Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä 11.5.2011 TEKES 23.6.2011 16.5.2011 MK.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel. (08) , fax (08) • Sosiaali- ja terveysalan uudet mahdollisuudet.
Advertisements

Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
2 Mitä? Valtakunnallinen pk-yritysten ja yksittäisten henkilöiden tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaa tukeva asiantuntijapalvelu Yritys- tai hankekohtaisesti.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Tekniikka ja merenkulku Satakunta University of Applied Sciences | Faculty of Technology and Maritime Management ServiTrans.
TEKNOLOGIAOSAAMISEN JOHTAMINEN Kajaanin ammattikorkeakoulu • Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu 1 Ohjelma on tarkoitettu amk- insinööritutkinnon suorittaneille,
Strategiat ja asiakastyytyväisyys Matti Kiiskinen, kehityspäällikkö Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry TKK Dipoli
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Projektiassistentti Sanna Hälvä Luovien alojen Kaakkois-Suomen kehittämisstrategia -hanke –
SILE – Sisältöliiketoiminnan kehittäminen KTM:N rahoittama valtakunnallinen ESR-hanke 2004 – 2006 projektipäällikkö Petra Tarjanne
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointifoorumi 2010 Maakunnan tila Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma Eeva Kiuru Vt. toiminnanjohtaja Oulu Wellness Institute.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
W w w. h a m k. f i Hämeen innovaatioympäristön kehittämisohjelma Jarno Tuimala Hämeen amk.
Yhteistyö Varsinais-Suomessa Miksi yhteistyötä Koko toiminta perustuu verkostotyöhön Tehokkaampi toiminta Parempaa asiakaspalvelua.
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENNIN PRIORITEETTITOIMET Alustava esitys
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Oppimisratkaisut-ohjelma
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Nokian kaupungin strategia
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Yrityskehitys Faartti – ideasta yritykseen SUUPOHJAN ELIKEINOTOIMEN KUNTAYHTYMÄ Jurvan Nikkarikeskuksessa TEAK Oy:ssä Teuvalla Teknologiakeskus Logistiassa.
Kuinka asiakasta palvellaan hyvin? Näkökulmia yritysten tarpeiden tunnistamiseen ja oppilaitosten palveluiden kehittämiseen Salla Koivunen, Edupoli.
Marja-Leena Rinkineva ”Pyöreän pöydän keskustelu” Hyvinvointisektorin elinkeinopoliittiset linjaukset Marja-Leena Rinkineva.
BuildingSMART Infra-toimialaryhmän strategia
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Tekesin strategia 2015.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENNIN PRIORITEETTITOIMET Alustava esitys
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
Standardisoinnin toimikenttä a ISOIECITU Kansainvälinen taso Eurooppalainen taso Kansallinen taso PSK CEN SFSSESKO VIESTINTÄ- VIRASTO CENELECETSI Kansainvälisen.
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi Porin.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Verkko-opetuksen kehityssuuntia Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari Ulla Voutilainen vararehtori.
Toimintalinja 1 ( EAKR) Laadullisesti korkeatasoisiin aineettomiin ja aineellisiin yrityshankkeisiin Tuki yritysten kehittämisinvestointeihin Tuki yritysten.
W w w. h a m k. f i Kanta-Hämeen haasteita Matala kansainvälistymisen taso Yritystoiminnan rakenne Verkostoituminen ja yhteistyö Palveluliiketoiminta,
Valtakunnallinen seminaari , Helsinki Insinöörikoulutuksen kehittäminen - Haasteet ja yrityselämä - Insinöörikoulutus ja opettajuus.
Tilaisuus alkaa klo 9. #digibarometri2016. Tervetuloa Tuomo Luoma, Verkkoteollisuus #digibarometri2016.
Puurakentamisen verkko- osaamiskeskus
Agrobiotalouden innovaatioyhteisö Ari Sivula Projektipäällikkö.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
Mervi Jansson Oppimiskumppanuuksien johtaja Omnia
VAU:n huippu-urheilustrategia
Opetussuunnitelman rakennekuva TRADENOMI 210 OP
TE-toimiston yrityspalvelut
Team Finland – palvelutarjonta
Venäjän vienti kasvuun Päijät-Hämeessä –hanke
Suomidigi.fi.
Matkailuohjelma – ohjausryhmä V2.0
Kaikkien osapuolien yhteinen ohjelma yhteydenpitoon sekä hyvinvointialan tekoälyn ja robotiikan kehittämiseen.
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK

PwC OSAAMINEN TARJOOMA TOIMINTAMALLIT HANKINNAT Hankkeen 4 tavoitetta kilpailukyvyn edistämiseksi Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Henkilöstön osaaminen ja valmiudet kohtaavat entistä paremmin alan muutoksen ja yritysten uudet haasteet Yritysten tuote-palvelutarjooma on nyt ja tulevaisuudessa kilpailukykyinen kansainvälisillä markkinoilla ja vastaa asiakkaiden tarpeita Yritysten toimintamallit ovat tehokkaita ja tukevat tavoitteellista liiketoimintaa Suunnittelupalveluiden hankinnat korostavat korkealaatuista osaamista ja laatutasoa

PwC 4 johtopäätöstä Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta • Markkinamuutos pakottaa yritykset miettimään uusia kasvualueita ja asiakkaita. Liiketoiminta on haastavaa, jos jatketaan kuten tähän saakka. Kehittyville markkinoille etabloituminen vaatii vankkaa osaamista yritysjohdolta sekä jatkuvaa tukea järjestöiltä ja kansallisilta toimijoilta. • On kuunneltava ”kiinalaisen” asiakkaan asiakasta. Menestyksen tulee ratkaisemaan perinteisen palvelun lisäksi tarjottavat uudet lisäpalvelut, joilla asiakkaat voittavat lisää asiakkaita tai tehostavat tuntuvasti omaa toimintaansa. • Markkinamuutos pakottaa yritykset miettimään uusia kasvualueita ja asiakkaita. Liiketoiminta on haastavaa, jos jatketaan kuten tähän saakka. Kehittyville markkinoille etabloituminen vaatii vankkaa osaamista yritysjohdolta sekä jatkuvaa tukea järjestöiltä ja kansallisilta toimijoilta. • On kuunneltava ”kiinalaisen” asiakkaan asiakasta. Menestyksen tulee ratkaisemaan perinteisen palvelun lisäksi tarjottavat uudet lisäpalvelut, joilla asiakkaat voittavat lisää asiakkaita tai tehostavat tuntuvasti omaa toimintaansa.

PwC 4 johtopäätöstä Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta • Menestyvä kansainvälinen liiketoiminta edellyttää jatkuvaa toimintaympäristön muutosten ymmärtämistä, suunnitelmallisuutta ja operatiivisen toiminnan kehittämistä kustannustehokkaaksi itse ja/tai verkottumalla. • Insinööritoiminta on se alue, jossa suomalaisilla on kaikki edellytykset olla maailman johtavia valitsemillaan sektoreilla. Suomen kansallisessa intressissä tulee olla voimakas insinööriosaamisen ylläpito ja täydentäminen - etumatkaa on, mutta sitä hävitään koko ajan. • Menestyvä kansainvälinen liiketoiminta edellyttää jatkuvaa toimintaympäristön muutosten ymmärtämistä, suunnitelmallisuutta ja operatiivisen toiminnan kehittämistä kustannustehokkaaksi itse ja/tai verkottumalla. • Insinööritoiminta on se alue, jossa suomalaisilla on kaikki edellytykset olla maailman johtavia valitsemillaan sektoreilla. Suomen kansallisessa intressissä tulee olla voimakas insinööriosaamisen ylläpito ja täydentäminen - etumatkaa on, mutta sitä hävitään koko ajan.

PwC Seuraavat toimenpiteet •Järjestöjen on vietävä hankkeen lopputuloksia eteenpäin ja viestittävä kullekin toimijalle tarvittavista toimenpiteistä ja niiden tarpeellisuudesta •Yritysten liiketoiminnan kehittäminen ja strategisten valintojen tekeminen on niiden omalla vastuulla •Julkisen sektorin (OKM, oppilaitokset, TEM, Tekes, Finpro, hallitus, lupaviranomaiset) on panostettava entistä vahvemmin palveluliiketoiminnan tukemiseen ja sen kansainvälistymiseen •Painopistealueina koulutus ja osaaminen, toimivat markkinat ja globaali kilpailukyky Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta

PwC Sovitut toimenpiteet ja tapaamiset •TEM / Petri Peltonen •SKOLin hallitus •OKM / Hannu Siren •Tulevaisuusryhmä ja liiketoiminnan kehitysryhmä •Infra-toimialaryhmä •Talo-toimialaryhmä •Teollisuus-toimialaryhmä ? • TEKES / Veli-Pekka Saarnivaara ja Martti Äijälä Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta

PwC Toimenpide-ehdotuksia, TEM / TEKES •Ennakointi: alalle sopivien työkalujen kehittäminen •Informaatio: maa- ja asiakaskohtaisen informaation saatavuus •Strategia: yritysten strategiaprosessin menetelmien kehittäminen •Liiketoiminta: liiketoimintasuunnitelmien jalostaminen, tuotteistus •Kumppanuudet ja verkostot: kehitysohjelmat, tukimuodot •Palveluhankinnat: osaamisen ja laatukriteereiden tukeminen •Osaaminen: osaajavaihto, opiskelijoiden rekrytointi Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta

PwC •Lähtökohta: Matemaattinen perusosaaminen jo peruskouluvaiheessa •Yleistä: Tekninen perusosaaminen AMK- ja yliopistotasolla •Myynti- ja markkinointitaidot, myös kansainvälisesti •Kansainvälisen palveluliiketoiminnan koulutus •Liiketoiminnallinen koulutus tekniikan koulutusohjelmissa •Kansainvälistymisen koulutus ja opiskelijavaihto •Ulkomaisten opiskelijoiden verkottaminen yrityksiin •Opiskelijoiden rekrytointi, harjoittelupaikat •Kielten opetus tekniikan koulutusohjelmissa Toimenpide-ehdotuksia, OKM