Asukkaan asialla - mahdollisuuksia, voimavaroja ja tekemisen meininkiä 23.11.2012 Mira Sillanpää Asukasagentti, Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Hämeenlinna.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pihtiputaan seurakunta Miten kehittää v. työtä?
Advertisements

HALSUAN VASU -avain kasvuun
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Harvialan koulu ja päiväkoti
Laatija / käsittelijä 1 Itämeri-viestijöiden yhteistyöverkosto Aira Saloniemi Verkkopäätoimittaja, Suomen ympäristökeskus SYKE, viestijäverkoston.
Nuorten vapaaehtoisten rekrytointi
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Nuoret puhtausalan kesätöissä
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Nuorten peliohjelmointi 2011
Yhteisöllisyyden uusi tuleminen
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
- mahdollisuus kehittämiseen -
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
PINSIÖ-SEURAN NUORISOJAOSTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2011 Nuorisojaosto järjesti vuoden aikana monenlaista toimintaa lapsille ja lapsiperheille. Nuorisojaoston.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Veli-Matti Karppinen 2006 Nakertaja – Hetteenmäen kyläyhdistys ry.
Kalevan digitaaliset mediat ovat alueellisen mainostajan merkittävin sähköinen mainosväline
Museoiden ja koulujen välinen yhteistyö Kymenlaakson museon koulutuspäivä Merikeskus Vellamo Marja Salmijärvi.
Elinvoimaa yhdistyksissä
© Aseman Lapset ry 2009 A-taso 1. © Aseman Lapset ry 2009 A-taso 2 Walkers-Hubu-bussiprojekti - Keväällä 2011 alkanut kehittämishanke, päättyy joulukuussa.
Palvelumuotoilulla monitoimijuutta
Lähde: Oppiminen ja ikääntyminen, Aikuiskasvatuksen 41.vuosikirja 1 Koulutuksesta seuraa.. Koulutuksesta on seurannutAlle 30 v n= v n=63 Yli 45.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Harvialan koulu ja päiväkoti
LOIMAAN ASUKASMARKKINOINTI
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Hankasalmi, Jyväskylä, Keuruu, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Äänekoski Nuorten nettilehti Painovirhe.
Eija Leppäjärvi - Kajaani YHTEISÖLLISYYS TOIMINTATAPANA KYLÄTOIMINNASSA TAATUSTI TURVASSA – huolehtiva kyläyhteisö.
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
”Menestystarinoita” Urban II –ohjelmassa.
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Yrittäjien hyvinvointikilta® yrittäjien hyvinvointia tukemassa Yrittäjien hyvinvointikilta on Suomen Mielenterveysseuran ja Suomen Yrittäjien kehittämä.
Ops seminaari Askola.
LÄHILIIKUNTA TUTUKSI – HANKE Kohderyhmä: Lapset ja nuoret, perheet Kohdealue: Kuopion kaupunki, lähiliikunta-alueet Taustakuvaus / Lähtökohdat Taustalla.
GÖTEBORGIN KAUPUNGIN NUORISOTILA (YLI 16 NUORILLE) Kaksi nuorisokäyttöön remontoitua koulurakennusta (yht. n m²) 3-4 nuoriso-ohjaajaa kaupunki ei.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Olen Voimakas Voimavarakeskeisen tuen työtapoja Voimakas-projektissa Sosiaalialan asiantuntijapäivät Jyväskylä Kehittämiskeskus Tyynelä/Kirsi.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Nuorten näköistä toimintaa Espoossa KOPPI Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita –hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä Tampere.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Katri Arnivaara Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala Hankekoordinaattori 1.
Lähiötalo -toimintamalli Kuntaliiton kilpailu 2015 Kirsti Kurki.
Punaisen Ristin kummiluokkatoiminta
Markkuun malli miten kylä ja koulu opettavat yhdessä
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Lapsiperheraati Varkaudessa Marja-Liisa Honkanen
Omakylä Vuolenkoski Oy:n ympärivuotinen työvoimavuokrapalvelu
Kohtaamisia pelimaailmassa
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
LIIKUTA MINUA-tapahtuma! LIIKUNNALLINEN ILTAPÄIVÄ IKÄIHMISILLE
Yhteisvastuukeräyksestä
Elämää yhteisöstä – kasvua yrityksistä Juupajoen kuntastrategia 2025
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
talven hauska ulkopeli meille kaikille
KUMMIPÄIVÄ.
Osallistava kerhotoiminta
Kohtaamotoiminta 2. aste
Oulujoen seurakunnan varhaiskasvatus
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
Perhekeskustoiminnan työpaja
Kortepohjan päiväkotikoulu
Kellon asukastupa suunnannäyttäjänä
Esityksen transkriptio:

Asukkaan asialla - mahdollisuuksia, voimavaroja ja tekemisen meininkiä Mira Sillanpää Asukasagentti, Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Hämeenlinna

Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen käyttäjälähtöisesti ja perinteisiä sektorirajoja rohkeasti ylittäen. Rahoittajana toimivat Sitra ja Hämeenlinnan kaupunki. Uudistuva kylä kaupungissa Hankkeen tavoitteet: 1) lisätä asukas- ja asiakasymmärrystä 2) kehittää lisääntyneen asukas- ja asiakasymmärryksen avulla uusia palvelukokonaisuuksia ja monituottajuutta sekä alueellista sopimusmallia 3) luoda malli alueellisen yhteisöllisyyden kehittämisestä 4) löytää eri asuinalueilla uudenlaista ”tekemisen meininkiä” ja voimaantumista.

Toimenpiteet ja kokeilut Agenttityö - asukasagentin tekemää verkostoitumista, kohtaamista, läsnäoloa asukkaiden, järjestöjen, yritysten ja kaupungin oman palvelutuotannon kanssa. - hankkeen tärkeänä tehtävänä pidetään pyrkimystä saada asiat ja ihmiset liikkeelle tuottamaan alueelleen toimintaa ja voimaantumista. Minipilotit – mitä voin tehdä itse? - pieniä, 2-3 eri toimijan yhdessä tekemiä kokeiluja, joihin myönnetty 500€ avustus - Minipilotti on tuote, prosessi tai toimintatapa, joka on uutta tietyssä ympäristössä. Tärkeintä on koettu uutuus, muutos ja hyödyllisyys. Sähköiset palvelut - sosiaalisen median eri kanavia hyödynnetään asukaskohtaamisiin ja tarjotaan yhteinen paikka tulla nähdyksi ja kuulluksi - Nuorten itsensä tekemät mobiilihaastattelut ja kyselyt sekä päiväkirjahuonenauhoitukset ovat välineitä nuorten osallistamiseen ja kuulemismenetelmien kehittämiseen

Sähköiset palvelut

Lähde: Hämeen Sanomat Innostaminen Ihmisten oma osallisuus Toiminnan mahdollisuuksia - aitoa kohtaamista Löytää taitoa, osaamista, voimavaroja ja uusia mahdollisuuksia – luovaa osallistumista Luovuus Luovu – luo uus´ Jakaa kokemuksia, tietoa

Elämänkaarikahvila video Elämänkaari -kahvila Kuva: Vilja Tamminen - Kalvolan SPR:n, kolmen eläkeläisjärjestön ja Iittalan kouluvanhempien suunnittelema ja aloittama toiminta. - Vapaaehtoiset eläkeläiset pitävät nuorisotilassa tiistaisin avointa kahvilaa nuorisotilalla, joka kokoaa viikoittain eläkeläistä ja koululaista. Ikäihmisten tarjoama kohtaamisen paikka sekä toisilleen että koululaisille on Synnyttänyt mm. yhteisiä retkiä ja rikastuttanut koululaisten oppitunteja. Oppilaat ovat Vastaavasti opettaneet mm. atk-taitoja, jotka ovat vahvistavat ikäihmisten itsetuntoa ja mahdollisuutta hoitaa omia asioita sähköisten palveluiden lisääntyessä.

Esimerkkejä saavutetuista tuloksista Nuorten miesten etsivätyö Lähiön nuoren tekemän etsivän työn kautta on löydetty yli 50 syrjäytymisvaarassa olevaa vuotiasta nuorta miestä liikunnan pariin kolme kertaa viikossa. Toimintaan tulee koko ajan uusia kasvoja ja osan tie jatkuu eteenpäin esim. kouluun tai töihin. Yli 10 nuorta on saanut ensimmäisen työpaikan toimintaan mukaan tulemisen jälkeen. Nyt nämä pojat ovat luvanneet järjestää kesällä 2012 kahvakuulajumppaa omalla alueella kiitokseksi tästä mahdollisuudesta. - hankkeessa on toteutettu 120 kokeilua. Lisäksi se on synnyttänyt kymmeniä kokeiluja ja uudenlaista yhteistyötä ilman 500€ avustusta. Lue kokemuksista: - kohtaaminen asukkaiden arjessa on tuonut esiin todellista voimaantumista ja yhdessä tekemistä Kylä kasvattaa Tarkoituksena oli löytää apua kylän lapsiperheille lastenhoitoon, tutustua paremmin kyläläisten kesken, lisätä yhteisöllisyyttä ja helpottaa naapuriavun tarjoamista ja pyytämistä. Järjestettiin MLL:n kanssa neljä perhetutustumisiltaa ja ohjelmaa kaiken ikäisille. Saatiin yli 20 asukkaan yhteystiedot jaettavaksi ja kylältä löytyi vapaaehtoisia kylämummoja lastenhoitoapuun.

Esimerkkejä saavutetuista tuloksista Hauhon Ekakahvila Ekakahvila toimii noin kerran kuussa Hauhon ikäihmisten asumisyksikössä Koivukodolla. Kahvila on avoinna kerran kuussa klo Osallistuminen on maksutonta. Kävijöitä välillä, vuotiaisiin. Päätarkoitus tapahtumassa on yhteinen kokeminen, tekeminen sekä kahvista ja mehusta nauttiminen. Ekakahvilan tavoitteena on tuottaa elämyksiä, kokemuksia, muistoja ja elämän laadun parantumista eri-ikäisille ihmisille. Hauhon vanhat verkostot on herätetty henkiin ja yhteinen toiminta yli ikäsektorien tuottaa myös henkilöstölle hyvinvointia. Toiminnan järjestämiseen on osallistunut varhaiskasvatus, ikäihmisten kotihoito, ikäihmisten päivätoiminta, kirjasto ja seurakunta. Ekakahvila eri teemojen ympärillä Ekakahvilassa jokainen saa jotakin. Ikäihmiset nauttivat lasten katselemisesta ja kuuntelemisesta. Lapset oppivat ikäihmisiltä asioita vanhoista ajoista. Jotkut lapset ovat tavanneet isoisovanhempiansa kahvilassa. Kotiäidit lapsineen saavat juttuseuraa ja vaihtelua arkeen. Järjestäjät saavat toteuttaa palkitsevaa verkostotoimintaa. Ekakahvila on hyvänmielen toimintaa. Lisätietoja Ekakahvilasta: Taru Terho, Hauhon varhaiskasvatuskeskuksen johtaja

Myönteistä asennetta tarvitaan.

Mira Sillanpää, asukasagentti