Opintohallinnon tietojärjestelmien modernisointi (OTM) - hanke

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hajautettu kurssien toteutus ja kehitys OSCu-hankkeessa ITK’03 Kirsti Ala-Mutka, Sanna Räisänen TTY/Ohjelmistotekniikka.
Advertisements

Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
- kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS- opiskelijoille, jotka ovat tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä - puu- ja metallialan.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences Kokemuksia tieto- ja opintohallinnon kehittämisen suunnittelusta tukipaketin avulla.
Atik III -projekti Avoimen yliopiston foorumi Minna Herno Projektipäällikkö Oodi-konsortio
HELSINGIN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO ATIK Projekti /Esa Keränen.
YHTEISTYÖSSÄ Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisoinnin esiselvitysprojekti 11/2011-6/2012.
LVI-kehitysprojekti RAKETTI OPI Synergia Työpaja Janne Santala.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Mikä on Peppi projekti ja miten se etenee?
Koulutustiedon verkkopalvelu KoTVe ja TARJONTA tietovaranto Avoinyliopisto.fi – palvelukonsortion johtoryhmä Ulla Angervo, Opetushallitus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
LVI: vaihtoehtoiset etenemistavat Tavoitteisiin liittyvät kysymykset Opiskelijalle saumaton palvelu paikan vastaanotosta ilmoittautumiseen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Ketterä projekti kolmen yliopiston yhteishankkeessa
Suurten ja keskisuurten yhteinen lippu- ja maksujärjestelmä Tausta, tavoitteet ja tulokset Oheisaineisto nro 2 Pela §
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintopolku.fi tilannekatsaus KoTVejaos
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
ICT muutos kunta- ja palvelurakenne- muutoksessa ICT-vaikutusarvio eri muutosskenaarioissa.
KOULUTUSPALVELUT, Paula Airaksinen Noppa-portaali opintoja sujuvoittamassa Paula Airaksinen, koulutuspalvelut.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Tiptop – product visio Mats Lindstedt, Lauri Stigell, Petri Heinonen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
Katsaus tietotekniikkakeskuksen projekteihin Opinto- hallinnon tieto- järjestelmä- päivä Teo Kirkinen TIKE
Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointiprojekti Pekka Kähkipuro,
KSHJ & KOULUTUSTARJONTA Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Uudistuva intranet Henkilöstötoimikunta Riitta Lehtonen Juhani Lassander.
Tavoitteena saumaton opiskelun aloitus Lukuvuosi-ilmoittautuminen Paula Merikko.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankkeen tilannekatsaus Synergiaryhmä.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Tietovarannon järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kehittäminen.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ Uusi KirjastoJärjestelmä Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö RAKETTI-tietohallinto –ohjausryhmä
Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käytyyn keskusteluun viitaten LVI:n suunnittelu.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Pekka Linna, CSC.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Opiskelijaksi-ilmoittuatumis-
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Projektityö Lähe: Projektityömateriaali BB:n sivulla.
jew1 Systeemityön eteneminen opintojaksolla Ohjelmiston suunnittelutaito Opintojakson eteneminen.ppt.
OTM järjestelmäarkkitehtuuri Erkki Pulliainen / Nitor Creations Oy.
OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI Päivän ohjelma 12:00 Avaus / Pekka Äikäs 12:15 Johdon katsaus / Kati Kettunen 12:45 Uuden järjestelmän vaikutukset.
Prosesseista palveluihin
Tavoitteet Toimintasuunnitelma
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Kansallinen palveluväylä PERTIVA-kokous
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Kirjastojen taustajärjestelmän uusiminen ja hankintaan liittyviä asioita Keskustelutilaisuus Kuva: Helsingin kaupunginmuseo (lähde: finna.fi)
Osatyökykyisille tie työelämään
SISU-koulutus: tutkintorakenteen tekeminen
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Perusrekisteri / Pakki
Kansallinen palveluväylä
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Esityksen transkriptio:

Opintohallinnon tietojärjestelmien modernisointi (OTM) - hanke Korkeakoulujen valtakunnalliset IT-päivät 05.11.2013 Pekka Äikäs

Taustaa 1/2 Yhteinen huoli: Opintohallinnon järjestelmät olivat tulossa elinkaarensa päähän  seuraavan sukupolven järjestelmäkehitys käyntiin oli saatava käyntiin OTM-hankkeen tavoitteena on toteuttaa osapuolten ydintoimintaa ja lakisääteisiä tehtäviä tukeva järjestelmä siten, että Toteutus on kustannustehokas Toteutus on elinkelpoinen vähintään seuraavat 20 vuotta Ratkaisu on tasapuolinen kaikkien osapuolten näkökulmasta Ratkaisu joustaa erilaisissa muutostilanteissa, esim. uusien osapuolten liittyminen mukaan OTM-HANKE

Taustaa 2/2 2011 ”tunnustelukeskustelut” TaY-Aalto-Hy Opitaan aikaisemmista yhteishanke kokemuksista Olennaista varmistaa avainosaajat ja päätöksentekokyky  aloitetaan pienellä porukalla, muut mukaan (jos) KUN onnistutaan Lukuvuosi 2011 – 2012 esiselvitys Laajuus: yhteinen ”hallintosovellus” ja avoimuus myös muuhun Kustannusarvio 6 milj. € Syksy 2012 johdon neuvottelut ja rahoituspäätökset Toteutusmalli: itse tehden kuitenkin hyödyntäen olemassa olevia komponentteja 1v sopimus 1 milj. € tarkemmasta vaatimusmäärittelyvaiheesta ja ”prototyöstä” Tammi-maaliskuu 2013 hankkeen organisointi, käynnistys ja määrittelyjen tarkennus alkaa OTM-HANKE

Nykytila Keskeiset toimijat Toteutuksen rajaus sovittu Projektiryhmä ja hankepäällikkö Johtoryhmä Ohjausryhmä Viiteryhmät Integraatio- ja liitosprojektit x 3 Toteutuksen rajaus sovittu laajempi kuin ”hallintosovellus” – lähtökohtana opetuksen ja opiskelun prosessien tuki Jatkosopimus stilisointia vaille valmis 3 v sopimus toteutusvaiheelle 2014-2016 Sopimuksen IPR kysymyksiä ja muiden liityntämallia koskevia kohtia vielä viilataan, sen jälkeen allekirjoitus Määrittelyvaiheesta ollaan siirtymässä ensimmäiseen toteutukseen Toteutukset omana työnä tai kunkin omien kilpailutettujen toimittajien kautta OTM-HANKE

Yhteistoiminnan malli Kehitysvaihe 2013-2016 Työyhteenliittymä: HY, TaY, Aalto Tavoitteena päätöksenteon ja toteutustyön tehokkuus Tuotantovaiheen valmistelu Tuotantovaihe 2017 - Organisoituminen uudestaan Jako erilaisiin osapuoliin, esim. päävastuullinen osapuoli, sivuvastuullinen osapuoli, asiakasosapuoli OTM-HANKE

Suunnitteluperiaatteita "Mutkat suoriksi" - minimoidaan turha hallinnollinen työ ja turhat prosessien vaiheet Tieto haltuun alkulähteiltä Missä prosessissa tarvittava tieto syntyy? Voidaanko prosessia tukea järjestelmällä niin, että tieto saadaan suoraan järjestelmään ilman erillistä tiedon kirjausta. Asiat hoidetaan loppuun aikaisimmassa mahdollisessa vaiheessa. Opintojen suunnittelu - Mahdollistetaan opiskelijalle valintojen teko, mutta informoidaan häntä valintojen seurauksista. OTM-HANKE

Opintojen suunnittelu suoraviivaistamisen välineenä Lähtökohtana Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi –esiselvitys Opintojen suunnittelu ei ollut esiselvitysvaiheessa osa järjestelmäkokonaisuutta Selvisi, että kaikilla hankkeen osapuolilla oli samanlaisia tarpeita opintojen suunnitteluun liittyen Havaittiin, että hyvä opintojen suunnittelun työkalu mahdollistaa hankkeen tavoitteen Kuvataan periaatteet ja säännöt, joiden puitteissa opiskelija voi toimia omatoimisesti Hyödynnetään TIPTOPin osia niiltä osin kuin se on mahdollista OTM:ssä rakennetaan varsinaisen opintojen suunnittelun lisäksi opintohallinnolliseen toimintaan liittyvät palvelut kaikille opiskelijoille koko opiskelun elinkaarelle OTM-HANKE ----- Meeting Notes (24.10.2013 10:30) ----- 12 min

Perusrekisteri on mukana Perusrekisteri syntyy vaiheittain samalla, kun siihen kytkeytyviä palveluita toteutetaan rekisteriin tallentuvat tiedot syntyvät osana toimintaa Tullaan rakentamaan myös käyttöliittymä, jota kautta hallintohenkilö pääsee muokkaamaan perusrekisterin tietoja hallintohenkilön työ on pääsääntöisesti poikkeustilanteiden käsittelyä ja koodistojen sekä sääntöjen ylläpitoa OTM-HANKE ----- Meeting Notes (24.10.2013 10:30) ----- 14

Järjestelmän rajaus OTM-HANKE ----- Meeting Notes (24.10.2013 10:30) ----- 18 min

Keskeinen toiminnallisuus Opiskelijahaku- ja valinta (ei KSHJ korvaaja) Opetuksen suunnittelu (lopputulokset) Tutkinnosta ja opetuksesta tiedottaminen Opinto-oikeus Opintojen suunnittelu Edistymisen seuranta Opiskelijaliikkuvuus Suoritukset Valmistuminen Viestintä Ohjaus ja neuvonta OTM-HANKE

Arkkitehtuuri SOA Java, HTML SQL

Haaste: Waterscruming Vesiputousmallilla ohjataan ketteriä scrum-tiimejä OTM-HANKE ©

Ketterät menetelmät Oppimisprosessi kolmella eri tasolla: Ketterä projektimalli (projektiryhmä) Ketterän hankkeen johtaminen (johtoryhmä) Ketterän hankkeen rahoittaminen ja tulosten arviointi (yliopistot) Halu tuloksiin pitää olla kovempi kuin halu kontrolliin OTM-HANKE

Aikataulu 2013-2016 2013 Työn käynnistys, prosessit, vaatimusmäärittely, arkkitehtuuri, käyttöliittymäpilotteja, työn aloitus 1 kehitystiimi 2014 Toteutustyötä Osajärjestelmien pilotteja ja kokeiluja 1-2 kehitystiimiä 2015 n kpl kehitystiimejä 2016 Integraatio ja migraatiohankkeet Laaja käyttöönotto OTM-HANKE

Vuoden 2013 tavoitteita Keskeiset prosessit sovittu ja määritelty Vaatimusmäärittely toteutettu ≈ Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Arkkitehtuurivalinnat tehty Teknologiat, rajapinnat, sovitus kunkin yliopiston omiin ympäristöihin Käyttöliittymäpilotti Toteutussuunnitelma seuraavalle vaiheelle ≈ Ensimmäiset toteutusvaiheet marras-joulukuussa OTM-HANKE

Kiitos mielenkiinnosta! Lisätietoja: http://blogs.helsinki.fi/otm-hanke/ otm-hanke@aalto.fi pekka.aikas@aalto.fi OTM-HANKE