luonnontieteellinen tausta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Advertisements

Onko tämä näkemys täysin yksimielinen?
Maapallon lämpeneminen
ILMASTONMUUTOS ON TÄÄLLÄ Heikki Tuomenvirta, Ilmatieteen laitos
Jarrut ilmastonmuutokselle! Ihmiskunnan megahaaste ja kuinka se selätetään?
Mitä ilmansaasteet ovat?
VILJELIJÄ JA ILMASTONMUUTOS
Kasvihuoneilmiö Kasvihuoneilmiö on tapahtuma, jossa planeetan pintalämpötila nousee sen kaasukehän vaikutuksesta. Ilmakehä päästää Auringon valon lävitseen.
Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi
Ilmastonmuutos - mistä siinä on kyse?
1 Ilmastonmuutos NYT! Ilmastovastaava Leo Stranius Punavihreää yhteistyötä yli puoluerajojen.
Itämeren tulevaisuus – jäätön, suolaton ja tulviva meri ?
Yläluokkalaisten käsityksiä ilmastonlämpenemisestä Tiina Nevanpää
Fossiiliset polttoaineet ja terveys
Luonto-Liitto, Maan ystävät, Dodo ja Nuorten Akatemia Ilmari-hankkeen koordinaattori Riitta Savikko Pandapalkinnon luovutustilaisuus Ilmari-
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Suon eri pintojen metaanipäästöjen mallintaminen
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
Kylmäkoneet ja ympäristöystävälliset väliaineet Pasi Petra
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
helenarimalimankkaankoulu 2009
1 Tuleeko vielä hiihtokelejä? Ilmastovastaava Leo Stranius.
mieluummin useampikin?
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Tieteellinen näyttö on kiistaton EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
– 10 kysymystä ja vastausta–
Väder- och Klimatförändringar
Kasvihuoneilmiön voimistumisen vaikutus ilmastoon
BIOENERGIA Osa uusiutuvista energialähteistä (kts. dia 2)
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Tuulet.
Maapallon muuttuva ilmasto
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Typpi.
Ilmakehä suojaa elämää
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Yhteenveto ympäristöongelmista
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
HIILEN KIERTOKULKU. Hiili Esityksen nimi / Tekijä -Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia.
ILMASTO. Ilmastojen vaihtelut pitkän ajan muutokset: –Auringon aktiivisuus –Maan radan ja akselikaltevuuden muutokset –mannerlaattojen liikkeet merivirrat,
SDP TARVITSEE POLIITTISEN OHJELMAN SDP valmistelee periaateohjelmaa 45. puoluekokoukseen Lahteen Puolueessa on käynnissä myös strategiatyö.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Mitä tiede sanoo Hallitustenvälisen ilmastopaneelin uusin arviointiraportti G.
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
KUUSAMON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013
Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Hiilivapaa Suomi, Vantaa
SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2009–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
Ilmastonmuutos Click here! Katso dia-esitys! Cambiamento climatico
Ilmastonmuutos.
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
ILMASTONMUUTOS.
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Ilmastonmuutos.
Päästölaskennan sektorit
VAASAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2011–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
13. Ilmastonmuutos.
8. Ihmisen toiminta tuottaa ilmansaasteita
KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
Otsoni.
Ilmastonmuutoksen Syyt ja seuraukset.
Vaikuttaako avaruussää maanpäälliseen säähän?
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2009–2016 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2017
Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
Esityksen transkriptio:

luonnontieteellinen tausta Ilmari-koulutus Ilmastonmuutoksen luonnontieteellinen tausta Lisäkalvoja Theo Kurten theo.kurten@helsinki.fi

Maailman kasvihuonekaasupäästöt CO2 – päästöistä n. 75% syntyy fossiilisten polttoaineiden poltosta, n. 25% luontaisten hiilinielujen hävityksestä (lähinnä trooppisista metsähakkuista). CO2 on lähes kaikkien polttoprosessien päätuote; päästöjä ei voi vähentää suodattimilla, katalysaattoreilla jne. CH4:a syntyy fossiilisten polttoaineiden louhinnan ja käsittelyn yhteydessä sekä karjankasvatuksesta, riisinviljelystä, bioenergian käytöstä ja kaatopaikoilta N2O:a syntyy monissa polttoprosesseissa ja maatalouden typpilannoituksen yhteydessä. CFC – päästöjä tulee jäähdytyslaitteista ja joistain teollisuusprosesseista.

Ilmastonmuutos ja otsonikato ...Ovat eri asioita!! Otsonikadossa CFC – yhdisteet edesauttavat yläilmakehän otsonikerroksen tuhoutumista, ja lisäävät maapallolle pääsevän UV – säteilyn määrää. Seurauksena mm. lisää ihosyöpää. Otsonikatoa on hillitty menestyksekkäästi Montrealin sopimuksella. (Ilmastonmuutosta ei ole vielä hillitty...) Ongelmilla on ainakin kaksi yhteyttä: Ilmastonmuutoksessa alailmakehä lämpenee ja yläilmakehä jäähtyy. Tämä todennäköisesti kiihdyttää tuhoamissyklejä, ja pahentaa otsonikatoa. CFC – yhdisteet (sekä myös alailmakehän otsoni) toimivat lisäksi kasvihuonekaasuina.

Miksi ilmastoennusteet ovat epävarmoja / epätarkkoja? Yhteiskuntatieteellinen epävarmuus Miten ihmiskunnan energian- ja materiaalinkulutus tulee kehittymään? Mitä teknologioita tullaan käyttämään? Miten hyvin ilmastonmuutosta torjutaan? => Päästöt Luonnontieteellinen epävarmuus Kuinka herkkä ilmasto on päästöillemme? Mitkä palautekytkennät ovat tärkeimpiä? Miten muut muutostekijät (aerosolit, auringon aktiivisuus, jne.) kehittyvät?

Ilmastotiede: mitä tiedämme, ja kuinka varmasti tiedämme sen. Tiedämme varmasti: Kasvihuonekaasujen pitoisuuksien lisääntymien voimistaa kasvihuoneilmiötä, ja lämmittää ilmakehää. Maapallon keskilämpötila on noussut merkittävästi 1900-luvulla. Tiedämme melko varmasti: Havaittu lämpeneminen johtuu ainakin osittain ihmiskunnan kasvihuonekaasupäästöistä. Lämpeneminen tulee jatkumaan. Tiedämme kohtuullisen varmasti: Lämpeneminen tulee olemaan voimakasta, ja sillä tulee olemaan ihmiskunnalle haitallisia vaikutuksia, kuten merenpinnan nousu. Voimme perustellusti arvata: Tartuntatautien levinneisyys ja äärimmäisten sääilmiöiden esiintymisrunsaus tulee kasvamaan, lajirunsaus tulee vähenemään entisestään.

Skeptikkojen Top - 5 Lämpeneminen johtuu auringosta. Ilmasto on muuttunut ennenkin. Lämpenemisennusteet perustuvat vain tietokonemalleihin, joihin ei kannata luottaa. Lämpeneminen ei tule olemaan niin haitallista, siitä on hyötyäkin. Torjuminen on liian kallista, kannattaa panostaa sopeutumiseen ja haittojen ehkäisyyn.

Muutamia vasta-argumentteja: Ilmaston menneet vaihtelut ovat osoitus siitä, että ilmasto reagoi muutostekijöihin kohtuullisen herkästi. Ihmiskunnan khk-päästöjen tiedetään olevan voimakas muutostekijä. Menneet ilmastovaihtelut ovat siis argumentti ilmastonsuojelun puolesta, eivät sitä vastaan. Epävarmuuksia on molempiin suuntiin. Voi olla, että ilmasto ei lämpene niin paljon kuin ennustetaan. Voi myös olla, että se lämpenee paljon enemmän. Epävarmuus on myös argumentti ilmastonsuojelun puolesta! Ilmastonmuutoksen torjumisen vaikeuden ja hinnakkuuden ennustukset pohjautuvat talousmalleihin. Ne vasta epävarmoja ovatkin!