Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä 15.4.2010 Merja Söderström 3.4.2017
Kaikki lähtee hyvin tehdystä sopimuksesta Käytetään tunnettuja ja luotettavia tavarantoimittajia Laaditaan sopimukset huolellisesti Tuotteiden kuljetusajat ja –lämpötilat: mitoitetaan mikrobiologisesti arimman tuotteen mukaan Käydään läpi kuljetuksenaikainen lämpötilan seurantajärjestelmä Kellon aika, jolloin tuote toimitetaan Tuotteiden sijoitus sovittuihin toimituspaikkoihin Reklamaatioiden käsittely Taloudelliset tappiot: korvaava tuote, hyvityslasku 3.4.2017
Vastaanottotarkastus Varmistetaan hankittujen tuotteiden hygieeninen laatu Varmistetaan, että ne vastaavat tilausta määrällisesti ja laadullisesti Olennaista tarkastuksessa ovat lämpötilat, ehjät pakkaukset ja puhtaus Vastaanottaja pyrkii sopimaan toimitusajan tarkasti, koska siihen tarvitaan kuorman vastaanottaja Jos kuljetukset yöaikaan, sovitaan tavaran purkamisjärjestelyt pakkasvarastoihin ja kylmiöihin ym. Pakasteet tarkistetaan ensin, sitten helposti pilaantuvat elintarvikkeet ja siirretään suoraan kylmäsäilytystiloihin 3.4.2017
Valvontatoimenpiteet, ohjeet Merkintä lähetysluetteloon, jos kuormalla vastaanottaja Pakkauksiin mahdollisesti saapumispäivä Tarkistetaan aina, vastaako määrä (vaaka) ja laatu tilausta Pakkaukset ovat eheitä Helposti pilaantuvissa tuotteissa ilmoitettava viimeinen käyttöajankohta päivän tarkkuudella ja säilytysohje; päiväysmerkintä tarkistetaan aina Pakasteiden ja helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötila aina Pakolliset pakkausmerkinnät ainakin uusien tuotteiden osalta Kuormatilan ja siisteys aika ajoin 3.4.2017
Lämpötilan toteaminen Kuljetuksen jälkeinen lämpötila mitataan esimerkiksi kahdesta helposti pilaantuvasta elintarvikkeesta tai pakasteesta Kerran viikossa, kun kuljetukset yleensä 1-3 krt viikossa Jos herää epäilys lämpötilasta Aistinvaraisessa tarkastuksessa nähdään vielä aamullakin, ovatko yöaikana saapuneet elintarvikkeet kärsineet kuljetuksesta Pakkauksen pinnalta ja välistä Manuaalisella käsimittarilla Kirjaukset yleensä myös manuaalisesti 3.4.2017
Lämpötilamittarit Mittauskohdan on oltava edustava Tarvittaessa mittaus toistetaan oikean tuloksen varmistamiseksi Anturin on oltava tarpeeksi jäykkä ja pitkä Mittarin on oltava nopea Hyväksi on havaittu mittarit, joilla voi mitata sekä kylmää että kuumaa Käsimittarit kestävät hyvin, kun ne kalibroidaan ja huolletaan säännöllisesti Harvoin ongelmia mittareiden toiminnassa 3.4.2017
Poikkeamat ja toimenpiteet Reklamaatio, jos lämpötila poikkeaa +-3°C Huomautus, jos lämpötila satunnaisesti 2-3 °C korkeampi, mutta tuote aistinvaraisesti muuten hyväksyttävissä Reklamaatioiden käsittely kuljetusliikkeissä ollut asiallista Riitaisuudet toimituksissa vähentyneet tarkan ja luotettavan lämpötilaseurannan myötä Sitoo henkilökuntaa, ammattitaito tärkeää Perehdytys 3.4.2017