Puhutaan seksuaalisuudesta / seksistä yhdessä asiakkaiden kanssa Järvenpää 11. 2. 2010 Leila Hammarberg, th, seksuaali- ja pariterapeutti.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
Advertisements

KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Kirjasto ja kirjastonhoitaja kirjallisuus- instituutiossa Informaatiotutkimuksen päivät 1. – Pirjo Tuomi.
Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
Rouva Presidentti Aleksi Bardy Helsinki-Film & Funny films.
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen NOPS – hankkeen alueseminaari NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa.
LUVALLISET POISSAOLOT
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Jumalan kanssa.
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
Nuorten vapaaehtoisten rekrytointi
Liikunnan perus- ja täydennyskoulutus oppilaitoksissa
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
SUOMEN OLYMPIA-AKATEMIA
Nuoret puhtausalan kesätöissä
Tabusta seksuaalisuuden asiantuntijaosaamiseen
Samran Khezri Turun yliopisto Kasvatustieteen aineopinnot
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
puheemme uudistava voima
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Kirkon ja koulun uskontokasvatus
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Menetelmä lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjaukseen
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
SEKSUAALISUUDEN TOTEUTTAMINEN IKÄÄNTYESSÄ
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Seksuaalineuvonta - osa potilaan kokonaishoitoa
Seksuaaliterveyden edistäminen –tukea uudesta toimintaohjelmasta Terveydenhoitajapäivät 2008 Marjaana Pelkonen Ylitarkastaja, STM.
Seiso kuin vuori, virtaa kuin joki – näkökulmia työhyvinvointiin Valtakunnallinen Hyvinvointipäivä Salla Tapio Malinen
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Kielellinen tietoisuus ja sen tukeminen
Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
TIETOVERSTAS KPAMKin tapaan Hanna-Riina Aho Satu Salmela.
Kommunikaatio parisuhteessa
Kysy parilta. Muista päiväys. Mikä päivä eilen oli
Valmentajana kehittyminen
TUKEA SEKSUAALISUUDEN TOTEUTTAMISEEN
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
Suomen mielenterveysseura
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen eturauhassyöpäpotilaan kanssa Päijät-Hämeen keskussairaalassa
Seksuaaliterveys Seksuaaliterveys terveydenedistämisen osana Haija Kankkunen Terveydenhoitaja (Yamk), seksuaalineuvo ja
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Opiskeluterveyspäivät
Johtaminen, kehittäminen ja yrittäjyys
Englanti 8. lk LV – 2017.
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Fysioterapeutti (AMK), 210 op
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Opiskeluhuollon palvelut
Esityksen transkriptio:

Puhutaan seksuaalisuudesta / seksistä yhdessä asiakkaiden kanssa Järvenpää 11. 2. 2010 Leila Hammarberg, th, seksuaali- ja pariterapeutti

Seksuaalisuus Seksi Seksuaaliterveys

Kohtaan seksuaalisuuden työssäni Lasta suunnittelevan/ odottavan yksilön/ parin/ perheen kanssa. Lapsen seksuaalisen kehityksen yhteydessä Nuoren psykoseksuaalisen kehityksen… Aikuisen… Vanhenevan… Parisuhteen.… Yksin elävän… mm. sairauden, vammautumisen jne. yhteydessä – eli joka päivä, kaikissa asiakassuhteissa

Mitä seksuaalisuus minulle merkitsee?

Miten puhun seksuaalisuudesta / seksistä? Tavallisena elämään kuuluvana asiana. Ymmärrettävillä sanoilla, jotka sopivat suuhuni. Valitsemalla neutraalit tai positiiviset termit. Antamalla keskustelukumppanilleni tilaa keskustelussa. Varmistamalla, että asiakas tuntee tulleensa kuulluksi = olen ymmärtänyt hänet oikein.

Huomioin puhuvani myös kehon kielellä (ilmeet, eleet, asennot) ja omalla esimerkilläni. Myös hiljaisuus, tauot ja vaikeneminen ovat merkityksellisiä. Myös tunnelmalla on ”sanat” (rentous vs. kiire / vaivautuneisuus) Osa tunnelmaa on vastaanottotilani sisustus. ”Kohdatuksi tulemisen” -tunne, kontakti on asiakkaalle merkityksellinen.

Arkipäivän seksuaalisuus Vittuun sattuu. Sillä on hiivatulehdus!! Sattuu niin vitusti. Ollut aika hiljaista sillä rintamalla. Tarvitsisin jälkiehkäisyn. Se pikku lutka halus sitä itse!! Haluaisin aloittaa pillerit. Haluaisin oppia käyttämään kondomia. Se isotissinen, tänään sillä oli punainen pusero… Haluaisin testata kaikki taudit. Haluan hiv testiin. Ai ne muistelmat reisissä? Mulla on päänsärkyä… Pukeudut, kun joku horatsu!

Tunteet On luvallista olla ihminen mm. tunteva erehtyvä epätäydellinen

PLISSIT Permission; salliminen, lupa IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Limited Information; rajattu tieto IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Spesific Suggestions; erityisohjeet IIIIIIIIIIII Intensive Therapy; terapia III Ilmonen 2006

BETTER Bring up the topic, ota asia esille Explain, selitä, että seksuaalisuus on osa elämänlaatua ja siitä on lupa puhua kanssasi Tell, kerro, että mikäli et osaa itse auttaa asiakastasi, hankit siihen tarvittavat resurssit Timing, mikäli ajoitus ei ole hänelle nyt sopiva, hän voi jatkossa palata asiaan Educate, anna asiakkaalle oma-aloitteisesti tietoa liittyen hänen seksuaaliterveyteensä Record, kirjaa, että aiheesta on keskusteltu Mick, Hughes, Cohen 2003

Älä unohda ! älyllistä uteliaisuuttasi: tiedonhaku, opiskelu (perustieto, uusi tutkimustieto) oman seksuaalisen kehityksesi prosessointia kollegoiden / työyhteisön tukea ja kannustusta konsultaatiomahdollisuutta työnohjausta luottaa itseesi ja tunnistaa omat rajasi käyttää taitojasi aktiivisesti

Lähteet: Aalto, S. 2002: Sairaanhoitaja seksuaaliterveyden edistäjänä sisätauti-kirurgisella vuodeosastolla –hybridinen käsiteanalyysi. Kuopion yliopisto. Pro gradu -tutkielma. Ilmonen, T. 2006: Seksuaalineuvonta. Teoksessa Apter, Väisälä, Kaimola (toim.) Seksuaalisuus. Duodecim. s. 41-99. Kohonen, Mattila, Mulin, Ojala 2004: Seksuaalisuuden kohtaaminen hoitotyössä – hoitajan näkökulma. Opinnäytetyö. Sairaanhoitaja. Pori. Diakonia ammattikorkeakoulu. Kontula, O. 2009: Ikäihmisten seksi. Luento. 27.11.2009. Eduskuntatalo. Kontula, O. 2009: Parisuhdeonnen avaimet ja esteet. Perhebarometri. Väestöliitto.

Mick, Hughes, Cohen 2003: Sexuality and cancer: How oncology nurses can address it BETTER. Oncol. Nurse Forum 30:152-153. Nurmi, T. 2000: Seksuaaliterveys ja terveydenhoitaja – seksuaaliterveyden edistäminen ja terveydenhoitajiksi valmistuvien seksuaaliterveyden asiantuntijuus 1970-, 1980- ja 1990- luvuilla. Sosiaalli- ja terveysministeriön julkaisuja 2000:13. Helsinki. Saltiola, L. 2007: Tunteet seksuaalisuuden osana. Nuorten aikuisten näkemys aiheesta. Opinnäytetyö. Hoitotyö. Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen. STM. Toimintaohjelma 2007-2011. Julkaisuja 2007:17. Yliopistopaino. Helsinki. Seksuaaliterveyden edistämisen toimikunta 2009: Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen terveyden- ja sairaanhoidossa –perusteet. Yksiköiden henkilökunnan materiaali. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.