Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Advertisements

Kiuruveden seurakunta 150 vuotta
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Suora ja epäsuora esitys
Naisena olemisen ihanuus! Loistava, tuntematon Naiskirjailija
Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja ”
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
License To Kill Yleistietoa  Kirjailija Ian Flemingin vuonna 1952 kehittämä fiktiivinen brittiläinen agentti.  Useita romaaneja ja elokuvia. Eri Bond.
Teollisuustyöläisten elämää
Romantiikan aikakausi
Kaikkea mahdollista! Tässä esityksessä on arvoituksia ja muuta pakollista asiaan kuuluvaa. Tämä esitys on lopullinen eikä siitä voi valittaa. Aloitetaanpa…
Suomen kuvataiteen kultakausi
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Romantiikka.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Keskiajan kirjallisuus
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Suomen yhteiskunnallinen uudistuminen:
Johan Julius Christian (Jean) Sibelius
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
Lauri Viidan lapsuudenkoti
PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen.
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
RUOTSI.
ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa.
Tervetuloa eksymään symbolimetsän sokkeloihin!
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Romantiikka & realismi:
Suomen taiteen kultakausi
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
SAMURAIT.
Suomalaisia teollisuuden uranuurtajia
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Tyylimäärittelyjen käyttö Nykyaikana html-dokumentin (webbisivun tai webbisivuston) muotoilu tehdään kätevimmin tyylimäärittelyjen avulla (CSS-määrittelyt)
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
Taidefilosofia V Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.
Modernismin tulo Suomeen
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
1880 -luvun realismi Kuvaa todellisuutta sekä yhteiskunnan ongelmia.
Itsenäisyyden ajan alkuvuosikymmenet (1900 – 1940-luvut) kirjallisuudessamme Monien ryhmittymien aikaa.
KESKEISET TYYLISUUNNAT TEKSTITAITOKOKEESSA ROMANTIIKKA, REALISMI JA MODERNISMI.
Realismin synty ● romanttisen intohimon rappeutuminen alkoi luvulla – ihmiset halusivat alkaa kuvata asioita todenmukaisesti ● ihmisten kurjat oltavat.
Väinö Linna – sodan tulkki
Kirjallisuusprojekti
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Kirjallisuus.
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Oman aikamme taiteen ilmiö
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Filosofiaa lapsille –tehtävä 1 (kaikille)
Novellin lajeja.
Realismi.
Kansallinen herääminen Suomessa
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Kauko röyhkä Jenni, Milla ja Satu .
Realismi ja Minna Canth
REALISMI (1850-).
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Jakso III Monikasvoinen Aasia.
Esityksen transkriptio:

Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893 Realismi Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893

Realismin synty Romantiikka vaihtui realismin tieltä. Charles Darwin kirjoitti Lajien synty -kirjan, joka sai ihmiset kyseinalaistamaan Raamatun luomiskertomusta. Ihmiset ymmärsivät oikeutensa ja halusivat vahvistaa niitä. Kirjallisuuden avulla haettiin tasa-arvoa. Maailman ja Suomen teollistuminen kärjisti yhteiskunnaliset onglemat.

Onglemiin puuttuivat suomenkielisen koulutuksen saaneet kirjailijat, jotka vaativat hyssyttelyn sijaan toimintaa. Ongelmia pyrittiin tuomaan esiin kuvailemalla todenmukaisesti. Naisten asemaa yhteiskunnassa pyrittiin tuomaan esiin

Realismin piirteitä Pyritään kuvailemaan mahdollisimman totuudenmukaisesti. Asioita ei kaunistella. Esitystapa on objektiivinen ja ulkokohtainen. Tunteita ei ilmaista paljon ja teksti voi tuntua jopa viileältä. Kuvaillaan nykyaikaa ja tulevaisuutta historian sijaan. Kuvaillaan aikakauden tyypillisiä ihmisiä.

Realistisia piirteitä on eiintynyt kirjallisuudessa aina, varsinkin suomalaisessa kirjallisuudessa Realismin kukoistuskausi sijoittuu kuitenkin 1800-luvun puoliväliin, romantiikan ajan jälkeen

Realismin kirjailijoita Minna Canth 1844-1897 Juhani Aho 1861-1921 Teuvo Pakkala 1862-1925 Leo Tolstoi 1828-1910 Anton Tšehov 1860-1904 Guy de Maupassant 1850- 1893 August Strindberg 1849-1912

Minna Canth Minna Canth aloitti 19-vuotiaana opettajan opinnot, muttei hänestä koskaan tullut opettajaa, vaan lehtinainen ja kirjalija Hänen aviomiehensä kuoli 1879, joten Minna jäi seitsemän lapsen yksinhuoltajaksi Kirjoittaessaan hän piti isänsä lankakauppaa Kuopiossa Tämä kielitaitoinen kirjailija oli perillä aikansa tapahtumista

Minna Canth Vuonna 1885 ilmestyi Työmiehen vaimo, joka kritisoi miesvaltaista yhteiskuntaa Kovan onnen lapsia (1888) herätti niin suuria mielipiteitä, että se poistettiin näyttämöltä jo ensimmäisen esityskerran jälkeen Anna-Liisa (1895) analysoi syyllisyyttä ja tekopyhyyttä

Naturalismi Realismista edelleen kehittynyt tarkempi j objektiivisempi lähestymistapa Realismin äärisuuntaus Naturalismin innoittajana toimi myös tieteellinen positivismi, darwinismi ja Hippolyte Tainen miljööteoria Naturalismin tunnetuin edustaja on Émile Zola (1840-1902)

Émile Zolan teokset ovat innoittaneet Suomen realisteja, mm Émile Zolan teokset ovat innoittaneet Suomen realisteja, mm. Minna Canthia ja Juhani Ahoa

Katkelma näytelmästä Työmiehen vaimo (toinen näytös) Kauppatori. Taempana vasemmalla muutamia kojuja ja pöytiä, täynnä kaikenlaista tavaraa. Myyjiä ja ostajia. Oikealla poikia, reput kainalossa, heittävät palloa. Perällä viisukauppias laulelee ja myy sen ohessa arkkiviisuja ympärillä seisoville, joiden joukossa nähdään Liisakin. Katri ja Laura ostavat vasemmalla kaaliksia. Etumaisena eräässä kojussa vasemmalla on Vappu myymässä.

Ja ikävä ja hauska se yö oli Hildalle, hän armastansa lempi ja nojas rinnalle, hän suruissansa lauloi ja huolin huokaili: hyvästi, kauniit lehdot, hyvästi, armaani! VIISUKAUPPIAS. Istuen ihanassa, raikkaassa lehdossa nyt Akseli ja Hilda, hänen morsiamensa, kauniina kesäyönä he rakkaudestaan puhuivat muistellen muinaista onneaan.

Wilhelm Oswald Gustav Achenbach, Abendstimmung in der Campagna Relismia taiteessa Wilhelm Oswald Gustav Achenbach, Abendstimmung in der Campagna