Naiset ja miehet kuntapäättäjinä Manner-Suomen kuntien valtuustoissa ja hallituksissa valtuustokaudella 2009-2012 Kuntakehitys ja tutkimus/SLP Lähteet:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Advertisements

Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Toimintaympäristö
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
1 Ostopaikkakysely Heli Rauman Anu Simonen. 2 Kyselyn toteutus •Riihimäen kotitalouksiin lähetettiin yhteensä 2780 kyselyä •Kotitaloudet valitsimme postinumeroiden.
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
LAPIN KUNTATALOUS LAPIN LIITTO Kuntataloustutkija Ella Rautio-Kuosku Heinäkuu 2006.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Työllisyystiedustelu 2008 Kunnallinen työmarkkinalaitos.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla 2009
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa •Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Manner-Suomessa toimiville yksityishammas- lääkärijäsenille.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton yksityishammaslääkärijäsenille (2282 kpl, 15 enemmän kuin 2007)
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Pendelöinti* kaupunkiseuduilla (HE 155/2006) *työssäkäynti, joka tapahtuu vakinaisen asuinkunnan ulkopuolella.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
TYÖPAIKALLA OPPIMINEN YRITYKSISSÄ Yrityksessä on ollut viimeisen vuoden aikana työpaikalla oppija tai oppijoita Lähde: PK-yritysbarometri,
1 ©TNS 2012 NEUVOLOIDEN VASTAANOTTOJEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSMITTAUS Neuvolat - suurten kaupunkien vertailu 2012 Kaupunkikohtainen vertailu.
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
1 Apteekkien ansiokehitys 10/08-10/09 ilman tulospalkkioita Työaika vähintään 34 t/vko.
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Peruskoulut Lähde: Tilastokeskus 10/2010 js.
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Väestö Vantaan osa-alueilla
Juha Kauppinen Consulting oy Rakenneselvitykseen liittyviä tutkimuksia Tiedotustilaisuus Karjasillan kirkolla Juha Kauppinen.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Synnyttäjät ja synnytystoimenpiteet sairaaloittain 2010−2011
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille lokakuu 2013.
Asiakastyytyväisyyskysely ulkomaisen tutkinnon tunnustamispäätöstä hakeneille 2009 Opetushallitus Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu –yksikkö.
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
OECD:n terveydenhuollon laatuindikaattorit Suomessa 2011–2012 Päivi Hämäläinen, Jouni Rasilainen & Mika Gissler
Perusopetuksen ryhmäkoko
Jakaumista. Frekvenssijakauma Mainostaja kysyy 200 asiakkaalta, kuinka monta kertaa viikossa he lukevat sanomalehteä. Päivät, jolloin luet lehden Frekvenssi.
Taustaa elpo 2012 mittaristokyselystä SY:n jäsenyrittäjien suhtautuminen kuntaliitoksiin.
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Kuntalaisten mielipiteet - kunnallisvaaleissa äänestämisestä, - kunnallisista kansanäänestyksistä sekä - kunnanjohtajan valinnasta suoralla kansanvaalilla.
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Sairaaloiden tuottavuus 2012 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2012 – Tilastoraportti 2/2014.
Kuntalaiset ja suorat osallistumis-/vaikuttamistavat - erilaisten osallistumis-/vaikuttamistapojen käyttö - arviot osallistumis-/vaikuttamistapojen vaikuttavuudesta.
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013/Tilastoraportti 17/20141 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2011 tilinpäätökset Toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Tiedotustilaisuus
_______________________________________________________ Selvitys tasa-arvon toteutumisesta liikunnassa Tasa-arvoa koskeva kysely lähetettiin.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 Sami Fredriksson & Simo Pelanteri Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 – Tilastoraportti 5/20141.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
Vaalit Suomessa.
Väestö ja väestönmuutokset
Kuntaliiton valtuuskunnan valinta vuonna 2017
Esityksen transkriptio:

Naiset ja miehet kuntapäättäjinä Manner-Suomen kuntien valtuustoissa ja hallituksissa valtuustokaudella Kuntakehitys ja tutkimus/SLP Lähteet: Suomen Kuntaliitto; Tilastokeskus; oikeusministeriö. Tiedot perustuvat pääosin kuntien toimittamiin tietoihin Kuntaliittoon.

Tässä diapaketissa kuvataan naisten ja miesten osuuksia valtuustoissa ja hallituksissa Diapaketin sisältö: Sivut 3-9: naisten ja miesten osallistuminen ja menestyminen kuntavaaleissa Sivut 10-13: valtuuston puheenjohtajien ja jäsenten tarkastelu sukupuolen ja puolueen mukaan Sivut 14-17: hallituksen puheenjohtajien ja jäsenten tarkastelu sukupuolen ja puolueen mukaan Sivu 18: valtuuston ja hallituksen puheenjohtajien osuus sukupuolen ja puolueen mukaan

Naisten ja miesten valinta kunnallisiin toimielimiin Valtuusto: Puolueet ja valitsijayhdistykset voivat asettaa kussakin kunnassa enintään valittavien valtuutettujen puolitoistakertaisen määrän ehdokkaita. Vaaliliiton muodostaneiden puolueiden ehdokkaiden yhteismäärä saa kuitenkin olla enintään sama kuin yksittäisen puolueen ehdokkaiden enimmäismäärä. (Vaalilaki 1998, 147§) Asukkaat valitsevat kunnanvaltuuston jäsenet. Hallitus: Valtuusto valitsee hallituksen jäsenet. Tasa-arvolain ns. kiintiösäännöksen (4a §) mukaan kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu. Kuntaenemmistöisten yhtiöiden luottamushenkilöistä koostuvissa toimielimissä pitää olla tasapuolisesti sekä naisia että miehiä. Erityinen syy koskee myös kuntaenemmistöisiä yhtiöitä. Laki koski kunnallisia toimielimiä käytännössä ensi kertaa vuonna 1997 alkanutta valtuustokautta. Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat: Toimielin valitsee jäsenistään puheenjohtajan ja tarpeellisen määrän varapuheenjohtajia (Kuntalaki 20§). Tasa-arvolain kiintiösäännös ei koske puheenjohtajien valintaa.

Naisten ja miesten osallistuminen ja menestyminen kuntavaaleissa Vuoden 2008 kuntavaaleissa ehdokkaina oli henkilöä. Kuntavaaliehdokkaiden määrä on pudonnut kuntavaaleista 1984 kuntavaaleihin 2008 noin 41 prosenttia. Tänä aikana naisehdokkaiden osuus kaikista ehdokkaista on kasvanut 30 prosentista 40 prosenttiin. Naiset käyvät vaaliuurnilla ahkerammin kuin miehet: naisten äänestysaktiivisuus on ollut kuntavaaleista 1984 saakka korkeampi kuin miesten. Viime vaaleissa naisten äänestysprosentti oli 63,1 ja miesten 59,4 %. Naisia tulee valituiksi kunnanvaltuustoihin vähemmän kuin heidän saamansa ääni- ja ehdokasosuuden perusteella olisi odotettavissa. Naisten ja miesten osuudet vaihtelevat suuresti tämän vuoden alussa aloittaneissa valtuustoissa. Pienissä, alle asukkaan kunnissa naisten osuus on nyt noin 34 %. Suurissa, yli asukkaan kaupungeissa nais- ja miesvaltuutettuja oli keskimäärin lähes yhtä paljon, 48 % naisia ja 52 % miehiä. Suurimpien puolueiden asettamista ehdokkaista naisia oli viime vaaleissa vähintään puolet ainoastaan Vihreillä (56,8 %). Vihreillä naisvaltuutettuja valittiin suhteellisesti enemmän kuin mitä naisia oli heillä ehdokkaana. SDP:n jäsenistä valtuustoihin valittiin suhteellisesti saman verran kuin naisia oli ehdokkaina (41 %).

Naisten osuus (%) ehdokkaista kuntavaaleissa 2008, kunnat Naisten osuus keskimäärin 40,4 %. Lähde: Ehdokasrekisteri, oikeusministeriö. © Karttapohja: Tilastokeskus Naisten osuus ehdokkaista, % 50,0 - 55,3 (9 kuntaa) 40,0 - 49,9 (166 kuntaa) 30,0 - 39,9 (149 kuntaa) 24,4 - 29,9 (8 kuntaa)

Kuntavaaliehdokkaat sukupuolen mukaan v , % Lähde: Tilastokeskus.

Kuntavaaliehdokkaat sukupuolen ja puolueen mukaan 2008, % Lähde: Tilastokeskus. Naisia keskimäärin 40,4 % Suluissa on puolueen koko ehdokasmäärä.

Naisten osuus ehdokkaista, äänimääristä, ja valituista kuntavaaleissa , % Lähde: Tilastokeskus. Naisia v (suluissa muutos ed. vaaleihin): - ehdokkaista 40,4 % (+0,5 %-yks.), - äänimääristä 41,9 % (+0,1 %-yks.) - valituista 36,7 % (+0,3 %-yks.).

Valtuutetut sukupuolen ja kuntakoon mukaan 2009, % Naisten osuus keskimäärin 36,7 % Lähde: Luottamushenkilöaineisto, Suomen Kuntaliitto. Asukasluku

Naisten osuus valtuuston puheenjohtajista 2009 Naisten osuus valtuutetuista on keskimäärin 36,7 %. Naisenemmistöisiä valtuustoja oli valtuustokauden 2009–2012 alussa 13 kunnassa. Valtuustot, joissa naiset ovat enemmistönä, vähenivät edellisestä valtuustokaudesta vajaasta kuudesta prosentista noin neljään prosenttiin. Naisia valitaan valtuuston puheenjohtajistoon vähemmän kuin naisvaltuutettujen osuus edellyttäisi: puheenjohtajista naisia on noin 27 % ja varapuheenjohtajista noin neljännes. Edelliseen valtuustokauteen verrattuna naisten osuus valtuuston puheenjohtajista pysyi samansuuruisena, mutta varapuheenjohtajista osuus väheni. Puolueittain valtuuston puheenjohtajan paikkoja on eniten keskustalaisilla, yhteensä 186. Näistä neljäsosassa on nainen. Vähiten puheenjohtajan paikkoja on perussuomalaisilla, vain yksi. Heidän ainoa valtuuston puheenjohtajansa on nainen. Tämän diasarjan lopussa olevassa taulukossa on kerrottu valtuuston puheenjohtajien paikat kaikkien puolueiden osalta.

Naisten osuus valtuutetuista ja puheenjohtajista valtuustokausien alussa vuosina 1997, 2001, 2005 ja 2009 % Vuosi Lähde: Luottamushenkilöaineisto, Suomen Kuntaliitto. % % 1. vpj pj 2. vpj valtuutetut yht. 26,5 24,7 25,0 36,7

Naisten osuus valtuuston puheen- johtajista puolueittain 2009, % Naisten osuus keskimäärin 26,5 % Lähde: Luottamushenkilöaineisto, Suomen Kuntaliitto. Muut-kohta sisältää sitoutumattomia.

Naisten osuus valtuuston puheen- johtajista kuntakoon mukaan 2009, % Naisten osuus keskimäärin 26,5 % Lähde: Luottamushenkilöaineisto, Suomen Kuntaliitto. Asukasluku

Naisten osuus hallituksen puheenjohtajista 2009 Tasa-arvolain mukaan hallituksessa tulee olla naisia ja miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia. Kunnanhallitusten jäsenistä naisia on keskimäärin 46 prosenttia niin kuin edellisellä valtuustokaudella. Lähes neljä viidesosassa hallituksista on miesenemmistö, naisenemmistöinen hallitus on noin 12 prosentissa kuntia (ennakkotieto: tiedot 2238 hallituksen jäsenestä). Naisia valitaan hallituksen varapuheenjohtajiksi suhteellisesti enemmän kuin hallituksen puheenjohtajaksi. Hallituksen puheenjohtajista naisia on noin 21 %, 1. ja 2. varapuheenjohtajista noin 35 prosenttia. Edelliseen kauteen verrattuna naisten osuus puheenjohtajista ja 1. varapuheenjohtajista pysyi samansuuruisena, mutta 2. varapuheenjohtajista pieneni. Suurimmista puolueista hallituksen puheenjohtajan paikkoja on eniten keskustalaisilla, yhteensä 185. Näistä viidesosassa on nainen. Kokoomuksella on 83 paikkaa, joista 23 prosentissa puheenjohtajana on nainen. SDP:n 38 puheenjohtajan paikasta 24 prosenttia on naisilla. Tämän diasarjan lopussa olevassa taulukossa on kerrottu hallituksen puheenjohtajien paikat kaikkien puolueiden osalta.

Naisten osuus hallituksen jäsenistä ja puheenjohtajista valtuustokausien alussa vuosina 1997, 2001, 2005 ja 2009 % Vuosi Lähde: Luottamushenkilöaineisto, Suomen Kuntaliitto. pj % % 1. vpj 2. vpj hall. jäs yht.* 21,1 34,9 34,5 45,6 *tiedot 2238 hallituksen jäsenestä

Naisten osuus hallituksen puheen- johtajista puolueittain 2009, % Naisten osuus keskimäärin 21,1 % Lähde: Luottamushenkilöaineisto, Suomen Kuntaliitto. Vihreillä ei ole yhtään hallituksen puheenjohtajan paikkaa hallussaan. Muut-kohta sisältää sitoutumattomia.

Naisten osuus hallituksen puheen- johtajista kuntakoon mukaan 2009, % Naisten osuus keskimäärin 21,1 % Lähde: Luottamushenkilöaineisto, Suomen Kuntaliitto. Asukasluku

Naisten osuus valtuuston ja hallituksen puheenjohtajien paikoista puolueittain 2009, % Puolue Valtuuston puh.joht. Valtuuston 1. varapj. Valtuuston 2. varapj. Hallituksen puh.joht. Hallituksen 1. varapj. Hallituksen 2. varapj. yht. lkm,josta naisia (%) yht. lkm,josta naisia (%) yht. lkm,josta naisia (%) yht. lkm,josta naisia (%) yht. lkm,josta naisia (%) yht. lkm,josta naisia (%) KESK KOK SDP RKP VAS KD MUUT VIHR PS Lkm, % , , , , , ,5..=ei yhtään Lähde: Luottamushenkilöaineisto, Suomen Kuntaliitto. Muut-kohta sisältää sitoutumattomia ja yhden SKP:n valtuuston 2. varapuheenjohtajan.