LIERIÖATYPIAT PAPAssa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LIHAKSET.
Advertisements

KANSAINVÄLINEN FIBROMYALGIAPÄIVÄ
15. Loogiset operaatiot.
Komponenttien rakenteellinen tärkeys
Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
Rinnan papillaariset tuumorit
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen raportointiohje Testitapauksen raportointi Havainnon raportointi.
Tilastollista päättelyä
HTML-kielen perusteet Osa 1 Vilho Kemppainen
ORKIDEAYHTEISTILAUS KARGE 2013
Mikroliuska-antennit
Kansantaudit.
Keskustelua aiheuttavia kohtia sääntökirjassamme...
Valikoituja lasten luutuumoreita
Endometriumpolyyppien hoitoperiaatteet Päivi Härkki GKS
Ohjelmoinnin tekniikkaa Sisällys for -lause lyhemmin. Vaihtoehtoisia merkintöjä aritmeettisille lauseille. Useiden muuttujien esittely.
HAVAINTOJA PILOTOINTIIN LIITTYVÄSTÄ ULKOISESTA ARVIOINNISTA Puh
Postmenopausaaliset hormonihoidot ja kohtusyöpien riski
Kappale 1.
2. Vuokaaviot.
Miten Kouvolan seutu selviytyy? janne a. Panostukset korkea-asteen koulutukseen Lähde: worldmapper.org © Copyright SASI Group (University of Sheffield)
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
Avaruusgeometriset kappaleet = kolmiulotteiset kappaleet
TIETOVERSTAS KPAMKin tapaan Hanna-Riina Aho Satu Salmela.
Homogeeninen multiparametrimääritys vapaalle ja kokonais-PSA:lle käyttäen terbium(III)-kelaattia donorina Tuomo Liljenbäck Ohjaajat: Fil.yo Ulla Karhunen.
Näsijärven kalastusalue Isännöitsijä Anne Kasanen
Vuoden 2012 tietojen tarkistusprosessi Olli Eskola Sovellusasiantuntija CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy TUTKI-julkaisutiedonkeruuseminaari
Milloin papa / HPV-testi
Graafialgoritmit laskennal- lisessa systeemibiologiassa Graph Algorithms in Computational Systems Biology Työn valvoja ja ohjaaja: Prof. Patric Östergård,
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
Kaivostoiminta.
SERMit gynekologin näkökulmasta
PALAUTTEEN ANTAMINEN JA VASTAANOTTAMINEN
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
Alkoholi.
Muovien kierrätys.
Ohjeistus VJS Talvi-Liiga toimintaan VJS Talvi-Liiga 4v4.
Pitkät sekunnit JH, MJ, EM & SK Lauantaiyön. Mitä tulee huomioida? Valotusaika Aukko ISO Tuki/seuranta.
Mitoosi.
1 OH6KVP Heijastinantennit Heijastinantennit ovat yleisimpiä korkean vahvistuksen antenneja niillä saavutetaan yleisesti yli 30 dB vahvistuksia mikroaaltotaajuuksilla.
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Tilastollinen testaus Mann-Whitneyn –testiä voidaan käyttää hyvin pienille n 2 ≤ 8 keskikokoisille 9 ≤ n 2 ≤ 20 suurille n 2 ≥ 20 otoksille –voidaan käyttää.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
Ongelmat on tehty ratkaistaviksi
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
Syöpä.
Kadonnutta vanhempaa etsimässä Tarja Hiltunen Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Sininauhaliitto.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Kansainvälisten suhteiden tutkimus = Maailmanpolitiikka = Kansainvälinen politiikka Tutkii ”ylikansallisia” suhteita, eli valtioiden/järjestöjen (esim.
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2006
Tutkielman teko-ohjeet
9. Eläimen kudokset ja lihasten toiminta
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
Kpl 1-3 SOLU.
Lihakset Lihassolut eli lihassyyt ovat ohuita ja supistumiskykyisiä soluja Toiminta perustuu lyhenemiskykyisiin proteiinisäikeisiin (lihassäikeet l. myofibrillit)
B2 Solu ja perinnöllisyys
Internethuijaukset Opinnäytetyö © Hans Lindström 2007.
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Vaahtera.
Syöpä.
Syövän riskitekijät.
Likviditeettiriskit.
Esityksen transkriptio:

LIERIÖATYPIAT PAPAssa Leena Krogerus 14.10.2011

NORMAALIT LIERIÖ-SOLUT KERVIKAALISET ENDOMETRIAALISET TUBAALISET

Rauhasepiteelin solukuvat: Endometriumin, endocerviksin ja tuuban lieriöepiteelissä on runsaasti hyvänlaatuisia reaktiivisia muutoksia Reaktiivista endocervikaalista Endocervikspolyyppi

Sytologinen kuvaus ● Hyvin tasainen kromatiinirakenne (heterochromatin and euchromatin) ● Tumajyväkkeet ovat pieniä ja epätasaisesti jakautuneita (päinvastoin kuin lymfosyytissä ja granulosa-solussa) ● Kromatiini on terävää ja hienojakoista ( rypistetty silkkipaperi) ● Ei hyperkromasiaa (päinvastoin kuin lymfosyyteissä ● Tumakelmu on sileä ja tasapaksu ( tumat ovat pyöreitä) ● Kromatiinirenunus on myös tasapaksu ● Nukleolit näkyvät, mutta eivät ole suuria (tosin korjausreaktioissa hyvin suura, täysin pyöreitä) ● Hunajakennorakenne kun näkyy levyinä ● Kypsymättömillä soluilla on korkea Tuma/solulima-suhde, tiivis solulima ja tumavakuoleja

Eli vaaleat tasakokoiset sileät...

Endometrium Endometriaaliset solut voivat muodostaa kolmiulotteisia palloja ilman stroomaa. Tumat pieniä, pyknoottisia, degeneroituneita. Jokapäiväinen ongelma papoissa on erottaa endometriaaliset solut endokervikaalisista. Endometriumia ei saisi löytyä yli nelikymppisiltä kierron loppupuoliskolla eikä postmenopausaalisilta lainkaan ( HUOM kuitenkin pitkä harja!). Endometriumin epäadekvaatti löytyminen liittyy endometriumin hyperplasiaan ja syöpään

Endometriumista vielä.. Hyvänlaatuiset endometriaaliset solut – ei Bethesdan mukaan raportoida kierron ulkopuolisia muuten kuin postmenopausaalisilla jotka eivät saa hormonikorvausta- jolloin selitys olisi keksittävä. Pitkä cervix-näyteharja voi kuitenkin joskus ylettyä kohttuonteloon. Endometriumpolyypit voivat irrottaa soluja. Joskus hormoina tuottavat ovario- tai tuubakasvaimet ovat endometriumin liikakasvun syynä.

REAKTIIVISET MUUTOKSET KORJAUS METAPLASIA HYPERPLASIA POLYYPIT ARTEFAKTAT

normaalireaktiivinen Papa ei ole läheskään yhtä hyvä lieriömuutosten havaitsemisessa kuin levyepiteelimuutosten tunnistamisessa. Endokervikaaliset solut ovat korkeita lieriösoluja, ja voivat erittää ja tulla värekarvallisiksi. Endokervikaaliset solut esiintyvät, yksittäin, riveinä ja levyinä

REAKTIIVISET IUD DEGENERATIOTA

Atypical Glandular Cells of Undetermined Significance (AGUS) asinus-muodostelma tumien pinoutumista...

AGUS/HSIL?

AIS

AIS kerviksnäyte on runsas ja siinä on paljon suuria levyjä atyyppisiä soluja, mutta myös normaalia lieriötä ja reaktiivist. Tausta voi olla puhdas!

AIS-histologia

AGUS – sytologisten kriteereiden vertailu: Erotteleva piirre Reactiiviset LSIL HSIL AIS Solukon rakenne Yksi kerros soluja Muovautumista Päällekkäisyyttä Monikerroksisuutta Solulima Tarkkarajaista +/- Tumat: 1. kelmu 2. kromatiini Sileä Hienojakoinen Sileä Suttuista Epäsäännöllinen Karkeaa Epäsäännöllinen Kokkareinen Nucleoli Suuri, pyöreä  ei ole Vaihtelee

Histologiassa terävä raja terveen ja sairaan välillä

Yhteenveto: AIS on tunnistettavissa oleva invasiivisen adenokarsinoman edeltäjä. Toisin kuin levyepiteelisyövässä adenokarsinomalle (low-grade or high-grade lesions) BETHESDA ei tunnista lieriöepiteelin dysplasiaa AIS:in ja adenokarsinoman edeltäjäksi. Aikaväli AIS:ista adenokarsinomaan on arvioitu 5-13 vuodeksi!

ENDOMETRIUMIN ADENO-CA

LIERIÖTÄ VAI LEVYÄ?

Graavia dysplasiaa harjasolunäytteessä

Vaikeudet voitettavia Sofie-neiti parin tunnin ikäisenä