Monikko.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijamuodot Sanataituri 5 & 6.
Advertisements

Dialogi William Isaacs.
Adjektiivien vertailu Ja kuinka siitä selvitään .
Jumalan kanssa.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
 Kuten substantiivitkin, myös adjektiivit taipuvat suvussa (onko kyse mies- vai naissukuisista sanoista/asioista) ja luvussa (puhutaanko yhdestä vai.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Preppaus ENA 4.
NALLE PUH.
Referointi ja referaatti
Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Vaillinaiset apuverbit: must
ESPANJANKIELINEN YRITYSVIESTINTÄ 1B
Objektipronominit.
Minun ystäväni 8. luokka tekijä – L. Pupulainen.
Laskettavat substantiivit
Runo tekstitaidon kokeessa
 Merkityksessä ”yksi”, ”eräs”.  Jaime bebe un té.  Monikossa merkityksessä ”joitakin”  Hay unos chicos en la calle.  Monikossa lukusanan kanssa merkityksessä.
INDEFINIITTIPRONOMINIT ETENE KLIKKAAMALLA. HENKILÖÖN VIITTAAVAT ITSENÄISET INDEFINIITTIPRONOMINIT - TAIPUMATTOMIA ALGUIEN = JOKU NADIE = EI KUKAAN - VIITTAAVAT.
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Imperativo KäskyKielto Tú compra no compres Ustedcompreno compre Vosotroscomprad no compréis Ustedescomprenno compren.
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Gustar.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Substantiivit. Maskuliini Maskuliineja ovat yleensä sanat jotka päättyvät kirjaimiin: -o -o -or -or.
Imperfekti vai preteriti?. Imperfekti ilmaisee päättymätöntä tekemistä menneessä ajassa. Sitä käytetään 1. Kun on kyse tavanomaisesta, toistuneesta tekemisestä.
Les pronoms rélatifs Relatiivipronominit. qui: subjekti ’joka, jotka’ La fille qui attend là-bas s’appelle Michèle. Il y a beaucoup de chansons qui parlent.
Suorat ja epäsuorat objektipronominit
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
 J’ai = Minulla on  Tu as = Sinulla on  Il/elle a = Hänellä on  On a = omistetaan, meillä on (puhekieli)  Nous avons = Meillä on  Vous avez = Teillä.
El Verbo “GUSTAR” En español gustar significa “olla mieleen jollekulle ” Suomessa käytetään pitää jostakin -verbiä”
Curso ”Kielipari” Universidad Aalto Aalto-yliopisto Aija Elg / Carmen Rodellas IV periodo / periodi IV Primavera 2016 / Kevät 2016.
Liike-espanjan perusteet 1 ja 2 Cápítulos uno y dos: gramática
Tervehtiminen ja hyvästeleminen. Saludos. Tervehdyksiä.
Tener-verbin taivutus. Tengo una manzana (Minulla on omena)
¿SER O ESTAR? -. SER Alkuperä, materiaali Javier es de México. La mesa es de madera. Omistus Este coche es del director. Ammatti, kansallisuus, uskonto.
Capítulo 8, tarea 4 1. me encantan / le gustan 2. nos interesa /le interesa 3. les encantan 4. le parece / le parece / te parece 5. os gustan /no nos gustan.
¿Qué comidas españolas o latinoamericanas conoces?
Substantiivit Taivutus ja käyttö. Esimerkkejä Olen poika. >Jag är en kille.
Substantiivien suku yksikkömonikko maskuliiniun- feminiiniuna- Epämääräinen artikkeli Esta es una estrella. Estos son (unos)corazones. Unos ja unas eivät.
Määräysmuodot englanti - ruotsi. Sukulaiskielestä on hyöytä!  Englanti ja ruotsi ovat sukulaiskieliä ja tämä näkyy mm. siinä, että lauserakenteet ovat.
Määräysmuodot englanti - ruotsi
SUBSTANTIIVIT JA ARTIKKELIT
SUBSTANTIIVIT JA ARTIKKELIT
Mitä on kongruenssi?.
Substantiivien suku.
Pronominien paikka.
Demonstratiivipronominit
Demonstratiivipronominit
Mucho ruido y pocas nueces… El ruido = melu La nuez = pähkinä
Pronombres relativos.
Partitiivi.
Kongruenssi Osa 2.
Demonstratiivipronominit
Kellonajat espanjaksi
Subjunktiivin preesens
Futuuri Español 7.
Capítulo 9.
Millainen? Hurdan, hurdant, hurdana? Hur?
Omistamisen ilmaiseminen
Repaso unidades 1-4.
Omistamisen ilmaiseminen
Substantiivin taivutus ja käyttö
Pronombres interrogativos
Demonstratiivipronominit
Esityksen transkriptio:

Monikko

Mitä tarvitaan? Onko kyse substantiivista? Kyllä (Artikkeli monikkomuodossa) Pääte sanan perään: -s tai –es Ei, kyseessä on adjektiivi Pääte sanan perään: -s tai -es

Miten artikkeli valitaan? Puhutaanko jostain, minkä kuulija/lukija tietää tai tuntee eli puhutaanko jostain TIETYSTÄ asiasta? EI -> valitaan epämääräinen artikkeli Yksikössä UN tai UNA -> monikossa UNOS tai UNAS Un billete -> unos billetes Una chica -> unas chicas KYLLÄ -> valitaan määräinen artikkeli Yksikössä EL tai LA -> monikossa LOS tai LAS El tren -> los trenes La ventana -> las ventanas

Mistä tietää, mikä pääte sanan perään lisätään? Vaihtoehtoja on –s ja -es Päättyykö sana vokaaliin (a,e,i,o,u,y)? Kyllä Valitaan –s Un chico -> unos chicos Un billete -> unos billetes La novia -> las novias Ei Valitaan –es Finlandés -> finlandeses Español -> españoles La verdad -> las verdades

Artikkelin voi korvata myös muilla sanoilla, kuten… Omistuspronominilla Aina ei tarvitse käyttää de-rakennetta, kun kerrotaan kenen jokin asia on vaan sen voi tehdä nopeammin OMISTUSPRONOMINILLA, joka tulee sanan eteen kuten artikkeli (minun, sinun, hänen…) Demonstratiivipronominilla Käytetään, kun viitataan vielä tarkemmin johonkin tiettyyn asiaan/tiettyihin asioihin (tämä, nämä…)

Omistuspronominit Espanjassa omistuspronominit ovat pikkiriikkisiä sanoja, jotka taipuvat sen mukaan, onko kyse yhdestä vai useammasta asiasta

YKSIKÖT Mi libro = Minun kirja Tu billette = Sinun lippu Su hermana = Hänen sisko

MONIKKO Mis libros = Minun kirjat Tus billetes = Sinun liput Sus hermanas = Hänen siskot

DEMONSTRATIIVIPRONOMINIT Espanjassa demonstratiivipronominit taipuvat sen mukaan, onko substantiivi miessukuinen eli maskuliini vai naissukuinen eli feminiini kyseessä yksi vai useampi asia

MASKULIINI ESTE ja ESTOS Este señor = tämä herra Este libro = tämä kirja Estos señores = nämä herrat Estos libros = nämä kirjat

FEMINIINI ESTA ja ESTAS Esta señora = Tämä rouva Esta ventana = Tämä ikkuna Estas señoras = Nämä rouvat Estas ventanas = Nämä ikkunat

ESTO ESTO on niin kutsuttu neutripronomini: Sitä käytetään, kun ei vielä tiedetä, kumman sukuinen joku asia on ¿Qué es esto?

Summa Summarum Substantiivit ja adjektiivit taipuvat AINA määrän mukaan Chico – chicas Ruso – rusos Rojo – rojos Tilanteesta riippuen substantiivin edessä on Artikkeli: un – unos, una – unas, el – los tai la – las Omistuspronomini: mi – mis, tu – tus, su – sus Demonstratiivipronomini: este – estos, esta – estas