Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Täydentävät ehdot ja maitohygieniatarkastukset Pirjo Korpela Evira, Elintarvikehygieniayksikkö 24.5.2012 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 1.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Täydentävät ehdot ja maitohygieniatarkastukset Pirjo Korpela Evira, Elintarvikehygieniayksikkö 24.5.2012 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 1."— Esityksen transkriptio:

1 Täydentävät ehdot ja maitohygieniatarkastukset Pirjo Korpela Evira, Elintarvikehygieniayksikkö 24.5.2012 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 1

2 Yleinen valvontavelvoite Maidontuotantotilojen valvontavelvoite tulee eläimistä saatavien elintarvikkeiden valvonta- asetuksesta (EY) N:o 854/2004, art. 8 ja liite IV –valvottava, että maidon tuotantoa koskevat terveysvaatimukset, erityisesti eläinten terveyden (ja eläinlääkkeiden käytön) osalta, täyttyvät –todennettava hygieniavaatimusten noudattaminen –= navettahygieniatarkastukset Maidontuotantotiloja valvoo kuntaan virkasuhteessa oleva eläinlääkäri –Vnas 420/2011 elintarvikevalvonnasta 8 § 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 2

3 Maidontuotantotilojen valvonta Täydentävien ehtojen valvonta ei korvaa normaalia maidontuotantotilojen hygieniavalvontaa Maidontuotantotilojen hygieniatarkastuslomake on täytettävä niin, että mahdolliset puutteet on kirjattu selkeästi ja tarkastuksen tehneen eläinlääkärin on viipymättä toimitettava kopio tarkastuslomakkeesta Aville 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 3

4 Täydentävät ehdot EU:n kokonaan tai osittain rahoittamien sekä joidenkin kansallisten viljelijätukien maksamisen edellytyksenä on voimassa olevan lainsäädännön noudattaminen Taustalla poliittinen päätös  tuet irrotettu tuotannosta Maataloustukien rahoitus tulee yhteisistä verovaroista  velvoitteilla haetaan kuluttajien hyväksyntää Elintarvikkeiden turvallisuus (rehujen turvallisuus, eläintautien leviämisen estäminen) 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 4

5 Täydentävien ehtojen valvontamäärä Vähintään 1 % tiloista, jotka ovat hakeneet suoria tai osarahoitteisia tukia Kotieläintilojen säädösryhmäotanta 250 tilaa –Nautatiloja noin 150, joista suurin osa maidontuotantotiloja –Tiloilla valvotaan maidontuotannon hygieniaa koskevien säädösten lisäksi myös eläinten hyvinvointisäädösten noudattamista, tuotantoeläimiltä kiellettyjen aineiden käyttöä ja lääkekirjanpitoa sekä rehuja –Valvonnan suorittaa Avien läänineläinlääkärit ja rehujen osalta ELY-keskusten tarkastajat 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 5

6 Tilavalvonnat Havaintopöytäkirja Jos havaitaan laiminlyönti, täytettävä havaintopöytäkirjan liite Arvioidaan laiminlyönnin laajuus, vakavuus, jatkuvuus, tahallisuus ja toistuvuus Tahallisuudesta laaditaan erillinen muistio Navettahygieniatarkastusten kautta tai muuten viranomaisen tietoon tulleet rikkomukset  laiminlyönnit on säädösten mukaan pakko laajentaa täydentävien ehtojen valvonnaksi Avin läänineläinlääkäri tekee seuraamusehdotuksen  lopullisesta sanktiosta päättää Ely-keskuksen koordinaattori 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 6

7 SMR 11 – Kansanterveys – Elintarvikkeita koskevat Maitohygienia tuotantotiloilla Munahygienia tuotantotiloilla Siipikarjan salmonellavalvonta Eläinlääkejäämiä koskevien säädösten noudattaminen + SMR 10 – Tuotantoeläimiltä kielletyt aineet (hormonikieltodirektiivi) Lääkityskirjanpito Kasvinsuojeluainejäämiä koskevien säädösten noudattaminen TSE-vaatimusten noudattaminen sisämarkkinakaupassa ja eläintautien ilmoitusvelvollisuuden noudattaminen tarvittaessa jälkikäteen SMR = statutory management requirements = lakisääteiset hoitovaatimukset 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 7

8 Säädöstausta  lakisääteiset hoitovaatimukset navettahygieniassa Neuvoston asetus 73/2009 (tilatukiasetus) Liite II  EU:n yleinen elintarvikeasetus 178/2002 –art. 14 vaatimukset elintarvikkeiden turvallisuudesta –art. 17 kohta 1. vastuut –art. 18 jäljitettävyys –art. 19 vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta: elintarvikealan toimijat 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 8

9 Lakisääteiset hoitovaatimukset navettahygieniassa EU:n yleinen elintarvikeasetus 178/2002, art. 17, kohta 1 perusteena seuraaville vaatimuksille: Yleinen hygienia-asetus (EY) 852/2004 –art. 4, 1. kohta –Liite I, osa A, II jakso 4. kohta g, h, j 6. kohta –Liite I, osa A, III jakso, 8. kohta a, b, d, e Eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia- asetus (EY) 853/2004 –art. 3, 1. kohta –Liite III, IX jakso, I luku I Terveysvaatimukset, 1. kohta b, c, d, e II Hygienia, osa A, kohdat 1 – 4 + osa B, 1. kohta a, d, 2. kohta 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 9

10 Täydentävien ehtojen kansallinen toimeenpano Neuvoston asetus 73/2009 (tilatukiasetus) ja komission asetus 1122/2009 (soveltamisasetus) Laki tilatukijärjestelmän täytäntöönpanosta 557/2005, muutoksineen  Valtioneuvoston asetus 118/2010 kansanterveyttä sekä eläinten ja kasvien terveyttä, taudeista ilmoittamista, eläinten hyvinvointia sekä eläinten tunnistusta ja rekisteröintiä koskevien täydentävien ehtojen valvonnasta, muutos 1382/2011 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 10

11 Maidontuotantotilojen hygieniavalvontaindikaattorit 1. Maidon jäähdytystä ja säilytystä varten on erillinen tila (maitohuone), joka ei ole suorassa yhteydessä eläintenpitotiloihin eikä muihinkaan sellaisiin tiloihin, joista voi siirtyä likaa maitohuoneeseen –Maitohuone on erotettava tiloista, joista voi siirtyä likaa maitohuoneeseen, välitilan ja kahden suljettavan oven avulla, taikka yhden oven avulla, jolloin ilmavirta ei saa olla likaisista tiloista maitohuoneeseen päin. 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 11

12 2. Maidon jäähdytys- ja säilytystilat pidetään puhtaina –Maitohuoneen seinät, lattia ja muut rakenteet on pidettävä puhtaina. 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 12

13 3. Maitohuoneessa ei tehdä muuta kuin käsitellään maitoa ja maidon käsittelyssä tarvittavia välineitä ja laitteita –Maitohuoneessa saa käsitellä maitoa ja maidon käsittelyssä tarvittavia välineitä ja laitteita, joita ovat esimerkiksi maidon lypsämisessä ja maidon laadun arvioimisessa tarvittavat laitteet ja välineet sekä lypsyliinat. –Käytössä olevia siisteihin pakkauksiin pakattuja lypsyvälineiden pesuun käytettäviä aineita saa säilyttää kohtuullisia määriä kerrallaan. 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 13

14 4. Lypsämisessä ja maidon käsittelyssä käytettävien laitteiden ja välineiden puhdistamiseen käytettävän veden laatu on varmistettu –Lypsämisessä ja maidon käsittelyssä käytettävien laitteiden ja välineiden puhdistamiseen ja huuhteluun saa käyttää vain sellaista vettä, joka on tutkittu ennen vesilähteen/kaivon käyttöönottoa (valvonnassa huomioidaan vesilähteet ja kaivot, jotka otettu käyttöön 1.3.2006 jälkeen) –Käyttöönoton jälkeen on veden laatu tutkittava uudelleen säännöllisesti, kuitenkin vähintään kolmen vuoden välein. 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 14

15 Veden laatu varmistettu… –Todistus käyttöönottotutkimuksista on säilytettävä pysyvästi –ja kolmen vuoden välein tehtävistä seurantatutkimuksista vähintään 5 vuotta –Alkutuotantoasetuksen mukaan vedestä on tutkittava vähintään E. coli ja suolistoperäiset enterokokit sekä aistinvaraisesti väri ja haju –Jos on syytä epäillä muuta maidon elintarvikehygieeniseen laatuun vaikuttavaa, on epäilyttävät tekijät tutkittava –Vesitutkimukset ovat lakisääteisiä omavalvontatutkimuksia, tutkimukset teetettävä vähintään hyväksytyssä omavalvontalaboratoriossa 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 15

16 Veden laatu varmistettu… –Tuottaja voi itse tehdä aistinvaraisen arvioinnin – dokumentaatio oltava –Laboratoriotutkimuksista oltava tutkimustodistus –tai tuottajalla oltava asiakirja, jolla hän osoittaa veden alkuperän ja siitä tehdyt tutkimukset vesiosuuskunnan tai vesilaitoksen kanssa tehty sopimus tai tuottajalle osoitettu vesilasku  tuottajan varmistuttava, että veden toimittaja tekee vaaditut tutkimukset 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 16

17 5. Automaattisen lypsylaitteiston erilleen ohjaamasta maidosta on tilalla kirjanpito vähintään vuoden ajalta –Automaattisessa lypsylaitteistossa on oltava erottelujärjestelmä, joka itsenäisesti havaitsee ja ohjaa muuttuneen maidon erilleen elintarvikkeeksi tarkoitetusta maidosta ja johon voidaan etukäteen ohjelmoida tiedot eläimistä, joiden maito ohjataan erilleen, kuten tiedot lääkityistä ja vastapoikineista eläimistä. 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 17

18 Automaattilypsyn maidon erilleen ohjaus… –Automaattisessa lypsylaitteistossa on oltava järjestelmä, joka tallentaa seurantaa varten tiedot eläinkohtaisesti kaikesta erilleen ohjatusta maidosta. Tuotantotilalla on oltava erottelusta kirjanpito, joka on valvontaviranomaisen tarkastettavissa vähintään yhden vuoden ajalta. –Lisäksi automaattisessa lypsylaitteistossa on oltava järjestelmä, joka tallentaa seurantaa varten tiedon siitä, onko muuttuneen maidon erottelujärjestelmä käytössä vai ei. –Tarkastuksessa on huomioitava, että tuottajalla voi olla käytössä korvaava lypsyjärjestelmä erityisesti lääkittyjen ja vastapoikineiden lehmien lypsämiseksi. 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 18

19 6. Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen –Elintarvikelain 22 §:n mukaan tuottajan on ilmoitettava alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta alkutuotannon toiminnasta kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoittaminen ei ole tarpeen, jos kunnan viranomainen saa tiedon tuottajasta ja tuottajan harjoittamasta toiminnasta toiselta viranomaiselta. –Ilmoittamiseen liittyvät aikarajat menivät jo 5 vuotta sitten. 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 19

20 Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen… –Valvonta-asetuksen 420/2011 2 § antaa määräykset, mitä tietoja ilmoituksen tulee sisältää –Uudesta toiminnasta tulee ilmoittaa hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista –olennaisista muutoksista ilmoittavissa tiedoissa, toiminnan keskeyttämisestä yli vuoden ajaksi sekä toiminnan lopettamisesta ilmoitettava viimeistään muutosten tullessa voimaan, kirjallisesti tai sähköisesti –Kun tila on mukana täydentävien ehtojen otannassa, on tilan rekisteröitymisvelvollisuus hoidettu –Kuti ei toistaiseksi sisällä alkutuotantoa –Valvojan annettava neuvontaa tilalle: tilan kannattaa varautua tulevaan ja laittaa dokumentaatio omalta osaltaan kuntoon 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 20

21 7. Jätteiden ja vaarallisten aineiden varastointi ja käsittely –Jätteitä ja vaarallisia aineita on tilalla varastoitava ja käsiteltävä niin, että maidon saastuminen estetään. –Maidon käsittelytilojen lisäksi huomioitava eläinten pitotilat ja laitumet. –Rehun lisäaineet, eläinlääkkeet, kasvinsuojeluaineet, lannoitevalmisteet, biosidit, vaaralliset kemikaalit, romut, peitatut siemenet 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 21

22 8. Elintarvikkeista ihmisiin siirtyvien tartuntatautien kulkeutumisen ja leviämisen estäminen –Tilan tulee toimia niin, että maidosta ihmisiin siirtyvien tartuntatautien, kuten salmonelloosin, kulkeutuminen tilalle ja leviäminen tilan eläimiin ja eläinten tai maidon kautta ihmisiin ja toisille tiloille estetään. –Muualta ostetut eläimet kannattaa pitää tarkkailussa. –Eläinten ja varsinkin utareiden puhtaus on tärkeää ja sillä yritetään estää patogeenien siirtyminen maitoon. –Lypsyjärjestys on tärkeää, jos lehmillä tiedetään olevan tartunta. –Vierailijoiden pääsyn rajoittaminen, maitohuoneeseen pääsy kielletty 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 22

23 Tartuntatautien leviämisen estäminen… –Jos tilalla tiedetään olevan patogeenitartunta, ei tila saa myydä raakamaitoa suoraan kuluttajille. –Patogeenilöydöksestä tulee ilmoittaa joko vastaanottavalle meijerille tai hankintaosuuskunnalle, jotta maito voidaan pitää erillään eikä sitä päädy reitiltä suoraan maitoa myytäessä raakamaitotuotteiden valmistukseen. Myöskään tila itse ei saa valmistaa maidostaan raakamaitotuotteita myyntiin. 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 23

24 9. Tuhoeläintorjunta –Tilalla ei saa esiintyä liiallisessa määrin tuhoeläimiä –Jyrsijät (erityisesti rotat), linnut, hyönteiset –Tuhoeläinten pääsyä rehuvarastoihin ja maitohuoneeseen tulee torjua aktiivisesti loukuin, pyydyksin, syöttilaatikoin ja kärpäspaperein –Tuhoeläinten torjuntaan auttaa tiiviit rakenteet, verkot ikkunoissa ja tuuletusaukoissa, tiiviit kiinni pidettävät ovet 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 24

25 10 Kirjanpito ja kirjanpidon säilyttäminen –Maidontuottajan on pidettävä kirjaa alkutuotannosta ja siihen liittyvistä toiminnoista asetuksen EY/852/2004 liitteen 1 osan A kohdan III mukaisesti (rehut, lääkitys, tautien esiintyvyys, näytteiden analyysien tulokset, tarkastukset, rehun tuotantoon käytetyt kasvinsuojeluaineet ja biosidit) –+ alkutuotantoasetuksen 1368/2011 5 §:n mukaan elintarvikkeiden jäljitettävyyden varmistamiseksi tilalle vastaanotetuista eläimistä sekä tilalta elintarvikkeeksi toimitetuista eläimistä ja raaka- ja ternimaidosta –+ alkutuotantoasetuksen liitteen 2 vaatimusten mukaisista asioista 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 25

26 Kirjanpito… –Kirjanpito voi olla kirjallisessa tai sähköisessä muodossa ja voi koostua yhdestä tai useammasta tiedostosta ja olla osa tilalla noudatettavaa laatu- tai muuta järjestelmää 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 26

27 11. Lypsy ja maidonkäsittelyn hygienia –Puhtaat vetimet ja utareet –Vedinkasto vain välittömästi lypsyn jälkeen –Maitosuodattimien vaihto ennen lypsyn aloittamista ja tarvittaessa –Lypsyjärjestys tarpeen mukaan tai lypsettävä erikseen –Lypsykoneen kunnon ja toiminnan varmistus huoltamalla ja testaamalla tarpeen mukaan ja säännöllisesti –Raakamaidon bakteeri- ja solupitoisuuksien tulokset –Jos maidon laatu ei täytä lakisääteisiä vaatimuksia, on syy selvitettävä ja tarvittavat muutokset tehtävä maidon laadun parantamiseksi 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 27

28 Tuloksia vuodelta 2011…(alustavat) Säädösryhmäotoksessa valvottiin 233 tilaa, joista maidontuotantotiloja oli 117 ja muita nautatiloja 46 kpl. Laajennustiloja n. 209 kpl. (18.5.2012) 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 28 Maitohygieniasta annetut seuraamus-% Otantavalvonta- tiloja, joille seuraamus maitohygieniasta yht. 39 kpl Laajennusvalvonta- tiloja, joille seuraamus maitohygieniasta yht. 40 kpl 0 %3012 1 %312 3 %613 5 %03 tahallinen00

29 Tuloksia 2011… laiminlyönnit kpl otanta- valvonnassa olleilla tiloilla (yht. 258 kpl) 18.5.2012 Laiminlyönnitkpl Erillinen maitohuone4 Maitohuoneen puhtaanapito5 Maitohuoneessa käsitellään vain maitoa10 Veden laatu selvitetty15 Automaattinen lypsylaitteisto/ kirjanpito1 Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen0 Omavalvonnan kuvaus28 Kirjanpito ja kirjanpidon säilyttäminen2 Lypsykoneen kunto4 Maidonkäsittelyn hygienia0 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 29

30 Tuloksia 2011… laiminlyöntejä kpl laajennusvalvonnassa olleilla tiloilla (yht. 209 kpl, joista maitotiloja 40 kpl) 18.5.2012 Laiminlyönnitkpl Erillinen maitohuone9 Maitohuoneen puhtaanapito8 Maitohuoneessa käsitellään vain maitoa6 Veden laatu selvitetty9 Automaattinen lypsylaitteisto/ kirjanpito0 Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen0 Omavalvonnan kuvaus19 Kirjanpito ja kirjanpidon säilyttäminen1 Lypsykoneen kunto16 Maidonkäsittelyn hygienia0 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 30


Lataa ppt "Täydentävät ehdot ja maitohygieniatarkastukset Pirjo Korpela Evira, Elintarvikehygieniayksikkö 24.5.2012 2012 Elintarvikehygieniayksikkö 1."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google