Raja-arvon määritelmä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
Advertisements

Murtolukujen kertolasku
Robust LQR Control for PWM Converters: An LMI Approach
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Analyyttinen geometria MA 04
MAA0 LUKUALUEET Luonnolliset luvut N = 0,1,2,3,…
Suositukset hirvenmetsästykseen Metsästyskausi 2012.
Langattomien laitteiden matematiikka 1
Numeerisia ja algebralllisia menetelmiä MA 12
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
Taylor polynomi usean muuttujan funktiolle
KERTAUSTA PERUSASTEEN MATEMATIIKASTA Piia junes
Rajoitetut jonot 1. Alhaalta rajoitettu jono
LOGARITMI Eksponenttiyhtälön 10x = a ratkaisua sanotaan luvun a logaritmiksi Merkintä x = lga Huom. vain positiivisilla luvuilla on logaritmi.
Liukoisuus-ja ionitulo
Murtoluvun yhteen- ja vähennyslasku
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio
1.2.1 KÄÄNTEISFUNKTIO JA SEN KUVAAJA
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
11. Kaksi uhkapelaajaa heittää vuorotellen noppaa
UMF I Luento 1. Aika Luennot, Klo 14–16 to 4.9 – ke 10.9 ke 24.9 – ke 1.10 ke – pe Demot, Klo 10–12/12–14/14–16 Pe 12.9, Ti 16.9, Pe 19.9.
Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne Kyselyyn vastasivat 18 sairaanhoitopiiriä sekä Kainuun maakunta - Puuttuu yksi sairaanhoitopiiri.
LINEAARINEN MUUTOS JA KULMAKERROIN
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
2.4. Raja-arvo äärettömyydessä ja raja-arvo ääretön E.1.
Murtoluvun supistaminen
Jatkuvan funktion nollakohdat
Murtoyhtälöt - Yhtälö, jossa nimittäjässä tuntematon
3.2. Ensimmäisen asteen polynomifunktio
Langattomien laitteiden matematiikka 1
1. Usean muuttujan funktiot
Diskreetti matematiikka
3.1. DERIVAATAN MÄÄRITELMÄ
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Kymmenkantainen logaritmi
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 18 – Juho Kokkala Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Stabiilit monistot ja kriisit Mat
7. Määritä sellaisen ympyräsektorin keskuskulma, jonka pinta-ala on 1 ja piiri mahdollisimman lyhyt. Anna tulos 0,1 asteen tarkkuudella. Keskuskulma =
4.1. Funktion ääriarvot Funktion kasvu ja väheneminen
Monotoniset jonot Jono (a n ) on kasvava, jos  n : a n+1  a n aidosti kasvava, jos  n : a n+1 > a n aidosti vähenevä, jos  n : a n+1 < a n vähenevä,
Virtuaalinen analyysin peruskurssi
Juurifunktio potenssifunktion käänteisfunktiona
Samankantaisten potenssien kerto- ja jakolasku
Funktio.
2. MÄÄRÄTTY INTEGRAALI Pinta-alan käsite Kirja, sivut
Todennäköisyyslaskentaa
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 12 – Jukka Luoma Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Jaksolliset radat ja rajajoukot.
Neperin luku e ja funktio y = ex
Funktion jatkuva kohdassa x = x0 joss
Luonnollisen logaritmifunktion derivaatta
POTENSSIT eksponentti kantaluku a n = a ·a · · · ·a n kpl E.1. E = 3 · 3 · 3 · 3 = 81 Huom. Miljoona = 10 6 Miljardi = 10 9 Biljoona = Triljoona.
Koska toispuoliset raja-arvot yhtä suuria, niin lim f(x) = 1
2. Lukujonot -äärellinen tai ääretön 2.1. Lukujonon käsiteLuettelona: a 1, a 2, a 3,…,a n,…, jolloin a n on jonon n:s termi Lukujonon merkintätapoja Jono.
Liikkeen fysiikkaa.
Funktio ja funktion kuvaaja
TMA.003 / L3 ( ) I asteen yhtälö Perusaskeleet: (1) termi saa vaihtaa puolta, jos se samalla vaihtaa merkkiä 5x = 4x + 2  5x – 4x = 2 (2)
Funktiot Funktio = mahdollisten syöte- ja tulostearvojen välinen suhde siten, että kuhunkin syötearvoon on liitetty tulostearvo –Funktion laskeminen =
LUKUSUORA JA LUKUVÄLIT
Mitä osattava (minimivaatimus)?. Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin.
Laske päässä. Potenssi Kolmioita Tasakylkinen kolmio kaksi yhtä pitkää kylkeä kantakulmat yhtä suuret. Kolmion kulmien summa on 180°. Tasasivuinen.
Murtolukujen kertolasku Supistaminen ennen kertomista.
Kuutio 8 4. Potenssi ja polynomi
k-kantaisen eksponenttifunktion ominaisuuksia
2. Lukujonot 2.1. Lukujonon käsite -äärellinen tai ääretön Luettelona:
Toispuoleinen raja-arvot
Itseisarvo ja vastaluku
Esityksen transkriptio:

2.5.1. Raja-arvon määritelmä 2.5. Lukujonon raja-arvo 2.5.1. Raja-arvon määritelmä Jono (an) suppenee kohti raja-arvoa a, jos sen termit an saadaan mielivaltaisen lähelle lukua a, kun n valitaan riittävän suureksi. Merkintä: TAI lim an = a TAI an ® a, kun n ® ¥ Lukujono hajaantuu, jos sillä ei ole raja-arvoa Jos raja-arvo olemassa, niin se on yksikäsitteinen eli lukujonolla voi olla vain yksi raja-arvo.

E.1. Lukujonon raja-arvo on ½. Miten suuri on luvun n oltava, jotta termien arvot poikkeaisivat raja-arvosta vähemmän kuin 0,001? V: n:n arvosta 124 allkaen jonon termit poikkeavat raja-arvosta vähemmän kuin 0,001 0,008n + 0,01 > 1 0,008 n > 0,99 n > 123,75

Raja-arvoja ks. esimerkki 1 s. 116 - 117

Laskusääntöjä lim an = a ja lim bn = b 1. lim (can) = ca 2. lim (an + bn) = a + b 3. lim (an - bn) = a - b 4. lim (an · bn) = a · b 5. lim (an / bn) = a / b , lim bn = b ¹ 0

Raja-arvot lasketaan, kuten vastaavien funktioiden raja-arvot. 1) ”polynomi : polynomi” Supista, nimittäjän korkeimmalla n:n potenssilla. Tällöin äärettömyyteen menevät termit ovat nimittäjässä ja näiden termien raja-arvo on nolla. 2) ”juuri – juuri” Lavenna lausekkeella ”juuri + juuri”, pääset tilanteeseen ääretön : ääretön. Supista sitten nimittäjän korkeimmalla potenssilla. HUOM:

E.2. Laske lukujonojen raja-arvot

E.3. Laske lukujonon raja-arvo

2.5.3. Monotonisen jonon suppeneminen Jos jono on alhaalta rajoitettu ja jono on vähenevä niin jono suppenee. Jos jono on ylhäältä rajoitettu ja jono on kasvava, niin jono suppenee. E.4. Osoita, että lukujono suppenee. > 0 => an+1 > an x. Lukujono an on aidosti kasvava

Koska lukujono on kasvava ja ylhäältä rajoitettu, niin se suppenee. Lukujono ylhäältä rajoitettu Koska lukujono on kasvava ja ylhäältä rajoitettu, niin se suppenee.

2.5.4. Geometrisen jonon suppeneminen Geometrinen jono an = aqn-1 (a ≠ 0) suppenee, jos -1 < q  1 Jos -1 < q < 1 niin lim aqn-1 = 0 Jos q = 1 jono on vakiojono a, a, a, … ja lim an = a Muulloin jono hajaantuu.

E.5. Suppeneeko jono a) 1, 2, 4, 8, … b) 8, 4, 2, 1, … c) 2, -6, 18, -54, … d) 1, -1, 1, -1, … a) q = 2 : 1 = 2, ei suppene b) q = 4 : 8 = ½, suppenee c) q = -6 : 2 = -3, ei suppene d) q = -1, ei suppene

E.6. Millä x:n arvoilla geometrinen jono a) 1, (x - 1), (x - 1)2, … b) 2, (3x - 4), … suppenee? Geometrinen jono suppenee, kun -1 < q  1 a) b)

Jono heilahtelee rajoitetusti esim. silloin kun joka toinen termi lähestyy lukua a ja joka toinen lukua b, missä a ¹ b Jono heilahtelee rajatta esim. silloin kun joka toinen termi lähestyy + ¥ ja joka toinen lähestyy - ¥ (tai jotain äärellistä lukua a)