Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka 9.12.2002 / HT 1 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset Työläs, mutta opettava prosessi !!! Yhteistyösuhteet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Osaamisintensiivinen Suomi 2012
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Vaasan yliopiston DI-koulutus Ilkka Virtanen Pohjanmaan Kauppakamari Teollisuuden Forum Vaasan yliopisto
Työelämän muutos ja koulutuspolitiikan ajankohtaiset haasteet
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Ammatillinen koulutus
Teknologia nyky-yhteiskunnassa Eveliina ja Ellimaija.
Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma
Suomalainen koulutusjärjestelmä
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Avoin-Web Pro -projekti Avoin = avoin ammattikorkeakoulu Web = verkko-opinnot Pro = Professional, ammattitaitoinen toteutus Aila Säkkinen
AMKIT- alueellinen vaikuttaja Rovaniemi Tarja Koskimies.
KANSAINVÄLINEN HARJOITTELU OSANA OPINTOJA Bolognan vanavedessä – seminaari, Turku Helli Kitinoja Kansainvälisten asiain päällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
Kannattaako Suomeen tulla opiskelemaan? Kansainvälisen liikkuvuuden uudet muodot Irma Garam Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus.
OPISKELIJAKYSELY Tulokset Toisen asteen yhteys - hanke.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Julkisten ja hyvinvointialojen tulevaisuus ja osaamistarpeet Skills-seminaari Tuire Santamäki-Vuori puheenjohtaja Julkisten ja hyvinvointialojen.
Opetushallinto 2 A Koulutushallinnon keskeiset sisällöt
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
BuildingSMART Infra-toimialaryhmän strategia
Ammatillisen koulutuksen viennin edistäminen Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Suomen koulutusjärjestelmä
Ammatillinen koulutus ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN 2+1-MALLI Sähköala. Laajennetun työssäoppimisen 2+1malli  tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.
VTT - OSAAMINEN RATKAISEE VTT lyhyesti VTT ON PUOLUEETON JA MONIALAINEN ASIANTUNTIJAORGANISAATIO Palveluksessa noin 3000 asiantuntijaa Liikevaihto.
Jouni Lehto 1 Tietopuolinen koulutus ja näyttötutkinto oppisopimuskoulutuksen laadun tukena.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
MITÄ LUKION JÄLKEEN? Kati Seise
Teollisuus ja Työnantajat Koulutusplitiikka / Henni Timonen 1 Tulevaisuusluotain Osaamisintensiivinen Suomi 2012 Yhteenveto: Koulutusinnovaatioita.
Luonnonvara- ja ympäristöalan tulevaisuus ja koulutuksen muutostarpeet Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä,
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Oulun seudun ammattikorkeakoulu, Tekniikan yksikkö
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Finanssiala pähkinänkuoressa
Ammatillinen koulutus
Tekniikan koulutus OULUN AMMATTIKORKEAKOULU. Oamkista valmistuu informaatioteknologian, energian ja automaation, konetekniikan sekä rakentamistekniikan.
Kajaanin ammattikorkeakoulu Arto Karjalainen Rehtori Kajaanin ammattikorkeakoulu
Ari Maunuksela Toimitusjohtaja/Rehtori
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Erilaisia vaihtoehtoja….
Tekniikan alojen koulutuksen uudistaminen Pieksämäellä
Paikkakunta päivämäärä Etunimi Sukunimi WinNova
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
Oikeaan osuvaa ohjausta Oppija- ja työelämäläheinen ohjausosaaminen
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Kaksoistutkinto Mäntsälän lukio.
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Ammatillinen koulutus
JATKO-OPINTOTAVOITTEINEN LINJAJAKO TULEVAISUUDEN LUKIOSSA
Finanssiala pähkinänkuoressa
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Tilastotietoa teknologiateollisuuden rekrytointitarpeista, henkilöstön koulutustaustasta ja teknologia-alojen koulutuksesta.
Korkeakouluoppiminen vuonna 2030
Omnia.fi/yhteishaku.
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan tutkinto-ohjelma
Lukiolaisen jatko-opinnot
Ope osaa -hanke opettajan pedagogisten opintojen kehittäjänä Kasvatustieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Inkeri Ruokonen.
Opintopolku.fi uudistuu oppijan parhaaksi
Esityksen transkriptio:

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 1 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset Työläs, mutta opettava prosessi !!! Yhteistyösuhteet parantuneet huomattavasti OPM, TM, KTM, OPH, TEKES, TELAO, TT ja jäsenliitot -yhteistyö Myös yritykset ovat olleet innolla mukana VÄLTTÄMÄTÖN HANKE !!!

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 2 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset koulutuspolitiikan kannalta: ”Vanhan” osaamispohjan ylläpitäminen ja uudistaminen Mihin väestömme osaamisresurssit riittävät vuonna 2012 ? – vrt. huipputeknologiat & avainteknologiat / perusteknologiat Elinkeinoelämän ”kivijalkojen” tarpeet, jotta kansainvälisesti kilpailukykyistä yritystoimintaa säilyy Suomessa Uhkaskenaarioiden eräät näkemykset vaikuttavat vaarallisen toteutumisaltteilta – aivovuoto, yritysten pako Suomesta...

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 3 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset koulutuspolitiikan kannalta: Työtä jatkettava ammatillisen koulutuksen puolesta puhumiseksi – poistumat – muiden mielestä epämuodikasta Kehittäminen - soveltaminen - toteutus INNOVAATIOKILPAILUKYKY Työtä jatkettava käden taitojen puolesta puhumiseksi ammatillinen ja muu osaaminen – teknologian opetusaihekokonaisuus peruskouluihin ja lukioihin Poikkitieteellisyys Verkottunut koulutusjärjestelmä Työnjaolla tehokkuutta ja laatua – oppilaitokset – elinkeinoelämä – tutkimus

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 4 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset koulutuspolitiikan kannalta: Toisen asteen ammatillisen koulutukseen vähintään 40 % ikäluokasta Lukion tasoa nostettava Toisen asteen ammatilliseen koulutukseen kaksi linjaa – 2-vuotinen – 3-vuotinen ehkäistään myös syrjäytymistä Työllistävyys ohjaamaan nykyistä enemmän aloituspaikkatarjontaa Näytöt, oppisopimus ja työssäoppiminen myös AMK- ja yo-koulutukseen Oppimisverstaiden, oppimiskeskusten perustaminen – lähi- ja eOppimisympäristöjä – nykyistä tehokkaampi tilojen, laitteiden ja muiden resurssien käyttö

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 5 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset koulutuspolitiikan kannalta: Henkilöstökoulutuksen merkitys kasvaa huomattavasti – tukena eOppimisympäristöt – työssäoppiminen laajentuu myös työpaikkaohjaajia / tutoreita / mentoreita lisää – oppimaan oppiminen Opettajien yritysjaksot KANNUSTAVUUS Yrityksissä työskentelevien oppilaitosjaksot Ammattikorkeakoulujen ja tiedekorkeakoulujen selkeät profiilit Kansainväliset jaksot erittäin kannattaviksi (korkeakoulu-) opiskelijoille valmistumisen kannalta ? Tutkintojen määräaikaisuus ?

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 6 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset koulutus- ja teknologiapolitiikan kannalta: SKIP: koneenrakennus elektroniikka ja mikromekaniikka materiaaliteknologia biotieteet ICT langattomat ja mobiilit tiedonsiirtoprosessit ohjelmistot

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 7 Tulevaisuusluotain Rakennus- infra- ja kiinteistöala: bioteknologia – vesien puhdistus, saastuneen maan puhdistus kemian teknologia – sivutuotteiden käyttö tuotantoteknologia – resurssien käyttö, ympäristövaikutusten minimointi materiaaliteknologia – ei emissiota, ei myrkyllisiä aineita energiateknologia – matalaenergiarakentaminen Tärkeimmät tulokset koulutus- ja teknologiapolitiikan kannalta:

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 8 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset koulutus- ja teknologiapolitiikan kannalta: Hyvinvointiklusteri: IC-teknologia bioteknologia farmasiateknologia elintarviketeknologia ihmisen fysiologia allergiaosaaminen sisäilma- ja materiaalitietämys anturiteknologia

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 9 Tulevaisuusluotain Tärkeimmät tulokset koulutus- ja teknologiapolitiikan kannalta: ICT: ohjelmistotekniikka elektroniikka sähkötekniikka tietoliikennetekniikka automaatio tietotekniikka kasvatustieteet multimediadesign liiketaloustiede kieli- ja kulttuuritieteet

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 10 Tulevaisuusluotain materiaaliteknologia bioteknologia nanoteknologia kierrätysteknologiat prosessien valvontateknologiat VAHVA LUONNONTIETEELLINEN PERUSOSAAMINEN liiketalousosaaminen Kemia- ja bioala: Tärkeimmät tulokset koulutus- ja teknologiapolitiikan kannalta:

Teollisuus ja Työnantajat Koulutuspolitiikka / HT 11 Tulevaisuusluotain ”PERUS”ALOJEN SAMANKALTAINEN OSAAMISTARVE EROTTAVANA TEKIJÄNÄ ASIAKASTARPEISIIN SOVELTAMINEN Tärkeimmät tulokset koulutus- ja teknologiapolitiikan kannalta: