LYPSYN TARKOITUS Maidontuottajan kannalta:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ASTIANPESU Astianpesun energiatehokkuutta edistäviä ominaisuuksia  Tiesitkö, että keittiössä käytetystä vedestä kulutetaan astianpesussa noin 80 % ja.
Advertisements

Kyläradio Koulutus Kuinka teen paremmin • Puhu yksityiskohdista – ei yleisestä • Anna kuuntelijoille kuvia • Aloita aina parhaalla palalla.
makramee-tekniikalla
Tuohitähti.
Näin pakkaat paketit lavalle
Lypsy-yksikön toiminta Utareterveyskampanjan kurssit
ALOITUSINFO TYÖKYKYVALMIUDET. JA ETTÄ MISTÄ OLIKAAN KYSYMYS..? • Laajuus 1ov • YV-valinnainen • Työkykypassin ”kolmososio” • Mikä ihmeen työkykypassi?
Taimien i stutus ja suojuksen asennus •Yksittäistoimituksissa metsätaimi on pakattu Tubex -suojukseen. Kennotaimen ympärille on laitettu kostutettu sanomalehti,
Kaavan avulla huovutettu laukku
Lypsykonekokonaisuus
Pumpulipupupussi.
PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola. PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola.
Utaretulehdusten aiheuttamat taloudelliset tappiot
Tekijät: Jani Kalliomäki Nina Högdahl Essi Lauttamus
Sydämen huovutus.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi uutinen. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Utareterveyskampanja MTT Maitokoneet
Huovuttaminen Osio 3..
Utareterveyskampanja MTT Maitokoneet
MUOTTI- HUOVUTUS Nina Kivimäki 2008.
Lypsykoneen kuntotesti
Listening comprehension
Vanutus, viimeistely ja hoito-ohjeet
Käyttöohje: Kuinka luoda ilmoittautumislomake. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Utareterveyskampanja MTT Maitokoneet
Kirjoita tähän MINUA KIINNOSTAA: Nimi tähän Yritys tähän Kirjoita tähän TYÖSKENTELEN: PARISSA. Tuo tähän oma kuvasi näin: Klikkaa pallo aktiiviseksi >
Utaretulehdukseen vaikuttavat tekijät karjatasolla
Työmäärän vaihtelu automaattilypsy-
Pakkauksen kasaaminen
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Stafylokokkimastiitti
Koliformibakteerien aiheuttamat utaretulehdukset
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
Str. uberis Ympäristöperäinen; lanta, kuivikkeet ja muu ympäristö tartunnanlähteenä, olki paras kasvualusta streptokokeille ahtaus, korkea ilman kosteus.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Kuinka paita ja peppu olettekaan! Pariskuntien välistä leikkimielistä kisailua siitä, kuka tunteekaan kumppaninsa paremmin. Toteutetaan kyselemällä tavalla.
Omavalvontasuunnitelma
YHTEINEN IDEOINTI. Mitä yhteisiä työpäivään liikettä lisääviä asioita jo teemme? Kirjatkaa keskeisimmät asiat ylös. Voisiko joitain näistä asioista.
Kouluinfo Renkomäen koulu
KASVIVÄRJÄYS Näin värjätään suomenlampaan villaa kasveilla.
TN Esityksen havainnollistaminen ”If you can’t use your head, use overhead.” ”If you can’t use your head, use overhead.” Vauhdikkaat multimediashow’t.
Kivunlievitys Synnytyskipu on jokaiselle yksilöllistä
Täydentävät ehdot ja maitohygieniatarkastukset Pirjo Korpela Evira, Elintarvikehygieniayksikkö Elintarvikehygieniayksikkö 1.
Lehmätutkimus - Väitetään että lehmät tuottavat enemmän maitoa, kun niille soitetaan musiikkia. -
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
Maidon jäähdytysjärjestelmät Hygieniatarkastukset maitotiloilla MTT Maitokoneet Esa Manninen.
- 1 - Korvatorven pallolaajennus. 2  31 – 38 mm pituinen; 2/3 rustoinen osa 1/3 luinen osa  Tehtävänä mm. paineentasaus, välikorvan ilmastointi, eritteiden.
RUUAN REITTI MAITO MITÄ MAITOTUOTTEITA OLET SYÖNYT TÄNÄÄN?
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
SUBRAPUBINEN KATETRI.
VIIRINAUHA tutorial. 1)Valitse kankaat Tee viirinauhaasi ainakin viisi kolmiota. Enemmänkin voit tehdä jos haluat. Mitä enemmän kolmioita sen pidempi.
porsaiden päivärytmi AAMU Ruoki porsaat rehulla, jota löytyy sivurakennuksesta joka on päärakennuksen vieressä. Sen jälkeen, (jos on helteinen ja kuuma.
Näin voit estää tartunnan Hygieniahoitajat
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Taukojumppa Työterveysergonomia.
Kaksoistutkinto-opiskelu
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
Kylpyhuoneen lattian kalkkisaostumat pois: 1
Männän vaihto mopoon.
Opiskelijan osaamisen tunnustaminen
Laadukasta pesulapalvelua
Selkä suoraksi Suomi TM
Lypsylehmä Maidontuotanto.
Lypsylehmä.
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
Vasikkalan työjärjestys aamulla ja iltapäivällä
Parsilehmien hoitorutiinit
Esityksen transkriptio:

LYPSYN TARKOITUS Maidontuottajan kannalta: Lypsäjä on tärkein tekijä maidon laatuketjussa! Saadaan hyvää, laadukasta maitoa Lehmän utareet pysyvät terveenä, utaretulehdus maksaa tuottajalle noin 300-400 euroa

LYPSYN TARKOITUS MEIJERIN KANNALTA SÄILYTÄ LYPSETTY MAITO KYLMÄSSÄ. Saadaan puhdasta, hyvää maitoa Lypsetty maito ei sisällä lääkejäämiä, ei vettä eikä pesuaine –desinfiointiaineen jäämiä

LYPSYN VALMISTELU Varmista, että työasusi on puhdas Pese kädet ja peitä käsien haavat

LYPSYN VALMISTELU Varaa lypsyvälineet: Lypsyliinat Lypsyämpärit Alkusuihkemuki Solutestivälineet Vedinvoiteet, (vedinkasto)

LYPSYN VALMISTAMINEN Tarkista maidon lämpötila tankissa tai jos tankki pesty, varmista pesutulos ja jäähdytyksen alkaminen

LYPSYN VALMISTAMINEN tarkista, että maidon siirtoletku on tankissa varmista lypsykoneen puhtaus, laita siivilävanu, käynnistä kone ja tee lypsykoneen ”lypsyyn lähtötarkastus” alipainetaso

LYPSYN VALMISTAMINEN tyhjöventtiilin suhistava tasaisesti tyhjöpumpun öljyn saanti tarkista että lypsykone on puhdas, letkut ovat ehjät tykyttimen lyönnit

LYPSYN VAIHEET Puhdista parsi utareen kohdalta   Puhdista parsi utareen kohdalta puhdista utareen alaosa, vetimet ja vetimen päät kuumalla lypsyliinalla (+ 55 astetta) jokaiselle lehmälle oma, puhdas liina puhdista utare hyvin

LYPSYN VAIHEET Ennen lypsämistä varmista: saako lehmän lypsää jos lehmän saa lypsää, saako sen maidon lähettää meijeriin onko lehmän jokin neljännes ummessa mikä on lypsyjärjestys 

LYPSYN VAIHEET Varmista maidon laatu alkusuihkeilla   Varmista maidon laatu alkusuihkeilla solutestillä tarvittaessa: kiisseliltä näyttävää maitoa ei meijeriin Kiinnitä kone heti, kun maito on laskeutunut, varo suhinaa!!! esikäsittelyn aloituksesta viimeistään 1-2 min kuluessa asettele lypsin sopivaan asentoon letkunohjaimen avulla anna lehmän keskittyä lypsyyn ja keskity myös itse

LYPSYN VAIHEET seuraa utareen tyhjentyminen käsin tunnustellen: ota lypsin pois heti, kun utareneljännekset tuntuvat pehmeältä jätä mieluummin liikaa maitoa kuin lypsät aivan kuivaksi: varo tyhjälypsyä jos käytössä on automaatti-irroitus, tarkista irroituksen jälkeen, että utare on tyhjentynyt normaalisti

LYPSYN AIKANA Seuraa lypsykoneen toimintaa Käy maitohuoneessa varmistamassa, että maito menee tankkiin ja että tankki jäähdyttää maitoa  

LYPSYN AIKANA ole tarkkana, että tankkiin ei mene meijeriin kelpaamatonta maitoa: tankkiin ei saa lypsää ummessaolevia tai umpeen laitettavia lehmiä ummessa olevia neljänneksiä vastapoikineita lehmiä antibioottimaitoa lypsäviä lehmiä soluttavia

LYPSYN LOPETUS Kun lopetat lypsyn: tyhjennä putkisto maidosta poista siivilävanu, tarkista,miltä vanu näyttää (-> antaa tietoa, miten puhtaasti on lypsetty)

MAIDON LÄÄKEJÄÄMÄT

LYPSYN LOPETUS poista maidonsiirtoletku tankista aloita lypsykoneen pesu tarkista, että maito on jäähtynyt tankissa. (Maidon pitää jäähtyä noin puolessa tunnissa lypsyn jälkeen + 4 asteeseen.)

MATKALLA MEIJERIIN!