Ympäristöterveys.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kannabis valistajan haasteena
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Tupakka ja ympäristö.
Syövän synty, syyt, hoito
Terveyden edistäminen
Kansantaudit.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Tupakointi ja sen vaikutukset
Ympäristöterveys s. 162 – 175.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Muuntelu on evoluution edellytys s
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Skitsofrenian epidemiologia
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
VÄESTÖMAANTIETOA Väestön määrään vaikuttavat: 1. Syntyneisyys
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Sydän- ja verisuonitaudit
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
TE4 Ympäristö ja terveys Hurtig Ympäristö ja perimä terveyttä määrittämässä Suurin osa terveysongelmista perimän ja ympäristön yhdessä aiheuttamia.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
YMPÄRISTÖN TERVEYS Kemikaalit, saasteet, ravinnon+ veden vierasaineet … Bakteerit, virukset, siitepöly, home… Melu, tärinä, säteily, lämpötila …
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Tupakan uho ja tuho    .
Tupakan haittavaikutukset
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
3. Kansanterveys Lähde: Flickr
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Päihdyttäviä paineita
Syöpää aiheuttavia elintapoja
TUPAKKA KPL 23.
Syöpä.
Kemikaaleja kaikkialla
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Väestönkasvu ja kaupungistuminen
Ekologinen teatteri s
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
”Laadukas ympäristö tukee ja tuottaa ihmiselle terveyttä”
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Esityksen transkriptio:

Ympäristöterveys

Ympäristö terveyden kannalta Periaatteessa kaikki, mikä ei johdu perimästä, johtuu ympäristöstä (mm. elintavat, infektiot, ravinto) Syntymättömälle lapselle äitikin on ympäristöä (tupakka, alkoholi, lääkkeet ym.)

Puhtaasti perinnöllisiä sairauksia on hyvin vähän Suurin osa terveysongelmista on perimän ja ympäristön yhdessä aiheuttamia. Yksilön perintötekijät vaikuttavat suuresti siihen miten ympäristön aiheuttama altistus vaikuttaa yksilöön. Riittävän suuri altistuminen aiheuttaa ongelmia kaikille, mutta herkempiin yksilöihin voi vaikuttaa jo huomattavasti vähempi altistus.

Ympäristön terveystekijöitä Ilma, vesi, lämpötila, säteily, yhdyskuntailman pienhiukkaset, ravinto, ravinnon epäpuhtaudet, kemialliset aineet, alkoholi, tupakka…

Tärkeät riskit erilaisia eri maissa Teollisuusmaat - Elintapatekijät tärkeimmät - Joitakin ympäristötekijöitä (ilman pienhiukkaset, joissakin maissa lyijy, työaltistus kemikaaleille) Kehitysmaat - Hygieniariskit: saastunut vesi, pilaantuneet elintarvikkeet, sisäilman savu, suurkaupunkien ilmansaasteet