ENNAKOINTIKAMARI Majoitus- ja ravitsemisala Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy Päivi Kilpeläinen Eeva Kostiainen
Majoitus- ja ravitsemistoiminta (Lähde: Helsingin seudun toimialakatsaus 4/2008) Sisältää toimialan H (Tilastokeskus TOL2002 –luokitus): 1. Hotellit 2. Leirintäalueet ja muu majoitustoiminta 3. Ravintolat, kahvila-ravintolat ja ruokakioskit 4. Olut- ja drinkkibaarit, kahvilat ja kahvibaarit 5. Henkilöstö- ja laitosruokalat, ateriapalvelu Käsittää Helsingin seudun (14 kuntaa): HelsinkiKirkkonummi EspooMäntsälä VantaaNurmijärvi KauniainenPornainen HyvinkääSipoo JärvenpääTuusula KeravaVihti
Majoitus- ja ravitsemistoiminta
Matkailu-klusteri (Lähde: YTV: Pääkaupunkiseudun yritysraportti 2006, julkaistaan 3/2009) Pääkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa Klusteria edustavat Tilastokeskuksen TOL luokitusta käyttäen seuraavat toimialat, jotka on jaettu neljään alaklusteriin: 1. Majoitustoiminta Hotellit Retkeilymajat Leirintäalueet m. matkailuvaunualueet Matkustajakodit ja täysihoitolat Lomakylät Muualla mainitsematon majoitustoiminta 2. Ravitsemistoiminta Ravintolat Kahvila-ravintolat Ruokakioskit Olut- ja drinkkibaarit Kahvilat ja kahvibaarit 5552 Ateriapalvelu (catering-palvelu, pitopalvelu) 3. Liikenne sekä matkatoimistot ja muu matkailua palveleva toiminta Rautatieliikenne Raitiotie- ja metroliikenne Säännöllinen linja-autoliikenne Taksiliikenne Linja-autojen tilausliikenne Muualla mainitsematon maitse tapahtuva henkilöliikenne Meriliikenteen henkilökuljetus Kotimaan rannikkoliikenne Säännöllinen lentoliikenne Tilauslentoliikenne Autojen vuokraus Urheilu- ja liikuntavälineiden vuokraus Matkatoimistot Muu matkailua palveleva toiminta 4. Virkistys- ja kulttuuripalvelut sekä urheilutoiminta Elokuvien esittäminen Taiteilijatoiminta Näyttämö- ja konserttitoiminta Huvipuistot Muut viihdepalvelut Kirjastot ja arkistot Museot, näyttelyt sekä historiallisten paikkojen ja rakennusten suojelu Urheilukentät, urheiluhallit ja stadionit Urheilutoiminta Rahapeli- ja vedonlyöntipalvelu Muualla luokittelemattomat virkistyspalvelut (mm. vesipuistot)
Matkailu-klusterin tunnuslukuja Lähde: YTV: Pääkaupunkiseudun yritysraportti 2006, julkaistaan 3/2009 Tilastoaineisto: YTV: yritysten toimipaikka-aineisto 2006 ToimipaikatHenkilöstö Henkilöstö/ toimipaikka Henkilöstö/ henkilöstö koko maassa % Yhteensä ,934,1 Majoitustoiminta ,618,4 Ravitsemistoiminta ,532,4 Liikenne sekä matkatoimistot ja muu matkailua palveleva toiminta ,439 Virkistys- ja kulttuuripalvelut sekä urheilutoiminta ,137,7
Lähde: YTV: Pääkaupunkiseudun yritysraportti 2006, julkaistaan 3/2009 Tilastoaineisto: YTV: yritysten toimipaikka-aineisto 2006
Selvityksen taustaa Ennakointikamarin sihteeristön suunnitelman mukaisesti ennakkoselvitysten tavoitteena on selvittää: • tarpeita yrityksiin rekrytoitavien pohjakoulutukselle • työssä olevien koulutustarpeita • oppilaitoksista valmistuvien taitojen sopivuutta yrityksille • yritysten tarvitsemaa osaamista • yritysten vastauksia oppilaitoksille koulutussuunnittelua ja yritysyhteistyötä varten • yritysten tietämistä koulutustarjonnasta • yritysten mielipiteitä määrällisestä ja laadullisesta kehittämisestä • tiedotustarpeita kunkin toimialan yrityksille seudun koulutustarjonnasta • vertailua koulutuksen järjestäjien ja yritysten käsityksistä Ennakointikamarin ennakkoselvitys neljälle toimialalle: • Liikenne- ja kuljetuspalvelut – tehty 11-12/2008 • Majoitus- ja ravitsemisala • Talonrakentaminen - toukokuussa • LVIS - syksyllä • kaksi kyselyä/toimiala: yrityskysely ja alan oppilaitoksille suunnattu kysely → saatujen vastausten vertailtavuus
Selvityksen taustaa Internet-kyselyt toteutettiin tammi-helmikuussa Yrityskysely • otos 720 yritystä • 97 vastausta, vastausprosentti 14 % • suurin osa pk-yrityksiä • kaikki vastaajat ylemmissä johtotehtävissä Oppilaitoskysely • otos 13 oppilaitosta • 10 oppilaitosvastausta (vastaajia 14) • vastausprosentti 77 % • vastaajina koulutusyksiköiden johtajat tai päälliköt
Selvityksen tuloksia Yritysten työvoiman tarve ja rekrytointi Seuraavan neljän vuoden aikana ( ): - työpaikkojen määrä tulee säilymään ennallaan (52 %) - maahanmuuttajataustaisen työvoiman tai työperäisen maahanmuuton merkitys säilyy ennallaan (46 %) - toimialalla on suuria vaikeuksia rekrytoida sopivaa työvoimaa (57 %) Rekrytoinnin haasteita: 1. Hakijoiden vähäinen työkokemus 2. Hakijoiden koulutus 3. Työaika 4. Avoimeen tehtävään ei ole hakijoita Esimerkkejä ammateista, joihin on ollut vaikea löytää työntekijöitä: - ravintolakokki - ravintolan tarjoilija - ravintolatyöntekijä - tarjoilija - keittiöpäällikkö
Selvityksen tuloksia Koulutuksen ja työelämän vastaavuus Miten hyvin nuorten ammattitaito vastaa työelämän vaatimuksia: YRITYKSET: tyydyttävästi OPPILAITOKSET: tyydyttävästi Miten hyvin aikuisten ammattitaito vastaa työelämän vaatimuksia: YRITYKSET: tyydyttävästi OPPILAITOKSET: hyvin YRITYKSET JA OPPILAITOKSET: Ammatillisen aikuiskoulutuksen merkitys tulee tulevaisuudessa kasvamaan YRITYKSET: Koulutustarjonta alueella: Nuoria ja aikuisia koulutetaan sopiva määrä
Selvityksen tuloksia Koulutuksen ja työelämän vastaavuus YLEISOSAAMINEN Mikä osaaminen korostuu seuraavan neljän vuoden aikana ( ) YrityksetOppilaitokset 1=ei korostu, 2=korostuu jonkin verran, 3=korostuu paljon
Selvityksen tuloksia Koulutuksen ja työelämän vastaavuus AMMATILLINEN OSAAMINEN keittiötoiminnot (esim. kokit) Mikä osaaminen korostuu seuraavan neljän vuoden aikana ( ) YRITYKSETOPPILAITOKSET 1.Töiden ajoittaminen – työn järjestelmällinen suunnittelu Erityisruokavaliotietous 2.Erityisruokavaliotietous Töiden ajoittaminen - työn järjestelmällinen suunnittelu 3.Hygienia- ja puhtaanapitoHygienia- ja puhtaanapito 4.Raaka-ainetuntemus - raaka-aineiden käyttäytyminen ja käsittely Ruoanvalmistusmenetelmien hallinta 5.AsiakaspalvelutilanteetAsiakaspalvelutilanteet
Selvityksen tuloksia Koulutuksen ja työelämän vastaavuus AMMATILLINEN OSAAMINEN asiakaspalvelu (esim. tarjoilijat) Mikä osaaminen korostuu seuraavan neljän vuoden aikana ( ) YRITYKSETOPPILAITOKSET 1.Asiakaspalvelutilanteet Asiakaspalvelutilanteet 2.Tapatietous- ja etiketti Erityisruokavaliotietous 3.Erityisruokavaliotietous Hygienia- ja puhtaanapito 4.Hygienia- ja puhtaanapitoJuomatietous 5.JuomatietousKokouspalvelut
Selvityksen tuloksia Oppilaitosten ja yritysten välinen yhteistyö Toteuttamiskelpoisimmat yhteistyömuodot, jolla pyritään kehittämään ammatillista koulutusta tulevaisuudessa: YRITYKSET 1. Työssäoppimispaikkojen tarjoaminen opiskelijoille 2. Oppilaitos- ja oppisopimuskoulutusyhteistyö 3. Rekrytointi 4. Kesätyöpaikkojen tarjoaminen opiskelijoille 5. Yritysvierailujen järjestäminen opiskelijoille OPPILAITOKSET 1. Osallistuminen opiskelijoiden arviointiin 2. Oppilaitos- ja oppisopimuskoulutusyhteistyö 3. Työelämään tutustumispaikkojen tarjoaminen opettajille ja opinto-ohjaajille 4. Työssäoppimispaikkojen tarjoaminen opiskelijoille 5. Toimiminen oppilaitoksen/koulutuksen järjestäjän yhteistyöryhmässä