikkömuunnokset.
TUME II / Tilastollinen osuus
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
Geometria MA 03 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
KANTATAAJUINEN BINÄÄRINEN SIIRTOJÄRJESTELMÄ AWGN-KANAVASSA
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
8 -luokan biologian maasto-opiskelua
Mittaustekniikka (3 op)
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä
Pyramidin ja kartion ala ja tilavuus
Havainnollisuus matematiikan opetuksessa käsitekartat Luennot klo
Virhelähteet yksittäisten puiden latvusten ilmakuvamittauksessa Antti Mäkinen Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / Metsävarojen käytön laitos.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tilastollisia menetelmiä
Havainnollisuus ja kokemuksellisuus Workshop klo
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
Mittaaminen. Teet mittauksia, kun  Tarkistat painosi  Katsot aikaa kellostasi  Tarkistat, onko sinulla kuumetta  Punnitset appelsiinin Mitä mittauksia.
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS. OPINTOJAKSON TOTEUTUS  KESTO: –  AVOIMEN OPISKELIJAT: – YKSI LUOKA (SUOMI) – LUOKKA ICT02O-1.
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
Tiheys
1 TUTKITTAVAA KOHDETTA KUTSUTAAN SYSTEEMIKSI
2. MÄÄRÄTTY INTEGRAALI Pinta-alan käsite Kirja, sivut
Toimintaohjeet opelle
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
Suorien leikkauspiste
Lions Clubs International  Lohkon puheenjohtajan koulutus.
14. Aine laajenee lämmetessään
Väliaineen vastus.
Ideaalikaasun tilanyhtälö
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
Mittaaminen AKV & HKL.
Laske päässä. Potenssi Kolmioita Tasakylkinen kolmio kaksi yhtä pitkää kylkeä kantakulmat yhtä suuret. Kolmion kulmien summa on 180°. Tasasivuinen.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Suureet ja mittaaminen  Mittaa saamastasi esineestä kaksi eri suuretta kahdella eri välineellä (yhteensä siis 4 eri mittausta). Valitse sopiva väline,
LÄMPÖLAAJENEMINEN Kun ainetta lämmitetään, sen rakenneosasten lämpöliike voimistuu. Silloin rakenneosaset tarvitsevat enemmän tilaa ja aine laajenee. Vastaavasti.
8 Lämpölaajeneminen.
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Heilurin liike- ja potentiaalienergia
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Mitkä asiat vaikuttavat heilurin taajuuteen?
3. PYTHAGORAS a Esim. 1 Nimeä kolmion β b α c a) hypotenuusa c
Vaikuttaako heilurin pituus taajuuteen?
Mitkä asiat vaikuttavat heilurin taajuuteen?
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
3 Suureyhtälöt Fysiikan tehtävän ratkaisu:
Mekaaninen energia ja työ
Määritä vaunun potentiaali- ja liike-energia
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
Microsoft Office Excel
1 Termodynaaminen systeemi
Avaruusgeometria.
Avaruusgeometria.
Tiheys Toisiinsa liukenemattomat aineet asettuvat tiheysjärjestykseen tihein alimmaksi. Eri aineilla on eri tiheys. Tiheyden kaava: tiheys massa tilavuus.
Tiheyden määrittäminen laskemalla
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
Esityksen transkriptio:

Matematiikka ja fysiikka AUTO-ALA

1. MATEMATIIKKA Pinta-alojen kokeellinen mittaus arkkimenetelmällä TAVOITE Opiskelijat ymmärtävät pinta-alan käsitteen ja mittaamisen hallinnan merkityksen autoalalla sekä oppivat laskemaan suorakulmion ja kolmion pinta-aloja TEORIA Kerrataan suorakulmion ja kolmion pinta-alan laskeminen. Esitellään arkkimenetelmä, jossa yhden A4-arkin pinta-alaksi määritetään 6 dm2. Pohditaan mikä on kerran tai kaksi kertaa taitetun A4-arkin pinta-ala. Pohditaan yhdessä missä tilanteissa auton pinta-aloja täytyy määrittää ja mikä merkitys on sillä, että pinta-ala on oikein määritetty. TOTEUTUS Opiskelijat mittaavat A4-arkin sekä rullamitan avulla luokassa olevan henkilöauton osien pinta-aloja

1. MATEMATIIKKA Pinta-alojen kokeellinen mittaus arkkimenetelmällä

1. MATEMATIIKKA Pinta-alojen kokeellinen mittaus arkkimenetelmällä

1. MATEMATIIKKA Pinta-alojen kokeellinen mittaus arkkimenetelmällä TULOSTEN TARKASTELU Arkkimenetelmällä määritettyjä sekä rullamitalla mitattujen pituuksien avulla laskettuja tuloksia verrataan Cabas-laskentaohjelmasta löytyviin tarkkoihin pinta-aloihin. Pohditaan mahdollisia virhelähteitä. Arkkimenetelmä perustuu siihen, että yhden A4-arkin pinta-ala on 6 dm2. Opiskelijoiden kanssa voidaan laskea A4-arkin tarkka pinta-ala ja pohtia tästä mahdollisesti aiheutuvan virheen suuruutta.

2. MATEMATIIKKA Tilavuuksien kokeellinen määritys TAVOITE Opiskelijat ymmärtävät tilavuuden käsitteen ja oppivat laskemaan suorakulmaisen särmiön ja lieriön tilavuuksia sekä oppivat vetomittojen ja tilavuusmittojen vastaavuuden TEORIA Kerrataan suorakulmaisen särmiön ja lieriön tilavuuden laskukaavat. Kerrataan tilavuuden yksiköt ja vetomitat sekä niiden vastaavuus. TOTEUTUS Opiskelijat mittaavat työsalissa tilavuuksia litroina ja desilitroina täyttämällä vedellä moottorin sylinterin, polttoainesäiliön ja tuulilasinpesunestesäiliön. Tämän jälkeen opiskelijat mittaavat sylinterin halkaisijan ja iskunpituuden ja laskevat sylinterin tilavuuden sekä mittaavat säiliöiden pituuden, leveyden ja korkeuden ja laskevat tilavuudet. Lasketut tilavuudet yksikössä cm3 muutetaan litroiksi.

2. MATEMATIIKKA Tilavuuksien kokeellinen määritys

2. MATEMATIIKKA Tilavuuksien kokeellinen määritys

2. MATEMATIIKKA Tilavuuksien kokeellinen määritys TULOSTEN TARKASTELU Tarkastellaan lopuksi yhdessä tuloksia ja pohditaan mahdollisia virhelähteitä. Pohditaan moottorin tilavuuksien ilmoittamista, kun tiedetään yhden sylinterin tilavuus.

3. MATEMATIIKKA Mittaaminen ja tilastolliset tunnusluvut TAVOITE Opiskelijat harjaantuvat mittaustarkkuudessa sekä oppivat laskemaan keskiarvon, moodin ja mediaanin mittaustuloksista TEORIA Kerrataan mikrometrin käyttö ja tilastolliset tunnusluvut keskiarvo, moodi ja mediaani TOTEUTUS Opiskelijat mittaavat mikrometrillä männän halkaisijan sekä jarrudynamometrillä henkilöauton käyttöjarrun ja käsijarrun jarruvoiman. Opiskelijat tekevät mittaukset pareittain, mittaustulokset kootaan taululle ja niistä lasketaan tilastollisia tunnuslukuja

3. MATEMATIIKKA Mittaaminen ja tilastolliset tunnusluvut

3. MATEMATIIKKA Mittaaminen ja tilastolliset tunnusluvut

3. MATEMATIIKKA Mittaaminen ja tilastolliset tunnusluvut TULOSTEN TARKASTELU Lasketaan keskiarvo, moodi ja mediaani Esitellään keskihajonnan käsite ja kaava Lasketaan excelillä keskihajonta

4. FYSIIKKA LÄMPÖOPPI Lämpölaajeneminen: Termostaatin toiminta TAVOITE Opiskelijat ymmärtävät lämpölaajenemisen ilmiönä ja sen merkityksen auton jäähdytysjärjestelmän termostaatin toiminnassa TEORIA Opiskellaan lämpölaajenemisen periaate ja kaksoismetallilämpömittarin toimintaperiaate TOTEUTUS Opiskelijat seuraavat opettajan demona tekemää termostaatin lämmittämistä vesihauteessa. Opiskelijoiden tehtävänä on tarkkailla lämpötilaa ja termostaatin aukeamista.

4. FYSIIKKA LÄMPÖOPPI Lämpölaajeneminen: Termostaatin toiminta

5. FYSIIKKA LÄMPÖOPPI Lämpölaajeneminen: Kupariputken pituuden muutos TAVOITE Opiskelijat ymmärtävät lämpölaajenemisen ilmiönä ja osaavat laskea pituuden lämpölaajenemiskertoimen TEORIA Opiskellaan lämpölaajenemisen periaate ja pituuden lämpölaajenemisen laskeminen TOTEUTUS Opiskelijat lämmittävät kupariputkea, jonka pituus mitataan ennen ja jälkeen lämmityksen. Mitataan samalla putken lämpötilaa.

5. FYSIIKKA LÄMPÖOPPI Lämpölaajeneminen: Kupariputken pituuden muutos

6. FYSIIKKA DYNAMIIKKA Momentti TAVOITE Opiskelijat ymmärtävät momentin käsitteen ja sen merkityksen autoalalla TEORIA Opiskellaan momentin laskemisen periaate eli voiman ja voiman varren tulo. TOTEUTUS Opiskelijat kokeilevat momenttiavaimella erilaisia momentteja katkoessaan pultteja. Opiskelijat pohtivat mihin kohtaan jatkovartta tietyn massan omaava henkilö käy seisomaan halutun momentin aikaansaamiseksi.

6. FYSIIKKA DYNAMIIKKA Momentti