Keskinäisinduktio Induktiivinen kytkentä Muuntaja Kolmivaihevirta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PIENTAAJUISTEN SÄHKÖ- JA MAGNEETTIKENTTIEN LÄHTEITÄ
Advertisements

Mekaaninen energia voimatarinoita
Puimuri - kaava.
Magneettinen vuorovaikutus
Sähköoppi Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona.
4 TEHO.
Esimerkkejä Esimerkki 1. Hetkellä t1 = 8 s on auton asema s1 = 600 m ja hetkellä t2 = 28 s on s2 = 800 m. Kuinka suuri on keskinopeus? s2 -s1 s 800 m.
Tehtävä: Tehon mitoitus Mitoita rivitalokiinteistön sähköverkko
Resistanssi ja Ohmin laki
Yhtälön ratkaiseminen
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
Esimerkki 1, s. 75 (74) € talletettiin pankkiin vuodeksi Korko 3,55 %
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
Kuinka rakentaa tietokone itse
tarinaa virrasta ja jännitteestä
 Eri laitteiden sähkötehoja Eri laitteiden sähkötehoja  Pöytätietokone on joka neljännen kerrostalokodin sähkösyöpöin laite. Tuoreen tutkimuksen mukaan.
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
4.3. Normaalijakauma Normaalijakauman tiheysfunktio
SÄHKÖKONEET Nopeuden säätö Muuntajat Sähkökoneet Yksivaihemuuntajat
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Esim. työstä Auto lähtee levosta liikkeelle nousemaan mäkeä ylöspäin. Keskimääräinen liikettä vastustava voima on vakio. Mäen päällä autolla on tietty.
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
Tehtäviä: Nollajohdin virta ja johtiminen mitoitus
Muuntaja
2 VASTUKSET.
Pyörrevirrat TNE FY 7/
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Magnetismioppi Magneettiset perusilmiöt
Kondensaattori lyhyesti
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
1. Usean muuttujan funktiot
Induktio - ilmiö Muuttuva magneettivuo käämin läpi
Virtapiiri.
tarinaa virrasta ja jännitteestä
3 TASAVIRTAPIIRIT.
Mikä on CAN? • CAN (Controller Area Network) on autojen hajautettujen
Todennäköisyyslaskenta
2.1 Sähkömagneettinen induktio
Annuiteetti- eli tasaerälaina
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
14. Aine laajenee lämmetessään
Juhani Kaukoranta Raahen lukio 2012
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
By: Carita, Kaisa & Minna.  Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattuna sähköturvallisuuslakiin. Sen mukaan sähkölaitteet ja laitteistot on suunniteltava,
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
FY7. Magneetti Magneettinen vuorovaikutus on etävuorovaikutus. Magneetilla on kaksi kohtiota (N ja S). Saman nimiset kohtiot hylkivät, erinimiset kohtiot.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Voimavektorit Kaikki voimatehtävät pohjautuvat Newtonin II lakiin: Tiivistelmä ja tehtäviä voimavektorien yhdistämisestä m on tarkasteltavan kappaleen.
Määritä vastuksen resistanssi 1
Sähkömagneetti 1 Kytke käämi (180N) paristoon (4,5V), laita käämin sisälle rautasydän. Kokeile rautanaulojen avulla toimiiko sähkömagneetti? Toimiiko sähkömagneetti.
Jännitelähde Jännitteen tunnus on U ja yksikkö on voltti (1 V).
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
Vaihtovirta Sähkömagneettinen induktio: magneettikentän muutos synnyttää (indusoi) johtimeen jännitteen. Yksinkertaisessa generaattorissa pyörivä kestomagneetti.
Oman osaamisen digitarina
Vesivoima Maria Roiko-Jokela, Milja Stenius, Aino Rasmus, Elisa Tirkkonen, Satu Astikainen.
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
Tiivistelmä 6. Sähköteho ja energia
1.3 Ohmin laki ja resistanssi
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
Moottorin kuluttama sähköenergia
Kaivosteollisuuden sähkökäytöt
Wind Power in Power Systems
Induktanssin määrittäminen
Esityksen transkriptio:

Keskinäisinduktio Induktiivinen kytkentä Muuntaja Kolmivaihevirta

Keskinäisinduktio B ~ eind Käämin 1 virta vaihtelee sininmuotoisesti => Käämin 1 magneettikentän vaihtelut indusoivat käämiin 2 induktiojännitteen eind = M12 dI1/dt Kerroin M12 on käämien keskinäisinduktanssi.

Pyörrevirrat ~ Pyörrevirrat johtuvat induktiosta.Niistä on haittaa muuntajissa. Muuntajien rautasydämet on tehty erillisistä eristetyistä levyistä. Induktiouunissa korkeataajuinen pyörrevirta sulattaa metallia.

Muuntaja Us Up Is Ip Np Ns Us/Up=Ns/Np=Ip/Is Kun sama magneettivuo saadaan kulkemaan kahden käämin läpi joko asettamalla käämit lomittain, tai käyttämällä rautasydäntä estämään kenttäviivojen karkaaminen ulos systeemistä, puhutaan muuntajasta. Us Muuntajalla nostetaan tai lasketaan vaihtojännitettä. Käämejä sanotaan primääri- ja sekundäärikäämiksi. Jännitteitä sanotaan primääri- ja sekundäärijännitteiksi ja virtoja primääri- ja sekundäärivirroiksi. Up Is Ip Np Ns Us/Up=Ns/Np=Ip/Is

Muuntajan kaavat Voidaan osoittaa, että muuntajan käämien jännitteet ovat verrannolliset kierroslukuihin. Ideaalinen muuntaja välittää tehon 100%:sti, joten Up Ip=Us Is => Us/Up = Ip / Is Todellinen muuntaja lämpiää, joten siirtosuhde <100 %. Muuntosuhde: jännitteiden suhdetta Us/Up sanotaan muuntajan muuntosuhteeksi, joka on siis sama kuin käämien kierroslukujen suhde. Esim. Jos muuntaja muuntaa 220V 12 V:ksi on muuntosuhde 12/220 .

Ratkaisu: Muuntosuhde =44000/220=200. Esim. Muuntaja muuntaa 220V jännitteen 44 kV:ksi. Primäärikäämissä on 12 kierrosta. Montako kierrosta on sekundäärikäämissä? Sekundääripiirissä tehonkulutus on 600 W. Laske virrat sekundääri- ja primääripiireissä. Ratkaisu: Muuntosuhde =44000/220=200. Jos Np=12, niin Ns = 200*12 = 2400 P=Us Is => Is = 600 / 44000 A = 13.6 mA Primäärivirta Ip= 200*Is = 200*0.0136A = 2.73 A

Muuntajan hyöty sähkönsiirrossa Jos sähkönsiirtojohtojen resistanssi on R, on tehohäviö siirtojohdoissa P=RI2. Kun siirtojohdon päissä on muuntajat, jännite voidaan nostaa siirtojohdoissa korkeaksi ja samalla virta laskea alhaiseksi. Alhaisella virralla yo. Kaavan mukaan tehohäviöt johdoissa saadaan minimoitua.

Esimerkki Maanviljelijä tuo sähköä vajassa olevaan laitteeseen (P= 10 kV, U=220V) läheiseen puroon rakentamastaan omatekoisesta vesivoimalasta. Siirtojohtojen resistanssi on 1.0 ohmia. A) Kuinka suuri on jännitehäviö johdoissa B) Kuinka suuren jännitteen voimalan tulee kehittää C) Kuinka suuri tehohäviö on johdoissa D) Mikä on sähkönsiirron tehokerroin Naapurin insinööri ehdottaa muuntajien käyttöä siirtojohtojen päissä. Laske kohdat A)- D) kun käytetään muuntajia, joiden muuntosuhde on 20.

Ratkaisu: Miten muuntaja muuttaa tilannetta? 1. Laitteen R = U2/P =2202/10000 ohm=4.84 ohmia 2. Virta laitteessa I = U/R = 220/4.84 A = 45.5 A 3. Jännitehäviö johdoissa = 1.0*45.4 V = 45.4 V 4. Generaattori joutuu tuottamaan 265.4 V jännitteen 5. Tehohäviö johdoissa P=1.0*45.42 W = 2.1 kW Miten muuntaja muuttaa tilannetta? 6. Virta siirtojohdoissa = 45.4A/20 = 2.27 A 7. Jännitehäviö johdoissa = 1.0*2.27 =2.27 V 8. Generaattorin lähdejännitteeksi riittää 222.7 V 9. Tehohäviö siirtojohdoissa P = 1.0*2.272 W= 5W Siirron tehokerroin ennen: 10/12.1=83%, muuntajilla 10/10005=99.95%

Tähtikytkentä / kolmivaihevirta 3 2 0-johto 1 O