LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA 5.5.2011 ympäristö ja ruoka LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA 5.5.2011 Äänekosken kaupungin ympäristöviikko Pro Ruokakulttuuri -kehittämishanke Ä 29.3.2010
LÄHIRUOKA – MITÄ SE ON? Lähiruokaa on ruoantuotanto ja -kulutus, joka käyttää oman talousalueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia pyrkien mahdollisimman pieneen ekologiseen jalanjälkeen edistäen näin kestävällä tavalla oman alueen taloutta ja työllisyyttä. Erkki Pulliainen, Bioenergia ja lähiruoka (2006)
Hiilijalanjälki Hiilijalanjäljellä ilmaistaan tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja syntyy koko elinkaaren aikana => kasvihuonekaasujen yhteenlaskettu määrä hiilidioksidiekvivalentteina
Hiilijalanjälki Pitkä kuljetusmatka ei aina kerro koko totuutta tuotteen hiilijalanjäljestä Mitä pidemmälle jalostettu tuote, sitä suurempi hiilijalanjälki → Energiaa kuluu valmistusprosesseissa Lähde: http://www.partsiltapoytaan.net/L%E4hiruoka-ja-ymp%E4rist%F6.php
vesijalanjälki Vesijalanjäljellä tarkoitetaan valtioiden tai ihmisten kaiken kulutuksen vaatimaa vesimäärää. Käsite on verrannollinen ekologiseen jalanjälkeen. Se tarkoittaa siis talousvettä ja kaikkien kulutettujen tuotteiden vaatimaa piilovettä. Lähde: http://www.mvtt.fi/Vesitalous/arkisto/2008/12008/vesijalanjalki.pdf
Suomen luonnonsuojeluliitto, 2009 vesijalanjälki Muutama esimerkki veden kulutuksesta Suomessa: Siipikarjanliha 2771 l/kg Lampaanliha 3310 l /kg Naudanliha 14065 l /kg Peruna 100 g 25 l Omena 100 g 70 l Juusto 10 g 50 l Leipä 30 g 40 l Kananmuna 40 g 135 l Hampurilainen 150 g 2400 l Suomen luonnonsuojeluliitto, 2009
Ruoka aiheuttaa noin neljäsosan kotitalouksien kasvihuonepäästöistä:
Ilmastonmuutoksen vaikutuksia kuivuudet pahenevat tulvat yleistyvät eroosio kasvaa nälänhädät lisääntyvät kasvukaudet pidentyvät Suomessa Kuva: Riku Cajander Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu
Ilmastoystävällisen ruoka-tuotannon tavoitteet Luomu vallitsevaksi viljelytavaksi Lähellä pyydetyn kalan suosiminen Ylikalastus ja kalankasvatuksen päästöt kuriin Elintarvikkeiden kuljetus, jalostus ja varastointi ekotehokkaiksi
Ilmastoystävällisen ruoka-tuotannon tavoitteet Pakkaukset vähän kuormittaviksi ja merkinnät tuotteen ympäristövaikutuksista Kaupat taajamissa jalankulkumatkan päähän ja tarjolle kestäviä vaihtoehtoja Ympäristöystävällinen ruoan valmistus ja säilytys kunniaan Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/sisallys-ilmasto-lautasella/ruokapoliittiset-teesit
Pahinta ruoka roskissa! 10 % Suomessa ostetusta ruoasta päätyy jätteeksi Kaatopaikalla mädätessään biojäte tuottaa metaania Kuva: Liisa Kiuru Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu
Eri raaka-aineiden tuottamisen päästövaikutuksia: Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,574754,00.html Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu
Puhtaaksi kasvissyöjäksi ei tarvitse ryhtyä - merkitystä on sillä mitä syö yleensä, ei sillä mitä syö juhlissa. Kuva: Laura Räsänen Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu
LÄHIRUOKA –YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA Ympäristövaikutukset tunnetaan (tuotanto, jalostusaste, kuljetus) tuoreet raaka-aineet lyhyet kuljetusmatkat vähäinen hävikki lyhyt varastointi
Ympäristöystävän ruokalupaukset Syön enemmän kasviksia Syön kausiruokaa Syön hyvin eli sopivan määrän oikeaa ruokaa