Uusi JYKDOK Hannu Markkanen, informaatikko Jyväskylän yliopiston kirjasto AMK-kirjastojen Finna-päivä 29.1.2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toisen sukupolven tilastotietokanta Helsinki, KITT2. Nyt!
Advertisements

Finna - Ohjelmistokokonaisuus Kalle Pyykkönen.
KDK:n Kansallisen näkymän ryhmän työskentelystä
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
KTL:n nykytila ja tulevaisuus Ryhmätyöskentely Ryhmä 5 Koulutuksen tutkimuslaitos - Finnish Institute for Educational Research.
MASTO-Finna ja tiedonhankinnan ohjaus
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
SLS vaalii ja kehittää Suomen ruotsinkielistä kulttuuriperintöä.
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Yliopistokirjastot
KDK:n Asiakasliittymä haasteet ja uudet vaihtoehdot Ari Rouvari.
Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen
Aineistojen tuonti Finnaan
Aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi ja indeksointi (Record Manager)  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti.
Hyvän esityksen piirteitä – ja mitä kannattaa välttää
E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken Erkki Tolonen.
Optinen tukin pituuden mittausjärjestelmä
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortioryhmän kokous
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Hyvää Suomalaisen Kirjallisuuden ja Aleksis Kiven Päivää AMKIT-konsortio Nyt.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna-tilannekatsaus Erkki Tolonen
Röykän koulu Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset, kevät 2014 Vastauksia yhteensä 87 kpl.
Primo Central Index –työpaja
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortioryhmän kokous
Nellistä Finnaan Anna Pienimäki Finna-konsortioryhmä
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Metlan tutkimusaineistojen löydettävyyden parantaminen Tutkimushenkilöstön päivät, Rovaniemi Anu Kantola Tutkimusaineistoprojektin ”Metatieto.
HY:n erillisvalinnat Opintopolussa Opintopolkuryhmä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Kirjastopalvelut Satakunta University of Applied Sciences | Library Services AMK-kirjastojen Finna-päivä LAMK, Fellmannia.
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
LINDAn opacin esittely LINDA-päivä Lassi Lager.
Nelli-palvelut Finnassa Erkki Tolonen. KIRJASTOVERKKOPALVELUT.
E-opetuksen ja –tuen osaamistiimi
Heuristinen arviointi Antti Nummiaho Johdanto (1/3) Heuristinen arviointi on käytettävyyden arviointia ilman käyttäjää. Se on yksinkertainen,
Graafiset www-käyttöliittymät Proseminaari | Sami Niemelä Graafiset www-käyttöliittymät kun kokeellisuus kohtaa konventiot.
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
Miten verkko-opetuksen laatua mitataan? VOPLA-työpaja VVYOP´
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Kooste Finna-organisaatioiden palautekyselystä Finna-konsortiokokous
Lisensoidut aineistot Finnassa
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Copyright VirtuaaliAMK 1 Verkkokirjastohankkeen tilannekatsaus Yhteyshenkilöpäivät Tampere
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Finna - Ohjelmistokokonaisuus Erkki Tolonen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tuo Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Kymenlaakson digitaalinen pääkirjasto Kymenlaakson kirjastojen yhteinen sosiaalista mediaa hyödyntävä verkkosivusto Verkkotyöryhmä: Mika Hatakka, Sinikka.
Omien aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti  Haravoidaan ja indeksoidaan.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Omien aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti  Haravoidaan ja indeksoidaan.
Haravointi & indeksointi … mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tarkistaa Finnassa Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Tietotekniikan laitos Jaana Markkanen Tiedonhankintaidot ITKC41.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan
Juulin kehittäminen: tilannekatsaus
Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta
Vinkkejä sähköiseen viestintään
Ajankohtaista Finnan kehityksessä yleisille kirjastoille
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Juuli-julkaisutietoportaali
ORGANISOINNIN PERUSTEET
Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä
Melinda-päivän musiikkitunti
OP
SFX:n haravointi Finnaan
Esityksen transkriptio:

Uusi JYKDOK Hannu Markkanen, informaatikko Jyväskylän yliopiston kirjasto AMK-kirjastojen Finna-päivä 29.1.2014

teemoja Näkymästä Käytettävyydestä Tiedonhankinnasta Nellistä Tilastoista mitä käteen jää …

uusi JYKDOK siirtymässä tuotantoon, Beta poistuu helmikuussa ensisijainen käyttöliittymä, opetetaan kirjastonkäytönopetuksessa PCI erillisenä, ei jaetulla näytöllä Näkymään tulossa vielä Vaari ja Arto (Elektra) Monia asia kuitenkin vielä kesken, tällä hetkellä askarrellaan ohjeita Pitäis opettaa myös google löytämään tuo uusi. EI KANNATA ANTAA UUDELLE VANHAN NIMEÄ

käytettävyys 2 käytettävyystestausta alkuvaiheessa, kommentit huomioitu asiakaspalaute hakutulosten osalta tyytyväistä. Asiakkaat kokevat löytävänsä jotakin negatiivista palautetta asiakastoiminnallisuuksista ja niiden löydettävyydestä palaute syynä mm. siihen, että taustakuva tulee poistumaan henkilöstölle ongelmia aiheuttaa Voikkarista poisoppiminen ja uusi terminologia. Asiat ovat väärissä paikoissa ja väärän nimisiä Kansallisen tason käytettävyystestit Omissa toinen tutkijoille, toinen tekijän itsearviointi Aluksi vierastin itse osumamääriin perustuvia fasetteja. Ne kuitenkin toimivat, mutta eivät vuosirajauksessa Uloskirjautuminen -> on yleisen kehityksen mukainen, mutta kaikki eivät löydä Muutettiin omissa tiedoissa oletukseksi omat lainat Lainoista tässä muodossa pitkä lista

tiedonhankinta ja opetus VuFind toimii eri tavalla, pakottaa miettimään toimivat hakutavat uusiksi tarkan hakutuloksen puuttuminen vaikeuttaa tulosten lajittelua opetus muuttuu? kandivaiheeseen saakka vain Finnan perushaku ja PCI Gradun- ja väikkärin tekijöille välineeksi natiivilkäyttöiittymät PCI tarjoaa riittävästi lähteitä tieteellisen kirjoittamisen perusteiden tarpeisiin Syventävässä vaiheessa otetaan natiivikäyttöliittymät käyttöön

haun epätarkkuudella vaikutuksensa asiakaspalveluun teoksen löytäminen välillä vaikeampaa kuin Voikkarissa, varsinkin jos Arto mukana opeteltava hakemaan uuden järjestelmän ehdoilla pari sanaa nimekkeestä, tekijän sukunimi ja tarvittaessa julkaisuvuosi Tietue –näytön käyttö vähentynyt, näkyy tiskillä mapataanko haravoitava data tällä hetkellä oikeisiin kenttiin? Kun ei käydä Tietue-näytöllä, jää pääsana ja kirjastokartan linkki löytymättä. Pyydetty KVP:ltä korjausta

Nelli vs. Finna Nelli-monihaulla tarkoitus markkinoida Proquestin kantoja. Monia pikahakusettejä Nelli-haku vain ei toimi tulosten järjestyminen ei fasetteja selaaminen tietue kerrallaan (toki myös PCIssä) kun Proquest yhteistyöhön ExL:n kanssa, Nelli-haku tulee poistumaan opetuksessa Finnan kautta natiiveihin Nellin kategoriat jäänevät hyödyntämättä Finnassa Parannettu Nelli-aineistojen löytymistä siivoamalla Metalib-kuvailuja ja käymällä läpiasiasanoitusta Opetuksessa korostetaan Haka-kirjautumista

tilastot Finnassa hallintapaneelin kautta me emme juurikaan käytä KVP pyytänyt tilastoitavista asioista palautetta, ainakaan meiltä eivät ole saaneet. Kannattaa esittää toiveita, jos tarpeita ilmenee JY:ssä kaikki liikenne tallentuu Google Analyticsiin näitä tietoja hyödynnetään aktiivisesti näkymän kehittämisessä Huomattiin, että merkittävä osa hauista oli sen tyyppisiä, että hakulause kopioitu suoraan viitteestä. Relevanssia säädettiin niin, että 1-3 termiä 100 %, 3-5 70 % ja yli 5 sanaa puolet täytyy täsmätä Vain pieni osa liikenteestä Tietue-näkymään asti Tarkennettua hakua käytetään hyvin vähän

mitä tästä jää käteen? rikkonainen projekti ja se näkyy lopputuloksessa osaamisestaan epävarmaa henkilökuntaa, mutta oppivat toki koko ajan kehittämisen yhteistyö. KVP ei välttämättä pysty vastaamaan kaikkiin tarpeisiin/toiveisiin. Voikkaria pystyi virittämään, VuFind Pandoran lipas osaajalle -> miten pidetään Finnat edes jotenkin samannäköisinä? Vai tarvitseeko ollakaan? Kuka päättää? mutta kyllä Finnan kanssa toimeen tullaan;) YO-kirjastoilla nyt oma kehittäjäyhteisö. Miten AMKit tähän mukaan? Ja muut kirjastot ym.? Miten eri puolilla tehtävä työ saadaan hyödyttämään kaikkia…