Avustajatoiminta valtakunnallisesta näkökulmasta Aluetapaamiset 17.–18.1.2012 Projektijohtaja Eija Kilgast.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Mission Gallup 08 nettikyselyn yhteenveto. Jeesus tunnetuksi kautta maailman Taustatietoja • 446 vastaajasta 38% (m) ja 62% (n) • Vapaakirkollisia 84%
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Uuden valmennuskauden käynnistäminen Eija Alhojärvi Lajipäällikköpäivät ”Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Esiopetuksen huoltajat 2014 Generated on :41.
Avustajatoiminnan Lapin aluetilaisuus
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Katja Mikkonen Kari Niklander
Valtakunnallinen kumppanuusfoorumi Anu Laasanen
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
Järjestöt – uhka vai mahdollisuus vanhustyössä
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Kyläfoorumi Valtimolla
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Sotainvalidien avustajatoiminta Lapin aluehanke 2011– Maija Saarenpää.
Tinja Saarela ja Virpi Pennannen: Koulutuksen merkitys asiantuntijuuden vahvistamisessa SoveLin 20-vuotisjuhlaseminaari Mikko Vähäniitty.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
Työttömät* työnhakijat; yleisimmät akavalaistutkinnot *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
vanhus- ja vammaispalvelut | a. myllykangas 1 Avustajat matkalla ammattiin 2007 – 2010 Sotainvalidien Veljesliiton Kemijärven osasto Sotainvalidien.
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
LÄHELLÄ AVOIMIA TYÖMARKKINOITA – Palkkatukityöllistämiseen ja työkokeiluihin liittyvät vastuut Punaisen Ristin Tampereen Kontti-kierrätystavaratalon näkökulmasta.
Nuorisotoimi, Seija Kähkönen1 Ely-keskuksen rooli alueen toimijoiden tukena Onnistuvat Opit -seminaari Rovaniemi.
Nuorisotoimi Nuorten työpajatoiminta Lapissa 2009.
Pirjo Marttila 2009 Avustajatoiminta Sotainvalidien Veljesliitto Varsinais-Suomen piirin tukihenkilökoulutus
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
Nuorten hankkeet MYR Minna Koljonen.
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Työpaikat toimialoittain Lähde: Tilastokeskus
EVTEK–Institute of Technology Liikkuvuuden lisääminen ongelma-aloilla: case tekniikka Liisa Vehkaoja.
Anna-Riitta Airaksinen vs. vanhuspalvelujohtaja
Avustajatoiminta valtakunnallisesta näkökulmasta
Työllisyyspoliittista avustusta saavat hankkeet
Avustajapalvelu kuntien avopalvelujen täydentäjänä
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Kuntien kulttuuritoiminnan kustannukset vuonna 2013 Suomen Kuntaliitto, 24 kaupunkia ja Cupore
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
1. Sotainvalidityö Sotainvalidityö 2014-> 3. Sotainvalidien perinnetyö.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
ORIMATTILAN TYÖLLISTÄMISPROJEKTI OTE
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Kenttäorganisaation tulevaisuus. Aikataulu Kuopion liittokokous päätti järjestöorganisaation tulevaisuudesta Liiton on suosittanut, että kaikissa piireissä.
Avustajatoiminta, ammatillisella koulutuksella osaamista työelämään - hanke VETERAANINEUVOTTELU Keuruun kaupunki Kirsi Valkonen, projektipäällikkö.
Sotainvalidien Perinnejärjestö ry Järjestön tarkoitus on tukea sotainvalideja ja heidän puolisoitaan sekä leskiään heidän viimeisinään elinvuosinaan ja.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Koulutuksen merkitys asiantuntijuuden vahvistamisessa
Palkkatuki ja starttiraha
Avustajatoiminnan tulevaisuus
Avustajatoiminnan jatko
Veljesliiton ajankohtaiset asiat
Tampere Seppo Savolainen
Sotainvalidien Perinnejärjestö ry
Sotiemme Veteraanit –keräys / syksy 2016 / tietopaketti
Esityksen transkriptio:

Avustajatoiminta valtakunnallisesta näkökulmasta Aluetapaamiset 17.– Projektijohtaja Eija Kilgast

Valtakunnallinen avustajatoimintahanke •Sotainvalidien Veljesliitto käynnisti avustajatoimintahankkeen ; toiminut työvoimahallinnon tuella yli 13 vuotta •Veljesliitto tukee toimintaa yli miljoonalla eurolla vuodessa, Veteraanivastuu ja paikalliset toimijat voimavarojensa mukaan. •Päätökset ja iso osa rahoituksesta tulee työhallinnolta: –valtakunnallisen tukihankkeen projektitukipäätökset työ- ja elinkeinoministeriöltä (TEM) –aluehankkeiden projektitukipäätökset alueellisilta ELY-keskuksilta (projektipäällikkö / -sihteeri / alueohjaaja) –avustajina työskentelevien työntekijöiden palkkatukipäätökset paikallisista TE-toimistoista

Hankkeen tavoitteet •Hankkeen tavoitteena on –tukea sotiemme veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä itsenäistä kotona asumista ja selviytymistä niin pitkään kuin se on mahdollista –tukea ja edistää työllistettyjen pitkäaikaistyöttömien sosiaalisia, koulutuksellisia ja ammatillisia valmiuksia yhteistyössä työvoimahallinnon kanssa avoimille työmarkkinoille siirtyminen tähtäimenä.

Asiakkuuskriteerit Toiminta on järjestön vapaaehtoisesti tuottamaa palvelua, johon järjestöjen jäsenillä on oikeus. Asiakkaina voivat olla seuraavien järjestöjen jäsenet: •Sotainvalidien Veljesliitto •Suomen Sotaveteraaniliitto •Rintamaveteraaniliitto •Rintamanaisten Liitto •Kaatuneitten Omaisten Liiton huoltoeläkettä saavat sotalesket lähtien.

Puolisot ja lesket asiakkaina •Lähtökohta on, että sotainvalidi- tai - veteraanipuoliso on tai oli sotainvalidiosaston tai veteraaniyhdistyksen jäsen. •Selkeintä olisi, että myös puoliso tai leski liittyisi puolisojäseneksi, silloin kun se on mahdollista.

Asiakkuuden ja palvelun rajauksia •Sotainvalidien kohdalla palvelu painottuu pieniprosenttisiin sekä puolisoihin ja leskiin. •Suuriprosenttiset sotainvalidit voivat olla asiakkaana itse maksavina. •Hanke ei voi myydä palveluja kunnalle. •Toimintaa rajoittaa lainsäädäntö niin terveydenhuollollisissa tehtävissä kuin kilpailutuksen alaisessa työssä. Siksi korostetaan, että toiminta ei ole pelkästään siivousapua: toimintaan tulee liittyä aina vähintään sosiaalinen elementti.

Yhteistyö avustajatoiminnassa Yhteiskunnassa Järjestön sisällä Yksityiset Tukihenkilö- toiminta Järjestöt Avustaja- toiminta Kunnalliset Neuvonta- palvelut Korjaus- neuvonta Sotainvalidipiirien toiminta Avustajatoiminta ei korvaa kunnallista tai yksityistä kotihoitoa, vaan tukee ja täydentää niitä.

Asiakastaloudet järjestöittäin 2008– Sotainvalidit Sotaveteraanit Rintamaveteraanit Rintamanaiset Muut veteraanit ___________________________________________________________________________________________________________ Yhteensä

Toiminnan kattavuus ja toimijat 2011 Tukihanke liitossa ja 18 aluehanketta Hallinnoijina sotainvalidipiirit, veljeskodit ja yksi sotaveteraanipiiri Avustajien ohjauksesta vastaavat projektipäälliköt, joissakin hankkeissa myös projektisihteerit ja alueohjaajat

Avustajien ikäjakauma < 25 3 % 3,5 % 26–30 4 % 3,5 % 31–40 17 % 15,3 % 41–50 37 % 33,0 % 51–55 23 % 22,4 % 56 > 16 % 22,4 %

Jatkosijoittuminen avustajatyön jälkeen 2010 •Työllistynyt kuntaan 6,5 % •Työllistynyt muualle 26,9 % •Työllistynyt yrittäjäksi 1,9 % •Siirtynyt opiskeleman 10,6 % •Työttömänä 28,7 % •Sairaana 7,4 % •Eläkkeellä 4,2 % •Muu tieto 2,3 % •Ei tietoa 11,6 % Työsuhteita päättyi vuoden aikana 216 kpl. Yllä tilanne 3 kuukautta työsuhteen jälkeen. Kouluttautuminen työsuhteen aikana 2010 •Lähihoitajan osatutkinto 22 •Lähihoitaja kesken 6 •Kotityöpalvelun ammattitutkinto 16 •Kotityöpalvelun ammattitutkinto kesken 17 •Henkilökohtaisen avustajan tutkinto kesken 6 •Hygieniapassi 25 •EA1 tai hätäensiapu 52 •Palveluja kotiin -passi 47 Lukuisia avustajien työpaikkakoulutus- tilaisuuksia, joihin kaikki osallistuvat.

Toiminnan yhteiskunnallinen merkitys työllistämisen näkökulmasta Hanke antaa pitkään työttömänä olleelle henkilölle mahdollisuuden –tehdä arvokasta ja arvostettua työtä –saada työkokemusta, jopa kaksi vuotta –kouluttautua kotitalous- tai sosiaali- ja terveysalan ammatteihin ja tuottaa näin yhteiskuntaan tulevia vanhustyön työntekijöitä.

Kunta hyötyy avustajatoiminnasta 1.Apu täydentää kunnan vanhusten avopalveluja ja vapauttaa resursseja muihin vanhuspalveluihin. 2.Vanhusten laitokseen siirtyminen lykkääntyy. 3.Hanke tuottaa uutta työvoimaa vanhus- ja vammaispalveluihin. 4.Hanke auttaa kuntia hoitamaan työllistämisvelvoitetta. Työmarkkinatuilla tuetaan työllisyyttä. Rahat jäävät kuntaan. 5.Työttömiä saadaan aktivoitua, työllistettyä ja lisättyä työelämänvalmiuksia mm. koulutuksella. 6.Toimeentulomenot vähenevät, verotulot kasvavat.

Tukihankkeen tuki aluehankkeille •Palvelusopimus, jossa sovitaan palvelun sisällöstä (toiminta järjestön vapaa-ehtoisesti tuottamaa palvelua; ilmoituksenvaraista toimintaa; kunnat valvovat) •Oma sivusto osoitteessa •Uusittu yleisesite •Sähköinen Surveypal-työväline avustajien kehityksen seurantaan, ohjaukseen ja tukemiseen •Koulutussuunnittelija aluehankkeiden tueksi •Avustajan työkirja perehdytykseen ja laadun takaamiseksi •Ohjauksellinen, henkinen, vertaistuellinen tuki ja synergia.

Kuntakysely •Kyselyn tarkoituksena oli selvittää avustajatoiminnan Lapin hankkeen alueella kuntien näkemyksiä siitä, millaisia tehtäviä olisi mahdollista siirtää kolmannen sektorin toimijoille tai paikallisille yrittäjille täydentämään kuntien palveluita. •Avustajatoimintakonseptin hyödyntämisen mahdollisuudet muissa vanhus- ja vammaispalveluissa Lapissa.