FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jäykän kappaleen dynamiikkaa
Advertisements

Mekaaninen energia voimatarinoita
Reaalikoe/Fysiikan ja kemian yo-ohjeita 2009
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Klassisssa mekaniikassa määritellään liikemäärä pkl näin:
pyöriminen ja gravitaatio
2 MEKAANINEN ENERGIA ON LIIKE- JA POTENTIAALIENERGIAN SUMMA
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
Lineaarisia malleja.
Analyyttinen geometria MA 04
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
3 TYÖ MUUTTAA MEKAANISTA ENERGIAA
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Nopeus s t v nopeus = matka: aika v = s :t
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
Tiheys.
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
Kappaleiden tilavuus 8m 5m 7cm 5 cm 14cm 6cm 4cm 4cm 3cm 10cm.
Integraalilaskenta MA 10
Listening comprehension
Esim. työstä Auto lähtee levosta liikkeelle nousemaan mäkeä ylöspäin. Keskimääräinen liikettä vastustava voima on vakio. Mäen päällä autolla on tietty.
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
energiaperiaate vastaan energian säilymislaki
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Suoraviivainen liike Esim. sinimuotoinen liike (K03/10)
Jäykän kappaleen dynamiikkaa
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Voimakuvioista Mitä pitää ottaa huomioon:
2. Vuokaaviot.
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
LINEAARINEN MUUTOS JA KULMAKERROIN
Kondensaattori lyhyesti
Matematiikka ja fysiikka AUTO-ALA
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
1. Usean muuttujan funktiot
Vetyatomin stationääriset tilat
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
1 5. Atomin rakenne Vetyatomi Ulkoisten kenttien aiheuttama energiatasojen hajoaminen, Zeemanin ilmiö Elektronin spin Monen elektronin atomit Röntgensäteilyn.
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
#perjantaipähkinä Talon ulkomaalaukseen kahteen kertaan kuluu 6 purkkia maalia. Kuinka monta purkkia maalia kuluu, jos talo maalataan kolmeen.
Väliaineen vastus.
Ideaalikaasun tilanyhtälö
Kiihtyvyys Kuvaa nopeuden muutosta.
Muuttuva suoraviivainen liike
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Voimavektorit Kaikki voimatehtävät pohjautuvat Newtonin II lakiin: Tiivistelmä ja tehtäviä voimavektorien yhdistämisestä m on tarkasteltavan kappaleen.
Kertymäfunktio Määritelmä Olkoon funktio f jatkuva ja x > a
FY 5.3 Pyöriminen ja gravitaatio
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
Keplerin lait -tähtihavaintoihin perustuvia yleisiä päätelmiä
Mekaaninen energia ja työ
Määritä vaunun potentiaali- ja liike-energia
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
FY2 kertaus
Suoran yhtälön muodostaminen, kun suoralta tunnetaan 2 pistettä
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Tiheyden määrittäminen laskemalla
Moottorin kuluttama sähköenergia
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Tasaisesti kiihtyvä liike
Kappale etenee samassa ajassa aina yhtä pitkän matkan.
Kertausta FUNKTIOISTA MAB5-kurssin jälkeen (Beta 2.0)
Auttava keskustelu
Esityksen transkriptio:

FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä Lunttilapun tekemisen on tarkoitus olla ohjattua kertaamista kurssin aikana: katso kurssisuunnitelmasta seuraavan tunnin aihe, kertaa asiat kurssikirjoista. Jos jokin asia tuntuu vaikealta, kirjoita asia lunttilapulle (kirjoitetun tekstin muistaa paremmin myös jatkossa!) Jokaisen tunnin alkuun otetaan pieni kertaus kurssisuunnitelmaan merkitystä asiasta, siinä on myös hyvä kysellä jos tulee jotain mieleen. Lisäksi katsotaan hieman aiheeseen liittyvien tehtävien perusteluita ym.

Ottakaa kaikki hyöty irti kertauskurss(e)ista Ottakaa kaikki hyöty irti kertauskurss(e)ista! Nämä ovat oikein hyviä paikkoja kerrata kunnolla kaikki asiat ennen kirjoituksia. YO-KOKEESTA LYHYESTI: tehtäviä 13, joista kaksi viimeistä jokereita Vastataan 8 tehtävään tehtävät 1 – 8 kursseista 1 – 8 9 ja 10 integroivia tehtäviä (yhdistetään eri kurssien asioita) 11 usein kokeellinen tehtävä: annetaan kuvaajia / mittausarvoja, lasketaan niistä jotain, tai kysytään suoraan että miten määrittäisit vaikkapa polkupyörän vanteen hitausmomentin (pitää selittää laskut ja mittaukset) kaksi viimeistä sitten vaativampia / laajempia jokereita.

GRAAFISET MENETELMÄT, KUVAAJAT Mitä kuvaaja esittää? Anna esimerkki käytännön tilanteesta, johon kuvaaja voisi liittyä.

Mitä kuvaaja esittää? Anna esimerkki käytännön tilanteesta, johon kuvaaja voisi liittyä.

Mitä kuvaaja esittää? Anna esimerkki käytännön tilanteesta, johon kuvaaja voisi liittyä.

Mitä kuvaaja esittää?

Kuvaajien tulkinnasta Graafinen derivointi / tangentin kulmakertoimen määritys: mikäli käytetät tätä menetelmää, tämä on mainittava sanallisesti Graafinen integrointi: kuvaajista pinta-aloja laskemalla voidaan ratkaista monia suureita. Myös tämä on mainittava (lasketaan kuvaajasta fysikaalinen pinta-ala) HUOM! YO-kokeessa käytössä mm-paperi!

Tehtäviä: Sivu 18: 3,4 Sivut 19 -20: K10/2 suositeltava tehtävä

Säilymislait: ÄLÄ KÄYTÄ PERUSTELUNA ENERGIAPERIAATE: mgh =W + ½ mv2 Vaan esimerkiksi seuraavasti: tarkastellaan systeemiä, jossa alun potentiaalienergia kuluu kitkatyöhön ja muuttuu kineettiseksi energiaksi. Ilmanvastusta ei huomioida.

Erilaiset systeemit Eristetty systeemi: systeeminen aine- ja energiamäärä vakio Suljettu systeemi: ainemäärä ei muutu, energian määrä voi muuttua Avoin systeemi: aineen ja energian määrä voi muuttua

Työperiaatteen mukaan tehty työ muuttuu energiaksi, esim Työperiaatteen mukaan tehty työ muuttuu energiaksi, esim. sähkökentän tekemä työ muuttuu kineettiseksi energiaksi. Muista, että massa on myös yksi energian muodoista E = mc2. Energian muotoja: E = ½ mv2 E = mc2 E = mgh E = ½ kx2

Liikemäärän säilyminen Liikemäärä säilyy kimmoisissa ja kimmottomissa törmäyksissä Kimmoisissa törmäyksissä energia säilyy, kimmottomissa törmäyksissä energiaa kuluu mm. ääneen, lämpöön ja muodonmuutoksiin. Liikemäärä säilyy, koska ulkoisten voimien aiheuttama impulssi on lähes nolla. Impulssi = liikemäärän muutos

Pyörimismäärän säilyminen Pyörimismäärä säilyy eristetyssä systeemissä. Pyörimisen akseli pyrkii säilyttämään suuntansa (aseen rihlat).

Varauksen säilymislaki Virtapiireissä: solmupisteeseen tulevien varausten summa = solmupisteestä lähtevien varausten summa. Ydinreaktioissa varaus säilyy aina!

Tehtävänä oli määrittää 1,5 litran pullon hitausmomentti Tehtävänä oli määrittää 1,5 litran pullon hitausmomentti. Hitausmomentin määrittämiseksi pulloa vieritettiin 9 cm korkeaa ja 130 cm pitkää tasoa pitkin. Mitattiin aika, joka pullolla menee vierimiseen ja saatiin tulokseksi 2,43 s. Lisäksi tiedetään, että pullon massa on 0,114 kg ja säde 0,0455 m. Määritä pullon hitausmomentti. Tarkastellaan systeemiä eristettynä systeeminä: Tällöin pullon potentiaalienergia muuttuu pullon kineettiseksi energiaksi ja pyörimisenergiaksi. Ilmanvastusta ei huomioida. h = 9cm s = 130 cm t = 2,43 s m = 0,114 kg r = 0,0455 m (1)

Pullon liike on tasaisesti kiihtyvää, joten pullon kulkemasta matkasta voidaan laskea pullon loppunopeus Vierimisehto (ettei pullo liu’u, vaan vierii) sijoitetaan (1) ja ratkaistaan hitausmomentti: =…= Vastaus: pullon hitausmomentti on

Tehtäviä: Sivulta 29: 2, 3, 6 Sivulta 30: K11/3, K09/1, K10/6