Eduskunta 20112015 Tasavallan hallitus 2011?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa,
Advertisements

Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita pukea yllesi, katto pään päällä ja sänky jossa nukkua ... Silloin olet rikkaampi kuin 75% maailman kansasta.
 Nuorten vaikuttajaryhmä, joka toimii paikallisten nuorten etujen hyväksi  Pidämme yhteyttä muihin nuorten vaikuttajaryhmiin ja teemme tiivistä yhteistyötä.
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Innostavan esityksen muistavat kaikki. Ideasta käytäntöön NY 12h –leirin esitys2008.
Katso Aitolasta lisää:
EUROOPAN MAISEMIA EUROOPAN LUONTO 8LK.
Puppuo.
MALLI: Osoite: Minulla on uusi … -> Minulla on uusi osoite. Jeg har en ny adresse. Osoite: Tiedätkö Liisan osoitteen?
Vaalirahoituksen valvonta - tarkastusviraston tehtävät Ylijohtaja Marjatta Kimmonen
MINÄKÖ MUKA VINKKAAMAAN? LUKUELÄMYKSIÄ AIKUISILLE PUTKINOTKOSTA BITTIAVARUUTEEN SEINÄJOKI Hannele Puhtimäki ja Jaana Savela Seinäjoen kaupunginkirjasto-
Nuoret ja eduskuntavaalit
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita pukea yllesi, katto pään päällä ja sänky jossa nukkua ... Silloin olet rikkaampi kuin 75% maailman kansasta.
Tehtävän- annot suomeksi 1. Vårt hemland Mistä Suomi tunnetaan? Mistäpäin maata maailmankuulut brändimme ja tuotteemme tulevat? A. Yhdistä tuote.
EU-vaikuttaminen Suomessa
Tasavallan toimielimet
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
KANSALAINEN VAIKUTTAA
Ahvenanmaan vaalivoitto
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Hallintoelimet.
Vaalijärjestelmä: Erilaisia vaalitapoja:
Puolueet: Puolueiden merkitys:
Eduskunnan tehtävät Lainsäätäminen.
Tiivistelmät EU:n lainsäädännöstä: ja esittely 2009.
INTERAKTIIVINEN PROJEKTORINÄYTTÖ MÄÄRITTELYÄ H-SPACE 1.
Eduskuntavaalit 2015 Elina Seitz Eduskuntavaalit 2015 Jaa kuka mää oon? Seitzin Elina Salosta, varsin tavallinen tallaaja, perheenäitee, työn raskaan.
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Kilpailijan starttikurssi
EDUSKUNTAUUDISTUS JA ÄÄNIOIKEUS
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
YHTEISKUNTAOPPI VAALIT. ÄÄNIOIKEUS  Yleinen = kaikkia täysi-ikäisiä koskeva  Yhtäläinen = kaikilla yhtä monta ääntä.
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS YH 4 EU:N TOIMIELIMET.
YHTEISKUNTAOPPIA VALTIONEUVOSTO.  Kansankielellä sama kuin hallitus  Virallisesti kuitenkin:  Ministerit = valtioneuvosto  Valtioneuvosto + presidentti.
Kolmikko klo Sosiaalibarometrin nostotSosiaalibarometrin Eduskuntavaalien jälkeiset vaikuttamistoimet. Mitä on tehty ennen vaaleja ja mitä.
YHTEISKUNTAOPPIA PRESIDENTTI. PRESIDENTIN ASEMA  Suomessa presidentillä ollut vahva asema (vrt. kuningas)  Vuoden 2000 perustuslaissa siirryttiin pääministerivaltaiseen.
Tärkeimmät tehtävät 1. johtaa valtion keskushallintoa (ministeriöt) 2. käyttää ylintä toimeenpanovaltaa ja antaa asetuksia presidentin kanssa 3. valmistella.
Keskusta Saija ja Julia. Yleistä ”Suomi kuntoon!” Keskustapuolue perustettiin vuonna 1906 Maalaispuolueen nimellä – Vuonna 1965 puolueen nimi muuttui.
Missä valta Suomessa sijaitsee? Poliittinen valta on perustuslain mukaan kansalla, joka käyttää sitä suoraan tai edustajiensa välityksellä. Suomi on edustuksellinen.
Mikä ViNO? -tietovisa
Vaalit Suomessa.
Vaalit Suomessa.
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Valtioneuvoston toiminta
6. Miten kansanvalta toimii? B
Presidentti.
TASAVALLAN PRESIDENTTI
VALTIONEUVOSTO = HALLITUS
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
SUOMEN PUOLUEET Vasemmisto Porvarit Keskusta Oikeisto
Suomen hallinto: Valta kuuluu kansalle
~Suomen ruotsalainen kansanpuolue~
EDUSKUNTA ©Toni Uusimäki 2017
KANSANVALLAN TOTEUTTAMINEN s. 134 ja 146.
Eduskunta Eduskunnan tärkeimmät tehtävät
Sosialidemokraatit (SDP)
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
4 Hitler hurmaa Saksan s. 33– 37.
Litosfäärilaatat.
22. Suomen yhteiskuntahistoria – lyhyt versio
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
33 Laki ja budjetti syntyvät yhteistyöllä s
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita pukea yllesi, katto pään päällä ja sänky jossa nukkua ... Silloin olet rikkaampi kuin 75% maailman kansasta.
SUOMEN PUOLUEET Vasemmisto Porvarit Keskusta Oikeisto
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
Esityksen transkriptio:

Eduskunta 20112015 Tasavallan hallitus 2011? Eduskuntavaalit 2011 Eduskunta 20112015 Tasavallan hallitus 2011? Kansalainen ja yhteiskunta

Kirjaa ylös puolueiden kannatusprosentit ja paikkamäärät. Tehtävä: Eduskunta 20112015 Etsi tietoja vuoden 2011 eduskuntavaaleista internetistä ja muista lähteistä. Kirjaa ylös puolueiden kannatusprosentit ja paikkamäärät. Mitkä puolueet lisäsivät kannatustaan ja mitkä menettivät? Kansalainen ja yhteiskunta

Mitä sinä pidät tärkeimpinä selittäjinä? Tehtävä: Eduskunta 20112015 Miksi vaalien prosenttimäärät ja paikkajakauma eivät aivan täsmälleen vastaa toisiaan? Mitä selityksiä on annettu suurimman voittajan eli perussuomalaisten menestykselle? Mitä sinä pidät tärkeimpinä selittäjinä? Ketkä olivat vaalien ääniharavia? Listaa eniten ääniä saaneiden top 10. Kansalainen ja yhteiskunta

Tehtävä: Tutki kansanedustajien koko kuva Tutustu eri lähteistä uuden eduskunnan koostumukseen ja edustajiin. Tiivistä tiedoista lyhyt kooste. Millainen on kansanedustajien koulutustaso? Miten se poikkeaa koko kansan koulutustasosta? Mitkä näyttävät olevan kansanedustajien yleisimpiä ammatteja? Kuinka monella on korkeakoulututkinto? Onko joku pelkän peruskoulun tai kansankoulun varassa? Millainen on kansanedustajien ikähaitari? Miten se poikkeaa koko kansan ikäjakaumasta? Linkkivihje: http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/tixhaku.sh?lyh=hex8230?lomake=tix5050 Kansalainen ja yhteiskunta

Tehtävä: Tutki kansanedustajien koko kuva Suomen Kuvalehti teki kaikkien kansanedustajien taustoista interaktiivisen kartan: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/politiikka/sk-esittelee-kansanedustajat-keta-kutsuttiin-lukionsa-villeimmaksi-oppilaaksi Minkä puolueen edustajat käyttivät eniten rahaa vaalikampanjaansa? Ketkä saivat äänensä halvimmalla ja ketkä kalleimmalla? Tutustu muutaman edustajan esittelyihin eri puolueista ja mieti, miksi juuri näitä tietoja on esitelty. Kuva: Vesa Moilanen / Eduskunta Kansalainen ja yhteiskunta

Tasavallan hallitus 2011? Suomen uusi hallitus saatiin kokoon monen kiemuran jälkeen kesäkuussa 2011. Monenlaisia vaihtoehtoja kokeiltiin. Jo alussa tiedettiin tilanteen ongelmallisuus ja ilmeet olivat vakavia. Kuukauden hiertämisen jälkeen tuloksena oli kuitenkin uusi hallitus. Kuva: Valtioneuvoston kanslia Kansalainen ja yhteiskunta

Tasavallan hallitus 2011? Hallitusohjelman aloituskappale: Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi Jyrki Kataisen hallituksen tavoitteena on välittävä ja menestyvä Suomi. Suomea kehitetään pohjoismaisena hyvinvointivaltiona ja yhteiskuntana, joka kantaa vastuunsa paitsi omista kansalaisistaan, myös kansainvälisesti osana pohjoismaita, Eurooppaa ja maailmaa. Hallitusohjelma löytyy osoitteesta http://www.vn.fi/hallitus/hallitusohjelma/ Kansalainen ja yhteiskunta

Tehtävä: Hallituspuolueet Hallitukseen tuli lopulta mukaan kuusi puoluetta. Tunnistatko kuvan puolueet ja niiden puheenjohtajat? Kokoomus Jyrki Katainen Sosiaalidemokraatit Jutta Urpilainen Vihreät Ville Niinistö Kristillisdemokraatit Päivi Räsänen Vasemmistoliitto Paavo Arhinmäki Ruotsalainen kansanpuolue Stefan Wallin Kansalainen ja yhteiskunta Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Tehtävä: Hallituspuolueet Hallitukselle on ehditty antaa monta nimeä: Sateenkaarihallitus Kuusikko Hyytelöhallitus Kataisen katupartio Pappilan luomuhätävara Sixpack- tai sikspäkkihallitus Miten kutakin nimitystä voi perustella? Kansalainen ja yhteiskunta

Tehtävä: Hallituspuolueet Tältä voisi näyttää sixpackin sisältö  keksitkö parempia? Kristillisten elävä vesi Kokoomus- kola Vihreä jäätee Svensk Power Dryck Vassari-bisse Demarilimu Kansalainen ja yhteiskunta