TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE 23.11.2010 FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ITÄ-UUSIMAA
Advertisements

Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
ESAELY, Maaseutu ja energia
Kuopion maaseutuohjelma
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Alueellisen vaikuttamisen mahdollisuudet kunnan kehittämisessä Voimistuvat Kylät – kampanja
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla
Yhteistyöryhmä maaseutupolitiikan tekijänä Pori Heli Siirilä Maaseutuasumisen teemaryhmä.
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 3. kokoontuminen klo – Siilinjärvi Kyläsuunnitelman hyödyntäminen Ohjelma Klo
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kansalaiskunta –hanke Helsinki Kunnallinen järjestöstrategia/- järjestöohjelma.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
YHDESSÄ TULEVAAN Asukkaat, kylät, yhdistykset ja kunnat Hämeessä – Hämeen Kylät ry: Kanta-Häme Päijät-Hämeen kylät ry: Päijät-Häme.
Esitemalliset kyläsuunnitelmat näyttöön ja käyttöön Kyläsuunnittelutreffit Forssa Johanna Henttinen Pitäjärinki, Linnaseutu ry
- millainen on hyvä kyläsuunnitelma? - onko tarpeen määritellä hyvän suunnittelun laatukriteereitä? - mitkä ovat keskeiset elementit kyläsuunnittelusta?
Kyläsuunnittelutreffit Kyläsuunnitelmat kunnan maaseutuohjelman pohjana Marjo Valtanen MSL, Osaavat paikallistekijät -hanke.
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 2. kokoontuminen, Siilinjärvi, kunnan talo Kyläsuunnittelun menetelmät Ohjelma Klo – 18.05Tilaisuuden.
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa Eero Uusitalo professori, maaseutuneuvos, YTR:n pääsihteeri SYTY:n puheenjohtaja VOIMISTUVAT KYLÄT -kampanja
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Maaseudun kehittämisohjelmat ohjelmakaudella Pohjois-Karjalassa
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Kyläsuunnittelumalli
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 1. kokoontuminen ma klo Säyneisen NS:n talo, Säyneinen, Juankoski Kyläsuunnitelman.
Ohjelma Klo 8.30 – 9.00 Tervetulokahvitarjoilu
Maaseutuohjelma Väylä vaikuttamiseen, tie toteutukseen
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Kyläsuunnittelumalli
tee-se-itse: KYLÄSUUNNITELMA
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa Eero Uusitalo professori SYTY:n puheenjohtaja VOIMISTUVAT KYLÄT -kampanja Syyskausi 2012.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kylä välittää –hanke Tampere
KOKO –ohjelma  Esittely  Tilannekatsaus SEUTUVALTUUSTO Petri Jylhä.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Martti Heinonen ORIMATTILA – KYLÄJOHTOKUNNAT VUONNA 1989 VAPAAKUNTAKOKEILU ALA-ASTEIDEN JOHTOKUNNAT LAKKAUTETTIIN PERUSTETTIIN KYLÄJOHTOKUNNAT.
Nuorisotoimi, Seija Kähkönen1 Ely-keskuksen rooli alueen toimijoiden tukena Onnistuvat Opit -seminaari Rovaniemi.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
”LÄNTISTÄ LÄHIDEMOKRATIAA” Lohjan ja Raaseporin alueiden yhteisöllisyyden ja osallisuuden kehittämishanke.
Etelä-Savon kylätoiminta ja Vastuuta ottava paikallisyhteisö -ohjelma Henrik Hausen Kyläasiamies Järvi-Suomen kylät ry Mikkeli
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Maaseuturahasto Satakunnassa
VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ 10 tärkeää toimenpidettä.
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
MAASEUTUPOLIITTINEN SELONTEKO MAASEUTUPOLIITTINEN KOKONAISOHJELMA ”Maaseutu – hyvinvoinnin lähde” Valmisteluprosessi ja.
JAKE-hanke kylien hyvinvointia edistämässä Kyläasiamies Tuomo Eronen
Tytöt teknologian taitajiksi
Maaseudun kehittämisyhdistys ry Rauman seudun ja Vakka-Suomen 7 kunnan alueella toimiva leader-ryhmä, johon kaikki voivat liittyä jäseniksi!
Voimistuvat kylät-kampanja kaikkien toimintaryhmien alueilla - alueellista jatkotyötä Eero Uusitalo YTR:n pääsihteeri SYTY ry:n puheenjohtaja.
Kylien Salo Teijon yhdistysten kokous Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
ONNISTUVAT OPIT – YHTEISTÄ VASTUUTA NUORTEN PALVELUIHIN Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama Onnistuvat opit -juurruttamishanke on kahden vuoden ajan.
Kylien Salo Muurla Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi.
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Kyläsuunnittelun vaikuttavuus Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n alueella.
OK-Consultancy 1 Kylien kehittäminen Kuntien rooli.
VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ Road Show Syksy 2008 Suomen Kylätoiminta ry Maaseutuverkostoyksikkö Maaseudun Sivistysliitto Professori, SYTY ry:n puheenjohtaja.
Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa Tiedonvälityshanke Hankkeen vetäjä/ yhteyshenkilö Päivi Hagman.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Kainuun Turvallisuussuunnitelma Vuosille Sari Marita Ikäheimo
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa Uusi kunta ja kolmas sektori Case Kemiönsaari Anneli Pahta
Yhdistysten tilat ja talot
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa
Tiekartta hyviin lähiöihin
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Esityksen transkriptio:

TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu

Maaseutupoliittinen kokonaisohjelma  Maaseutupolitiikan tavoitetila 2020: ”Kunnan ja kylien välinen suhde muutetaan siten, että kehittämistyössä kylien rooli vahvistuu ja toiminnasta tulee suunnitelmallisempaa. Kunta käy kyliensä kanssa neuvotteluja ja muodostaa sopimuksia ja kunnan budjetista myönnetään kylille määrärahoja lisääntyvien tehtävien hoitamiseksi” • ”Kylät ja kaupunginosat on syytä nähdä pienimpinä alueellisina toimintayksikköinä…” • ”…tarvitaan välineitä, joiden avulla kuntien osa-alueiden asiat tulevat huomioon otetuiksi kunnan päätöksenteossa.”

Maaseutupoliittinen kokonaisohjelma  ”Maaseudun ja kylätoiminnan, samoin kuin kaupungeissa kaupunginosien ja asukasyhdistysten, kannalta tärkeä tavoite on kylä- ja kaupunginosasuunnitelmien kytkeminen osaksi kunnan toiminta- ja taloussuunnitteluprosessia. Kyläsuunnitelmat tai –ohjelmat antavat tarkan kuvan kylän nykytilasta ja muutoksista. Niissä kerrotaan jäsentyneesti kylien päämääristä ja mahdollisuuksista ja ne sisältävät konkreettisia toimenpiteitä lähivuosille.”  Jne.

Maaseutupoliittinen kokonaisohjelma  Toimenpiteitä: 126: Vuoden 2013 loppuun mennessä kylä- ja kotiseutusuunnitelmien määrä nostetaan 2700:aan ja kuntakohtaisten kyläsuunnitelmien tai –ohjelmien määrä 100:aan. 127: Alueellisesti laajojen kuntien keskus-maaseututoimintojen tasapainoiseksi suunnittelemiseksi kehitetään kyläsuunnitelmia ja ne kytketään osaksi kuntien toiminta- ja taloussuunnitteluprosesseja. 128: Kunnat laativat joka neljäs vuosi maaseutuohjelman yhteistyössä paikallistoimijoiden kanssa ja ottavat ohjelman laadinnassa huomioon olemassa olevat kyläsuunnitelmat, toimintaryhmän ohjelman ja yhteistyömahdollisuudet seurakunnan kanssa

Kuntaliiton maaseutustrategia  Tavoitteita mm: 1. Kunnat vastaavat maaseutualueidensa kehittämisestä kokonaisstrategiansa puitteissa ja sen kilpailukykyä rakentavana osana. Paikallisuuden vahvistamiseksi yhdistyvän kunnan tulee tukea äänen kuulemista yhdistyvän kunnan eri osissa… Toimintatavat ja panostukset ratkaistaan kunnan strategiassa ja sitä tarkennetaan paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä tehdyllä maaseutuohjelmalla. 2. Kunnat panostavat kylien kehittämiseen. Tärkeää on, että kylää kehitetään yhteistoiminnallisesti sekä yhteistuumin kunnan ja kylän yhteistyönä.

Kylätoiminnan ja Leader-ryhmien valtakunnallinen ohjelma  Tekstissä mm: ”Nykyinen kylätoiminta perustuu suunnitelmallisuuteen ja vaikuttamismahdollisuuksien hyödyntämiseen kyläsuunnittelun keinoin.” ”Kyläsuunnittelua kehitetään jatkossa niin, että kunnat ja muut yhteistyötahot voivat ottaa paremmin huomioon kylien laatimat oman alueen kehittämissuunnitelmat ja –ohjelmat.” ”Yhä useammassa suunnitelmassa kootaan jatkossa yhteen sekä varsinaisen kylätoiminnan että maankäytön tavoitteet ja toteuttamiskeinot.” ”Tavoitteena on, että kyläsuunnitelmat toimivat tulevaisuudessa myös kuntien lähidemokratian työvälineinä. Tällöin on syytä kehittää kyläsuunnittelua yhtenäisempään ja osin kevyempään muotoon.”

Kylätoiminnan ja Leader-ryhmien valtakunnallinen ohjelma  Toimenpiteet: 37: Nuoria aktivoidaan oman lähiympäristön kehittämiseen ja paikallisen kulttuurin tekijöiksi ja kokijoiksi. Osallistetaan nuoria kyläsuunnitteluun käyttämällä 4H-järjestön kehittämää nuorten kyläsuunnittelumetodia osana laajempaa kyläsuunnitteluprosessia. 39: …Turvallisuussuunnitelmat otetaan mukaan kyläsuunnitelmiin ja tätä suunnittelutyötä tehdään yhteistyössä vastuuviranomaisten kanssa. 65: Vuoden 2013 loppuun mennessä kyläsuunnitelmien määrä on noin 2700 kpl ja kuntakohtaisten kyläsuunnitelmien ja – ohjelmien lukumäärä on noin 100 kpl.

Asuinmaaseutu  Toimenpiteitä: 3: …asukaslähtöinen kyläsuunnitelma laaditaan siten, että sitä voidaan hyödyntää kaavoituksessa tai esimerkiksi kulttuuriympäristön hoidon apuna 11: Järjestetään… alueellisten koulutustilaisuuksien ja seminaarien sarja, jonka tavoitteena on innostaa kyliä ympäristön hoitoon… Kunnostus- ja hoitotoimenpiteet sisällytetään kyläsuunnitelmiin