PAIKANNUSLAITTEEN KÄYTTÖ ARVOSTELUN APUVÄLINEENÄ AJOKOKEESSA JA KETUNAJOKOKEESSA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Hyvä haku Miten se on tehty. MISTÄ HYVÄT HAKIJAT ON TEHTY ? Koirat hakevat siten (sitä), miten (mitä) niille opetetaan. Ongelma on, ettemme tiedä mitä.
Matti Sipponen 1 Power taitoilta kevät 2005 Kilpailupäivä ja kilpailusuoritus.
Mekaaninen energia voimatarinoita
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Matkalippujen tilaaminen internetin kautta
SUOMEN MÄYRÄKOIRALIITTO Ylituomari Timo Nurmiluoto
AJAVAN KOIRAN OMINAISUUDET. Ajavan koiran ominaisuudet • Toivotut ominaisuudet = positiiviset ominaisuudet • Ei toivotut ominaisuudet = negatiiviset ominaisuudet.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Suomen Ajokoirajärjestö Suomen Beaglejärjestö
OTA ESILLE MUISTIINPANOVÄLINEET! Esim. iPad:in ja iPod Touch’in muistio
Pidä turvallisuusväli
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi tapahtuma. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
HAUN ARVOSTELU. • Ajokokeiden palkintotuomareiden ohjeet 4.1 • Arvostelun tarkoituksena on kerätä tietoa jalostusta varten • Arvostelulla pitää pystyä.
KEAJ TEEMA 2012 Työskentelyajat Itsenäinen yöjäljen löytö Haukun arvostelu Muiden eläinten ajo Maastokortin täyttö.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen raportointiohje Testitapauksen raportointi Havainnon raportointi.
Tulosten tulkitseminen SJAL tuomarikoulutus 2013.
Kuulon kuntoutus Leena Lahti.
Taulutarkastuksen ohje pahvitauluille SAL, LMjaosto.
Taulutarkastuksen ohje pahvitauluille SAL, Pistoolijaosto.
Toiminta kentällä SJAL tuomarikoulutus Sisältö • Tehtävät kilpailun aikana • Sijoittuminen kentällä • Tasapuolisuus ampujia kohtaan • Tulosten tulkitseminen.
2.3. Riippumattomuus ja kertolaskusääntö
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Suomen Ajokoirajärjestö ry Suomen Beaglejärjestö ry
Teemaryhmä Opintoasiainpäivät Sihteeri Tuula Kivistö
Taulutarkastuksen ohje pahvitauluille
TASAPAINON RAKENTAMINEN
PAIKANNUSLAITTEEN KÄYTTÖ ARVOSTELUN APUVÄLINEENÄ AJOKOKEESSA JA KETUNAJOKOKEESSA.
KEAJ TEEMA 2014 Työskentelyajat ( ) Tulokseton haku ) Herättely Ominaisuuspisteet-Lisätietonumerot GPS-laitteen käyttö.
Suomen Ajokoirajärjestö Suomen Beaglejärjestö. Koulutuspaketti 2011 Metsästysinto.
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
Millainen liikkuja olen? Kuljen koulu matkat yleensä pyörällä. Illalla koulunjälkeen, kun olen kavereiden kanssa tai vapaa- ajalla tulee hyötyliikuntaa.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja kevät 2014.
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
Tervetuloa Sotungin lukion abi-infoon Ohjeita YO- kuunteluihin.
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja 2014.
FTR (Formal Technical Review) Kimmo Airamaa. Johdantoa Muodollinen tekninen tarkastus = toiminta tarkastustilaisuudessa on tarkasti määritelty Muodollinen.
Liikkeen fysiikkaa.
TANGENTTI Suora, joka sivuaa käyrää.
- Suomen Ajokoirajärjestö Kettukoulutustoimikunta -
Maastokortti (15) Versio
Karhunhaukku taipumuskoe (45) palkintotuomari koulutus
Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Mitä koulupäivään liikettä lisääviä asioita jo teemme?
Suunnistuksen kuivaharjoitus
Tutkielman teko-ohjeet
Suomen Ajokoirajärjestö Suomen Beaglejärjestö
Tapahtumat ja käsitteitä
MAASTOTUOMARI KOULUTUS Jouni Vestu 2012
HIRV-säännöt ja arvosteluohjeet koulutus
Millainen oppija sinä olet?
SÄÄNTÖUUDISTUKSEN TOTEUTUMINEN
Jukola-koulu Teoria 4 Kurssin pitäjä: Päivitä esityksen tiedot ja vaihda mm. Louna-Jukolan logon tilalle tämän vuoden Jukolan logo.
PAIKANMÄÄRITYS II Sijoittajan siirto
HERÄTTELY KETUN YÖJÄLJELLÄ
Suomen Ajokoirajärjestö - Finska Stövarklubben
DRAJ/DKAJ PALKINTOTUOMARIEN JATKOKoulutus
Haun arvostelu.
Muistettavaa.
Käytännön harjoitus 3.2 Viivasuunnistus
PAIKANMÄÄRITYS III Trigonometriset menetelmät
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Hirvenhaukkukoe (47) Palkintotuomarikoulutus
Jämsän seudun pytykorvat ry
Koulutuspaketti 2019 AJOTAITO.
Esityksen transkriptio:

PAIKANNUSLAITTEEN KÄYTTÖ ARVOSTELUN APUVÄLINEENÄ AJOKOKEESSA JA KETUNAJOKOKEESSA

YLEISTÄ: Paikannuslaite on vain arvostelun apuväline Laite ei korvaa missään kohdassa palkintotuomaria eikä palkintotuomarin ammattitaitoa Kaikki havainnot on tehtävä maastossa itse ja todennettava maastossa ilman apulaitteita Palkintotuomareiden on sijoituttava maastossa aina niin, että pystyvät mahdollisimman paljon seuraamaan koiran työskentelyä kuitenkaan koiraa häiritsemättä Tukee tarvittaessa tuomarin tekemää arvostelua Ajon aikana on pyrittävä seuraamaan sinnikkäästi ajoa ja mahdollisuuksien mukaan saamaan havaintoja ajettavasta ja koirasta

KOKEEN ALOITTAMINEN Ennen koiran irtilaskua tuomarit kysyvät koiranohjaajalta käytetäänkö paikannuslaitetta arvostelun apuvälineenä Käytetään: Vähintään toisen tuomarin on tunnettava laitteen käyttö Tuomariryhmä toteaa, että koiranohjaajan puhelimesta soitettava numero toimii koekoiran pantaan Merkitään arvostelukortin huomautuskohtaan: Käytetään paikannuslaitetta Kokeen aikana tuomarit oman päätöksen mukaisesti voivat tarkastella koiran työskentelyä paikannuslaitteesta Tuomarin on itse aina todettava tapahtumat laitteesta, ei koiranohjaajan sanomana Ei käytetä: Paikannuslaitetta ei kokeen missään vaiheessa käytetä arvostelun apuvälineenä. Koiran ohjaaja saa käyttää laitetta koiran paikantamiseen.

Paikannuslaitteen käyttö haun aikana Voidaan todeta: Haun laajuus ja tyyppi- rengastamalla vai suoraviivaisesti hakeva Milloin yöjälkityöskentely mahdollisesti alkaa Yöjäljellä seurattu matka( kettukokeessa ) Puurtaako koira pienellä alueella/ vaihtaako yöjälkeä Onko koiran eteneminen vauhdikasta lähtökiljaisuun asti – ilmavainuinen? Helpottaa toteamista onko haukahtelu yöjäljelle – vai onko kysymyksessä karkkojänis

Paikannuslaitteen käyttö haukun arvostelun tukena Etäisyys koiraan ajon aikana – kuinka kauas haukku kuuluu selkeästi Otettava huomioon: tuulen suunta maastonmuoto – onko mäen takana metsäntiheys ja laatu –tiheä taimikko vai harva tukkipuumetsä puissa oleva lumi heikentää haukun kuuluvuutta aina, ei saa tehdä vääriä johtopäätöksiä Tuomariryhmä ei saa selville näitä elleivät itse liiku maastossa ja tarkkaile sitä

Ajon seuraaminen paikannuslaitteesta Mikäli koiran ajo, olosuhteista tai muista seikoista johtuen etenee kuulumattomiin, tarvittaessa soitetaan koiranohjaajan puhelimesta koiran pantaan. Tuomari kuuntelee ajoa puhelimesta ja tekee merkinnät maastokorttiin selkeästi erilaisella merkinnällä esim. aaltoviivalla. Pystyviivalla merkitään missä kohtaan kuuntelu aloitettu ja missä lopetettu. Mikäli koiran sijainti pitää välillä paikantaa, voidaan puhelinyhteys koiraan katkaista. Silloin kun puhelinyhteyttä koiraan ei ole, ei myöskään merkitä ajoa arvostelukorttiin ennen kuin yhteys taas otetaan.

Ajon seuraaminen paikannuslaitteesta Puhelimen kautta kuunneltua ajoa hyväksytään ajoksi kerran ajoerässä maksimissaan 15 min = kuuntelukerta Tänä aikana on pyrittävä koiran tuntumaan niin, että haukku kuuluu ilman apuvälineitä Yhteys voidaan katkaista koiran paikantamisen ajaksi kuuntelukerran puitteissa (max 15 min) Mikäli ajo alkaa kuulua taas ilman apuvälinettä esim. 10 minuutin kuluttua ei siinä ajoerässä voida enää hyväksyä ajoa puhelimesta kuunneltuna

Ajon seuraaminen paikannuslaitteesta Mikäli koiran ajoa ei erän aikana kuulla muuten kuin paikannuslaitteeseen soittamalla arvostellaan koiran haukku viivalla (-) –ei päästä tuntumaan Arvostelukorttiin merkitään minkä kohdan tuomarit ovat kuunnelleet ajosta puhelimella ja merkitsevät sen kortin huomautuskohtaan esim: ajoa merkitty paikannuslaitteesta 12 min klo – Koirakohtaisen pöytäkirjan huomautuskohtaan eräkohtaisesti merkitään esim 1) ajoa merkitty paikannuslaitteesta 12 min

Ajon seuraaminen paikannuslaitteesta Koiraa ei voi arvostella ajolöysyydestä paikantamislaitteen perusteella vaikka ajoviivaa muodostuisi samaan kohtaan useammankin kerran – on todettava maastossa omin silmin

TOIMINTA ERIKOISTILANTEISSA Kohtuuton häiriö Paikannuslaite toimii tukena/nopeuttaa toteamista Auttaa ennakoimaan-ääritilanteessa pelastaa koiran hengen