Tiedonkäsittelyn biologinen perusta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hermosolu, hermoimpulssi, synapsit, refleksit
Advertisements

Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Korroosiomaalauksen perusteet
PS aivot Anne Rongas © Anne Rongas.
Penfield kokeita aivoleikkausten yhteydessä
tarinaa virrasta ja jännitteestä
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Sydänsolun toiminta.
Ympäristöterveys.
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Mielenterveyden häiriöt
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Parkinsonin taudin ensioireet ja diagnosointi
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
HERMOSTO Janica Karppinen 2b.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Kivun fysiologiaa Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
PSYKOLOGIA JA KEHITYS LAJINKEHITYS eli FYLO-GENEESI
1. Tietoinen tiedonkäsittely
Mielenterveyden häiriöt
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Hermosolun rakenne ja toiminta
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Hermosto Hermosto jaetaan: 1. Keskushermosto (aivot + selkäydin)
HERMOSTON FYSIOLOGIA II
AISTIT Aistinelimissä ärsykkeisiin reagoivia reseptorisoluja (aistisolut), joissa fysikaaliset ja kemialliset ärsykkeet aikaansaavat impulsseja => impulssi.
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
Hermoston rakenne ja toiminta
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
2. Tiedonkäsittelyn tutkimus
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
6. Havaitseminen.
63. Mielenterveyden häiriöt
10. Ajattelu.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
II Elimistön rakenne ja toiminta
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Sähkövirta I ja virtatiheys J
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Tiedonkäsittelyn biologinen perusta Biologinen näkökulma Evoluution näkökulma Käyttäytymisgenetiikka Geenit & ympäristö Aivotutkimus Tutkimusetiikka Opetusharjoittelu/Opettajan pedagogiset opinnot Sargo Aalto email: sargo@iki.fi

Toimiiko ihminen/mieli sähköllä? Sähköisku jäykistää lihakset Sähkö(shokki)hoitoa masennukseen (depressio) sähköstimulaatio lieventää parkinsonin tautia, joka voi viedä kyvyn liikkua Heikko sähkövirta aiheuttaa liikkeitä (ks. oppikirja)

Toimiiko ihminen/mieli sähkömagneetilla? Transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS) hoitaa masennusta Transkraniaalinen = kallon läpi kulkeva TMS:lla voidaan vaikuttaa aistimuksiin sekä kognitiivisiin ja motorisiin toimintoihin synnyttää tai ”sammuttaa” toimintoja eri aivoalueilla on erilaisia vaikutuksia  tietyt aivoalueet liittyvät tiettyihin toimintoihin

Toimiiko ihmismieli kemikaaleilla? masennusta ja ahdistusta voidaan sekä aiheuttaa että lievittää kemikaaleilla Kaikkia psyykkisiä häiriöitä voidaan hoitaa tai ainakin helpottaa lääkkeillä Alkoholi, rauhoittavat lääkkeet ja jotkin huumausaineet aiheuttavat samanlaisia vaikutuksia Alkoholismia voidaan hoitaa aivoihin vaikuttavilla lääkkeillä

Toimiiko ihmismieli geeneillä? Kaikkiin mielenterveyden häiriöihin liittyy altistavia geneettisiä tekijöitä Tietyt geenit altistavat alkoholismille, jotkin muut geenit esim. aggressiivisuudelle Persoonallisuuden piirteillä on voimakas yhteys tiettyihin geeneihin Persoonallisuuden piirteillä on todettu yhteys myös joihinkin aivotutkimuksen löydöksiin Tietyt geenit vaikuttavat esim. uskollisuuteen parisuhteessa yms

Miten ihmismieli siis toimii? Geenit vaikuttavat jollakin tasolla kaikkiin fyysisiin ja psyykkisiin ominaisuuksiin Kaikkiin tutkittavissa oleviin ihmismielen ilmiöihin liittyy jonkinlaisia aivoihin paikallistuvia sähkökemiallisia prosesseja Ympäristön - oppimisen, kasvatuksen ja koulutuksen - vaikutus ihmisen mieleen on huomattavan suuri, mutta sekin tuntuu jotenkin välittyvän aivotapahtumien välityksellä Kirjan kappale 2 antaa perustietoja näiden asioiden ymmärtämiseen

Hermosolu = neuroni Hermosolu on aivojen toiminnallinen yksikkö Solu on erikoistunut ”viestintään” Käsittelee ”sähköä” ja tuottaa kemikaaleja Aivoissa miljardeja hermosoluja Yksi hermosolu voi olla yhteydessä jopa tuhansiin muihin hermosoluihin (ks. hermosolun osat kuvasta)

Aktiopotentiaali eli hermoimpulssi aktiopotentiaali on solun polaarisuuden nopea muutos negatiivisesta positiiviseen ja takaisin Kun solun pinnan jännite ylittää kynnyksen, solussa laukeaa aktiopotentiaali. Solun (aksonin) pinnan natriumkanavat aukeavat ja natrium (Na+) pääsee sisälle Siirtyy eteenpäin solun pintaa pitkin Nopeus jopa 100m/s

Hermosolujen viestintä: KEMIALLISTA JA/TAI SÄHKÖISTÄ Kemiallinen viestintä eli synaptinen viestintä perustuu kemiallisiin yhdisteisiin, välittäjäaineisiin (neurotransmitteri = välittäjäaine) Sähköinen viestintä Hermoimpulssi siirtyy suoraan naapurisoluun solujen pinnat yhteydessä toisiinsa Nopeampaa kuin kemiallinen viestintä

Kemiallinen (synaptinen) viestintä Lähettävän solun aksoni päättyy synapsirakoon Viestintäkemikaalit siirtyvät synapsin sisällä Viestintäkemikaali = välittäjäaine (= transmitteri) Välittäjäaine tarttuu vastaanottavan solun tuojahaarakkeesen (dendriitti) tai solun pintaan Välittäjäaine tarttuu erityisiin kohtiin = reseptori Välittäjäaineen ja reseptori yhdistyminen aktivoi hermosolussa toimintoja