MAAPALLO HALTUUN.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Grönlanti.
Advertisements

Sri Lanka.
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
Eurooppalaiset kulttuurit
Maapallo – ihmisen koti
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
ja aluetutkielmakysymykseen vastaaminen yo-kokeessa
Saksa Tekijät: Joel ja Juho.
Maa Geomatiikka -luennot
MATKAESITTELYSSÄ TÄNÄÄN
GE1 MAAPALLO muoto, koko, asento
helenarimalimankkaankoulu 2009
Kappale 3.
Vaihe 1. Vagelis Tsamis2 Phase 1 Vaihe 2 Vaihe 3.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Sairaanhoitopiirin johtaja Timo Kunttu KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyteen tiedolla, taidolla.
Turkki – Aasian läntisin maa
Venäläinen kulttuuri Mirva SÄP13.
Koordinaatistot (1) Maantieteelliset pallokoordinaatit:
Kappale 9 Suurimmat väestökeskittymät: Pohjois-Amerikan itärannikko
Napapiirin Pajakylä.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Taiga.
Kylmän sodan kriisejä.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto? Sään vaihtelut johtuvat tuulten ja merivirtojen muutoksista –Vaikuttavina tekijöinä pinnanmuodot, sijainti pohjois-etelä.
SATEET.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Havaiji.
ISLANNIN LUONNONOLOT.
FILIPPIINIT.
Kasvillisuusalueet.
Globaali monimuotoisuuskeskus
9. Sadetyypit ja sateisuus
Koordinaattijärjestelmät Lähde:
Perustietoja Kerro valtiosta perustietoja pinta-ala asukasluku pääkaupunki kieli/kielet.
MAANTIETO 8 1. EUROOPPA ON KOTIMAANOSAMME. OLETKO KARTALLA?  Piirrä paperille ilman oppikirjan / kartaston apua Euroopan ääriviivat mahdollisimman tarkasti.
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
Suvi Sieppi & Iina Alanissi Puola.
Yleistietoja Suomesta Soome keele õppematerjal Ebe Talpsepp Loo Keskkool Harjumaa Juhendaja: Külli Kaasik.
Maantieteellinen koordinaatisto maantieteelliset koordinaatit ilmaisevat asteina pituuden Greenwichin nollameridiaanista ja leveyden päiväntasaajasta (Kotkan.
Painetut kartat ja GPS Päivän ohjelma Miten kartta tehdään Retkeily- ja ulkoilukäyttöön tarkoitetut suomalaiset painetut kartat Sijainnin määrittäminen.
Johdanto + alueen esittely valintaperusteet historiaa?? sijainti + lyhyt kuvailu alueesta (ps. kartta ois kiva )
2. PINNANMUODOT VAIHTELEVAT ALANGOISTA YLÄNKÖIHIN
MANILAN SLUMMI.
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
19. Maannokset ja kasvillisuusvyöhykkeet. Maaperä ja maannos Maaperä = kallioperän päällä oleva irtain maa- aines syntyy peruskalliosta rapautumalla tai.
Maan kierto auringon ympäri
karttatyypit karttaprojektiot koordinaattijärjestelmät mittakaava
Eurooppalainen kulttuuripiiri
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa
Henna Kiviharju ja Neea Hakulinen
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto?
Afrikkalainen kulttuuri
Parityö maailman valtioista.
Trooppiset sademetsät
Trooppiset sademetsät
Vesikehä.
Kartografian historia
1 ALUETUTKIMUKSEN TEKEMINEN
Trooppiset hirmumyrskyt
Kartan laadinta maastotyönä
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
Keskukset & vaikutusalueet
Jamaika Jere ja Vili.
Tundra.
Pietarsaari ( Jeppis ).
ALANKOMAAT Valuutta: Euro Väkiluku: Yli 16 miljoonaa
Koordinaattijärjestelmät
Nimesi | Opettajasi | Luokkasi
Esityksen transkriptio:

MAAPALLO HALTUUN

Maantieteellinen sijainti Paikan maantieteellinen sijainti voidaan määrittää pituus- ja leveyspiirien muodostaman maapallon asteverkon avulla. Sijainti ilmoitetaan paikan koordinaateilla.

Aikavyöhykkeet Maan pyörimisliike aiheuttaa yön ja päivän vuorottelun. Aurinkoon päin olevalla puolella on päivä ja varjon puolella yö. Maapallo on jaettu pituuspiirien mukaisiin aikavyöhykkeisiin. Lontoo sijaitsee pituuspiirillä 0, jonka aikaan muiden aikavyöhykkeiden aikaa verrataan

Ihmiset ovat sopeutuneet monenlaisiin olosuhteisiin Maapallolla on viisi mannerta ja seitsemän maanosaa, joita ympäröi kolme valtamerta. Maapallon väestö on jakautunut epätasaisesti. Pinnanmuodot, ilmasto, maaperä ja kasvillisuus vaikuttavat ihmisten elinmahdollisuuksiin. Asutus on tiheintä seuduilla, joilla maatalous on tehokkainta. Amerikan mantereen alueella olosuhteet ovat vaihtelevat: ilmasto: arktisesta kylmyydestä trooppiseen kuumuuteen maaperä: vuoriston karusta maaperästä hedelmällisiin alankoihin. kasvillisuus: lähes kasvittomasta tundrasta sademetsään. Paikan sijainti voidaan määrittää asteverkon avulla. Leveyspiirit ovat kartan poikittaisia viivoja. Pituuspiirit ulottuvat navalta navalle.

Keskeisiä käsitteitä 1 Asteverkko eli koordinaatisto tarkoittaa kartoissa olevaa pituus- ja leveyspiirien muodostamaa verkkoa. Koordinaatit ovat lukuja, jotka ilmoittavat paikan sijainnin maapallolla leveys- ja pituusasteiden mukaan. Pituuspiiri on maapallon asteverkossa pohjoisnavalta etelänavalle ulottuva viiva. Nolla-asteen pituuspiiri eli nollapituuspiiri kulkee Lontoossa sijaitsevan Greenwichin näkötornin kohdalla. Siitä itään on 180° itäistä pituusastetta ja länteen 180° läntistä pituusastetta. Leveyspiiri on päiväntasaajan suuntainen asteverkon viiva. Leveyspiirien väli on 111 km. Päiväntasaajan leveysaste on 0. Päiväntasaaja on nolla-asteen leveyspiiri, joka jakaa maapallon pohjoiseen ja eteläiseen puoliskoon.

Keskeisiä käsitteitä… Eteläinen leveys tarkoittaa päiväntasaajan eteläpuolella olevia leveysasteita. Eteläinen pallonpuolisko on päiväntasaajalta etelänavalle ulottuva maapallon alue. Pohjoinen leveys tarkoittaa päiväntasaajan pohjoispuolella olevia leveysasteita. Pohjoinen pallonpuolisko on päiväntasaajalta pohjoisnavalle ulottuva maapallon alue. Napapiiri on se leveyspiiri, jolla aurinko on laskematta yhtenä yönä vuodessa. Pohjoinen napapiiri 66,5° N, eteläinen napapiiri 66,5° S. Kääntöpiiri on se leveyspiiri, jolla aurinko paistaa kohtisuoraan kerran vuodessa. Kravun kääntöpiiri 23,5° N, Kauriin kääntöpiiri 23,5° S.

Keskeisiä käsitteitä… Läntinen pallonpuolisko on nollapituuspiirin länsipuolella oleva maapallon alue. Länsirajana maapallon toisella puolella 180° W. Läntinen pituus tarkoittaa nollapituuspiiriltä länteen olevia pituusasteita. Itäinen pallonpuolisko on nollapituuspiirin itäpuolella oleva maapallon alue. Itärajana maapallon toisella puolella on 180° E. Itäinen pituus tarkoittaa nollapituuspiiriltä itään olevia pituusasteita.

Keskeisiä käsitteitä… Manner on laaja yhtenäinen maa-alue saarten vastakohtana. Esim. Amerikka. Maapallolla on viisi mannerta. Maanosat ovat luonnollisten rajojen, kuten merien tai vuoristojen, toisistaan erottamia laajoja manneralueita. Esim. Pohjois- Amerikka ja Etelä-Amerikka. Maailmassa on seitsemän maanosaa.

Leveys- ja pituuspiirit 4 2 1 3 1. Nimeä leveyspiirit 1–3 ja pituuspiiri 4. 2. Luettele maailmankartan avulla valtioita, jotka sijaitsevat a) pohjoista leveyttä ja itäistä pituutta, b) pohjoista leveyttä ja läntistä pituutta, c) eteläistä leveyttä ja läntistä pituutta, d) eteläistä leveyttä ja itäistä pituutta.

Manner ja maanosat Nimeä kartan manner. Nimeä maanosat a ja b. h Nimeä kartan manner. Nimeä maanosat a ja b. Nimeä maanosia ympäröivät valtameret c ja d. Nimeä leveyspiirit e–h. a d g c e b Amerikka a) Pohjois-Amerikka ja b) Etelä-Amerikka c) Tyynimeri d) Atlantti e) Päiväntasaaja, f) Kauriin kääntöpiiri, g) Kravun kääntöpiiri h) pohjoinen napapiiri. f