Onko mahdollista yhdistää Vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen? Anni Sinnemäki 1.9.2010.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Onko pakko leikata, mistä rahat kuntien palveluihin? Yrjö Hakanen Suomen sosiaalifoorumi
Advertisements

Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
SIIRTYYKÖ SUOMI TASAVEROON?
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Akavan verotavoitteet hallitusohjelmaan. Verouudistus hallitusohjelmaan Tulevan hallituksen ohjelmaan talouskasvua, työllisyyttä, osaamista ja yrittämistä.
Lähiajan veropolitiikkaa •Anni Sinnemäki
Etuuksia koskevat kannanotot AKKU-johtoryhmän esitysten johdosta •Aikuiskoulutus on tullut myöhään tuen piiriin, ja sen taso on myös alhaisimpia. Ajatuksena.
SDP Toimitusjohtaja Risto Parjanne : Kuntatalous heikkenee ennakoitua nopeammin - Kun menojen kasvua ei ole mahdollista pysäyttää, kuntien vuosikate.
HAVAINTOJA SOTE-VERTAILUSTA
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Perintö- ja sukupolvenvaihdoksen verotuksen muutokset
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
TYÖLLISYYS- JA KASVUSOPIMUKSESSA SOVITUT TYÖTTÖMYYSTURVAMUUTOKSET 1.Omavastuuaika lyhenee 5 päivään nykyisestä 7 päivästä o Toimeentulo paranee työttömyyden.
Solidaarinen palkkapolitiikka PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
Akavan veropoliittinen ohjelma 2019
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Tutkimusosasto Vanhempainvapaiden kustannusten kohdentumisesta työnantajille Sosiaaliturvan kuumat perunat Kela Anita Haataja, Tutkimusosasto.
Esittely koululaisille Verohallinto 2008
Sähkön tarpeen turvaaminen ilman lisäydinvoimaa Anni Sinnemäki
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Verotus ja talous taantumassa – entä sen jälkeen? Vero Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen.
YRITYSVEROTUS NYT JA TULEVAISUUDESSA
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Verotuksen perusteet - Johdanto
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Timo Soini, Perussuomalaiset
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Vihreiden tavoitteet sosiaaliturvan uudistukselle 1.Perusturvaa parannettava 2.Henkilökohtaisuutta vahvistettava 3.Byrokratiaa vähennettävä 4.Työnteon.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
TYÖLLISYYS- JA KASVUSOPIMUKSEN OSTOVOIMATARKASTELU.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2009 Esa Arajärvi, Nina Knape.
Vihreiden verotavoitteet budjettiriihessä tuloverojen kevennys painotetusti pieni- ja keskituloisille alkoholi- ja tupakkaveroihin korotukset työsuhdeautoiluun.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
PTT Talousnäkymät Pellervon Päivä Pasi Holm Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Verotuksen perusteet - johdanto
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Eläkkeiden ostovoima Heikki Ranki / Esityksen sisältö Työeläkkeiden ostovoiman kehitys 1995 – 2014 Työeläkeindeksin muutokset Verotuksen vaikutus.
Verotus Suomessa Esittely koululaisille Verohallinto 2013.
S. 64- JULKINEN TALOUS. VALTION TULOT JA MENOT Valtion seuraavan vuoden tulot ja menot määritellään budjetissa 1. Hallitus sopii budjetista valtionvarainministeriön.
Verotuksen perusteet - Johdanto OTK / OTM Ilkka Lahti Syksy 2015.
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
VEROTUS.
Sorsiiko verotus palkansaajaa? – Työnteon kannustimet
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Verotuksen perusteet - Johdanto
Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
HYVINVOIN- TIVALTION KEHITYS Ja SOSIAALI- POLITIIKKA.
Verotuksen perusteet - Johdanto
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2017, mrd
Verotuksen perusteet - Johdanto
Verotuksen perusteet - Johdanto
VEROTUS.
YH9, Yh1, Tehtävä 6.
VEROTUS.
Esityksen transkriptio:

Onko mahdollista yhdistää Vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen? Anni Sinnemäki

Suomi, pienten tuloerojen maa? •Kansainvälisesti kyllä, mutta 90-luvulta alkaen tuloerot ovat kasvaneet melko yhtäjaksoisesti aina taantumaan saakka. •Tuloerojen kasvua on pyritty hillitsemään progressiivisella tuloverolla, yhteiskunnassa on ollut ajatukselle laaja tuki. •Meneillään vihreä verouudistus, jossa painopistettä on siirretty työn verotuksesta kulutus- ja ympäristöveroihin.

Tämän hallituksen vihreä verouudistus •Verotuksen painopistettä on siirretty voimakkaasti työn verottamisesta ympäristön ja kulutuksen verottamiseen –historiallisen suuri energia- ja ympäristöverojen korotus (~1mrd €) –auto- ja ajoneuvovero sekä polttoaineiden ja energian verotus on kytketty päästöihin –ansiotuloverojen tuotto valtiolle on nyt samaa tasoa energia- ja ympäristöverojen tuoton kanssa (vajaat 6 mrd €) •Siirtymää on kompensoitu pienituloisille –pienituloisten etuuksia on nostettu (mm. takuueläke, pienimmät päivärahat, lapsilisät ja opintotuki) ja etuudet on sidottu indekseihin –kunnallisveron perusvähennykseen on tehty tasokorotus (1480 > 2250€) –työtulojen verotuksessa pieni painotus pienituloisille

Suhtautuminen vihreään verouudistukseen ja tuloeroihin •Luovutaan vihreästä verouudistuksesta (Sdp, Perussuomalaiset) •Tuloerojen kaventaminen ei keskeinen teema (Kokoomus) •Vihreät: yhdistetään vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen

Velkaantuminen voimistaa keskustelua veroista ja tuloeroista •Seuraavalla vaalikaudella valtiontaloudessa on edessä mittava tasapainotusurakka (~6 mrd. €) •Edellyttää hyvää työllisyyttä ja julkisten menojen hillintää rakenteellisin toimin, mutta pelkästään nämä eivät riitä •Koska haluamme turvata hyvinvointipalvelut ja sosiaaliturvan, tarvitaan myös verojen korotuksia •Vihreät kattaisivat kolmanneksen vajeesta veronkorotuksilla (~2 mrd. €)

Vihreät veroratkaisut: suurimmat korotukset •Alv: vaikka vero on sama kaikille, tuotolla rahoitetaan hyvinvointipalveluita ja tulonsiirtoja, joista pienituloiset ovat muita riippuvaisempia (~700M€) •Ympäristö- ja energia: saadaan verotuloja ja suunnataan kuluttajien ja yritysten käyttäytymistä, energiatehokkuus on tulevaisuudessa kilpailuetu ( ~1000M€) •Kiinteistöt: tuloja kunnille kouluihin, sosiaalityöhön ja terveydenhuoltoon, toteutus asteittain (~400M€) •Tavoitteena yhteensä noin 2.8 miljardin euron korotukset, jotta noin 800 miljoonan euroan kevennysten jälkeen jää 2 miljardia euroa vajeen paikkaamiseen

Tuntuvat voimakkaammilta pienituloisilla, mutta toisaalta… •… tuotoilla rahoitetaan mm. koulutusta, terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvaa, jotka tasaavat ihmisten mahdollisuuksia hyvään elämään. •…… korkeampien energiaverojen vaikutusta voi keventää tehostamalla energiankäyttöä, mihin valtio antaa tukea.

Vihreä verouudistus jatkuu, joten kompensointia tarvitaan jatkossakin •Tavoitteenamme on vastaava siirtymä seuraavalla hallituskaudella (energia/ympäristö + alv = ~1,7 mrd.) ► Vaatii rinnakkaisia toimia tuloerojen kasvun hillitsemiseksi

Tuloerojen kaventamiseksi (1): pienituloisten verotusta kevennettävä -Suurella joukolla työssä käyvistä toimeentulo on tiukka. -Suurella osalla työttömistä työllistyminen ei juuri näy käteen jäävissä tuloissa. -Työllistyvän efektiivinen marginaaliveroaste on keskimäärin 63 prosenttia ja 15 prosentilla se on yli 80 prosenttia. -Pienten tulojen veronkevennysten oltava tuntuvia (~500Me) -Kevennyksiä kohdennetaan sekä etuisuuksiin että pieniin työtuloihin -500 miljoonasta noin puolet käytetään kunnallisveron perusvähennyksen korottamiseen 3000 euroon ja puolet työtulovähennyksiin keskisuurissa ja pienissä tuloissa

Tuloerojen kaventamiseksi (2): pääomien verotusta kiristettävä •Monet jakavat ajatuksen, että hyvätuloisten osallistuttava taantuman laskun maksuun •Tulomuuntoon puututtava osinkoverojen uudistuksessa •Pääomatuloveroon maltillinen kahden prosenttiyksikön korotus •Hetemäen työryhmälle pohdintaan, onko vielä muita hyviä keinoja kohdennettuun taakanjakoon

On mahdollista yhdistää vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen.