Terveys ei jakaudu tasan

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakoinnin aloittaminen
Advertisements

Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Teollisuustyöläisten elämää
PRO TERVEYS -PÄIVÄT 48. VALTAKUNNALLLISET KOULUTUSPÄIVÄT
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
HAASTATTELUTUTKIMUS HÄMEENLINNASSA •KOTIPALVELU •naisia 7, miehiä 2 •keski-ikä 85,4 vuotta •naimisissa 2, leski 4, naimaton 2, eronnut 1 •OMAISHOIDON TUKI.
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Suomalaisnuorten terveys ja terveystottumukset
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Afganistan ja naisten oikeudet
Raittiuden trendit Alkoholi- ja huumetutkijain seuran Raittius liikkeessä –seminaari Heli Mustonen.
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Mitä on kulttuuri?.
Aikuiskasvatustieteen tutkijatapaaminen Rovaniemi YLIOPISTOKOULUTETTUJEN NUORTEN AIKUISTEN ELÄMÄÄN TYYTYVÄISYYDEN JA ELÄMÄNÄHALLINNAN HAASTEET.
Terveys kansanterveysohjelma
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Terveyden ja hyvinvoinnin alueelliset erot Suomessa (AVI-alueet, maakunnat, suuret kaupungit) - Esimerkkinä Etelä-Suomen AVI vs. koko Suomi Murto.
Työkyvyttömyyden vuoksi menetetty työura Mikko Laaksonen
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
TE4 Turvallisuus ja hyvinvointi Hurtig Tehtävä: Miten suomalaisilla työpaikoilla panostetaan työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen?
Onko terveys onnenkauppaa? Terveys määräytyy suureksi osaksi sen perusteella, millaiseen sosiaaliseen ympäristöön ihminen syntyy sekä missä hän kasvaa,
Elinolot. Koulutuksen ulkopuolelle jääneet vuotiaat, % vastaavanikäisestä väestöstä.
Kohonnut verenpaine: Koulutusryhmien väliset erot Kainuun maakunnassa
Terveyden määritelmät
Diabeteslääkkeiden erityiskorvausoikeudet Kainuussa vuosina : Koulutusryhmien väliset erot vuotiailla Risto Kaikkonen TEROKA
Suuhygienia: Hampaiden harjaaminen vähintään kaksi kertaa päivässä
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Julkisuuskuvatutkimus
Nuorten siirtymät peruskoulusta toiselle asteelle ja alueellinen hyvinvointi Sanna Ranto ja Pirjo Mattila.
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Selkäkivut: Koulutusryhmien väliset erot Kainuussa
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
3. Kansanterveys Lähde: Flickr
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Elinolot.
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Väestö ja väestönmuutokset
20.
Lapsuus ja nuoruus.
(TE1 Eerik Kasimir Miika)
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Alueellisella yhteistyöllä kohti tavoitteellista terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä 1/3/2019.
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Esityksen transkriptio:

Terveys ei jakaudu tasan

Mistä maailman terveyserot johtuvat?

Maailman terveyserot Sivistys ja ihmisoikeudet: koulutusmahd, lukutaito, naisten asema Olosuhteet: lapsuuden kasvuolosuhteet, asuin-ja elinolosuhteet, työolosuhteet, terveydenhuolto ja sosiaalijärj., aliravitsemus tai yksipuolinen ravinto, epäpuhdas vesi ja ruoka, asumistiheys, hygieniataso Elintavat: tupakointi, alkoholinkulutus ja seksuaalikäyttäytyminen (aids), liiallinen energiansaanti Maan poliittinen tilanne ja olosuhteiden vakaus: sodat ja konfliktit Maantieteellinen sijainti: luonnonvarat, maanjäristykset, lämpöaallot, tulvat Taloudellinen tilanne: maan vauraus, väestön tulotaso ja varallisuus

Lasten ja nuorten terveyserot Nuorten osuudet (%) terveystottumuksen tai –ongelman, koulumenestyksen (14-vuotiaat) ja koulu-uran etenemisen (16–18-vuotiaat) mukaan (Nuorten terveystapatutkimus 2009) Terveystottumus, terveysongelma Koulumenestys (14-vuotiaat) Koulu-ura (16–18-vuotiaat) Erittäin hyvä Hyvä Keskin-kertainen Huono Lukio, hyvä koulumenestys Lukio, huono koulumenestys Ammattikoulu tai -opisto Ei koulussa Tupakoi päivittäin 2 4 9 27 11 23 41 57 Tosi humala kuukausittain 6 17 16 28 33 39 Nukkuu alle kahdeksan tuntia 13 14 21 34 44 Liikuntaa alle kaksi kertaa viikossa 19 18 26 29 37 47 Aamiainen alle kolmesti viikossa 7 35 Muu kuin rasvaton maito 53 54 58 60 55 65 69 Ei harjaa päivittäin hampaitaan 8 12 5 Haittaava pitkäaikaissairaus Jatkuvasti reseptilääkkeitä Kokee terveytensä huonoksi tai keskinkertaiseksi 24 36 Yli kaksi stressioiretta viikossa 20 22 DIA3 Lasten ja nuorten terveyserot VIRTAA TE1 Terveyden perusteet | Terveys ei jakaudu tasan

Väestöryhmien terveyserot Suomessa Väestöryhmillä tarkoitetaan sukupuolen, iän, asuinalueen, siviilisäädyn, äidinkielen, etnisen taustan tai sosioekonomisen aseman mukaan jaoteltuja ryhmiä Terveyden eriarvoisuuden vähentäminen on olut yksi suomalaisen terveys- ja yhteiskuntapolitiikan keskeinen päämäärä usean vuosikymmenen ajan. Sosioekonominen asema = koulutus, ammatti, tulotaso ja varallisuus, työolot, asumistaso ja asuinympäristö

Väestöryhmien väliset terveyserot Suomessa Elinajanodote ja kuolleisuus Sairastavuus Koettu terveys Sukupuoli Naiset elävät n. 7 vuotta pidempään kuin miehet: vuonna 2009 miehet 75,5 ja naiset 82,6 Miehillä: verenkiertoelimistön sairauksia Naisilla: Tules ja psyykkisiä ja psykosomaattisia oireita Ei eroa ikä Kuolleisuus lisääntyy luonnollisesti iän karttuessa Nuoret terveempiä. Vanhemmilla elimistön rappeutumisen myötä: Tules, aivohalvaukset, syövät, dementia, sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet. Nuorille ja vanhuksille yhtä yleisiä mielenterveysongelmat ja tapaturmat. Nuorilla infektiosairaudet ja allergiat. Huononee iän myötä Siviilisääty Naimisissa olevilla elinajanodote pidempi ja kuolleisuus alhaisempi Naimisissa olevat terveempiä kuin naimattomat, eronneet tai lesket Naimisissa olevilla parempi Alueelliset erot Etelä-Suomessa, länsirannikolla ja Ahvenanmaalla asuvat ihmiset elävät pidempään ja ovat terveempiä kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa asuvat. Etelä-Suomessa ja rannikolla asuvilla vähemmän pitkäaikaissairauksia, kuten Tules, sydän- ja verisuonisairauksia ja mielenterveysongelmia Alueelliset erot vähäisiä äidinkieli Ruotsinkielisten elinajanodote korkeampi Ruotsinkieliset terveempiä, miehillä ero suurempi Ruotsia puhuvilla parempi Sosioeko-nominen asema Korkea-asteen koulutuksen saaneet ja hyvätuloiset elävät pidempään kuin perusasteen käyneet. Pitkälle kouluttautuneet ja hyvätuloiset ovat terveempiä kuin lyhyen koulutuksen saaneet pienituloiset työntekijät Koulutetuilla parempii

Erot säilyvät ennallaan Sosiaaliryhmän mukaan esitetty 35-vuotiaiden elinajanodote Suomessa vuosina 1983–2005 (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) DIA7 Erot säilyvät ennallaan VIRTAA TE1 Terveyden perusteet | Terveys ei jakaudu tasan

VIRTAA TE1 Terveyden perusteet | Terveys ei jakaudu tasan Terveyserojen synty DIA8 Terveyserojen synty VIRTAA TE1 Terveyden perusteet | Terveys ei jakaudu tasan

Tehtävät Tee kirjan tehtävä 1