TULEVAISUUDEN KONSEPTIT JA MATERIAALIT VENEIDEN VALMISTUSPROSESSEISSA PROBOAT 1.8.2008-31.7.2010 PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työelämän ja ammattikorkeakoulujen yhteistyön haasteet Opettamisesta osaamiseen –seminaari, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Advertisements

Yli puolella metsäteollisuuden henkilöstöstä tekniikan alan koulutus LÄHDE: EK:n palkkatilasto, 2. neljännes 2012.
”Mitä opiskelija voi tarjota ammattilaisille?” ”Mitä on moniammatillinen yhteistyö?” Simo Pernu Mikko Pohjola.
ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella Projektin ajoitus 2003–2005.
PK-kehittämispalvelut
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Energiaosaaminen Centria ammattikorkeakoulun Ylivieskan yksikössä
Osaava Varsinais-Suomi II-hanke MAJOITUS- JA RAVITSEMISALALLA
Lahden tiedepuisto Lahden seudun kehitys LADEC Oy.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU AMK-tutkinto Laajuus opintopistettä Käytännönläheiset ammattikorkeakouluopinnot ovat vaihtoehto.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Sosiaalinen media opetuksen ja oppimisen tukena - projekti.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU TAMK TAMKIN RESURSSIT opiskelijaa 187,29 milj. mk 31,5 milj. euro 18 koulutus- ohjelmaa henkilöstö opetushenkilöstö.
Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuus-seminaari Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland ry ” Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Insinööri-AMK, infrarakentaminen Opintojen ja TAMK:n esittely
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Lahden ammattikorkeakoulu Tekniikan ala
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Tuulivoima Tekesin strategiassa
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
Metalliteollisuuden yritysten ja aikuiskoulutuskeskusten verkosto (METEKADULT) TYKE –projekti Väliraportti.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Metakulku-hanke Tie kohden hyvää henkistä ja fyysistä elämää.
TEEMARYHMÄ 1. PROFIILIN JA TUNNETTUUDEN EDISTÄMINEN TKI -päivät Porissa 2011.
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Tähän otsikko (Arial Narrow, koko 28 p) – Tähän tekstiä… (Fonttina Arial Narrow, koko 20 p) tähän tekstiä – tähän tekstiä Tekijä, pvm.
Innova Länsi-Suomen akk
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
1 | | Puutekniikan insinöörikoulutus/Savonia Koulutusohjelmasta valmistunut insinööri on puutuotteiden ja rakenteiden asiantuntija, joka.
Pohjois-Savon EBC –hankkeen jatkoaika – Sisältö: 1.Kehittämisohjelman jalostus - EBC –strategiatyöryhmän workshop - Kehittämisohjelman.
Oulun seudun ammattikorkeakoulu, Tekniikan yksikkö
Miten vaikutuksia mitataan?
HUKI-projekti pähkinänkuoressa Lajipäällikköpäivät Leena-Maija Talikka Skills Finland ry ”Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
ELEKTRONIIKAN OPINTOSUUNTA
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ PaPaLaVa-projektista  Palapelillä laatua valinnaisuuteen  Uutta luova suunnittelu- ja kehittämistehtävä.
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ TykePartner III–hanke 2008 – ohjausryhmä.
VOIMAA Voimavaroja maahanmuuttajista. MITÄ? VOIMAA-hankkeen tavoitteena on kehittää maahanmuuttajataustaisille joustava väylä opintojen aloittamisesta.
Innovatiiviset kaupungit
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Valtakunnallinen seminaari , Helsinki Insinöörikoulutuksen kehittäminen - Haasteet ja yrityselämä - Insinöörikoulutus ja opettajuus.
KASSU LIVES – Kasarminmäki Living Lab
Aalto PRO Aalto-yliopiston täydennyskoulutusta Kyvykkyyksiä etsimässä PK-yritysten johtamisen haasteet Menestystekijöitä, henkilöstön kyvykkyyksien määrittelyä.
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Koulutusta, tutkimusta, kehittämistä
Agrobiotalouden innovaatioyhteisö Ari Sivula Projektipäällikkö.
Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikkö LUONNONVARA-ALAN OSASTO.
Kaivoshankkeen integrointi opetukseen Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät –
Luo(v)uutta puusta-Hiilinielu Design Studio TkT Ulla Häggblom, TAMK Biotalous Road , TAMK.
Ari Maunuksela Toimitusjohtaja/Rehtori
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Case: EXAM – sähköinen osaamisen näyttö
Tekniikan alojen koulutuksen uudistaminen Pieksämäellä
YHTEISOPETTAJUUS YRITTÄJYYTTÄ EDISTÄMÄSSÄ
ORNAMO 2020 UUSI ORNAMO Muotoilijan tehtävät muutoksessa
Vaatetusalan jatko-opintovaihtoehtoja
Vaatetusalan jatko-opintovaihtoehtoja
ORNAMO 2020 UUSI ORNAMO Muotoilijan tehtävät muutoksessa
Taina Seppälä-Kolkka / S12!78
Hanke
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Kone- ja tuotantotekniikka

OSAAMISTA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN
Esityksen transkriptio:

TULEVAISUUDEN KONSEPTIT JA MATERIAALIT VENEIDEN VALMISTUSPROSESSEISSA PROBOAT 1.8.2008-31.7.2010 PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

PROBOAT Projekti kuuluu Tekesin Vene-ohjelmaan Hankkeen kesto 2 vuotta, 1.8.2008-31.7.2010 PROBOAT on tutkimusprojekti, joka toteutetaan ryhmähankkeena Projektin toteuttamisesta vastaa Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu /CENTRIA tutkimus ja kehitys yhdessä Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin kanssa Projektin vastuullinen johtaja on Lasse Jansson/ CENTRIA tutkimus ja kehitys Projektipäällikkö Asta Aikkila-Vatanen/ CENTRIA tutkimus ja kehitys Muotoiluinstituutin vastuuhenkilöt ovat Ari Känkänen ja Juha Lätti PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

PROBOAT Oy Finn-Marin Ltd, Kokkola Ab Ess-Ma Oy, Ähtävä Osallistujayritykset ja organisaatiot: Oy Finn-Marin Ltd, Kokkola Ab Ess-Ma Oy, Ähtävä Joros Oy, Punkaharju RMJ Saksman Oy, Salo VA-Varuste Oy, Kuopio Muoviura Oy, Riihimäki Tekes Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu /CENTRIA tutkimus ja kehitys PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti Muotoiluinstituutti antaa muotoilun ja viestinnän koulutusta kymmenellä eri suuntautumisvaihtoehdolla: Näihin kuuluvat mm. teollinen muotoilu, kalustemuotoilu, sisustusarkkitehtuuri, pakkausmuotoilu, muoti- ja vaatetussuunnittelu, graafinen suunnittelu, valokuvaus ja multimediatuotanto Muotoiluinstituutin keskeisimpiä toimintatapoja on yhdistää opetus ja yritysten tuotekehitys ns. yritysyhteistyöprojekteiksi. Muotoiluinstituutin opiskelijat ovat saaneet paljon tunnustusta kilpailuissa ja sijoittuvat hyvin työelämään PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu, CENTRIA tutkimus ja kehitys Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoululla on kolme ydintehtävää Opetus, tutkimus- ja kehitys, aluekehitys OPETUSTOIMINTA Ammattikorkeakoulu-tutkinnot ERIKOISOPINNOT Ylemmät AMK- tutkinnot KPAMK:n tutkimus-, kehitys- ja täydennyskoulutusyksikkönä toimii CENTRIA TUTKIMUS JA KEHITYSTOIMINTA Tutkimus- ja kehityspalvelut Mittaus- ja testauspalvelut Koulutuspalvelut sis. AVERKO PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

PROJEKTIN KUVAUS Tutkimushankkeen avulla selvitetään, tutkitaan ja etsitään uusia ratkaisuja poikkitieteellisesti vaihtoehtoisten, ympäristöystävällisten materiaalien ja valmistusprosessien soveltamismahdollisuuksista venealalla Hankkeessa keskitytään veneiden sisustuksen ja osakomponenttien kehittämiseen PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

PROJEKTIN TAVOITE On kehittää ja luoda uusia ennakkoluulottomia konsepteja venealalle sekä perus- ja soveltavan tutkimuksen kautta luoda uutta osaamista ja pohjaa uusiin tuotekehitysprojekteihin Osaprojektien tavoitteena on osoittaa, että muotoilun ja teknologian avulla voidaan kehittää venealan tuotantotekniikkaa ja vaikuttaa lopputuotteen ulkonäköön, laatuun ja ympäristöystävällisyyteen PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Muotoilun mahdollisuudet Muotoilu osana tuotekehitystä: Luodaan tuotteelle houkutteleva ulkonäkö Kehitetään tuotteen käytettävyyttä Kehitetään tuotteen valmistettavuutta Parannetaan tuotteen erottuvuutta markkinoilla Kohennetaan valmistajan profiilia : Tuotemuotoilu voi olla merkittävä osa yrityskuvaa PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Muotoilun mahdollisuudet Yritysyhteistyö osana muotoilukoulutusta: Muotoilua tehdään tunnetuksi yrityksille, joiden tuotteita tai palveluja voidaan kehittää Kehitetään opiskelijoiden ammatillisia valmiuksia Tieto markkinoista, valmistusmenetelmistä ja toimintatavoista on ajan tasalla Tutustutaan lukuisiin eri aloihin ja erilaisiin yrityksiin PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Muotoilun mahdollisuudet Tutkimustoiminta muotoiluprosessin osana: Löydetään uusia materiaaleja Etsitään uusia sovelluksia jo käytössä oleville materiaaleille ja menetelmille Parannetaan muotoilijan tiedonhankintavalmiuksia Kohennetaan muotoilijan yhteistyötaitoja PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Muotoilun mahdollisuudet Vene muotoilukohteena: Suomessa on paljon venevalmistajia ja -tuotantoa Ala nojaa vahvasti perinteeseen hyvine ja huonoine puolineen Markkinoiden muutokset ja uudet vaatimukset kuten lisääntyvä ympäristötietoisuus asettavat haasteita sekä valmistajille että alalla toimiville suunnittelijoille Muotoiluinstituutissa venemuotoilua on tehty harjoitustöinä, laajoina tutkintotöinä ja yritysyhteistyöprojekteina. PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Teknologian mahdollisuudet Centria osallistuu venealan kehittämiseen koulutuksen sekä erilaisten tutkimus- ja kehityshankkeiden välityksellä. Centrian 3DBodyscan-projektissa tutkittiin ja sovellettiin uutta kolmiulotteista mittaustekniikkaa tekstiili-, vaatetus- ja venealalla. Venealalla laitetta testattiin vene-sisustuselementtien mallintamiseen ja verhoilun kaavoittamiseen. PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Teknologian mahdollisuudet 3D-skannaus ja mallinnus Suhteellisen suuren skannauskoon vuoksi bodyskannerilla voidaan mallintaa esimerkiksi venealan komponentteja tai sisustuselementtejä. Laite mallintaa skannattavan kohteen muutamassa sekunnissa. PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Teknologian mahdollisuudet Lujitteiden ja sisustusmateriaalien leikkuu 3D-mallista saadaan 2D-kaavat materiaalin leikkuuta varten. Kaavoitusta ja automaattileikkuuta voidaan käyttää useille materiaaleille sisustustekstiileistä lujitteiden leikkuuseen. PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Teknologian mahdollisuudet Ergonominen suunnittelu ja mitoitus Bodyscan-järjestelmä mittaa ihmisvartalon automaattisesti. Järjestelmään tallentuu muutamassa kymmenessä sekunnissa yli 100 eri vartalonmittaa automaattisesti. Skannaus mahdollistaa ihmisen mittojen hyödyntämisen ergonomisen suunnittelun apuna myös sisustus- ja ajoneuvoteollisuudessa. PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa

Teknologian mahdollisuudet PROBOAT -projektin käytössä ovat seuraavat laboratoriot: Kone- ja tuotantotekniikan, puutekniikan, automaatio- ja tietotekniikan, kemian- ja prosessitekniikan, sähkö- ja energiatekniikan, mediatekniikan laboratoriot sekä kannattavuus- ja kustannuslaskennan tiimi ja sähköinen liiketoiminta -> www.centria.fi/laboratoriopalvelut PROBOAT - Tulevaisuuden konseptit ja materiaalit veneiden valmistusprosesseissa