LYPSYN TARKOITUS Maidontuottajan kannalta: Lypsäjä on tärkein tekijä maidon laatuketjussa! Saadaan hyvää, laadukasta maitoa Lehmän utareet pysyvät terveenä, utaretulehdus maksaa tuottajalle noin 300-400 euroa
LYPSYN TARKOITUS MEIJERIN KANNALTA SÄILYTÄ LYPSETTY MAITO KYLMÄSSÄ. Saadaan puhdasta, hyvää maitoa Lypsetty maito ei sisällä lääkejäämiä, ei vettä eikä pesuaine –desinfiointiaineen jäämiä
LYPSYN VALMISTELU Varmista, että työasusi on puhdas Pese kädet ja peitä käsien haavat
LYPSYN VALMISTELU Varaa lypsyvälineet: Lypsyliinat Lypsyämpärit Alkusuihkemuki Solutestivälineet Vedinvoiteet, (vedinkasto)
LYPSYN VALMISTAMINEN Tarkista maidon lämpötila tankissa tai jos tankki pesty, varmista pesutulos ja jäähdytyksen alkaminen
LYPSYN VALMISTAMINEN tarkista, että maidon siirtoletku on tankissa varmista lypsykoneen puhtaus, laita siivilävanu, käynnistä kone ja tee lypsykoneen ”lypsyyn lähtötarkastus” alipainetaso
LYPSYN VALMISTAMINEN tyhjöventtiilin suhistava tasaisesti tyhjöpumpun öljyn saanti tarkista että lypsykone on puhdas, letkut ovat ehjät tykyttimen lyönnit
LYPSYN VAIHEET Puhdista parsi utareen kohdalta Puhdista parsi utareen kohdalta puhdista utareen alaosa, vetimet ja vetimen päät kuumalla lypsyliinalla (+ 55 astetta) jokaiselle lehmälle oma, puhdas liina puhdista utare hyvin
LYPSYN VAIHEET Ennen lypsämistä varmista: saako lehmän lypsää jos lehmän saa lypsää, saako sen maidon lähettää meijeriin onko lehmän jokin neljännes ummessa mikä on lypsyjärjestys
LYPSYN VAIHEET Varmista maidon laatu alkusuihkeilla Varmista maidon laatu alkusuihkeilla solutestillä tarvittaessa: kiisseliltä näyttävää maitoa ei meijeriin Kiinnitä kone heti, kun maito on laskeutunut, varo suhinaa!!! esikäsittelyn aloituksesta viimeistään 1-2 min kuluessa asettele lypsin sopivaan asentoon letkunohjaimen avulla anna lehmän keskittyä lypsyyn ja keskity myös itse
LYPSYN VAIHEET seuraa utareen tyhjentyminen käsin tunnustellen: ota lypsin pois heti, kun utareneljännekset tuntuvat pehmeältä jätä mieluummin liikaa maitoa kuin lypsät aivan kuivaksi: varo tyhjälypsyä jos käytössä on automaatti-irroitus, tarkista irroituksen jälkeen, että utare on tyhjentynyt normaalisti
LYPSYN AIKANA Seuraa lypsykoneen toimintaa Käy maitohuoneessa varmistamassa, että maito menee tankkiin ja että tankki jäähdyttää maitoa
LYPSYN AIKANA ole tarkkana, että tankkiin ei mene meijeriin kelpaamatonta maitoa: tankkiin ei saa lypsää ummessaolevia tai umpeen laitettavia lehmiä ummessa olevia neljänneksiä vastapoikineita lehmiä antibioottimaitoa lypsäviä lehmiä soluttavia
LYPSYN LOPETUS Kun lopetat lypsyn: tyhjennä putkisto maidosta poista siivilävanu, tarkista,miltä vanu näyttää (-> antaa tietoa, miten puhtaasti on lypsetty)
MAIDON LÄÄKEJÄÄMÄT
LYPSYN LOPETUS poista maidonsiirtoletku tankista aloita lypsykoneen pesu tarkista, että maito on jäähtynyt tankissa. (Maidon pitää jäähtyä noin puolessa tunnissa lypsyn jälkeen + 4 asteeseen.)
MATKALLA MEIJERIIN!