Maakunnan strategia ja maakuntaohjelman 2014-2017 painopisteet vt aluekehitysjohtaja Jukka Ollikainen RR-infotilaisuus 5.3.2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Elämää ja elinvoimaa maaseudulla
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
6Aika-strategian esittely Toukokuu Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia •Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014−2020 yhtenä.
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Rakennerahasto-ohjelman toimintalinjat TL 1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyvyn edistäminen (EAKR) TL 2 Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Euroopan sosiaalirahasto ja kulttuurin ja luovien alojen kehittäminen ohjelmakaudella Kuntakulttuuri kohtaa Lapin kuntakulttuurityöntekijöiden.
EU-rahoitus Järjestöpäivä Taneli Tiilikainen.
Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman vuosiraportti 2010 Esittely Päijät-Hämeen MYR:ssä
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
Rakennerahastokauden 2014 – 2020 valmistelutilanne.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
Ohjelmapäällikkö Soile Juuti
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
Rakennerahastokausi Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
Kuntaliitto ja Etelä-Savo Tästä eteenpäin / Riitta Koskinen.
Manner-Suomen ESR-ohjelma Pohjois-Suomen suuralueosion ESR-tilannekatsaus ESR-seurantakomitea Päivi Jaakola Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Ohjelmakauden valmistelutilanne Riitta Koskinen MYR
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 – 2020 Manner-Suomen rakennerahasto-ohjelma Rahoitus ja toimintalinjat / /
MENESTYVÄ YRITYSTOIMINTA Etelä-Savon avaintoimialat toimivat kannattavasti ja ekotehokkaasti OSAAVA TYÖVOIMA JA HYVÄ INNOVAATIOYMPÄRISTÖ Koulutus ja tutkimus.
PERUSKALVOT.
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
POKAT 2010 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma Yritykset luovat tämän päivän työpaikat Teknologinen kehitys varmistaa huomisen työpaikat Koulutus.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Rakennerahastokausi Itä-Suomen kehittämisstrategia Työpaikat Yrityskanta Työllisyysaste Työttömyysaste Arvonlisäys T&K-toiminta Vienti Koulutustaso.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
KESKI-SUOMEN KEHITTÄMISEN HAASTEET
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Rakennerahasto-ohjelman toimeenpanon tilannekatsaus Maakunnan yhteistyöryhmä
Maakunnan yhteistyöryhmä Ylijohtaja Pekka Häkkinen.
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
Näkemyksiä ohjelmatoiminnasta uuteen rahoituskauteen siirryttäessä Paneelikeskustelun saatteeksi Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, Etelä-Savon.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Toimintalinja 1 ( EAKR) Laadullisesti korkeatasoisiin aineettomiin ja aineellisiin yrityshankkeisiin Tuki yritysten kehittämisinvestointeihin Tuki yritysten.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Hallitusneuvos Mikko Ojala
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitea
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Rahoituksen kohdentuminen 2018
Yrittävä K-P teemaryhmän kokous
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Infotilaisuus hanketoimijoille
Kestävää kasvua ja työtä ESR
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kestävää kasvua ja työtä
Aluekehittämisen keskustelu simulointi helmikuu 2018
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Esityksen transkriptio:

Maakunnan strategia ja maakuntaohjelman painopisteet vt aluekehitysjohtaja Jukka Ollikainen RR-infotilaisuus

Jukka Ollikainen

Mihin Etelä-Savossa on rakennerahasto- ohjelmavaroja käytetty vuosina ? Jukka Ollikainen

Osaamiskärjet 55,6 milj € Tutkimus- ja tuotekehityshankkeita, investointeja tutkimusympäristöihin Yritystuet 66,8 milj € Yritysten investointi- ja kehittämishankkeet, toimitiloja yrityksiä varten Koulutus- ja osaamisrakenteiden kehittäminen 19,5 milj € Uusien oppimismallien kehittämistä, investointeja oppimisympäristöihin Työmarkkinoiden toimivuus 30,0 milj € Työllisyyttä tukevia hankkeita, työpajoja Alueen saavutettavuus, olosuhteet ja tunnettuus 24,4 milj € Liikenneinfran parantamishankkeita, alueen markkinointia, vesihuoltohankkeita Yrittäjyys 27,0 milj € Konsultointi- ja neuvontapalveluja, yritys- ja yrittäjyyskoulutusta EU:n rakennerahastot Etelä-Savossa 2007 – 2013 tilanne EAKR ja ESR-tukirahoitus yhteensä n. 220 miljoonaa euroa Jukka Ollikainen

Bioenergia 3,2 milj € Hyvinvointi 7,6 milj € Kuitu- ja prosessiteknologia Savonlinna 8,7 milj € MAMK muovi- ja komposiittiosaaminen 5,2 milj € LUT materiaali- tekniikka 4,7 milj € LUT vihreä kemia 6,7 milj € Elektroniikan 3K Savonlinna 1,2 milj € Sähköiset palvelut 4,4 milj € Matkailuosaaminen 1,5 milj € Matkailun tuotekehitys ja verkostoituminen 3,0 milj € Matkailumarkkinointi 2,2 milj € Matkailu- ja kulttuuri- rakentaminen 3,1 milj € EU:n rakennerahastot Etelä-Savossa 2007 – 2013 tilanne Osaamiskärjet ja hankekokonaisuudet + niitä tukevat hankkeet yhteensä n. 56 milj € Jukka Ollikainen

MENESTYVÄ YRITYSTOIMINTA Etelä-Savon avaintoimialat toimivat kannattavasti ja ekotehokkaasti OSAAVA TYÖVOIMA JA HYVÄ INNOVAATIOYMPÄRISTÖ Koulutus ja tutkimus palvelee maakunnan elinkeinoelämää ja kärkiosaamisalojen menestystä HYVÄ TOIMINTAYMPÄRISTÖ Etelä-Savo on vetovoimainen elin- keinoelämän, asumisen ja vapaa-ajan maakunta LAADUKKAAT HYVINVOINTIPALVELUT Etelä-Savo on väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen mallimaakunta MENESTYKSEN VETURIT strategiset tavoitteet 2020 LÄPIKÄYVÄT NÄKÖKULMAT Kansainvälistyminen Nuoret Ympäristö VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa •yritystoiminta menestyy ja palvelut ovat laadukkaita •huolehditaan erityisesti lapsiperheiden ja nuorten työmahdollisuuksista ja viihtymisestä •toimitaan esimerkillisen ympäristövastuullisesti •maailmanluokan kulttuuri- ja muut tapahtumat rikastavat elämisen laatua •arki on sujuvaa ja turvallista sekä paikallisuus elävää •puhdas luonto ja rikas kulttuuriympäristö luovat ainutlaatuiset edellytykset myös matkailulle ja vapaa-ajan asumiselle •Helsingin ja Pietarin läheisyys vauhdittaa elinkeinoelämää ja kulttuuria Uusiutuva Etelä-Savo 2020 –maakuntastrategia Vetovoima Jukka Ollikainen

Jukka Ollikainen Avaintoimenpiteet  Kasvatetaan maakunnan yritysten tuottavuutta ja vientiä  Optimoidaan metsäraaka-aineen arvoketju

Jukka Ollikainen Avaintoimenpiteet  Tuetaan nuorten kouluttautumista, työelämään siirtymistä ja maakuntaan kiinnittymistä  Turvataan osaavan työvoiman saatavuus, vahvistetaan koulutus- ja osaamistarpeiden ennakoinnin työelämälähtöisyyttä  Älykkään erikoistumisen strategia (kevät 2014)

Jukka Ollikainen Avaintoimenpiteet  Tuetaan voimavaroja kokoavaa paikallista hyvinvointipolitiikkaa, sekä uusia palvelumalleja julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyön pohjalta  Vahvistetaan ennaltaehkäiseviä palveluja sekä kansalaisten omaa toimintaa hyvinvoinnin edistämiseksi  Tuetaan uusia toimintamalleja työhyvinvoinnin ja terveellisten elämäntapojen vahvistamiseksi

Jukka Ollikainen Avaintoimenpiteet  Lisätään investointeja maakuntaan  Parannetaan entisestään maakunnan vesistöjen tilaa

Rakennerahastokausi •Yksi rakennerahasto-ohjelma (EAKR+ESR) •Alueelliset suunnitelmat ja valtakunnalliset teemat •Alueilla rahoittajina maakuntaliitot ja elyt •Maakunnan yhteistyöryhmä, maakunnalliset rahoituskehykset Jukka Ollikainen

Rakennerahastojen alueellinen jako Hanketoimintaan käytettävissä olevan rahoitus EU-rahoitus Itä- ja Pohjois-Suomi, perusrahoitus 476,3 milj. € Harvaan asutun alueen erityisraha (NSPA)296,1 milj. € Itä- ja Pohjois-Suomi yhteensä 772,5 milj. € Etelä- ja Länsi-Suomi yhteensä 316,6 milj. € Ahvenanmaa5 milj. € Valtakunnalliset osiot171 milj. € Tekninen tuki 3 % (ohjelmahallinto) Yhteensä Lisäksi EAY (Euroopan alueellinen yhteistyörahoitus) Vähävaraisten avustus (uusi) 39 milj. € 1304 milj. € 161,3 milj. € 23,0 milj. € Alueiden välinen jako (TALPO): Itä- ja Pohjois-Suomi 70,61 % Etelä- ja Länsi-Suomi 28,94 % Ahvenanmaa 0,45 %

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien välinen rahoituksen jakoesitys EU-rahoitus Ohjelma-kaudella yhteensä € EU-rahoitus Ohjelma-kaudella yhteensä € muutos € muutos % Ohjelma-kaudella yhteensä €/as./vuosi Ohjelma-kaudella yhteensä €/as./vuosi Muutos €/as/v % Etelä-Savo % ,8 % Pohjois-Savo % ,9 % Pohjois-Karjala % ,0 % Kainuu % ,0 % Keski-Pohjanmaa %7175-5,1 % Pohjois- Pohjanmaa %6772-7,6 % Lappi % ,0 % Itä- ja Pohjois- Suomi % ,0 % Rahanarvon muutosta ei ole huomioitu ja summien vertailussa

TL 1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyvyn edistäminen (EAKR) 41 % • Uuden liiketoiminnan luominen • Yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen • Yritysten energiatehokkuuden edistäminen • PK -yritysten kannalta tärkeiden liikenne- ja logistiikkayhteyksien parantaminen (vain Itä- ja Pohjois-Suomi) TL 2 Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) 54 % • Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskitty­minen kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta • Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen • Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen TL 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (ESR) 47 % • Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen • Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen • Työ- ja koulutusurien sukupuolenmukaisen eriytymisen lieventäminen TL 4 Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen (ESR) 33 % • Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen • Kasvu- ja rakennemuutos­alojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen TL 5 Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta (ESR) 20 % • Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen TL 6 Tekninen tuki (EAKR 6 %) Toimintalinjat ja niiden erityistavoitteet