Ohutlevytuotteen valmistusmenetelmiä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kehäantennit Looppi, silmukka
Advertisements

Orgaaninen jäte poistuu, mikä muuttuu?
Aineen yhtymistä happeen
Metallit Kuva :
@ Leena Lahtinen Helia Ohjelman perusrakenteet 1. PERÄKKÄISRAKENNE 2. VALINTARAKENNE 3. TOISTORAKENNE.
KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
Laserleikkaus Filip Norrgård
Metallien reaktiot.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Robust LQR Control for PWM Converters: An LMI Approach
BIOCLEANER Mullistava jäteveden puhdistusmenetelmä.
SISÄPELITAKTIIKOISTA MIESPESÄPALLOSSA Lajinkehittämistyö Mikko Kylmälä.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 10 – Juho Kokkala Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Kernel-tasoitus.
Keisari Pelletti Oy Lämpölaitos rakentaminen, avaimet kä-
Polttoleikkaus (kaasuleikkaus)
Ohjelman perusrakenteet
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Oheislaitteet E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e Prentice Hall © 2010.
Metallien kierrätys.
4. Runsasseosteiset austeniittiset teräslajit
Ferriittiset ruostumattomat teräkset
Matriisi Mustesuihku. DPI (Dots per inch) Pisteinä tuumalla. Ilmoitetaan painokuvan resoluutiota tai tulostimen/monitorin tarkkuutta. - Resoluutiolla.
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Fysiikkamoottorit Michael Sundqvist TV10S1M3. Mikä on fysiikkamoottori? O Simuloi oikean maailman fysikaalisia ilmiöitä O Tärkeimmät simuloinnit rigid.
Tekstin muotoilu Wordilla:
TIETOKONEOHJELMAN RAKENNE OHJELMALLA ON KAKSI OSAA  MÄÄRITYSOSA TIETOJEN KUVAUKSIA VARTEN  SUORITUSOSA TIETOJEN KÄSITTELYÄ VARTEN.
Niko Johansson ja Ville Paasonen
Heikki Metsäperä Tuomas Kultala
Palaminen Esimerkki tehtävä Nimi……. Luokka…...
Kokonaiskuvan muodostaminen alumiineista
Ohjelman perusrakenteet
RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN KUNNOSSAPITOHITSAUS
PINNOITTEET YLEISESTI JA TERMINEN RUISKUTUS
Sulamisen ja jähmettymisen tarkastelu faasipiirroksia hyödyntäen
Murtoluvun supistaminen
Metallurgiset liuosmallit: WLE-formalismi
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Uudet vesistörajoitteet tulee ottaa käyttöön kasvukaudella 2015, ollut mahdollista Vesistön kuulumisen rajoitusten piiriin voi tarkistaa tilatunnuksella.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Austeniittiset CrMn teräkset Ville Hintsala Tuomas Mustajärvi KUI11SM.
6. Relaatioalgebra ja relaatiokalkyyli
Mittalaitteen tarkkuus Kun T-dataloggeri on Matlab-havainnollistusta myöten valmis…: Yleismittarien vertailua
Alumiinin käyttö Esimerkkejä pursotetun alumiinin käytöstä
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Tietokoneiden luokitus E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e Prentice Hall © 2010.
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
1 OH6KVP Heijastinantennit Heijastinantennit ovat yleisimpiä korkean vahvistuksen antenneja niillä saavutetaan yleisesti yli 30 dB vahvistuksia mikroaaltotaajuuksilla.
Metalliseoksia.
Typpi.
Maanjäristykset.
Kupari Cu.
Lähiverkot- erikoistyökurssi
Höyrystyminen ja tiivistyminen
PÄÄVALIKKO LOPETUS OHJEET SHEARSGUILLOTINE INFOA OHJELMASTA OHJELMAA EI TULE KÄYTTÄÄ YKSINOMAAN OPETUKSEN VÄLINEENÄ. OHJELMAN TARKOITUKSENA ON KERRATA.
Tekijä ja päivämäärä1 VIILUN VALMISTAMINEN Marko Seppä-Murto.
Ilma.
RAAKAÖLJY JA SEN JALOSTUS Öljyn jalostus.
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Esivalmistusvälineet
ILMA Emma ja Vilma 5B.
Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni
Tiivistelmä 8. Palaminen
Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Lämmön johtuminen ja eristäminen
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Harava Vanha työkalu Tehty aivan aluksi kokonaan puusta
4 Typenoksidipäästöjen muodostuminen
Esityksen transkriptio:

Ohutlevytuotteen valmistusmenetelmiä Periaatteita

Ohutlevyjen valmistusmenetelmät voidaan jakaa neljään osaan: 1 Ohutlevyjen valmistusmenetelmät voidaan jakaa neljään osaan: 1. LEIKKAUS 2. TAIVUTUS 3. MUOVAUS 4. LIITTÄMINEN

ohutlevyjen Valmistusmenetelmät voidaan jakaa neljään osaan: 1 ohutlevyjen Valmistusmenetelmät voidaan jakaa neljään osaan: 1. LEIKKAUS 2. TAIVUTUS 3. MUOVAUS 4. LIITTÄMINEN

LEIKKAUS Leikkaus on useimmiten ensimmäinen työvaihe ohutlevyjen työstössä, kun varastosta saapuva määrämittainen raakatavara on paloiteltava halutun mittaisiksi aihioiksi ennen kuin sitä koneistetaan tai hitsataan. Leikkausmenetelmän valintaan vaikuttaa materiaali ja leikattava muoto.

LEIKKAUS Ohutlevyjen leikkaus voidaan jakaa kahteen eri tapaan: 1. Termiseen leikkaukseen 2. Mekaaniseen leikkaukseen

LEIKKAUS Karkea jako eri leikkausmenetelmille leikattavan muodon perusteella

LEIKKAUS Karkea jako eri leikkausmenetelmille leikattavan muodon perusteella

LEIKKAUS Termisille leikkausmenetelmille on yhteistä se, että leikkaustapahtuma aikaansaadaan leikkauspisteeseen aiheutetun korkean lämpötilan avulla. Plasmaleikkauksessa jopa yli 30 000 asteen lämpötila. Fysikaalisesti tarkasteltuna itse leikkautuminen tapahtuu 1. palamalla 2. sulamalla 3. kaasuuntumalla tai näiden kaikkien mekanismien avulla.

LEIKKAUS Menetelmät soveltuvat metalleille, joiden syttymispiste on sulamispistettä alhaisempi. Näin ollen esimerkiksi alumiinin leikkaaminen ei kaikilla termisillä menetelmillä onnistu.

LEIKKAUS

LEIKKAUS

LEIKKAUS Kaasuleikkaus eli polttoleikkaus on menetelmä, jossa metalli kuumennetaan kaasuliekin avulla syttymispisteeseen. Polttimella syötetään palokaasua ja happea, jotka reagoivat muodostaen kaasuliekin. Kaasuna käytetään tavallisesti asetyleeniä tai propaania. Leikkaushapen puhallus samalla poistaa syntyvän metallioksidin. Soveltuu parhaiten 5mm - 250mm seostamattomien ja niukkaseosteisten terästen leikkaamiseen

Saattaa vaatia esikuumennuksen LEIKKAUS Leikkuustarkkuus 1,5mm - 3mm riippuen polttoleikkaus-laitteen tyypistä Saattaa vaatia esikuumennuksen

LEIKKAUS Rajoitteet esim: Ruostumaton teräs, jossa seosaineiden oksidien sulamispiste on eri (korkeampi) kuin raudan oksidien > tukkii leikkaussauman

LEIKKAUS

LEIKKAUS Plasmaleikkauksessa johdetaan plasmaksi kuumennettua kaasua suuttimeen, joka keskittää kaasun ja aikaansaa korkean paikallisen lämpötilan. Kaasuina käytetään argonia, typpeä, vetyä tai happea. Soveltuu parhaiten runsaasti seostettujen terästen leikkaamiseen http://www.youtube.com/watch?v=FkGUR-lkm9M

Leikkuustarkkuus +-0,25 - +- 0,5mm LEIKKAUS Leikkuustarkkuus +-0,25 - +- 0,5mm

LEIKKAUS Plasmakaaren kuristaminen erilaisten plasmaleikkaus- menetelmien jaottelun takana. Esimerkkejä: - Tavanomainen plasmaleikkaus - Dual-flow plasmaleikkaus - Vesistabiloitu plasmaleikkaus - Happistabiloitu plasmaleikkaus - Paineilmaplasmaleikkaus - Vedenalainen plasmaleikkaus - hienosädeplasmaleikkaus

LEIKKAUS Metalleja leikattaessa lämpötilaa kohotetaan valokaaren avulla. Plasmasuihkua voidaan edelleen keskittää ympäröivällä kaasu-virtauksella, jolloin energiatiheys kasvaa lisää.

Suuttimen jäähdytys ja suojaus ilman epäpuhtauksilta LEIKKAUS Suuttimen jäähdytys ja suojaus ilman epäpuhtauksilta

LEIKKAUS hallitumpi kaasunkierto tuottaa kapeamman ja suorakulmaisen leikkausrailon

LEIKKAUS Laserleikkauksessa paikallinen korkea lämpötila saadaan lasersäteen avulla. Laserleikkaus voi periaatteeltaan olla joko lasersulatus- tai laserpolttoleikkausta. Edellinen menetelmä sulattaa työkappaleeseen railon, jälkimmäinen taas kuumentaa leikkauskohdan syttymislämpötilaan. Metallioksidin poisto suoritetaan kaasupuhalluksen avulla samoin kuin kaasuleikkauksessakin.

LEIKKAUS Laserleikkaus ei sovellu metalleille, jotka pystyvät absorboimaan laservaloa. Tällaisia ovat esimerkiksi kupari ja alumiini. Käytettävät laserit ovat joko CO2-lasereita, joiden teho on luokkaa 50 kW, tai Nd-YAG-lasereita. http://www.ruuvipenkki.fi/2011/11/06/kiinalainen-laserleikkuri

LEIKKAUS Laseroiva väliaine toimii optisena vahvistimena vain tietyllä aallonpituuskaistalla tai - kaistoilla aallonpituudelle. Usein väliaine on optisen resonaattorin sisällä. -hiilidioksidi -typpi Laserin osat: 1. Aktiivinen laseroiva väliaine 2. Laserin pumppausenergia 3. Peili 4. Puoliläpäisevä peili 5. Lasersäde Leikkuustarkkuus +-0,1

Leikkausliike toteutetaan liikuttamalla joko sädettä tai leikattavaa levyä. Laserleikkaus on erittäin tarkka menetelmä ja saavutettavat mittatarkkuudet ovat hyviä. Syntyvä leikkausrailo on kapea ja pinnanlaatu yleensä niin hyvä, ettei minkäänlaisia jälkikäsittelyjä tarvita. Leikkausrailon kapeus (0,1…0,5 mm) on eduksi, koska siten voidaan leikata pieniä ja monimutkaisia geometrioita. Levynpaksuuksien kasvaessa leikkausnopeus hidastuu huomattavasti, mikä rajaa menetelmän soveltuvuuden alle 15 millimetrin vahvuisiin levyihin.

termisen LEIKKAamisen yhteenveto Suunnittelija voi karkeasti miettiä leikkausmenetelmän valintaa seuraavasti: Laserleikkaus: Yleispätevä ja tarkka leikkausmenetelmä kaikille ohutlevymateriaaleille Plasmaleikkaus: Käytä, jos laserin tarkkuudesta ja pinnanlaadusta ei ole mainittavaa hyötyä Huom! Ohutlevytuotteiden suunnittelijan käsikirjassa kattava menetelmien vertailu alkaen s. 205-209

Ohutlevyaihiosta komponentiksi http://www.youtube.com/watch?v=TchOV9IKDS8 Ohutlevyaihiosta komponentiksi

LEIKKAUS Mekaaninen leikkaus