Ammattikorkeakoulujen julkaisutiedonkeruu 2012 Kaisu Piiroinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Advertisements

IST Julkaisuarkistojen yhteentoimivuus – standardit ja suosituksia Rita Voigt Teknillisen korkeakoulun kirjasto ja OA-JES Julkaisupäivä –
Ongelmia ja haasteita: 1. Tekniset ongelmat, aikataulu ja ohjeistus
Tekniset ongelmat, aikataulu ja ohjeistus OKM:stä johtuvat ongelmat Tiukka aikataulu Ohjeistus myöhässä tiedonkeruuseen nähden Muutokset ohjeistuksessa.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Tutkimuksen tulosalue Olli Poropudas / /1.1. Valtakunnallisen julkaisurekisterin perustamisen.
Ministeriön tietotarpeet ja käsitemalli Jukka Haapamäki
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TKI-käsitemallinnustyöpaja klo Esittäytyminen 5 min Käsitemallin.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Jure-projekti ja julkaisurekisterien tulevaisuus Kirjastoverkkopäivät, Jyrki Ilva
Julkaisutiedonkeruun 2014 ohjeistus
V ARSINAIS- S UOMEN SAIRAANHOITOPIIRI E GENTLIGA F INLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Valtion tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruu.
Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Opintopolku.fi Kysymyksiä ja käytäntöjä siirtovalinnoista Opintoasiainpäivät Anu Holvikivi, HY & Ulla Lehtonen, OPH.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous.
Korkeakoulujen yhteiset luokitukset ja koodistot
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Vuoden 2012 tietojen tarkistusprosessi Olli Eskola Sovellusasiantuntija CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy TUTKI-julkaisutiedonkeruuseminaari
Julkaisutiedonkeruuseen liittyminen, toteutus ja aikataulu Informaatio- ja keskustelutilaisuus tutkimuslaitosten ja yliopistosairaaloiden liittymisestä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
OKM- JULKAISUTIEDONKERUUN KÄYTÄNNÖT JA V IPUNEN Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014
Avoimuuden ja vaikuttavuuden indikaattorit ja yliopistojen rahoitusmalli ATT-vaikuttavuusselvitysryhmä
VIRTA osana korkeakoulujen tietohallinnon kehittämistä Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Tietohallinnon vastuualue.
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
ELEKTRA - kotimaisia tieteellisiä artikkeleita sähköisessä muodossa Alustus Vapaa pääsy tieteelliseen tietoon -seminaarissa Jyrki Ilva
J ULKAISUTIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUKSET OKM: N NÄKÖKULMASTA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Kirjastot ja Google Ari Muhonen ylikirjastonhoitaja Teknillisen korkeakoulun kirjasto
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
© SUOMEN AKATEMIA 1 ORCID SUOMEN AKATEMIAN NÄKÖKULMASTA Reino Viita
Julkaisutietovirrat Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa Minna Marjamaa, Laurea ja Tiina Tolonen, Oamk Tämä teos on lisensoitu Creative.
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / Korkeakoulun työstä ja tuloksista tietoa kaikille! Korkeakoulun asiantuntijaviestintä ja julkaisupisteiden.
OKM TIEDONKERUUT Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
OKM TIEDONKERUUT Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
S UORIEN TIEDONKERUIDEN TILANNEKATSAUS Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
Suorat tiedonkeruut Yleisesitys. OKM:n suorat tiedonkeruut Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kerää tietoja korkeakouluista o Mm. opintopistetiedot,
VIRTA-julkaisutietopalvelun pilotointi
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
VIRTA-julkaisutietopalvelun toteutuksen eteneminen
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Julkaisutiedonkeruun 2015 ohjeistus
OKM:N JA TILASTOKESKUKSEN TIEDONKERUUT VIRTA-OPINTOTIETOPALVELUSTA 2016 Helena Majamäki KOTA-seminaari.
Ohjeita….
Metlan julkaisumittarit
Julkaisujen syöttöpalvelu
Juuli-julkaisutietoportaali
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
OKM TIEDONKERUUT Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Julkaisutiedonkeruun 2016 ohjeistus
OKM:N HALLINNONALALLE
Julkaisutietovirrat - tilannekatsaus
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
OKM-julkaisutiedonkeruun käytännöt
Julkaisusyöttöpalvelun toteutus
Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruut Jukka Haapamäki
Suorien tiedonkeruiden tilannekatsaus
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
Tieto tutkijan työpöydälle
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Esityksen transkriptio:

Ammattikorkeakoulujen julkaisutiedonkeruu 2012 Kaisu Piiroinen

Tässä esityksessä Tiedonkeruu –tekniset tiedot –yksittäiset muuttuneet kohdat Tiedon käyttö –lausuntokierroksella oleva rahoitusmalliluonnos –sopimusindikaattorit

Tiedonkeruu teknisesti Tiedonkeruut Kotan kautta tiedontuotanto-näyttöjen kautta Aineistot csv-muotoisena Esimerkkilomakkeet joulukuussa CSC:n nettisivuilla Tarkistukset suoraan latauksista tarkastusraporteille Siirtotiedostossa ylimääräiset ”;” –merkit tulevat aiheuttamaan tiedoston hylkäämisen Mikäli tekstimuotoiset kentät sisältävät puolipiste-merkkejä (;), ympäröidään kentät lainausmerkeillä. (koskee lähennä julkaisujen nimiä)

Kaksi tiedonkeruulomaketta (aineistoa) A-E- julkaisut omalla lomakkeellaan ja F-I toisella A-E julkaisupohjainen F- I summatason tiedot (kuten vuonna 2011 kerätyt tiedot) Esimerkkilomakkeet yo-puolelta nähtävissä CSX:n dokumentit- sivulla – O-3B-julkaisut.csv/viewhttp://raketti.csc.fi/paattyneet/xdw/dokumentit/tiedonkeruut/2011/yliopistot/Y O-3B-julkaisut.csv/view

Amkota-tiedonkeruu -2009

Summatason XDW-tiedonkeruu

Metatiedot sisältävä julkaisutiedonkeruu Julkaisupohjainen tiedonkeruu ( julkaisutyypeille A-E) julkaisu per rivi Summatason tiedonkeruu julkaisutyypeille (F – I)

Julkaisutiedonkeruun muuttuneet kohdat Julkaisun koulutus- (ja tieteen)ala Julkaisua kohden voi ilmoittaa useamman koulutusalan (maks 6). Julkaisutyypeille A-E merkitään vähintään yksi koulutusala ja julkaisutyypeille F, H ja J merkitään jokin koulutusala tai erittelemätön koulutusala. Mikäli julkaisulle ilmoitetaan alle 6 koulutusalaa, jätetään kohtia 2-6 tarpeen mukaan tyhjiksi. Kohtaan 1 tulee aina jokin arvo, julkaisutyypeillä A-E jokin koulutusala ja julkaisutyypeillä F, H ja J jokin koulutusala tai erittelemätön koulutusala.

Julkaisutiedonkeruun muuttuneet kohdat Avoin saatavuus Julkaisun avoin saatavuus koodataan seuraavasti: 0 ei Open access -julkaisu 1Open access -julkaisu 2Open access -julkaisu, rinnakkaistallennettu 9ei tietoa onko julkaisu Open access –julkaisu.

Pakolliset kentät julkaisutyypeille A-E Julkaisutyyppi Julkaisun tieteenala (ensimmäinen, voidaan lisätä 6 kpl) Julkaisun koulutusala (ensimmäinen, voidaan lisätä 6 kpl) Julkaisun tekijät Julkaisun tekijöiden lukumäärä Organisaation tekijät Kansainvälinen yhteisjulkaisu Julkaisun nimi Julkaisuvuosi Julkaisumaa (kotimainen / kansainvälinen) Avoin saatavuus

Julkaisutiedonkeruun tyyppikohtaiset pakolliset tiedot A1, A2 ja B1 pakolliset tiedot –Lehden /sarjan nimi TAI –ISSN (esim ) A3 ja B2 pakolliset tiedot –ISBN TAI –Kustantaja A4 ja B3 pakolliset tiedot –Lehden / sarjan nimi TAI –ISSN TAI –Emojulkaisun nimi

Julkaisutiedonkeruun tyyppikohtaiset pakolliset tiedot II C1 pakolliset tiedot –ISBN TAI –Kustantaja C2 pakolliset tiedot –Lehden / sarjan nimi TAI –ISSN TAI –ISBN TAI –Kustantaja

Julkaisutiedonkeruu Luokituksen pääluokat ovat seuraavat: A Vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit B Vertaisarvioimattomat tieteelliset kirjoitukset C Tieteelliset kirjat (monografiat) D Ammattiyhteisölle suunnatut julkaisut E Suurelle yleisölle suunnatut julkaisut F Julkinen taiteellinen ja taideteollinen toiminta (G Opinnäytteet) H Patentit ja keksintöilmoitukset I Audiovisuaaliset aineistot ja tieto- ja viestintätekniset ohjelmat

Ongelmakohdat vuoden 2011 julkaisutiedonkeruussa Kuusi ammattikorkeakoulua kommentoi julkaisutietojen määrittelyn ongelmia. Vastaajat kommentoivat yleisesti luokitteluiden tulkinnanvaraisuutta sekä tietojen keräämisen hankaluutta. Yhden vastaajan mukaan taidealan julkaisussa affiliaation osoittaminen on hankalaa ja myös tieteellisten kokousten posterit ja luentotiivistelmät voisi tilastoida. Eniten ongelmia esiintyi tieteenalan ja julkaisutyypin määrittelyssä

Tieteenala 2010 käyttöön henkilöstötiedonkeruussa Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje (8/500/2010) Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt, että korkeakoulujen tutkimustoimintaa koskevassa tiedonkeruussa käytetään liitteen 1 tieteenalaluokitusta. Luokitus otetaan käyttöön yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen julkaisutiedonkeruussa vuoden 2011 alusta ja muun tutkimustiedonkeruun osalta vuoden 2012 alusta. Ministeriön päätös on yhdenmukainen Tilastokeskuksen vuoden 2007 tieteenalaluokituksen kanssa kuitenkin siten, että ministeriön päätöksessä eräitä Tilastokeskuksen luokkia on jaettu alaluokkiin. Muutoksia erityisesti luonnontieteissä ja lääke- ja terveystieteissä (esim. tekniikan alalla ei muutoksia)

Ammattikorkeakoulujen rahoitusmalliluonnos Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltu luonnos ammattikorkeakouluja koskevasta lainsäädännöstä on lähetetty sidosryhmille lausuntoja varten. Tarkoituksena on uudistaa ammattikorkeakouluja koskeva lainsäädäntö vuoden 2014 alusta. Uudistus tarkoittaa ammattikorkeakoulujen valtioneuvoston myöntämien toimilupien uudistamista ja uuden rahoitusmallin käyttöönottoa. orkeakoulu_uudistus/aineistot/?lang=fihttp:// orkeakoulu_uudistus/aineistot/?lang=fi

Ammattikorkeakoulujen rahoitusmalliluonnos Julkaisut, taiteellinen toiminta, audiovisuaaliset aineistot sekä tieto ‐ ja viestintätekniset ohjelmat 2 % Ammattikorkeakoulun julkaisujen, audiovisuaalisten aineistojen sekä tieto‐ ja viestintäteknisten ohjelmien määrä. Sisältää tiedonkeruun luokat: A vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit, B vertaisarvioimattomat tieteelliset kirjoitukset, C tieteelliset kirjat (monografiat), D ammattiyhteisölle suunnatut julkaisut, E suurelle yleisölle suunnatut julkaisut, F Julkinen taiteellinen ja taideteollinen toiminta sekä I Audiovisuaaliset aineistot ja tieto‐ ja viestintätekniset ohjelmat.

Kysymyksiä Onko tarvetta tarkentaa luokan D Ammattiyhteisölle suunnattujen julkaisujen määritelmän tarkennukseen? –Jos kyllä, niin mitä tässä tulisi ottaa huomioon?