LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Advertisements

Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Ilmasto lautasella – ruuan ympäristövaikutukset Pori
Elinkaariajattelu autoalalla
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Luonto tarvitsee mehiläisiä Hunaja on ekologinen valinta.
Makea vesi Vesikriisi on merkittävä ongelma monin paikoin globaalia Etelää. Monet suuret joet, kuten Rio Grande (USA), Niili (Egypti) Indus (Pakistan)
Jukka Heinonen, tutkija
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
Lajittelupeli Catering-ala.
KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Monikäyttöinen paperi
Hotelli- ja ravintola-ala
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Miten korvata kivihiili
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Ruuan ympäristö- ja ilmastovaikutukset
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Elinkaariajattelu.
Energinen Suomi.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
Pekka Puputti, Autotuojat ry1 NÄIN SYNTYI AUTOJEN YMPÄRISTÖMARKKINOINNIN LINJAUS Kuluttajavirasto Pekka Puputti Autotuojat ry.

RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
Maatalous ja ympäristönsuojelu
Illan ohjelma Kahvit Leena Karppi: Tulosten ja laskentatavan esittely Anne Leppänen: Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Keskustelua:
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
Ilmastovastaava Leo Stranius
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Kestävä kehitys & kierrätys
Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka Kierrätystehdas Ilmastovastaava Leo Stranius.
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Suomalaiset ravintosuositukset
VASTUULLINEN LEIPÄ. Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Tarvitaanko Suomeen lakia ruokahävikistä Ranskan mallin mukaan?
Mikä ilmastonmuutos? Ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista ongelmista Ihmisen toiminnasta syntyy haitallisia kasvihuone- kaasupäästöjä, kuten.
Kulutus ja jätehuolto.
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Kulutus - Miten kuluttaa eettisesti?.
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Vaatteet vastuullisesti
16. Kestävä kehitys säästää ehtyviä luonnonvaroja
Tulvat.
Eläintenhoito Tuotanto-panokset Resurssit Ohjaus ja valvonta
Kaupungit.
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Vaatteet vastuullisesti
Esityksen transkriptio:

LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA 5.5.2011 ympäristö ja ruoka LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA 5.5.2011 Äänekosken kaupungin ympäristöviikko Pro Ruokakulttuuri -kehittämishanke Ä 29.3.2010

LÄHIRUOKA – MITÄ SE ON? Lähiruokaa on ruoantuotanto ja -kulutus, joka käyttää oman talousalueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia pyrkien mahdollisimman pieneen ekologiseen jalanjälkeen edistäen näin kestävällä tavalla oman alueen taloutta ja työllisyyttä. Erkki Pulliainen, Bioenergia ja lähiruoka (2006)

Hiilijalanjälki Hiilijalanjäljellä ilmaistaan tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja syntyy koko elinkaaren aikana => kasvihuonekaasujen yhteenlaskettu määrä hiilidioksidiekvivalentteina

Hiilijalanjälki Pitkä kuljetusmatka ei aina kerro koko totuutta tuotteen hiilijalanjäljestä Mitä pidemmälle jalostettu tuote, sitä suurempi hiilijalanjälki → Energiaa kuluu valmistusprosesseissa Lähde: http://www.partsiltapoytaan.net/L%E4hiruoka-ja-ymp%E4rist%F6.php

vesijalanjälki Vesijalanjäljellä tarkoitetaan valtioiden tai ihmisten kaiken kulutuksen vaatimaa vesimäärää. Käsite on verrannollinen ekologiseen jalanjälkeen. Se tarkoittaa siis talousvettä ja kaikkien kulutettujen tuotteiden vaatimaa piilovettä. Lähde: http://www.mvtt.fi/Vesitalous/arkisto/2008/12008/vesijalanjalki.pdf

Suomen luonnonsuojeluliitto, 2009 vesijalanjälki Muutama esimerkki veden kulutuksesta Suomessa: Siipikarjanliha 2771 l/kg Lampaanliha 3310 l /kg Naudanliha 14065 l /kg Peruna 100 g 25 l Omena 100 g 70 l Juusto 10 g 50 l Leipä 30 g 40 l Kananmuna 40 g 135 l Hampurilainen 150 g 2400 l Suomen luonnonsuojeluliitto, 2009

Ruoka aiheuttaa noin neljäsosan kotitalouksien kasvihuonepäästöistä:

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia kuivuudet pahenevat tulvat yleistyvät eroosio kasvaa nälänhädät lisääntyvät kasvukaudet pidentyvät Suomessa Kuva: Riku Cajander Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu

Ilmastoystävällisen ruoka-tuotannon tavoitteet Luomu vallitsevaksi viljelytavaksi Lähellä pyydetyn kalan suosiminen Ylikalastus ja kalankasvatuksen päästöt kuriin Elintarvikkeiden kuljetus, jalostus ja varastointi ekotehokkaiksi

Ilmastoystävällisen ruoka-tuotannon tavoitteet Pakkaukset vähän kuormittaviksi ja merkinnät tuotteen ympäristövaikutuksista Kaupat taajamissa jalankulkumatkan päähän ja tarjolle kestäviä vaihtoehtoja Ympäristöystävällinen ruoan valmistus ja säilytys kunniaan Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/sisallys-ilmasto-lautasella/ruokapoliittiset-teesit

Pahinta ruoka roskissa! 10 % Suomessa ostetusta ruoasta päätyy jätteeksi Kaatopaikalla mädätessään biojäte tuottaa metaania Kuva: Liisa Kiuru Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu

Eri raaka-aineiden tuottamisen päästövaikutuksia: Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu

http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,574754,00.html Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu

Puhtaaksi kasvissyöjäksi ei tarvitse ryhtyä - merkitystä on sillä mitä syö yleensä, ei sillä mitä syö juhlissa. Kuva: Laura Räsänen Lähde: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella/tyosivu

LÄHIRUOKA –YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA Ympäristövaikutukset tunnetaan (tuotanto, jalostusaste, kuljetus)  tuoreet raaka-aineet lyhyet kuljetusmatkat vähäinen hävikki lyhyt varastointi

Ympäristöystävän ruokalupaukset Syön enemmän kasviksia Syön kausiruokaa Syön hyvin eli sopivan määrän oikeaa ruokaa