ORIENTOIVAT OPINNOT TIETOJENKÄSITTELYOPIN PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Jyrki Nummenmaa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LUK-TUTKINTO Pääaine Maantiede tai aluetiede. Vuosi •
Advertisements

1 Ristiinarviointi Ristiinarviointi Hämeenlinna, Verkkosote
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Moodlen ohje opiskelijoille
Yliopisto-opiskelu eroaa kouluopetuksesta
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Kuinka rakentaa tietokone itse
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Elsa Savolainen T Johdatus opiskeluun tietotekniikan tutkinto-ohjelmassa.
OHJAAJATUUTOROINTI MATEMATIIKAN JA TILASTOTIETEEN LAITOS.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Opiskelijapalautteen keruu Krister Lindén Yleisen kielitieteen laitos.
Matemaattisten aineitten ryhmä Nurmon yläasteella
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
AINEVALINTOJEN PERUSTEITA: Valitse–kiinnostavaa - jatkoa ajatellen - jatkoa ajatellen - sujuu mukavasti.
HOPS eli Henkilökohtainen OPiskeluSuunnitelma
ORIENTOIVAT OPINNOT TIETOJENKÄSITTELYOPIN PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Jyrki Nummenmaa
Tervetuloa!.
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Kurssivalinnat Ykköset, syksy Kurssit valitaan O Pääsääntöisesti numerojärjestyksessä O (opinto-opas s , 77) O etenkin VIERAAT KIELET, ÄI,
Visual Basic –ohjelmointi ITP2TM002
Lukiolaisen opintopolut
HOPS-projekti Koulutusteknologian perusopinnot Henna Mikkola Merja-Maaria Oinas Tiina Torvinen.
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
HOPS - Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ammattiin kasvamisen tukena TL/
T URUN YLIOPISTO Into ja pätevyys – fysiikan opettajan valtit Kalle Ojanen Fysiikan assistentti (vv.) aineenopettajakoulutus Yliopistopäivä 2005.
Uudentyyppinen opiskelijaa tavoitteellisesti ohjaava opinto- ohjelma (O 4 ) Juha Paavola, Juha Hartikainen, Insinööritieteiden korkeakoulu, Rakennustekniikan.
Jyrki Nummenmaa Orientoivat opinnot 2004 Jyrki Nummenmaa
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
ORIENTOIVAT OPINNOT TIETOJENKÄSITTELY- TIETEIDEN LAITOKSEN UUSILLE PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Jyrki Nummenmaa
ORIENTOIVAT OPINNOT TIETOJENKÄSITTELY- TIETEIDEN LAITOKSEN UUSILLE PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Jyrki Nummenmaa
Kilpailijan starttikurssi
ROT Lukkareiden teko alkaa 7.4. oman koulun tarjottimelle. Muille kouluille ilmoittaudutaan opon kautta wilma-viestillä tai varaamalla.
Kurssivalinnat ykkösille
Tentti. Olio-ohjelmoinnin perusteet | Kevät 2015 | Jorma Laurikkala2 Tentti Torstaina klo 16–20 D10ab (Päätalo). Pääasiassa Java-ohjelmien kirjoittamista.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
1. vuoden opiskelijoiden vanhempainilta Jani Syrjälä, rehtori.
Kurssikäytännöt ja opintojen suunnittelu. Opetuksen aikataulu Lukuvuosikalenteri Intossa oman korkeakoulun sivuilla Syyslukukausi I periodi 7 viikkoa.
HELSINGIN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO Tutustu eri aloihin, suorita yliopisto-opintoja etukäteen ja valmistaudu pääsykokeisiin 1 Youtube -Tussitaikurit Youtube.
MATEMATIIKKA JA TILASTOTIEDE SIVUAINEENA Kari Myllylä Pekka Salmi LuTK / Matemaattiset tieteet8/25/16.
HELSINGIN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO Tutustu eri aloihin, suorita yliopisto-opintoja etukäteen ja valmistaudu pääsykokeisiin 1 Youtube -Tussitaikurit Youtube.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
Matemaattisten aineitten ryhmä Nurmon yläasteella
SOSIAALITYÖN OPISKELIJOIDEN INFOPÄIVÄ
Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Lukion toisen vuoden kurssivalinnat
MIKSI LUKIOON???.
Ykkössuunnitelma ja varasuunnitelmat
3. oppitunti.
Kurssit lukion kolmantena vuonna
Ylioppilaskirjoitukset ylioppilastutkinto
Opinto-ohjaaja Johanna Ottavainen
Kurssikäytännöt ja opintojen suunnittelu
Vinkkejä opintosuunnitelman miettimiseen

Kiinnostaako lukio?
Tammifuksien info 2018 Piia Ylitalo
HOPS-työpaja.
Viherlaakson lukio Kevät 2017
Matemaattisten aineitten ryhmä Nurmon yläasteella
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Esityksen transkriptio:

ORIENTOIVAT OPINNOT TIETOJENKÄSITTELYOPIN PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Jyrki Nummenmaa

Sisällys 4 Tietojenkäsittelyopin laitos - yleistä 4 Tutkinnon rakenne 4 Opintosuunnitelman laatiminen - yleistä 4 Lukujärjestys - 1. syksy ja 1. kevät

Tietojenkäsittelyopin laitos 4 Tietojenkäsittelyopin 1. professuuri pohjoismaissa (1963) 4 Yksi Suomen suurimmista tietojenkäsittelyopin laitoksista 4 Menestynyt hyvin tieteenalan arvioissa ja vertailuissa 4

Päätutkimusalat 4 Algoritmiikka 4 Ohjelmistotuotanto 4 Käyttäjäkeskeinen suunnittelu 4 Tiedonhallinta 4 Tietojärjestelmät

FM-tutkinnon rakenne 4 Opinto-oppaasta ( tai paperiversio) 4 Myös opetusohjelma löytyy samojen www- sivujen kautta.

Opintojen suunnittelu - yleistä 4 Pakollisuudet 4 Oma mielenkiinto 4 Omat voimavarat 4 Kurssien vaikeusaste - näissä on eroja, jotka eivät näy opintoviikkomäärissä 4 Muu ajankäyttö - puhumme tästä hieman ensin

Muu ajankäyttö 4 Opinnoissa voi edetä hyvin, vaikka jättäisikin aikaa mm. liikunnalle tai muille opiskelija-aktiviteeteille 4 Päivittäin jaksaa tehdä vain tietyn määrän opiskelutyötä - se kannattaa tehdä kunnolla ja sitten lopun aikaa tehdä rehellisesti jotain muuta

Työt opiskelun ohella 4 Nykyään näyttää olevan helppoa saada työpaikka jo parin vuoden opiskelun jälkeen ja aika monet myös ottavat sellaisen vastaan 4 Tyypillisesti töihin menevä opiskelija olettaa opiskelevansa valmiiksi työn ohessa 4 Opiskelijat yleensä yliarvioivat omat resurssinsa - opinnot sitäpaitsi vaikeutuvat loppua kohden -> ongelmia

Valmistumismahdollisuudet työn ohessa 4 Kahden vuoden opintojen jälkeen opinnot ovat vasta n. puolivälissä -> valmistuminen töiden ohessa on hyvin epätodennäköistä. 4 Neljän vuoden jälkeen opinnot ovat jo loppusuoralla tai valmiit -> töihin meno ei ole yleensä ongelma. 4 Kolmen vuoden jälkeinen tilanne on yksi- löllinen -> vaikea antaa selvää ennustetta

Miksi valmistua? 4 Saa parempia töitä, ehkä parempaa palkkaa. 4 Työpaikan vaihto on helpompaa. 4 Laman tullen parempi asema. 4 Tulevaisuudessa opintojen katkeaminen tulee mahdollisesti johtamaan ongelmiin opiskelupaikan suhteen. 4 Kesken jääneet opinnot ovat henkinen painolasti.

Jos kuitenkin töihin, niin … 4 Kokopäivätyö ja opinnot on monille mahdoton yhtälö. 4 Osapäivätyöt tai työajan käyttö opintoihin ei aina onnistu niin kuin luullaan. 4 Työpaikka yliopiston seinien sisällä antaa yleensä paremmat mahdollisuudet opintoihin kuin ulkopuolella.

Kurssivalinnoissa huomioitavaa 4 Opetusmäärät ja aikataulut 4 Mahdollisten viikkoharjoitusten tekemiseen viikottain menevä aika 4 Mahdollisen harjoitustyön tekemiseen menevä aika (yleensä kurssin lopussa) 4 Kurssin vaikeusaste (joskus vaikea ennakoida) 4 Omat kyvyt (toistaiseksi vaikea arvioida)

Kurssivalinnoissa huomioitavaa 4 Opintoviikkojen metsästäminen keräämällä helppoja kursseja tuo vain näennäisesti hyvän tuloksen 4 Työläillä kursseilla yleensä opitaan 4 Mukava ja sopiva lukukauden ohjelma voi sisältää molempia 4 Tärkeät kurssit: ohjelmoinnin perusteet ja tietorakenteet

Ensimmäisen syksyn ohjelma / 1 4 Perussuositus: –Tietotekniikan peruskurssi (osa käynyt jo; helppo, erityisesti jos on käyttänyt tietokoneita) –Johdatus ohjelmointiin (helppo, erityisesti jos osaa ohjelmoida ennestään; tärkeä; pidetään alku- ja loppusyksystä) –Tilastotieteen johdantokurssi (työläs, ei niinkään vaikea; loppuu marraskuun alussa) –Diskreetti matematiikka (vaikein)

Ensimmäisen syksyn ohjelma / 2 4 Huomioitavaa: –Perussuositus = varsin kevyt ohjelma. –Jos on epävarma kyvyistään eikä ole juurikaan käyttänyt tietokoneita tai ohjelmoinut, niin ei kannata ottaa paljoakaan ylimääräistä. –Suositeltavaa on ottaa 1-3 lisäkurssia kursseista ja kyvyistä riippuen.

Ensimmäisen syksyn ohjelma / 3 4 Täydennyssuosituksia / 1: –Ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus –Tietojärjestelmien perusteet (helpohko; pidetään sekä syksyllä että keväällä). –Joku filosofian perusopintojen luentokurssi (on mukavaa ottaa joku sellainen kurssi missä ei ole viikkoharkkoja) - sopiva täydennys kaikille. –Logiikan peruskurssi (osittain päällekkäin diskreetin matematiikan kanssa)

Ensimmäisen syksyn ohjelma / 4 4 Täydennyssuosituksia / 2: –Analyysi I (voi olla kohtalaisen vaikea; suosi- tellaan lähinnä matemaattisesti orientoituneille) –Pakollisille kielikursseille kannattaa mennä aina kun pääsee –Kielikurssien alkukokeet! –Tilastotieteen jatkaminen –Matematiikan lukiokurssi –Mitä tahansa kiinnostavaa oppiainetta

Ensimmäisen kevään ohjelma / 1 4 Perussuositus: –Ohjelmoinnin perusteet (työläs, vaikeakin jos ainoa ohjelmointikokemus on Johdatus ohj.) – tälle on varattava riittävästi aikaa! –Tietojärjestelmien perusteet (helpompi) - jos on jo käyty, niin muu tietojenkäsittelyopin kurssi –Lineaarialgebra (voi olla vaikea ja työläs) 4 HUOM: vaikea  mahdoton

Ensimmäisen kevään ohjelma Huomioitavaa: –Tietojenkäsittelyoppipainotteisempi kuin syksy. –Jos on epävarma kyvyistään, niin ei kannata ottaa ylimääräistä. –Syksyn perusteella voi arvioida omia resurssejaan –Ohjelmoinnin perusteet on hoidettava, jos haluaa edetä menestyksellisesti tietojenkäsittelyopin opinnoissa!

Ensimmäisen kevään ohjelma Täydennyssuosituksia: –Joku pelkkä luentokurssi - mitä tahansa kiinnostavaa ainetta - kannattaa muistaa akateeminen vapaus ja nauttia siitä –Kielikurssi

Lukujärjestyksen laadinta 4 Omat kurssit lukujärjestykseen 4 Tarkista alkamis- ja loppumisajat 4 Tarkista päällekkäisyydet –päällekkäisyyksiä ei voi aina täysin välttää –nyt pitää vain miettiä, kuinka päällekkäisyydet hoidetaan –mikä on tärkeämpää/vaikeampaa –yhteistyö?

TIETOTEKNIIKAN PK 4 Jos olet käynyt jo elokuussa - hyvä. 4 Jos et ole käynyt, voit tutustua kurssin sisältöön kurssin www-sivuilta (löytyvät laitoksen sivujen kautta) 4 Jos vaikuttaa tutulta ja helpolta, et ehkä halua istua luennoilla ja harjoituksissa - ei tarvitse varata aikaa. 4 Muuten sijoita lukujärjestykseen

JOHDATUS OHJELMOINTIIN 4 Pitäisi suorittaa 1. syksyn aikana 4 Pidetään 2 kertaa (alku- ja loppusyksy), joten joudut valitsemaan periodin lukujärjestystä tehdessäsi. 4 Loppusyksyn periodi on iltaopetuksena

KUINKA KURSSEILLE? /1 4 YLEISSÄÄNTÖ: Mene ekalle luennolle! 4 Tietotekniikan PK - etukäteisilmoittautuminen harjoitusryhmiin 4 Johdatus ohjelmointiin, jos. I periodi - 1. luennolle Diskreetti matematiikka - 1. luennolle Tilastotieteen johdantok luennolle 12.9.

KUINKA KURSSEILLE? /2 4 Ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus - 1. luennolle Tietojärjestelmien perusteet - 1. luennolle Analyysi I - 1. luennolle 11.9.

Tästä alkaa lukujärjestyksen teko