Www.kerava.fi8.9.2009 www.kerava.fi118.9.2009 Helsingin seutu 2050, visiotyön jatkon tulokset 8.9.2009 Laituri, Helsinki Rolf Paqvalin kaupunginjohtaja,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Henkilöstöä koskevat kirjaukset muissa yhdistymissopimuksissa, Salo ja Kouvola UusiKunta- henkilöstöryhmä.
Espoon Internet-sivuston uudistus Kristiina Andreasson
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
TULEVAISUUS TYÖRYHMÄN MIELESTÄ (1 KAUPUNKI)
Yleiskatsaus toimialan näkymistä Ennakointikamari Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
Hannu Penttilä apulaiskaupunginjohtaja
1 JORMA KILPELÄINEN KJ, JÄMSÄNKOSKI MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Metropolialueen kuntajakoselvitys Metropolområdets kommunutredning Millaiseen metropoliin Helsingin valtuusto Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
MILLAISEEN METROPOLIIN? Vantaan kuntalaiskuuleminen
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Perusopetuksen ryhmäkoko
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Myyrmäki Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? EN HURUDAN METROPOLSTAD? Helsingin valtuusto / Helsingfors fullmäktige Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Elinvoimainen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen Kjk
Muuramen malli – itsenäisen kunnan valinta
Strategisesti eheytyvä kaupunkiseutu? Näkökulmia Tampereen seudun rakennesuunnitelmatyöhön Jari Kolehmainen Olli Ruokolainen Tampereen yliopisto.
Seutukaupunki Mikkelin edustajan puheenvuoro. Uusi hallitus uudistaa kuntarakenteen.
Kohti Uutta Kuntaa? Jyrki Myllyvirta Päätöstilanne selvitykseen osallistumisesta 6 myönteistä päätöstä valtuustoista (Artjärvi, Hämeenkoski,
Minne menet kansalaisopisto? Helsinki Jyrki Sipilä Helsingin aikuisopisto.
Helsingin seudun yhteistyön arviointi 2008 kaupunginjohtaja Jussi Pajunen
KUUMA-seudun eväät kohtuuhintaiseen asumiseen – onko tarvetta tarkistaa suuntaa? KUUMA-seminaari Teija Ojankoski Selvityshenkilö.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
1 Hannu Pirkola, kaupunginjohtaja, Saarijärvi MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Esitelmän pitäjän nimi Metro- ja raitioliikenteen hallintomallivaihtoehdot.
Matkareppu: mikä on olennaista? Määrästä sisältöön vs. sisällöstä määrään Avoin kaupunki: yhdyskuntarakenteen muutoksen hallinta Yhdyskuntarakentamisen.
Keuruun kaupunki 2006 Maakunnallinen kunta- ja palvelurakenne –seminaari Keuruun seutukunta Timo Louna Kaupunginjohtaja, Keuruun kaupunki.
Ohjausryhmä , liite 2 Kuntien loppuraporttilausunnot.
Tarkastuslautakunta 50 § Tulosalueiden johtajien selvitykset ajankohtaisista asioista ja tavoitteiden toteutumisesta vuonna Tulosalueiden.
Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
Työvoimatilanne Hok-Elannon ravintoloissa
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Ajankohtaista – seutusivistys
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Petri Kouvo, HSY Jätehuolto Windhoek-Vantaa Jätehuoltoyhteistyö Kuntatalo
Jaana Simola UusiKunta – Lahden seudun kuntarakenneselvitys Johtoryhmä Heinola.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
MILLAISEEN METROPOLIIN? Matinkylä Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
Näkymiä kuntien toimintaympäristön muutoksista vuoteen 2025 Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitto
Greater Helsinki Vision 2050 Tilannekatsaus apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.
TULEVAISUUDEN KUNTA alustavia nostoja ja havaintoja MDI:n selvitysmateriaalista Vantaa |
Liikenne ja autonomistajuus
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Työpaikka- ja elinkeinorakenne
Työvoiman saatavuus ja tulotaso
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Teknologiaryhmä – Call for Papers
Työpaikka- ja elinkeinorakenne
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö
Potilasjärjestöjen verkoston ja Potilasjärjestöjen verkosto ja Palko
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Esityksen transkriptio:

Helsingin seutu 2050, visiotyön jatkon tulokset Laituri, Helsinki Rolf Paqvalin kaupunginjohtaja, Kerava

Keravan kaupunginjohtajan näkökulma  Vuoden 2009 syyskuun tilanne  taloudellinen lama ja vuoden 2010 budjetin laadinta  Kaupungin tehtävänä  Järjestää kunnalliset palvelut  Taata asukkaille hyvä elinympäristö  Kerava on osa Helsingin seutua eikä sillä voi mennä hyvin, jos Helsingin seudulla menee huonosti.  Kerava on liittoutunut viiden muun kunnan kanssa Kuuma-kunniksi.

KERAVA: Asukasluku Pinta-ala 30 km2

Greater Helsinki Vision 2050:n käynnistäjä MAL-jaosto Syntyhistoria 1. J-P Alasen selvitys Helsingin seudun hallintorakenteen kehittämiseksi 2. Ministeri Mannisen valmistelu Helsingin seudun hallinnon järjestämiseksi lailla Helsingin seudun kunnan vapaaehtoisen yhteistyön käynnistäminen - HSYK-kokous kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat ja kuntajohtajat - HSYK-kuntajohtajien kokous - MAL-neuvottelukunta  14 kunnan kaavoittajat - MAL-jaosto  Helsingin, Espoon, Vantaan, Kuuma-kuntien ja nelosten edustajat  VM:n, LVM:n ja YM:n kansliapäälliköt

Vuonna 2006, oltiin tilanteessa, jossa 1. Taloudellinen kasvu oli jatkuvaa ja yli kuumentunut. 2. Tarvittiin lisää työvoimaa, oli työvoimapula. 3. Asukasluvun kasvu oli nopeaa. 4. Maahanmuuttajien tarvittiin yhä enemmän. 5. Uusille asukkaille tarvittiin lisää asuntoja, työpaikkoja ja hyvää asuinympäristöä. 6. Asumisväljyys oli kasvamassa. 7. Liikenneverkot tarvitsivat kehittämistä. 8. Tarvittiin uusia vaihtoehtoja yhdyskunta- rakenteen kehittämiseksi. 9. Käynnistettiin kansainvälinen arkkitehtikilpailu GHV 2050.

Kilpailussa tuli tulokseksi 1. Rakennemalleja 2. Rakenteiden suunnitteluprosesseja 3. Rakenteiden päätöksentekomalleja

“Orlandon” koukku “Metroscape Helsingin” tiivistetty rakenne

“Emeraldin” metropoli + pikkukaupungit “Holistic Uniquenessin” hajakeskitetty seutu

Keravan tulevaisuuden kannalta Helsingin seudun yhdyskuntarakenne on elintärkeä kysymys 1. Kuinka paljon asukkaita ja työpaikkoja tulee Keravalle? 2. Miten liikenneväylät kehittyvät? 3. Mitkä ovat uudet kasvukäytävät ja alueet erityisesti Keravan ympäristössä ja mikä 4. osa kasvusta sijoitetaan vanhaan rakenteeseen? 5. Miten sijoittuvat alueen palvelut ja virkistysalueet? 6. Mikä rooli ja profiili alueella on tulossa Keravalle? ♦ Päätöksenteon ja vallanjaon kysymykset ovat tärkeitä, mutta on ratkaistava erikseen ♦ samoin kansanvaltainen ja osallistuva suunnitteluprosessi.

Kilpailun jälkeen työ on jatkunut 1. Kilpailun parhaiden töiden pohjalta on etsitty näkökulmia ja aiheita vision täsmentämiseksi konsultti- työnä. 2. MAL-neuvottelukunta on jatkanut mm. seminaarien avulla etsinyt yhteistä näkemystä seudun visioksi sisältäen myös näkemyksen seudun rakenteesta.

Jatkotyö on ollut mielenkiintoista ammattilaisille ja luo hyvää pohjaa jatkotyölle. Mutta yhteistä näkemystä ei yhdyskuntarakenteesta ole syntynyt, koska 1. Asiat ovat vaikeita ja liian suuria vain asiantuntijavoimin ratkaistaviksi. 2. Kasvun taituttua lamaksi asiaa ei koeta niin tärkeäksi ja kiireelliseksi. 3. Poliittisen ja virkamiesjohdon aika menee laman hoitoon. 4. On löytynyt kanavia, joihin ratkaisut voidaan siirtää.

Jatkotyö tapahtuu 1. YTV – HSL Helsingin seudun liikenne-järjestelmäsuunnitelman 2011 laadinnan yhteydessä 2. Maakuntakaavan laadinnan osana 3. Vantaan käynnistämän Helsingin seudun hallinto- selvityksen yhteydessä