CAP post 2013 Tilannekatsaus ohjelmatyön näkökulmasta 10.2.2011 Tiina Malm.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Länsi-Suomen EAKR- seurantakomitean kokous Tampere, Ylitarkastaja Harri Ahlgren TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
ECVET tulee, oletko valmis!
Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
valtiosihteeri Risto Artjoki/ ylijohtaja Heimo Hanhilahti MMM
Tilannekatsaus ja uuden ohjelmakauden valmistelu Jussi Yli-Lahti Aluekehitysjohtaja Alueosasto
PaLaVa-projekti Toimijoiden aloituspalaveri klo
Sivu VALINTAKRITEERIT. Ohjelman varojen kohdennus Sivu 2 Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa kaudella.
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
Suoraveloitus poistuu käytöstä –
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Maaseudun kehittämisohjelmat ohjelmakaudella Pohjois-Karjalassa
MARITIME AFFAIRS & FISHERIES Euroopan Meri- ja Kalatalousrahasto (EMKR)
Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus EAKR, Itä-Suomen seurantakomitea Sirpa Karjalainen Maa- ja metsätalousministeriö RO / maaseudun kehittämisyksikkö.
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Ohjelmakausi 2014 – 2020 Valmistelun aikataulu, teemat ja ohjelmarakenne Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat marraskuu 2011.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
Startti 2020 EU-rahoitusmahdollisuudet Pohjois-Savossa Jorma Holopainen, hallituksen puheenjohtaja Kalakukko ry:n kehittämisstrategia.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
Ammatillisen koulutuksen seminaari, Oulu /OPM / Tuulikki Koski Sähköinen haku Tuulikki Koski.
POKAT 2010 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma Yritykset luovat tämän päivän työpaikat Teknologinen kehitys varmistaa huomisen työpaikat Koulutus.
Itä-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Joensuu, Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Mikä on arviointien lisäarvo ja miten niitä hyödynnetään tulevan ohjelmakauden valmistelussa? Miten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmalla menee?
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Ajankohtainen maatalouspolitiikka
Maaseuturahasto Satakunnassa
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Mitä meneillään EU:ssa Maa- ja metsätalousministeriö/EU-yksikkö Kari Valonen
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Rakenteellinen kehittäminen
Ajankohtaista toimeenpanon näkökulmasta Toimintaryhmien puheenjohtajien tapaaminen Tampere Kirsi Murtomäki ylitarkastaja Varainhoito-osasto.
Sivu 1 Manner-Suomen maaseutuohjelman toimeenpano Tilannekatsaus
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
Sivu 1 Ajankohtaista maaseudun kehittämisohjelmasta Itä- ja Pohjois-Suomen EAKR-ohjelmien seurantakomitea , Helsinki Nvm. Sirpa Karjalainen,
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Alueellinen kalataloushallinto uudistui – mikä muuttui?
Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon maaseutupäivä Mikkeli
Maakuntaohjelmatyön seuraavia vaiheita - keskustelua Aluekehitysjohtajat Kuntatalolla
Työ- ja elinkeinokeskus 1 Työ- ja elinkeinokeskukset (TE-keskukset) 15 kpl Suomessa Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) 200 toimipistettä Suomessa.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Lehdistötilaisuus alkaen klo 9:00
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Luomuasetuksen uudistus Evira
Maatalouslinjan ajankohtaiskatsaus
Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuudet Uudellamaalla
EU:n maatalouspolitiikka vuoden 2013 jälkeen
TUKIOIKEUKSIEN MITÄTÖINTI
Ympäristökorvauksen muutokset v. 2020
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Esityksen transkriptio:

CAP post 2013 Tilannekatsaus ohjelmatyön näkökulmasta Tiina Malm

Sivu Uusi ohjelma- ja rahoituskausi Komission tiedonannon ( ) tavoitteet Elinvoimaisen elintarviketuotannon ylläpitäminen viljelijöiden tulotason ylläpito, elintarvikeketjun toiminta, EU:n tuotannon kilpailukyky suhteessa 3. maihin, erityisten luonnonhaittojen korvaus Luonnonvarojen kestävä käyttö julkishyödykkeiden saanti, vihreä kasvu, innovaatiot, ilmaston- muutoksen lievittäminen ja siihen sopeutuminen Tasapainoinen alueellinen kehitys työllisyyden ylläpitäminen, elinkeinojen monipuolistaminen, paikallinen tuotanto

Sivu Tiedonannon vaihtoehtoiset skenaariot I Vahvennettu status quo tukierojen tasaus, riskien hallinnan kehittäminen, uudet haasteet II pilarissa II CAP:in kehittäminen tasapainoisempaan, kohdennetumpaan ja kestävämpään suuntaan tukierojen tasaus, suorien tukien muuttaminen enemmän julkis- hyödyketueksi, pienten tilojen tuki, tukikatot, kohdennetumpi II pilari, riskienhallintavälineiden kehittämien III CAP:in radikaali muuttaminen suorien tukien ja markkinatoimien alasajo siirtymäkauden aikana, vain kohdennetut toimet ympäristönsuojelemiseksi ja ilmaston muutoksen torjumiseksi

Sivu Alustava arvio komission tiedonannosta Komission esittämät tavoitteet hyvin lähellä Suomen aiemmin esittämiä kantoja, mutta ovatko keinot sellaiset, että tavoitteet täyttyvät? Suomelle LFA-tuen kokonaistaso ja maksamisen ehdot keskeinen kysymys - yksityiskohdat auki Suorien tukien vihertäminen, ympäristökysymyksiä I ja II pilarissa, byrokratia? Tuotantosidonnaisten elementtien säilyttäminen tärkeää Riskienhallinta uusi tutkimisen arvoinen elementti Rahoitus avoinna Suomen kansalliset tuet auki samaan aikaan

Sivu Komission tiedonanto / maaseudun kehittäminen (1/3) II pilari (EU-osarahoitteinen maaseudun kehittäminen) keskittyy kilpailukyvyn lisäämiseen, luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseen ja tasapainoisen alueellisen kehityksen edistämiseen Aikaisempaa vahvemmin johtavina ja koko ohjelman läpäisevinä teemoina ympäristö, ilmaston muutos ja innovaatiot Vahvistetaan EU:n eri välineiden ja rahastojen täydentävyyttä EU:n yhteisellä strategisella kehyksellä Toteuttamisen mekanismeja parannetaan ja yksin- kertaistetaan

Sivu Komission tiedonanto / maaseudun kehittäminen (2/3) Suuntaus kohti tulosperusteista lähestymistapaa, määrällisiä tavoitteita EU- ja ohjelmatasolla ja hyvästä suorittamisesta voitaisiin palkita esim. kannustimilla ja suoritusvarauksella Seurannan indikaattoreita yksinkertaistetaan ja parannetaan Maaseudun kehittämisessä on ollut laaja kirjo erilaisia toimia ja ne ovat edelleen käyttökelpoisia investoinnit, LFA, ympäristö- ja ilmastotoimenpiteet, innovaatiot (laajemmin kuin nyt vain yhdessä toimenpiteessä), koulutus, yritystuet, paikallinen kehittäminen ja palvelut ym. Toimenpiteitä pyritään kokoamaan laajemmiksi kokonaisuuksiksi

Sivu Komission tiedonanto / maaseudun kehittäminen (3/3) Nykyisiä välineitä voi parantaa linkittämällä niitä toisiinsa, koulutuksella, kehittämällä erikoispaketteja, edistämällä innovaatioita ja yhteistyötä maisema-, biodiversiteetti- ja ilmastoasioissa sekä tarjoamalla kannustimia tehostetussa kohdentamisessa Maatalouden riskienhallinta osaksi maaseudun kehittämistä Laatuasioita ja markkinointia vahvistetaan ja yksinkertaistetaan maataloussektorin kilpailukyvyn edistämiseksi

Sivu Uuteen ohjelmakauteen valmistautuminen (1/2) Tällä hetkellä tärkeää komissioon ja parlamenttiin vaikuttaminen Neuvoston asetusesitykset ja rahoituskehysehdotus kesällä / syksyllä 2011, päätökset vuonna 2013, tämän jälkeen komission asetukset ja komission ohjelmakäsittely Valtiontukien suuntaviivat? Yhteensovittaminen muun kansallisen valmistelun kanssa (suorat tuet ja niiden vihertäminen, kansalliset tuet, koheesio-, metsä- ja ympäristöpolitiikka) Valmisteluryhmät vuoden 2011 alussa -strategia + koordinaatio, maatalouden ympäristötuet, eläinten hyvinvointi, LFA, rakenneasiat, yritys- ja hanketuet, LEADER -myös muuta ohjelmavalmistelua, esim. nykyiseen ohjelmaan vaadittu mittavat kuvaukset nykytilan analyysista, strategisista valinnoista, hallintokuvauksista ym.

Sivu Uuteen ohjelmakauteen valmistautuminen (2/2) MAVI, alue- ja paikallistasot sekä sidosryhmät tiiviisti mukana ohjelman valmistelussa -MAVIn rooli keskeinen siinä, miten uutta ohjelmaa päästään toteuttamaan -toimeenpanon valmistelu on aloitettava hyvissä ajoin, vaikka kaikki yksityiskohdat eivät olisikaan vielä valmiina Tärkeätä, että toimeenpanon eri tasot ovat mukana alusta alkaen - mm. kansallinen säädösvalmistelu, hakuvalmistelu / sähköinen haku, valvonta, maksatus, seuranta, raportointi - ei voida odottaa, että edellinen vaihe on valmis ennen kuin seuraavaa vaihetta ryhdytään tekemään Miten uuteen kauteen siirtymistä voidaan helpottaa, vrt. tämän ohjelmakauden alun kokemukset

Sivu Aikataulu Komission tiedonanto Keskusteluja talvi-kevät työryhmät, maatalouden erityiskomitea, neuvosto Komission vaikuttavuusanalyysit kevät 2011 Lainsäädäntöehdotukset 7/2011 -Yhteispäätösmenettely Päätös yhdessä rahoituskehyspaketin kanssa loppuvuosi 2012/kevät 2013 Ohjelmatyössä tarvitaan myös komission asetukset Ohjelmien käsittely komissiossa Toimeenpano (toivottavasti) >

Sivu > tuleva ohjelmakausi Keräämme sivulle tietoa uuden ohjelmakauden valmistelusta Tällä hetkellä siellä on -linkit tiedonantoon -linkit komission CAP post 2013-sivuille -kalvoja -ideakeräys uudesta ympäristötuesta