Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vuoden 1918 sota.
Advertisements

Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
JOKA, JONKA, JOLTA, JOSSA, JONNE, JOSTA, JOLLE… MALLI: Tuolla on autolautta (færge). Se menee Ruotsiin. -> Tuolla on autolautta, joka menee Ruotsiin.
Teollisuustyöläisten elämää
Ainejärjestöjen saatossa Neekereistä Vostokiin Emeritusprofessori Kaarle Nordenstrengin puhe Vostokin 20. vuosijuhlassa Tampereella Ravintola.
Puolalanmäen yläaste, Turku
EVU:n 40-v. historiakirja Alustava suunnitelma Kari Kallio
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
CHEERLEADING Tiina Määttä.
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
ANTIIKKI.
Yhteiskunnallisia kysymyksiä
Setlementtityötä lasten ja nuorten parissa Tyttö- ja poikatyön seminaari Tampere.
Matti Kalliokoski Kouvola
Projektin nimi: Iso rinkeli
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
Suomen yhteiskunnallinen uudistuminen:
Kalmarin unioni.
Medioiden historia ja nykykehitys ma 10. ja : 10-12, F133; ti 11. ja : 11-14, F416 viikko 41 ma-ti Medioiden historia viikko 42.
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
Samba Tervetuloa tutustumaan samban maailmaan.
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Rahan ja politiikan maailma
Kansakunta jakautuu kahtia ja sota 1918
Medioiden historia ja nykykehitys ma 10. ja : 10-12, F133; ti 11. ja : 11-14, F416 viikko 41 ma-ti Medioiden historia viikko 42.
Niccolò Machiavelli Historian kirjoittaja, joka otti laajan esimerkkiaineistonsa vanhan Rooman historiasta. Firenzen kaupungin sihteeri ja.
Kiina s. 46-.
Nurmi Hydraulics Oy Vaiheittain kansainvälistynyt.
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Väestöräjähdys n Syitä: Lämpimämpi ilmasto
COLLIE Collierodun historiaa 4 Alkuperästä ei varmaa tietoa, collien esi- isistä monia teorioita. 4 Todennäköisesti collie on syntynyt vanhoista.
Tango Suomessa aikajana
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Saksalainen sanomalehtitiede Zeitungswissenschaft, Publizistikwissenschaft.
Aloitus Lue RK s. 244 – Aloitustapoja 1.In medias res  John Irvingin teos Garpin maailma on samanaikaisesti sekä erittäin perinteinen että virkistävän.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Afrikka vapautuu siirtomaavallasta TAUSTA: Imperialismin aikana Afrikka jaettiin kokonaan suurvaltojen kesken siirtomaihin. Imperialismin aikana.
Suomen itsenäistyminen ja sisällissota 1918
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA KESKIAIKA. KESKIAIKA SUOMESSA 1.VARHAISKESKIAIKA Muualla: SYDÄNKESKIAIKA Muualla: MYÖHÄISKESKIAIKA.
YHTEISKUNTAOPPIA MEDIA. MEDIAN HISTORIAA  Sanomalehdet syntyivät  1600-luvulla  Radiolähetykset alkoivat  1907  Televisiolähetykset alkoivat  1920-luvulla.
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
Helsingin perustaminen
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
Miina Sillanpää Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlanäyttely on saakka esillä Forssan kaupunginkirjaston 2. kerroksessa sijaitsevassa näyttelytila.
maailman (ja siis Suomenkin) historiaa v
MODERNIN VALTION SYNTY Sivut
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
Salibandy.
Kuvia helluntaiseurakunnasta
Keskiaika Suomessa Noin
NAPOLEONISTA HITLERIIN
Unelma vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Televisiot.
VIRO.
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
Kiina Kiina on myös toisiksi varakkain maa.
Suomen suuriruhtinaskunta syntyy
RUOTSIN NOUSU SUURVALLAKSI
Autonominen Suomi 1809–1917 Autonomian vaiheet:
Sosialidemokraatit (SDP)
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
Median aikajana TV v.1926 some
Historia2 Eurooppalainen ihminen
Unkari Hungary.
Suomen historian käännekohtia
RAHAN JA POLITIIKAN MAAILMA
Esityksen transkriptio:

Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi

Poliittisen ja mielipidelehdistön kukoistusaika 1750 – n •Vuonna 1789 tapahtunut Ranskan (suuri) vallankumous merkitsi maailmanhistoriallista käännettä. •Ranskan vallankumouksen jälkeen alettiin huomata, että lehdistö on voimakas poliittinen väline. •Lehdistön avulla voitiin levittää ajatuksia, herättää yhteiskunnallisia liikkeitä, kiihottaa kansaa barrikadeille. Kun lehdistä tuli poliittisen taistelun välineitä, ei tavoitteena ollut neutraali tiedon jakelu, vaan vastustajien lyöminen ja oman asian edistäminen. Ihmisiä opetettiin näkemään asiat tietyltä kannalta.

•Porvaristo (kauppiaat, ammatinharjoittajat, ja nyt myös tehtailijat) alkoi nousta johtavaksi luokaksi eri puolilla Eurooppaa – ja käytti taistelussa aseenaan myös lehdistöä.

•tehdastyöväestö alkoi järjestäytyä ja vaatia parempia työoloja itselleen. Poliittista taistelua tukemaan perustettiin työväenlehtiä, jotka jatkoivat porvarillisen poliittisen lehdistön taistelevaa linjaa. Työväestön järjestäytyminen ja vaatimukset paremmasta palkasta sekä lyhyemmästä työajasta olivat suoraan teollisuuspohattojen etujen vastaisia asioita.

•Poliittisen journalismin kukoistuksen kaudella lehtiin ilmestyivät nykyään yhä käytössä olevat juttutyypit: pääkirjoitus, yleisönosasto, uutiset puhetilaisuuksista, selostukset oikeudenkäynneistä ja parlamentin istunnoista sekä teatterikritiikit. Kotimaan uutisoinnin määrä kasvoi, koska politiikkaa tehdään juuri kotimaassa.

Tanska •Tanskassa 1800 luvun lopulla toimi nelilehtijärjestelmä – pienissäkin kaupungeissa ilmestyi usein kunkin neljän pääpuolueen äänenkannattajaa. Ihmisen poliittiseen kantaan vaikutti sosiaalinen asema.

Suomen lehdistö jälkijunassa •Eurooppaan verrattuna syksyn lehdet laskeutuivat myöhään Suomessa. Suomi tulikin lehdissä jälkijunassa. •Suomessa varsinainen lukeva kansa oli ruotsinkielisiä. Pääkaupunkien lehtiä tilattiin Suomeen Ruotsista, mm. Tukholmasta koska tieyhteydet olivat hyvät Turun ja Tukholman välillä, kun Turku oli vielä Suomen pääkaupunki. Ei pidä unohtaa Turun suurta paloa vuonna 1827, jonka jälkeen loputkin vaikuttavasta hallinto elimestä siirtyi Helsinkiin.

Suomen poliittinen lehdistö •Poliittisen lehdistöjärjestelmän suuruuden kausi (1905-n.1930) •Politiikka laajasti ymmärrettynä alkoi kuulua ihmisten todellisuuteen 1800-luvun lopulla ja vaikutti heidän käyttäytymiseen, myös siihen, miten he perustivat sanomalehtiä ja valitsivat niitä luettavakseen.

•Suomessa poliittinen lehdistöjärjestelmä syntyi 1800-luvun lopulla kielipolitiikan ympärille. •Nousi kasvuun Venäjän vallan aikana. Suomen itsenäistyttyä sanomalehdistön poliittisuus sai tuulta purjeisiinsa. •Suomessa poliittisen lehdistön suuruuden aikakausi rappeutui 1930 luvun lamaan.

Sanomalehtien luoma maailmankuva •Sanomalehden maailmankuva on sen ohjelma toteutettuna. Se on kuva ympäröivästä maailmasta, jonka lehti lukijoilleen koko sisällöllään antaa ja jonka toimitus luo. •Jokaisella sanomalehdellä, on se puoluepoliittisesti sitoutunut tai sitoutumaton, on ohjelmansa ja tavoitteensa, jotka heijastuvat sen materiaalin valintaan, näkökulmiin ja esitystapaan.

•1895 perustettu Työmies oli ensimmäinen työväenlehti •Enemmän sosialidemokraattisia työväenlehtiä alkoi ilmestyä vuoden 1905 suurlakon jälkeen.

Lähteet: ( ) -Sanomalehdistön historiaa -Sanomia kaikille. 1998, Oy Edita Ab Päiviö Tommila, Raimo Salokangas