Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Onko pakko leikata, mistä rahat kuntien palveluihin? Yrjö Hakanen Suomen sosiaalifoorumi
Advertisements

Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Akavan verotavoitteet hallitusohjelmaan. Verouudistus hallitusohjelmaan Tulevan hallituksen ohjelmaan talouskasvua, työllisyyttä, osaamista ja yrittämistä.
Työuran pituus Ydinindikaattorit
Tekninen sopimus – ( ) JHL:n HALLITUS Hannu Salminen / Dan Koivulaakso.
Etuuksia koskevat kannanotot AKKU-johtoryhmän esitysten johdosta •Aikuiskoulutus on tullut myöhään tuen piiriin, ja sen taso on myös alhaisimpia. Ajatuksena.
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
”Työvoima tehokkaaseen käyttöön”
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Kansantaloutemme menestystekijät, uhat ja mahdollisuudet Tammikuun kihlaus –seminaari Pääjohtaja.
Suomen kansantalous 2010-luvulla Juhana Vartiainen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.
Solidaarinen palkkapolitiikka PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Suomen ja euroopan taloustilanne, katsaus
Onko mahdollista yhdistää Vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen? Anni Sinnemäki
Sixten Korkman ETLA JULKISEN TALOUDEN KESTÄVYYYSNÄKYMÄT AJANKOHTAISTEN POLITIIKKAVALINTOJEN VALOSSA 1. Julkisen talouden alijäämätaipumus (deficit bias)
Talousnäkymät, julkinen talous ja talouspolitiikan linja Ilkka Kajaste.
Akavan veropoliittinen ohjelma 2019
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikan tavoitteet 2011–2015 Tutkimus saa maksaa – talous kasvaa Akavan hallitusohjelmatavoitteet Tausta-aineisto.
Esa Iivonen (MLL): Lasten peruspalveluiden leikkaukset tulevat kalliiksi ( ) Peruspalvelut aliresurssoituja, korjaavat palvelut voimakkaassa kasvussa.
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Palkkojen muutos, työn tulo-osuus ja globalisaatio
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Talousnäkymät euroalueella ja Suomessa Vesa Vihriälä
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Maailmantalouden näkymät ja Suomen haasteet Pääjohtaja Erkki Liikanen
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Verotus ja talous taantumassa – entä sen jälkeen? Vero Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen.
Tutkimusosasto Näkemyksiä ammattiliittojen roolista köyhyyden vähentäjänä Ilpo Airio, VTT, erikoistutkija Kela, Tutkimusosasto.
Julkisten ja hyvinvointialojen tulevaisuus ja osaamistarpeet Skills-seminaari Tuire Santamäki-Vuori puheenjohtaja Julkisten ja hyvinvointialojen.
EK 1 TYÖELÄMÄN TULEVAISUUDEN VISIO Christoffer Taxell Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Pertti Koistinen Työllisyysturva globalisoituvassa taloudessa Näkökohtia joukkoirtisanomisiin.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Askel aikaa edelle Maailma haastaa – suomalainen työvoima vastaa Leila Kostiainen
Hyvinvointivaltio 2010-luvulla – mitä kello on lyönyt?
Hyvinvointiyhteiskunnan kunto-ohjelma ja yritysten kilpailukyky Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto
Eduskuntavaalit 2015 Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL omissakäsissä.fi.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden näkymät vuosina Euro & talous 3/2011 Pääjohtaja Erkki Liikanen
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL JHL:n näkemys Viron veromallista 1.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Pätkitty, halkaistu ja sääntelystä irtoava työ leviää – leviääkö hyvinvointi? SAK:n työympäristöseminaari, Kiljava Työn teettäminen reiluksi.
Tutkimusosasto "Köyhyysvuosi päättyi, köyhyys jäi" (HS ) Mikko Niemelä Tutkimusosasto, Kela
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Mitä hyvinvointivaltion pelastamiseksi tarvitaan? Vesa Vihriälä 14.4.
Taloudellinen tilanne ja talouspolitiikan mahdollisuudet
Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulot ja rahoitus Eeva Poutiainen, Juha Knuuti ja Janne Salonen.
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS TALOUSENNUSTE 2016– EnnustepäällikköEero Lehto Muut ennusteryhmän jäsenetSeija Ilmakunnas Ilkka Kiema Sakari.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
Suomen talouden tulevaisuus
Julkinen talous = Valtion, kuntien, kuntayhtymien ja sosiaalirahastojen (KELA, työeläkeyhtiöt) talous Valtion talous Hallitus valmistelee ja eduskunta.
KESTÄVYYSVAJE.
Finanssipolittiikka.
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
KESTÄVYYSVAJE.
Tervetuloa oman verotuksen asiantuntijaksi
MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO
Vienti osana kansantaloutta
Pohjois-Suomi tilastoissa Seurantakomitea, Helsinki
Elinkeinopolitiikalla kasvua
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Suomalainen palkkarakenne: muutokset - syyt - seuraukset
Maailmantalouden kasvu jatkuu suotuisana
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Esityksen transkriptio:

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltio 2010-luvulla – mitä kello on lyönyt? [PT:n raportti nro 30 (2015), toim. Heikki Taimio] Julkisen sektorin koko Olli Savela, TK Julkiset palvelut Matti Tuomala, TaY Yksityistäminen Heikki Taimio, PT Kestävyysvaje Olli Kangas, KELA, Joakim Palme, UppY, Markus Kainu, TY Säästöpolitiikan vaihtoehdot Markku Lehmus, VATT, Hannu Tanninen, ISY, Matti Tuomala TaY Verot, tulonjako ja perusturva Marja Riihelä & Risto Sullström, VATT, Matti Tuomala, TaY, Ilpo Suoniemi, PT, Pertti Honkanen, KELA Työmarkkinoiden joustavuus ja rakennepolitiikka Petri Böckerman, TY, Merja Kauhanen, Heikki Taimio & Eero Lehto, PT

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Julkisen sektorin koko Julkisella sektorilla työskentelevien osuus koko työväestöstä on noin 25 prosenttia ja sen on pysynyt tällä tasolla noin 25 vuoden ajan Julkisten menojen suhde kokonaistuotannon arvoon vaihtelee; taantumien aikana suhdeluku nousee, kun kokonaistuotanto supistuu Suomen julkiset menot ovat lähes 120 mrd euroa; tästä summasta julkisen sektorin omien työvoimakustannusten osuus on vain 29 mrd euroa – suurimmat menoerät muodostuvat tulonsiirroista kuten eläkkeistä

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Julkiset palvelut ja yksityistäminen Julkiset palvelut lisäävät hyvinvointia ja tasa-arvoa Terveys-, sosiaali- ja koulutuspalvelut Julkiset palvelut parantavat työllisyyttä ja kasvattavat yrityssektorin tuottavuutta Päivähoito, vanhus- ja vammaispalvelut Koulutus, tutkimus ja infrastruktuuri Julkinen hyvinvointipalvelujen tuotanto turvaa usein tehokkaamman, kattavamman, vakaamman ja tasa- arvoisemman palvelutarjooman kun yksityistetyt palvelut Ulkoistaminen ja yksityistäminen edellyttävät (kallista) hankintabyrokratiaa ja laadunvalvontaa ja voivat silti asettaa palvelujen tarvitsijat eriarvoiseen asemaan (vrt. Ruotsin kokemukset)

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Kestävyysvaje ja talouspolitiikka Huoli kestävyysvajeesta on saanut monet vaatimaan julkisten menojen jyrkkiä leikkauksia Kestävyysvaje riippuu työllisyyden kehityksestä Menojen leikkaamisen sijasta talouspolitiikan pitäisi keskittyä parantamaan kaikkien ikäryhmien työllisyyttä – tällöin työurat pidentyvät ja kestävyysvaje pienenee

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Verotus ja tulonjako Tuloerot ovat kasvaneet Suomessa viimeisen 20 vuoden aikana Samaan aikaan pysyvästi köyhien osuus väestöstä on kasvanut Tärkeimmät syyt tuloerojen kasvuun ovat pääomatulojen voimakas kasvu ja pääomatulojen verotuksen keventyminen Nämä muutokset ovat johtaneet siihen, että erityisesti tulonsaajien ylimmän 1 prosentin tulot ovat nousseet nopeasti – samaan aikaan köyhimpien tulot ovat nousseet vain vähän

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työmarkkinoiden joustavuus Usein väitetään, että suomalaiset työmarkkinat ovat jäykät, minkä vuoksi tarvitaan joustavuutta lisääviä rakenteellisia uudistuksia Todellisuudessa Yksilötason palkat ovat joustamattomia, mutta kollektiivisesti voidaan sopia palkkojen joustosta Irtisanomissuoja on Suomessa heikompi kuin Euroopassa keskimäärin Määräaikaisia työsuhteita on Suomessa enemmän kuin EU-maissa keskimäärin Suomessa on runsaasti mahdollisuuksia työaikajoustoihin ja toiminnallisiin joustoihin Työvoiman liikkuvuus on korkealla tasolla