AMPUMARADAT JA JÄRJESTÄYTYNEEN AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA NÄKEMYKSIÄ ASE- JA AMPUMAHARRASTAJIEN NÄKÖKULMASTA 25.4.2008 / Risto Aarrekivi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Ota aivosi narikasta: PELAA BRIDGEÄ!
Tuulen mittaus Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle.
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Päijät-Hämeen sosiaalipoliittinen foorumi Sibeliustalo, Lahti
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Turvallisen ase- ja ampumaharrastuksen tulevaisuus Suomessa TULI SEIS VAI TURVALLISIA LAUKAUKSIA AMPUMARATOJA KOSKEVAT SÄÄDÖKSET JA TULEVAISUUS Finlandia.
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
Vaihtoehtomalleja Haastattelin tämän hetken nuorten huippuja ja kartoitin heidän ampumapolkunsa Lähes kaikilla erilainen tausta Mukana: 2 pistooliampujaa.
Heinjoen ampuma- ja moottoriratakeskus
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Seura- ja lajiliittoyhteistyö koulun näkökulmasta
MYR:N TEHTÄVÄT 1.YHTEENSOVITTAA EU:n ja valtion rahoituksen kohdentuminen ohjelmaa rahoittaville viranomaisille (MYAK) MYAK:n tarkistus budjetin hyväksymisen.
Ensimmäiselle sivulle Täysosumia elämään Suuntaviivoja uudistuvaan toimintaan vuosille Turvallista ampumaharrastusta hyvässä seurassa Suomen.
Tampereen ympäristökuntien liikenneturvallisuussuunnitelma Kangasalan liikenneturvallisuusryhmän kokous
Unelma hyvästä urheilusta Lasten ja nuorten urheilun eettiset linjaukset Kuva: Suomen Palloliitto.
 Polun taustalla HUMU-ryhmän selvitys suomalaisten huippu-urheilijoiden poluista  Suomalaisten arvokisa menestyksen heikkeneminen 1970  2000-luku 
Tykkimäki -brändi. Brändisisältö Tykkimäk i Brändisisältö Tykkimäk i Omistajien tahtotila.
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
Urhean yläkouluverkosto Olympiastadion Asko Härkönen Suomen Olympiakomitea.
ACTION AIR - Action Air on yksi Practicalin disipliini eli aselaji. Se on kansainvälisen Practical-liiton (IPSC) ja Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL)
GrIFK tyttöjalkapallon kehittämisprojekti GrIFK jalkapallo Seurassa Pelaajia 510, 16 ikäluokkaa ja 74 valmentajaa, joista tyttöjä/naisia 11 Tyttöjä.
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
CxO Mentor Oy. Kyselytutkimus Vastauksia 36 kpl Vastaajat aikuisia, yksi 16-vuotias mukana Mukana seuran toiminnassa: – 1-3 v (7 hlö) – 4-9 v (21 hlö)
Jyväskylässä Kuntaliitoksen toteutuessa yhteispalvelupisteitä oli Vaajakoskella, Palokassa, Taulumäellä, Kuokkalassa ja Korpilahdella. Säynätsalon aluetoimisto.
Turun seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin vuonna 2016 Tiistai , klo Turun Ammattikorkeakoulu, Joukahainen OMALLE HUIPULLE.
Copyright ME YHDESSÄ – TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOSPROSESSI.
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Suomenhevonen -diasarja
AMPU-hanke Ehdotus tulevaisuudelle Projektipäällikkö Markku Lainevirta.
KJT strategia Johtokunta Open
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Myyrmäki Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
Lähtötilanne LC Vähäkyrön klubi aloite Heinolan vuosikokoukselle 2013 – Vk hyväksyi.
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Kommentteja ja näkemyksiä harrastajan näkövinkkelistä Juha Hirvi.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Raideliikenne aluepolitiikan ja liikennepolitiikan synteesi?
Jukka Läärä puheenjohtaja

Maakuntakaavoitus ase- ja ampumaharrastuksen kannalta
1 yli miljoonan suomalaisen kansalaisjärjestö liikuntajärjestöjen palvelu-, yhteistyö- ja kattojärjestö tärkein tehtävä on liikunnan ja urheilun.
Mitä halutaan pelin tulevaisuudelta? Mika Helminen kilpailupäällikkö Meidän kaikkien peli -seminaari Holiday Club Tampereen kylpylä.
YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN HYVÄT KÄYTÄNNÖT
MINÄ URHEILEVAN LAPSEN VANHEMPANA!
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
AMPUMAKORTTI- PILOTTIKURSSI TIKKAKOSKEN AMPUJAT ry Seuran esittely Puheenjohtaja Juhani Öhman.
AMPUMARATAVASTAAVA Ampumaratalaki 763/2015 Jorma Riissanen
724. Pelisääntökysely 10/23/15. Kysely urheilevan lapsen vanhemmalle 1. Laji?
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
AMPUMAHARRASTUSFOORUMI on Ammuntaa harrastavien järjestöjen yhteenliittymä, jonka tavoitteena on turvata ammunnan harrastusmahdollisuudet maassamme myös.
Suomen Ampumaurheiluliitto Suomen Ampumahiihtoliitto Metsästäjäin Keskusjärjestö Suomen Metsästäjäliitto Reserviläisurheiluliitto Suomen Reserviupseeriliitto.
Kansallinen liikuntafoorumi IV 3.– Turku Harri Syväsalmi Pääsihteeri Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry.
Aseet, patruunat ja turvallisuus. Ase ja patruuna muodostavat yhdessä toimivan kokonaisuuden Aseet ovat nykyisin kehitetty tiettyä tarkoitusta varten,
HAULIKKO- AMMUNTA.
Piiripäällikkö Paavo Seppänen
Kanuunan teemaseminaari SALO
Valmennustoiminnan strategia – Vastuullisesti huipulle
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
AMPUMARADAT.
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
SUOMEN SOTILASURHEILULIITON
UNELMIEN LIIKUNTASEURA RY Unelmien urheilu- ja liikuntayhteisö TUL Nuoret Päättäjät 2017 Jyväskylä
TOIMINTA KYRÖNPELLON AMPUMARADOILLA
TOIMINTA KYRÖNPELLON AMPUMARADOILLA
Esityksen transkriptio:

AMPUMARADAT JA JÄRJESTÄYTYNEEN AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA NÄKEMYKSIÄ ASE- JA AMPUMAHARRASTAJIEN NÄKÖKULMASTA / Risto Aarrekivi

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TOIMIJATAHOT Ampumaratoja käyttävät ampumaurheilijat, ampumahiihtäjät, maakuntajoukot, metsästäjät, reserviläiset, viranomaiset (poliisi, puolustusvoimat, rajavartiolaitos, tulli) sekä vartijat että turvamiehet

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI AMPUMALAJIT Metsästysampumalajit ja lakisääteiset ampumakokeet metsästäjille, Sotilas- ja reserviläisammunnat Reserviläisten ja maakuntajoukkojen kenttäkelpoisuuskokeet 2008 alkaen, viranomaisten harjoittamat lajit sekä kaikkien edellä mainittujen tahojen kilpailutoiminta SAL:ssa 8 ampumaurheilun päälajia pistooli, kivääri, haulikko, riistamaali kasa-ammunta, mustaruuti, siluetti ja practical Lajit tarvitsevat erilaisia ratoja ja ampumakeskuksia

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TUNNUSLUKUJA Ammunnan harrastajia Suomessa Metsästäjiä n Reserviläistoimijoita Urheiluampujia n Aselupia Suomessa n. 1,6 milj. Ampumaratoja n. 2000, joista aktiivikäytössä 650 (SYKE)

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TUNNUSLUKUJA Ampumakokeen suorituksia metsästäjillä yksin pääkaupunkiseudulla (Hki, Espoo, Kauniainen, Vantaa) n kpl !!!! Uudellamaalla jopa ammunnan harrastajaa Metsästäjiä yli

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI MISSÄ SAA HARRASTAA Ampumaradoilla Omalla maalla, seuran ja valtion mailla metsästäminen Yhteiskunnan intressinä on radoilla toimiminen…

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI MISSÄ SAA HARRASTAA Ampumaratoja Uudenmaan liiton alueella on 21 ampumarataa – 8 lakkautusuhan alla Asukaslukumäärän nähden nykyinen ratamäärä tulisi kaksinkertaistaa Uudellamaalla, jotta päästäisiin maan keskiarvoon (8000 as./rata) Suur-Helsingin alueella tällä hetkellä ei ole yhtään siviilikäyttöön tarkoitettua alueellista useamman lajin ampumakeskusta tai edes yhtä kunnollista paikallista ampumakeskusta Pitkät ajomatkat radoille -> päästöt (radoille pääsee vain yksityisautoilla, ei yleisillä) Vrt. Tukholman alueella 45 ja Tukholman läänissä 290 rataa

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI NÄIN NAAPURISSA

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI ANALYYSIA RADOISTA Palvelujen, liikkumisen ja käyttäjämäärien näkökulmasta radat täysin väärässä paikassa – jokainen rata kuitenkin tarpeen! Ratamaiden omistussuhteet sekavat Radat kaavoituksen ja paikallisten päättäjien mielivallan alla Ratojen ylläpidon rakenne on nurinkurinen: yhteiskunnallisia suorituspaikkoja, joita kuitenkin seurat hoitavat talkoilla vapaaehtoisvoimin vrt. Liikuntalaki

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI ANALYYSIA RADOISTA RISTIRIITAINEN TILANNE Yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa Päättäjät haluavat lopettaa ja kaavoittajat kuristavat

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI Ammunta ja ampumaradat on Liikuntalain (2§) alaisuuteen kuuluvaa liikuntaa ja toimintaa Uusi laki on määrittänyt Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK) jatkossa julkisoikeudellisen aseman (viranomaisten määrittämää maanpuolustuskoulutusta) Laki määrittää pakolliset ampumakokeet metsästäjille (hirvieläinten ja karhun metsästys). Poliiseilla sääntömääräiset tasokokeet Ampumaratatoiminta säätelee jo lähes 20 eri lakia, ongelmallista, vanhin KEISAIRILLISEN SENAATIN asetus MONELTA SUUNNALTA SÄÄDELTYÄ

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Sosiaalinen näkökulma Kasvatuksellisuuden näkökulma Turvallisuuden näkökulma Metsästäjän näkökulma Huippu-urheilun näkökulma Taloudellinen näkökulma Maanpuolustuksellinen näkökulma Lainsäädännöllinen näkökulma

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Sosiaalinen näkökulma Estää syrjäytymistä – a-rata on kohtaamispaikka Tasa-arvoinen laji: naiset, miehet, tytöt, pojat ja liikunta- ja näkövammaiset - sopii kaikille ja kaiken ikäisille Ammunnan harrastaminen on osa suomalaista perinnettä ja kulttuuria

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Kasvatuksellisuuden näkökulma Eettisen metsästyksen säännöt (ML 20-21§) Metsästäjäliiton Metso-nuorisoleireillä tutustuu vuosittain noin 500 nuorta metsästysammuntaan turvallisessa ohjauksessa Vankka kasvatuksellinen ote – mm. SAL:lla Pienestä Ampumaurheilijasta Isoksi Ihmiseksi - ohjelma SAL:lla oma Eettinen ohjelma, joka perustuu liikunnan Reilun Pelin eettiseen ohjelmaan Kehittää keskittymiskykyä – sosiaalista toimintaa Vammaisurheilijat mukana tasavertaisesti Oma ympäristöohjelma ja ohjeet

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Turvallisuuden näkökulma Vastuuntuntoinen aseenkäsittely, turvallisuus, aseen tarkkuuttaminen ennen jahtikautta ja sen aikana Harjoittelu = radalla käyntiä = turvallista, vastuuntuntoista aseenkäsittelyä On taattava riittävät olosuhteet – jos ratatoiminta supistuu, pelko tilanteen muuttumisesta hallitsemattomaksi (sorakuopilla ja metsäaukiolla ampuminen)

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Metsästäjän näkökulma Metsästäjille ammunnan harjoittelu on keino parantaa metsästyksessä tarvittavia taitoja Osalle metsästäjistä se on myös ampumakilpailutoimintaa metsästysampumalajien parissa Metsästysammunnan harrastajat tuovat suuret ampujamäärät radankäyttäjiksi (metsästäjiä Suomessa yli )

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Huippu-urheilun näkökulma Ampumaurheilu on osa suomalaista urheilun menestystarinaa – yksi menestyneimpiä kesäurheilumuotoja Suomessa Menestystä Olympia- ja paralympialaisissa Menestystä EM- ja MM-tasolla niin urheiluammunnassa kuin metsästysampumakilpailuissa Ampumaradat kuuluvat huippu-urheilun (OK) olosuhdestrategian kärkihankkeisiin Tällä hetkellä suomalaisilla urheilijoilla ei ole riittävästi harjoittelu paikkoja ja - mahdollisuuksia ja On pystyttävä takaamaan riittävät olosuhteet harjoittelulle

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Taloudellinen näkökulma Radoissa kiinni paljon yksityistä ja yhteiskunnan rahaa Nykyisten sekavien ympäristölupavaatimusten johdosta ampumaradan ylläpitäminen monelle yksittäiselle seuralle liian suuri taloudellinen taakka Palveluja ja viihtyisyyttä parannettava Kilpailutoiminnan mukanaan tuomat taloudelliset edut paikkakunnalle – kilpailuissa kilpailijaa, jopa 2000 hlöä (3-14 vrk) Matkailutuote tulevaisuudessa – lisätulon muodostaja paikkakunnalle

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Maanpuolustuksellinen näkökulma Puolustusvoimien rataverkon ja ratakapasiteetin riittämättömyys Puolustusvoimien rataverkon ja ratakapasiteetin riittämättömyys Maakuntajoukkojen koulutus Maakuntajoukkojen koulutus Palvelusammunnat Palvelusammunnat Maanpuolustuskoulutuksen kurssit ja harjoitukset Maanpuolustuskoulutuksen kurssit ja harjoitukset Reserviläisten ampuma- ja aseenkäsittelytaidon ylläpito Reserviläisten ampuma- ja aseenkäsittelytaidon ylläpito Reserviläisurheiluliiton järjestämä kilpailutoiminta. Reserviläisurheiluliiton järjestämä kilpailutoiminta.

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Lainsäädännöllinen näkökulma Laeissa ja asetuksissa on määrätty toiminnasta Lakisääteiset ampumakokeet metsästäjille Järjestäytynyttä, vastuuntuntoista aseenkäsittelyä radoilla Riistanhoidolliset ja liikenneturvallisuus aspektit

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI TARKASTELUNÄKÖKULMIA Lainsäädännöllinen näkökulma Ympäristöasiat pystytään huomioimaan paremmin – kaikki voittaa (y-viranomaiset, asukkaat ja ampujat) Radoille kaavan kautta mahdollisuus kehittyä ja palvella paremmin käyttäjiä Kaavan kautta ratkaistaan myös järjestäytyneen ampumaharrastustoiminnan jatkuminen radoilla Ratojen kehittämisen kautta me kaikki voimme paremmin Ko. asiat tukevat Suomen sisäisen turvallisuuden ohjelman toteutumista

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI MIKSI AMPUMARATOJA JA TOIMINTAA VIEROKSUTAAN Toiminnan aiheuttama ääni -> ratkaisu: uudet ampumaratatekniset keinot Esim. Berliinin Rosenin keskus Toiminnan aiheuttamat päästöt -> ratkaisu: uudet ase- ja patruuna tekn. keinot -> ratkaisu: uudenlainen likaantuneen maan käyttö Haittaa rakentamista ja maan käyttöä Vie tilaa – suojamaan käyttö ongelmallista Pelko maanarvon laskemisesta Asenteet

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI MITEN JA KEIDEN TULISI RATKAISTA ONGELMIA Miten ratkaistaan ruuhka-Suomen tilanne ja muun maan tilanne ? Meidän itse on tartuttava kehittämiseen Uutta innovaatiota – uudet tekniset ratkaisut Ammattiosaamista radoille ja ampumakeskuksiin Ampumaratojen ja toiminnan turvaaminen on myös yhteiskunnallinen kysymys Tarvitsemme lainsäädännön uudistamista Viranomaistahojen puolelta ymmärtämistä ja yhteistyötä – ei vain lain taakse menemistä Tarvitsemme kuntasektorin mukaan

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI ESITÄMME Yhteiskunta lähtee voimakkaasti mukaan kehitystoimintaan Nykyisten ratojen toimintaedellytykset turvattava kaavoituksessa Kaikki nykyiset ampumaradat tulisi merkitä vaihe-, yleis- tms. kaavoihin erikoismerkinnöin, suoja-alueella ja osa kehittämismahdollisuushuomautuksella Asukaslukumäärän nähden nykyinen ratamäärä tulisi kaksinkertaistaa Uudellamaalla, jotta päästäisiin maan keskiarvoon ja tarpeen tyydyttämiseen

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI ESITÄMME PV:n luopuessa radoista, niiden käyttö siirrettävä reserviläisjärjestöjen, maanpuolustuskoulutuksen yms. siviilikäyttöön Ministeriöt, viranomaiset jne. saatava mukaan kehittämistoimintaan Viranomaisten kuultava toiminnan harjoittajia jo lainsäädännön valmisteluvaiheessa Ampumaurheilu- ja harrastus mahdollisuutena – esim. matkailu jne. - innovaatiota lisää Yhteistyötä lisättävä eri tahojen välillä, ratkaisuja löytyy esimerkiksi AMPU-hanke

TURVALLISEN ASE- JA AMPUMAHARRASTUKSEN TULEVAISUUS SUOMESSA RISTO AARREKIVI KIITOS !