(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

Testaus ja testausympäristöt
Resistanssi ja Ohmin laki
Testaus ja testausympäristöt
Murtolukujen kertolasku
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Suunnitelma ohjelmiston testaukseen
Tiheys.
Olio-ohjelmointi. Mitä olio-ohjelmointi on ?  Pyritään mallintamaan jotain reaalimaailman kohdetta tietokoneohjelman avulla  Olio on luokan ilmentymä.
1. Olio-ohjelmointi.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Tietojärjestelmän suunnittelu
C-ohjelmointi, kevät 2006 Taulukot Binääritiedostot Luento
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
Testaus Tiptopissa draft Mats Lindstedt, Mika Rintala.
Ohjelman jakaminen useampaan tiedostoon Olio-ohjelmointi (C++) KYAMK, Jarkko Ansamäki 2001.
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3
Lihavuus on onnellisten hetkien kertymää....
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Funktionaalisen aliohjelman mustalaatikkotestaus (1/12)
Oliosuunnittelu.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
© Jukka Harju, Jukka Juslin
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Johdatus ohjelmointiin Ohjelmistosuunnittelu Jaana Holvikivi.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
Komponenttipohjainen ohjelmistotekniikka (TJTSS56) Osa 12 Kevätlukukausi 2010 Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Markku Sakkinen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestitapausten kuvausohje.
Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi Klikkaamalla pääotsikoista tietosi karttuu. Sininen mökki toimii paluupainikkeena. Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi.
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
Testauksen tutkimustulokset Marko Jäntti
Metodit – Arvotyyppi Ellei metodi palauta arvoa, sen arvotyyppi on void Tällöin ”return;”-lauseke ei ole metodissa pakollinen, vaikka sen käyttö on sallittua.
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
5. Kapselointi Yleistä Kapseloinnilla (encapsulation) tarkoitetaan luokan tietojen ja toimintojen pakkaamista yhdeksi suojatuksi kokonaisuudeksi.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Hyvä ohjelmointitapa (osa 2) Yleistä Lisää hyviä ohjelmointikäytäntöjä: − Jaa pitkä koodi osiin. − Käytä attribuutteja säästeliäästi.
Poikkeukset Yleistä Virheeseen varautuminen tarkoittaa sitä, että ohjelmoija huomioi koodia kirjoittaessaan ajonaikaisen virheen mahdollisuuden.
Uudelleenkäyttö. Yleistä On pyritty pääsemään vakiokomponenttien käyttöön Kuitenkin vakiokomponentit yleistyneet vain rajallisilla osa-alueilla (esim.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestaus – Miksi ja miten?
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
”Pieni haaste” (Myers 1979, mukailtu) Olkoon testattavana aliohjelma (tai metodi), joka on määritelty seuraavasti: ● Parametreinä annetaan kolme kokonaislukua,
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
Lasilaatikkotestauksen toinen lähestymistapa. ● Siinäkin käytetään vuoverkkoa. ● Tarkastelun kohteena ovat moduulin muuttujat (myös sen käyttämät globaalit.
T Personal SE assignment Static Methods Jaakko Nyrölä, ryhmä TeTe
Monimuotoinen luokka tMyn1 Monimuotoinen luokka Monimuotoinen luokka mahdollistaa saman jäsenfunktion toteutuksen monella tavalla. Tällöin puhutaan virtuaalisesta.
© Conformiq Software Ltd. | The Future of Software Testing Oliosuuntautunut testaus.
Testaus. Yleistä Testaus on suunnitelmallista virheiden etsimistä Tuotantoprosessissa ohjelmaan jää aina virheitä, käytettävistä menetelmistä huolimatta.
Refaktorointi ”Te olette tehneet tätä ennenkin”. Mitä on refaktorointi? (1/2) prosessi ohjelmakoodin laadun parantamiseksi ohjelman sisäisen rakenteen.
Yo-kirjoitukset Yleisohje Matematiikka. Koetehtävät 15 samanarvoista tehtävää, laadittu pakollisten ja syventävien kurssien perusteella saa vastata enintään.
1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely.
8. Periytyminen Sisällys Mitä on periytyminen? Yksittäis- ja moniperiytyminen. Oliot ja perityt luokat. Periytymisen käyttö.
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
Komponenttipohjainen ohjelmistotekniikka (TJTSS56) Osa 8 Kevätlukukausi 2010 Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Markku Sakkinen.
Foreach-toistolausetMyn1 foreach-toistolause foreach-rakenteella on kätevä käydä läpi kaikki taulukon alkiot. Erityisen kätevää se on hajautustaulukon.
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
Ohjelmassa tänään Ohjelmointimallit Pseudokieli Modulaarisuus.
Usein aliohjelman kutsun tulos ei riipu pelkästään eksplisiittisistä syötteistä vaan myös moduulin tai olion tilasta (state). ● Tila määräytyy yleensä.
1.0 TE DiplomityöEsitelmä/ / JT Soveltuvuustutkimus Lifebelt-ohjelman ideologian käytettävyydestä olio- orientoituneeseen ohjelmointiin Jukka.
Yksikkötestaus ● Yksikkötestauksella tarkoitetaan lähdekoodiin kuuluvien yksittäisten osien testaamista. Termi yksikkö viittaa ohjelman pienimpiin mahdollisiin.
18. Testaus.
7. Hyvä ohjelmointitapa..
8. Periytyminen.
Valtionosuusuudistus - Turku
8. Periytyminen.
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
1. Olio-ohjelmointi.
Esityksen transkriptio:

(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien testauksessa yksiköksi lasketaan usein kokonainen luokka: ● Monet metodit ovat hyvin yksinkertaisia. ● Metodien välillä voi olla vahvoja riippuvuuksia. ● Monet ei-triviaalit metodit voidaan silti testata ensin erikseen. Miksi järjestelmätestaus (JT) tms. ei riitä vaan yksikkötestaustakin (YT) tarvitaan? ● JT ei saa katetuksi yksikköjä kovin hyvin (koskee sekä musta-laatikko- että lasilaatikkonäkökulmaa). ● Mitä laajempaa kokonaisuutta testataan, sitä vaikeampi on löytää ne virheet, joista havaitut häiriöt aiheutuvat. Yksikkö- eli moduulitestaus (1/4)

● Asiakasmoduulin testaaminen yhdessä ennestään testaamatto-mien (siis luultavasti virheellisten) palvelinmoduulien kanssa ei yleensä ole järkevää. ● Mitä varhaisemmassa vaiheessa virheet havaitaan, sitä vähemmän kustannuksia niistä ja niiden korjaamisesta ehtii aiheutua. ● YT on huomattavasti helpommin automatisoitavissa kuin JT. ● Testattava kokonaisuus on pienempi ja yksinkertaisempi. ● Tarkkailtavat häiriöt ovat yksinkertaisempia ja selkeämpiä. Yksikkötestauksen aiheuttamia lisärasitteita: ● Yleensä moduuli ei ole sellaisenaan testattavissa, vaan täytyy rakentaa jonkinlainen testipeti (test bed). ● Testiajurilla (test driver) toteutetaan testitapaukset: annetaan syötteet ja otetaan vastaan tulokset. ● Tynkiä (stubs) tarvitaan usein korvaamaan sellaisia testattavan moduulin tarvitsemia palvelinmoduuleja, joita ei ole vielä toteutettu. Yksikkö- eli moduulitestaus (2/4)

Yksinkertaisin tapaus: puhtaasti funktionaalinen aliohjelma: ● Tulos riippuu vain eksplisiittisistä parametreistä (tai muista syötteistä). ● Siis mm. ei muistia eri kutsujen välillä. ● Ei sivuvaikutuksia. Tätä ominaisuutta ei välttämättä voida todentaa staattisesti (ilman testausta)! Yleinen tapaus: ● Syötteiksi on laskettava myös aliohjelman sisäinen muisti sekä kaikki globaalit muuttujat yms., joita aliohjelma voi lukea. ● Tuloksiksi on laskettava myös kaikki sivuvaikutukset (esim. globaalien muuttujien muuttaminen). Tyypillinen tilanne: mahdollisten implisiittisten syötteiden ja tulosteiden joukko on suhteellisen pieni ja tunnettu. ● Olio-ohjelmointi: metodin käytettävissä aina kohdeolion (nykyolion) atribuutit (ilmentymämuuttujat). Yksikkö- eli moduulitestaus (3/4)

Aliohjelman yksi (melko yleinen) ääritilanne: ei mitään palautettavaa tulosta, vaan pelkästään sivuvaikutuksia moduulin tai olion sisäiseen tilaan. ● Ainakin mustalaatikkotestauksessa jokaisen testitapauksen täytyy sisältää myös jokin tuloksen palauttavan aliohjelman kutsu. Käänteinen ääritilanne: ei mitään eksplisiittisiä syötteitä, vaan tulos riippuu vain moduulin tai olion sisäisestä tilasta. ● Ainakin mustalaatikkotestauksessa testitapauksen täytyy sisältää myös yksi tai useampi tilaa muuttavan aliohjelman kutsu. Yksikkö- eli moduulitestaus (4/4)