Terveystili osana terveystietojärjestelmää

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Milloin on kyse lääkevahingosta?
HST-tunnistautuminen WinhaWiiviin Ritva Salminen HSTYA Tekninen päivä.
Polkupyöräpysäköinnin kehittämissuunnitelmia Vanhalle Asemalle, Asema-aukiolle ja Kauppakadulle.
Sähköinen potilaskertomus Kansallisen hankkeen tilannekatsaus
Kuluttajan e-lasku Lyhyt tietopaketti laskuttajille
Itsensä kuvaava tieto Media Technology DIGIWORKSHOP klo Aamukahvi klo Käytännön työpaja … ohjelma.xml.
Ylioppilaskokelaiden aikataulua syksy kevät 2013
Atik III -projekti Avoimen yliopiston foorumi Minna Herno Projektipäällikkö Oodi-konsortio
Medinet- hoitopalvelu siellä missä potilas on
Sähköisen potilaskertomuksen integraatiotarpeet
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Tietoturva, 2 ov
Kansallinen lääkehoidon päivä – Innovatiivisuus lääkehoidossa
Mitä hoidan itse, mitä lähetän sairaalaan Kajaani
Perusterveydenhuolto
Case Satshp: TerveysViestiKeskus-palveluiden hyödyntäminen ja etenemismalli Satakunnan Sairaanhoitopiiri Tuire Mikola Terveysviestikeskus-päivä
Muistipolku kuntoon - mitä tutkimus auttoi?
Avointa-hanke ja Prime Solutions Oy PlugIT-loppuseminaari
Diabro Dehko alueellisena hankkeena. Tausta •Diabro on alueellinen diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisprojekti, joka toteutettiin kolmessatoista.
TERVEYDENHUOLLON RAHOITUSPOLITIIKAN ARVIOINTI: KUNTARAHOITUKSEN VAKAUTTAMINEN (VAKKA) Ilkka Vohlonen, professori Jan Klavus, dosentti Veli.
Place client logo here in Slide Master RI Elokuu 2009 Jorma Hakanen Lääkkeiden määrääminen ja rinnakkaislääkkeet –tutkimus.
1 Apteekkien ansiokehitys 10/02-10/03 ilman tulospalkkioita Työaika vähintään 30 t/vko.
Yhteenvetoa ydin- rajapintojen aamupäivän PlugIT-työpajasta Marko Sormunen PlugIT, Kuopion yliopiston atk-keskus
PlugIT-seminaari Työpaja 2, ma 27.10: Kertomus- ja koodistoliittymät ja kansallisten hankkeiden yhteistyö Kertomus(arkisto)rajapinnat, klo.
Pirjo Rauhala, Virtuaaliyliopistoseminaari TaY 1 Tampereen yliopiston virtuaaliyliopisto, mitä se on? Virtuaaliyliopistoseminaari TaY.
© Ensitieto Oy 1 CDA tilannekatsaus Antero Ensio HL7 Finland ry, Ensitieto Oy Kuopio.
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Lasten ja Nuorten klinikassa
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Toimittaja – Kaupunkilaisen perspektiivi Kalle Launiala, ProtonIT Oy
Suunnitelma paperittomasta kokouskäytännöstä koko luottamushenkilöhallinnolle Kaupunginhallitus
Yhteenveto kertomus/ koodisto/yhteistyö- työpajasta Jari Porrasmaa HIS T&K, Kuopion yliopisto.
TYTTÖJEN PELAAJAKARTOITUSJÄRJESTELMÄ
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
1 Apteekkien ansiokehitys 10/00-10/01 Työaika vähintään 30 t/vko.
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto ( tiedonkeruu)
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
FIM PALAUTETTA VUODELTA 1999 KAINUU JA KAJAANI M.P-T 2/2000.
Potku-hanke Sastamalan perusturvakuntayhtymän alueella
HAIPRON KÄYTTÖ JA KOKEMUKSET – Turvallisuuspäällikkö Lasse Koste
Ea Hoitojonojen saattaminen erikoissairaanhoitolain edellyttämään tilaan mennessä Suunnitelma Tiedoksi: sote-johtoryhmä
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
SerAPI Saara Savolainen Esa Paakkanen Marko Suhonen 1 OID-kohde OID- generointi (ja -kyselyt?)
/HtiDIGIROAD 1 Kansallinen tie- ja katu- tietojärjestelmä Kari Hiltunen, Tiehallinto.
Tilinpäätös 2004.
Mitä tilastot kertovat ulkona liikkumisen turvallisuudesta/turvattomuudesta ANTTI IMPINEN / THL.
Arki sujuu helpommin, kun apu löytyy läheltä. Katsaus HUS- Tietotekniikan liikelaitokseen
HUS Tietokannat Heini Puuska HUS tietohallinnon koko Työasemia: Työasemien käyttäjiä: Palvelimia: Järjestelmiä: Muutamia satoja.
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 Sami Fredriksson & Simo Pelanteri Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 – Tilastoraportti 5/20141.
Helka Ratilainen Outokumpu Teollisuuspaikkakunta Asukasluku 7800 Lääkärin virkoja 6, joista täytetty 3, omista lääkäreistä työssä yksi, eurolääkäri.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Infektioiden ehkäisyn käytännöt ennen proteesileikkausta Sairaanhoitaja Tarja Lohi Päijät-Hämeen Keskussairaala LEIKO -yksikkö.
Kuvat: Hoitotiivistelmä © Savon Vammaisasuntosäätiö/TEPA-projekti |
Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena.
SÄHKÖINEN LASKUTUS Lähde: Taloushallinnon taitajaksi, 2014.
Mitä lääkärissä tapahtuu - oireesta diagnoosiin
Omakanta ja Potilastiedon arkisto - tietoa terveydenhuollon henkilöstölle OPER.
Esiselvitys.
Omakanta ja Potilastiedon arkisto - tietoa terveydenhuollon henkilöstölle OPER.
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Kuva C. Hoidon ja laskutuksen kulku tapauksessa, jossa kunta ohjaa potilaan hoitoon erikoishammasteknikolle tai muulle proteettista hoitoa antamaan hyväksytylle.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020
Omakanta ja Potilastiedon arkisto - tietoa terveydenhuollon henkilöstölle OPER.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Kuka tietää lääkityksesi?
Muutos on mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen
Saumaton hoitoketju ja kuntoutuspolku työikäiselle – Keski-Suomi
KAnsalainen AMMATTILAINEN Pystyn itse Kyvykkäille käyttäjille
Esityksen transkriptio:

Terveystili osana terveystietojärjestelmää

2

Terveystietojärjestelmä CDA Adap- terit Tuotanto- kannat Välityspalvelin ATJ Miranda Viitekanta Pegasos KELA Reseptikanta Finstar GFS Potilastietojärjestelmien sairauskertomuksen tallentamiseen on kehitteillä standardi ”Clinical Document Architecture” (CDA). Tämä on XML-standardi, jossa yhteisesti sovitaan, miteen kliiniset tiedot järjestelmissä tallennetaan. Nöin esim. eri ohjelmilla tehtyjä tietoja voidaan ilman konversiota hyödyntää toisessa ohjelmassa. Novon strategiana on tehdä Novon ohjelmistojen kylkeen CDA-arkistot, joiden tietoa päästään tarvittaessa lukemaan toisista järjestelmistä. Aluetietojärjestelmässä lähdetään siitä, että on keskitetty oikeuksien hallinta ja viitetietokanta (ATJ), josta erillisen adapterin avulla päästään lukemaan eri järjestelmissä olevia tietoja. ATJ on ajateltu ammattilaisen tarpeista lähtien, eikä järjestelmässä ole potilaalle suunniteltua pääsyä tietoihin. Terveystilimallissa terveydnehuollon ammattilainen voi päättää mitä tietoja potilas pääsee terveystilin kautta näkemään. Näin terveystili kerää potilaan oleellisen sairaushistorian yhteen paikkaan. Ammattilaisella on mahdollisuus potilaan luvalla katsoa tietoja terveystilin välityksellä. Aika näyttää, onko tämä tiedonsaantitarve riittävä myös ammattilaisen käyttöön. Jos näin on, niin koko aluetietojärjestelmä (viivoitettu osa) voidaan korvata terveystilimallilla. Terveystili Käyttäjä ammattilainen potilas omahoito Softmedic

Terveystili Laboratorioarvot Hoitoyhteenvedot Potilaan omaseuranta Vain melko pieni osa potilaan sairauskertomuksen tiedoista on mekrittävää jatkohoidon kannalta. Hoidon saumattomuutta tukevan ratkaisun tulisi pystyä keräämään oleellinen tieto, mutta välttämäänm turhan tiedon kopioimista. Lähtökohtana tuleekin olla se, että terveydenhuollon ammattilaiset voivat päättää, mitkä tiedot lähetetään potilaan terveystilille. Tämän lisäksi potilaalla on mahdollisuus tallettaa omia tietojaan tilille halunsa mukaan. Oleellista on se, että tiedon alkuperä on varmistettu ja tieto on säilytetty muuttumattomana. Näin toinen terveydenhuollon ammattilainen voi luottaa toisen ammattilaisen tilille tuottamaan tietoon. Nämä ammattilaisten tuottamat tiedot on kuvassa merkitty punaisella ja potilaan itse ylläpitämät tiedot sinisellä. Sähköinen asiointi Rtg-lausunnot Sähköinen resepti Terveystili 4

Käyttäjän tunnistaminen, vaihtoehtoja Pankkityyppinen tunnistus Atuline-kortilla Pankkien tunnistus yhteistyössä pankkien kanssa Sirukortti (myöhemmin, pankkien kortti?) Strategia Luotettavan tunnistamisen hallinnointi suuri kustannus ja vaiva Tavoitteena yhteistyö pankkien kanssa Novo keskittyy terveystilin hallinnointiin ja käyttäjien rooleihin Tunnistamisen ulkoistaminen lisää tietoturvaa asiakkaan kannalta (Novolla ei tunnuksia päästä tietoihin käsiksi) 5

Tiedon kirjoitus terveystilille Perusjärjestelmistä XML-rajapinnan kautta (Pegasos, Miranda, SoftMedic, GFS) Muista järjestelmistä (esim. yksityislääkäri, hammaslääkäri, hoitojakso sairaalassa) XML-rajapinnan kautta tai suoraan www-selaimen kautta kirjoitettavissa tai liitetiedostoina tarvittaessa voidaan varmistaa tiedon kirjoittaja allekirjoituksella (?) Potilaan omaseuranta potilas voi pitää yllä omia tietojaan www-liittymän kautta 6

Ydintiedot terveystilillä Tiedot, jotka säilyvät muuttumattomana: Lääkärinlausunnot (A, B, C, E ja T-tod yms.) Reseptit ja lääkityshistoria, rokotukset Kasvukäyrä Hoitoyhteenvedot Kelan korvauspäätökset Pysyvät diagnoosit Terveydenhuollon maksut Ajanvaraukset Jonoon asettamispäivämäärä (hoitotakuuta varten) Muuttuvat tiedot Käytössä oleva lääkitys ja niihin liittyvät ohjeet Potilaan ongelma, hoitoisuusaste yms. Hoito-ohjeet Reseptien toimitusmerkinnät (geneerinen substituutio) Potilaan itse ylläpitämät tiedot Sairauskohtaisia seurantatietoja ja ohjeita 7

Viitetietokanta Info Päivämäärä Dokumentti Tekijä Organisaatio                                                                                                          Info     Päivämäärä Dokumentti Tekijä Organisaatio 20.01.2003 Käynti TYKS 30.08.2001 Turun tk 23.01.2001 02.12.2000 05.10.1999 Mehiläinen 12.09.1996 Viitetietokanta   8

Info Hoitoyhteenvedot Diagnoosit ja ongelma Lääkitys                                                                                                          Info     Hoitoyhteenvedot Diagnoosit ja ongelma Lääkitys Lääkärintodistukset Laboratoriotutkimukset Kuvantamistutkimukset Muut mittaukset Lähetteet Ajanvaraukset Jonoseuranta Sähköinen asiointi Omahoito Päiväkirja Palvelun hallinta Päivämäärä Dokumentti Tekijä Organisaatio 20.01.2003 Epikriisi Hypertonia arterialis essentialis cum hypertrophia Erkki Erikoislääkäri TYKS 30.08.2001 Hypertonia arterialis essentialis Ylermi Yleislääkäri Turun tk 23.01.2001 Verenpaineseurannan aloitus 02.12.2000 Terveystarkastus 05.10.1999 Ortopedin konsultaatio Distorsio tarsi Tommi Trauma Mehiläinen 12.09.1996 Leikkauskertomus Appendicitis acuta Ilkka Puukko   9

Info Hoitoyhteenvedot Diagnoosit ja ongelma Lääkitys                                                                                                          Info     Hoitoyhteenvedot Diagnoosit ja ongelma Lääkitys Lääkärintodistukset Laboratoriotutkimukset Kuvantamistutkimukset Muut mittaukset Lähetteet Ajanvaraukset Jonoseuranta Sähköinen asiointi Omahoito Päiväkirja Palvelun hallinta Päivämäärä Pysyvät Diagnoosit ICD 10 20.01.2003 Hypertonia arterialis essentialis cum complic.   30.08.2001 Hypertonia arterialis essentialis Ongelmat: Verenpainetauti johtanut vasemman kammion hypertofiaan, ei vajaatoimintaa. Toimenpiteet: Lääkityksen tehostaminen verenpainetavoite alle 160/90 Laihdutus paino alle 90 kg   10

Lääkekortti Viimeisen vuoden aikana määrätyt reseptit Info                                                                                                          Info     Hoitoyhteenvedot Diagnoosit ja ongelma Lääkitys Lääkärintodistukset Laboratoriotutkimukset Kuvantamistutkimukset Muut mittaukset Lähetteet Ajanvaraukset Jonoseuranta Sähköinen asiointi Omahoito Päiväkirja Palvelun hallinta Lääkekortti   Lääke ja käyttötarkoitus aamu aamup. päivä iltap. ilta Enaloc comp. (verenpainelääke) 1   Disperin 100 mg (verenkiertolääke) Viimeisen vuoden aikana määrätyt reseptit Päivämäärä Lääke Määrä Lääkäri 20.01.2003 Enaloc comp DC Ylermi Yleislääkäri Disperin 100 mg CCC 11.10.2002 Toclase exp. Mint mixt 200 ml Anna Malli Burana 600 mg XXX Vanhat reseptit Lääkehistoria   11

Info Hoitoyhteenvedot Diagnoosit ja ongelma Lääkitys                                                                                                          Info     Hoitoyhteenvedot Diagnoosit ja ongelma Lääkitys Lääkärintodistukset Laboratoriotutkimukset Kuvantamistutkimukset Muut mittaukset Lähetteet Ajanvaraukset Jonoseuranta Sähköinen asiointi Omahoito Päiväkirja Palvelun hallinta Päivä Ajanvaraukset Paikka 20.04.2003 Lonkkaproteesileikkaus  HUS 27.04.2003 Post operatiivinen kuntoutus  Vantaan tk vuodeosasto   12

Ajatuksia kolmannen osapuolten määrittelyn hyödyntämisestä Ei tunneta taustajärjestelmien tietosisältöä Tehdään rajauksia ja oletuksia, joita asiakkaat eivät hyväksy lääkehistoria e-reseptin tekniikka tietosuojaratkaisut Lääketieteen substanssiosaamisen puute Määrittelyt keskeneräisiä, toimittaja joutuu pilotoijan asemaan 13

14