ENNAKOINTIKAMARI Majoitus- ja ravitsemisala 24.2.2009 Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy Päivi Kilpeläinen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kone- ja metallituoteteollisuus
Advertisements

Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Toimintaympäristö
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Ennakointikamarin etukäteismateriaali Majoitus- ja ravitsemisala Helsingin kaupungintalo.
Osaava-hanke Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä, Utajärvi
ENNAKOINTIKAMARI Talonrakentaminen ja infra-ala Päivi Kilpeläinen
Työhönvalmennuksella työelämään
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.
Majoitus- ja ravitsemisalan koulutus pääkaupunkiseudulla sekä ammatillisten perustutkintojen uudistus Majoitus- ja ravitsemisalan Ennakointikamari II.
Asiakas- ja markkinointitutkimus Muutostuuli- hanke Vantaan ammattiopisto Varia, aikuiskoulutus- ja oppisopimuspalvelut Kyselyn toteuttaja.
Rovaniemen palvelualojen oppilaitos 2005
UUDENKAUPUNGIN AMMATTIOPISTO NOVIDA
Ennakointikamari II Työelämän ja oppilaitosten yhteistyö
Opiskelijan arviointi työpaikalla
1 Taantuma: valoa näkyvissä !? Katsaus taloustilanteesta ja Ennakointikamarista Ryhmäohjaajien koulutuspäivä Markku Lahtinen.
Osaava Varsinais-Suomi II-hanke MAJOITUS- JA RAVITSEMISALALLA
Yleiskatsaus toimialan näkymistä Ennakointikamari Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
Millaista osaamista yritykset tarvitsevat lähivuosina? Kauppakamarin osaamisselvitys vuoteen 2016.
ENNAKOINTIKAMARI Liikenne- ja kuljetuspalveluala Päivi Kilpeläinen Kaupunkitutkimus TA Oy
Omnian ryhmänohjaajien koulutus Markku Lahtinen.
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
Toimialajohtaja Matti Vesalainen, Amiedu
Perusopetuksen ryhmäkoko
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Keski-Pohjanmaa 1.
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
OPISKELIJAKYSELY Tulokset Toisen asteen yhteys - hanke.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Kanta-Häme 1.
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Kokkolan ammattiopisto
Kari Blomberg Kone- ja metallituoteteollisuus toimitusjohtaja
Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Talonrakennusalan TKTT 2011 Projektisuunnittelija Jari Tuononen TäsmäProto -hanke.
Valmistuneiden seuranta. Seurannan tausta ja kohderyhmä  Valmistuneiden nykyisten tilanteiden selvittäminen ja seurannan mallin luominen  Ammattiopistoissa.
KOULUTETTU AMMATTILAINEN ON TULEVAISUUDEN TAITAJA.
Vertaisohjaajatoiminta - itsearviointi ja auditointi 3/29/2015Tommi Ripatti / Nuorisoasiainkeskus.
Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala
Pääyhteistyökumppanit Järjestämässä Suomen suurin opiskelijatapahtuma Jyväskylässä 400 nuorta ammattiin opiskelevaa kilpailee Suomen mestaruudesta 42.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
Rauman kauppakamarin Työvoima- ja osaamiskysely  Sähköinen kysely –  Kysely lähetettiin 307 kauppakamarin jäsenelle  Vastanneita 114,
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ TykePartner III–hanke 2008 – ohjausryhmä.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
Aalto PRO Aalto-yliopiston täydennyskoulutusta Kyvykkyyksiä etsimässä PK-yritysten johtamisen haasteet Menestystekijöitä, henkilöstön kyvykkyyksien määrittelyä.
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
ALUETALOUDEN SUHDANTEET KESKI-KARJALA 1-6/2015 Pohjois-Karjalan Trendit –julkistaminen Joensuussa Risto Hiltunen.
Nettomuutto henkilön äidinkielen mukaan. Nettomuutto Vantaalle henkilön äidinkielen mukaan vuodesta 2000 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Muuttajien äidinkieli. Nettomuutto Vantaalle henkilön äidinkielen mukaan vuodesta 2000 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Työpaikka- ja elinkeinorakenne
Työvoiman saatavuus ja tulotaso
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Vastaajina 1122 yritysjohtajaa koko maasta
Osallistuminen ja kuntademokratia
Keskeiset lyhyen aikavälin osaamiskapeikot Lapissa
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Saimaan ammattiopisto Sampo
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Osallistuminen ja kuntademokratia
Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2016
Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2016
Esityksen transkriptio:

ENNAKOINTIKAMARI Majoitus- ja ravitsemisala Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy Päivi Kilpeläinen Eeva Kostiainen

Majoitus- ja ravitsemistoiminta (Lähde: Helsingin seudun toimialakatsaus 4/2008) Sisältää toimialan H (Tilastokeskus TOL2002 –luokitus): 1. Hotellit 2. Leirintäalueet ja muu majoitustoiminta 3. Ravintolat, kahvila-ravintolat ja ruokakioskit 4. Olut- ja drinkkibaarit, kahvilat ja kahvibaarit 5. Henkilöstö- ja laitosruokalat, ateriapalvelu Käsittää Helsingin seudun (14 kuntaa): HelsinkiKirkkonummi EspooMäntsälä VantaaNurmijärvi KauniainenPornainen HyvinkääSipoo JärvenpääTuusula KeravaVihti

Majoitus- ja ravitsemistoiminta

Matkailu-klusteri (Lähde: YTV: Pääkaupunkiseudun yritysraportti 2006, julkaistaan 3/2009) Pääkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa Klusteria edustavat Tilastokeskuksen TOL luokitusta käyttäen seuraavat toimialat, jotka on jaettu neljään alaklusteriin: 1. Majoitustoiminta Hotellit Retkeilymajat Leirintäalueet m. matkailuvaunualueet Matkustajakodit ja täysihoitolat Lomakylät Muualla mainitsematon majoitustoiminta 2. Ravitsemistoiminta Ravintolat Kahvila-ravintolat Ruokakioskit Olut- ja drinkkibaarit Kahvilat ja kahvibaarit 5552 Ateriapalvelu (catering-palvelu, pitopalvelu) 3. Liikenne sekä matkatoimistot ja muu matkailua palveleva toiminta Rautatieliikenne Raitiotie- ja metroliikenne Säännöllinen linja-autoliikenne Taksiliikenne Linja-autojen tilausliikenne Muualla mainitsematon maitse tapahtuva henkilöliikenne Meriliikenteen henkilökuljetus Kotimaan rannikkoliikenne Säännöllinen lentoliikenne Tilauslentoliikenne Autojen vuokraus Urheilu- ja liikuntavälineiden vuokraus Matkatoimistot Muu matkailua palveleva toiminta 4. Virkistys- ja kulttuuripalvelut sekä urheilutoiminta Elokuvien esittäminen Taiteilijatoiminta Näyttämö- ja konserttitoiminta Huvipuistot Muut viihdepalvelut Kirjastot ja arkistot Museot, näyttelyt sekä historiallisten paikkojen ja rakennusten suojelu Urheilukentät, urheiluhallit ja stadionit Urheilutoiminta Rahapeli- ja vedonlyöntipalvelu Muualla luokittelemattomat virkistyspalvelut (mm. vesipuistot)

Matkailu-klusterin tunnuslukuja Lähde: YTV: Pääkaupunkiseudun yritysraportti 2006, julkaistaan 3/2009 Tilastoaineisto: YTV: yritysten toimipaikka-aineisto 2006 ToimipaikatHenkilöstö Henkilöstö/ toimipaikka Henkilöstö/ henkilöstö koko maassa % Yhteensä ,934,1 Majoitustoiminta ,618,4 Ravitsemistoiminta ,532,4 Liikenne sekä matkatoimistot ja muu matkailua palveleva toiminta ,439 Virkistys- ja kulttuuripalvelut sekä urheilutoiminta ,137,7

Lähde: YTV: Pääkaupunkiseudun yritysraportti 2006, julkaistaan 3/2009 Tilastoaineisto: YTV: yritysten toimipaikka-aineisto 2006

Selvityksen taustaa Ennakointikamarin sihteeristön suunnitelman mukaisesti ennakkoselvitysten tavoitteena on selvittää: • tarpeita yrityksiin rekrytoitavien pohjakoulutukselle • työssä olevien koulutustarpeita • oppilaitoksista valmistuvien taitojen sopivuutta yrityksille • yritysten tarvitsemaa osaamista • yritysten vastauksia oppilaitoksille koulutussuunnittelua ja yritysyhteistyötä varten • yritysten tietämistä koulutustarjonnasta • yritysten mielipiteitä määrällisestä ja laadullisesta kehittämisestä • tiedotustarpeita kunkin toimialan yrityksille seudun koulutustarjonnasta • vertailua koulutuksen järjestäjien ja yritysten käsityksistä Ennakointikamarin ennakkoselvitys neljälle toimialalle: • Liikenne- ja kuljetuspalvelut – tehty 11-12/2008 • Majoitus- ja ravitsemisala • Talonrakentaminen - toukokuussa • LVIS - syksyllä • kaksi kyselyä/toimiala: yrityskysely ja alan oppilaitoksille suunnattu kysely → saatujen vastausten vertailtavuus

Selvityksen taustaa Internet-kyselyt toteutettiin tammi-helmikuussa Yrityskysely • otos 720 yritystä • 97 vastausta, vastausprosentti 14 % • suurin osa pk-yrityksiä • kaikki vastaajat ylemmissä johtotehtävissä Oppilaitoskysely • otos 13 oppilaitosta • 10 oppilaitosvastausta (vastaajia 14) • vastausprosentti 77 % • vastaajina koulutusyksiköiden johtajat tai päälliköt

Selvityksen tuloksia Yritysten työvoiman tarve ja rekrytointi Seuraavan neljän vuoden aikana ( ): - työpaikkojen määrä tulee säilymään ennallaan (52 %) - maahanmuuttajataustaisen työvoiman tai työperäisen maahanmuuton merkitys säilyy ennallaan (46 %) - toimialalla on suuria vaikeuksia rekrytoida sopivaa työvoimaa (57 %) Rekrytoinnin haasteita: 1. Hakijoiden vähäinen työkokemus 2. Hakijoiden koulutus 3. Työaika 4. Avoimeen tehtävään ei ole hakijoita Esimerkkejä ammateista, joihin on ollut vaikea löytää työntekijöitä: - ravintolakokki - ravintolan tarjoilija - ravintolatyöntekijä - tarjoilija - keittiöpäällikkö

Selvityksen tuloksia Koulutuksen ja työelämän vastaavuus Miten hyvin nuorten ammattitaito vastaa työelämän vaatimuksia: YRITYKSET: tyydyttävästi OPPILAITOKSET: tyydyttävästi Miten hyvin aikuisten ammattitaito vastaa työelämän vaatimuksia: YRITYKSET: tyydyttävästi OPPILAITOKSET: hyvin YRITYKSET JA OPPILAITOKSET: Ammatillisen aikuiskoulutuksen merkitys tulee tulevaisuudessa kasvamaan YRITYKSET: Koulutustarjonta alueella: Nuoria ja aikuisia koulutetaan sopiva määrä

Selvityksen tuloksia Koulutuksen ja työelämän vastaavuus YLEISOSAAMINEN Mikä osaaminen korostuu seuraavan neljän vuoden aikana ( ) YrityksetOppilaitokset 1=ei korostu, 2=korostuu jonkin verran, 3=korostuu paljon

Selvityksen tuloksia Koulutuksen ja työelämän vastaavuus AMMATILLINEN OSAAMINEN keittiötoiminnot (esim. kokit) Mikä osaaminen korostuu seuraavan neljän vuoden aikana ( ) YRITYKSETOPPILAITOKSET 1.Töiden ajoittaminen – työn järjestelmällinen suunnittelu Erityisruokavaliotietous 2.Erityisruokavaliotietous Töiden ajoittaminen - työn järjestelmällinen suunnittelu 3.Hygienia- ja puhtaanapitoHygienia- ja puhtaanapito 4.Raaka-ainetuntemus - raaka-aineiden käyttäytyminen ja käsittely Ruoanvalmistusmenetelmien hallinta 5.AsiakaspalvelutilanteetAsiakaspalvelutilanteet

Selvityksen tuloksia Koulutuksen ja työelämän vastaavuus AMMATILLINEN OSAAMINEN asiakaspalvelu (esim. tarjoilijat) Mikä osaaminen korostuu seuraavan neljän vuoden aikana ( ) YRITYKSETOPPILAITOKSET 1.Asiakaspalvelutilanteet Asiakaspalvelutilanteet 2.Tapatietous- ja etiketti Erityisruokavaliotietous 3.Erityisruokavaliotietous Hygienia- ja puhtaanapito 4.Hygienia- ja puhtaanapitoJuomatietous 5.JuomatietousKokouspalvelut

Selvityksen tuloksia Oppilaitosten ja yritysten välinen yhteistyö Toteuttamiskelpoisimmat yhteistyömuodot, jolla pyritään kehittämään ammatillista koulutusta tulevaisuudessa: YRITYKSET 1. Työssäoppimispaikkojen tarjoaminen opiskelijoille 2. Oppilaitos- ja oppisopimuskoulutusyhteistyö 3. Rekrytointi 4. Kesätyöpaikkojen tarjoaminen opiskelijoille 5. Yritysvierailujen järjestäminen opiskelijoille OPPILAITOKSET 1. Osallistuminen opiskelijoiden arviointiin 2. Oppilaitos- ja oppisopimuskoulutusyhteistyö 3. Työelämään tutustumispaikkojen tarjoaminen opettajille ja opinto-ohjaajille 4. Työssäoppimispaikkojen tarjoaminen opiskelijoille 5. Toimiminen oppilaitoksen/koulutuksen järjestäjän yhteistyöryhmässä