Elinikäisen ohjauksen alueellinen organisoituminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä
Advertisements

Strategiaa ja laatua etsimässä
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
PK-kehittämispalvelut
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Anne Leppänen, Hannele Torvinen & Seija Koskela
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Elinikäisen ohjauksen kehittämispäivät 2014 Ulla-Jill Karlsson, neuvotteleva virkamies Erno Hyvönen, projektisuunnittelija.
Maahanmuuttostrategia
HYVÄ-DIILI luonnos /pj HYVÄ DIILI –VERKOSTO Opso-järjestäjien hallitus /Luonnos SUOMEN OPPISOPIMUSKESKUSTEN.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Nuorisotoimi, Seija Kähkönen1 Ely-keskuksen rooli alueen toimijoiden tukena Onnistuvat Opit -seminaari Rovaniemi.
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
STUDIO-projektin tulokset Anita Eskola-Kronqvist Projektipäällikkö STUDIO-projekti Projektin osatoteuttajat: ARCADA HAAGA-HELIA Ammatillinen.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO RV/12/11/2004 Internet ohjausalan ammattilaisten, tutkijoiden ja päätöksentekijöiden yhteisenä työalustana Raimo Vuorinen Tutkija,
Muistiliitto ry Muistiluotsit verkkoja kutomassa VISIO Vuoteen 2010 mennessä luodaan maan kattava asiantuntija- ja tukikeskusverkosto, jonka avulla vapaaehtoistyö.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Opin Ovi -hankkeet OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Innova Länsi-Suomen akk
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Ohjaus seminaari Jyväskylä Tuija Rantanen & Anne Vaahtio Innova Länsi-Suomen aikuiskoulutuskeskus Verkottuva kumppanuus aikuisohjauksessa.
ELY – keskukset ja elinikäisen ohjauksen verkostoyhteistyö Ennakkokysely ja tapaamiset ELY-keskuksissa Syksy 2012 Laituri-projekti Koulutus- ja kehittämiskeskus.
INNOSTAVA TYÖ – MENESTYVÄ BISNES pj. Alueverkosto Työelämä2020
Kohti elinikäisen ohjauksen toimintamallia
Ryhmien tehtävistä : Etelä-Savon elinikäinen oppiminen ja nuorisotakuu Tuija Toivakainen ISO ELO -kokous.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Salmia ja Laituri-projekti 2013: Koulutus ja kehittämisen tuki ELY:ille Pasi Savonmäki Antti Laitinen TNO-foorumi Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia.
KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen.
Harjoittelukoulujen ja Opeko Oy:n yhteistyö. Agraarin perinteen kasvatuksen saaneet opettajat opettavat teollisissa rakenteissa postmoderneja nuoria jälkiteollisille.
Näin me sitä Lapissa tehdään Helena Kangastie Aikuiskoulutuksen kehityspäällikkö Rovaniemen ammattikorkeakoulu OHJAUS SUOMESSA 2010-SEMINAARI Valtakunnallisen.
ELO-yhteistyöryhmän kokous
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Lähtötila, nykytila ja tavoite projektin lopussa
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
olevansa oman elämänsä tekijä.
olevansa oman elämänsä tekijä.
Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos
Elinikäinen ohjaus Suomessa
ELGPN:n toiminnan tulosten ja työkalujen levittäminen ja hyödyntäminen Suomen elinikäisen ohjauksen kehittämisessä Raimo Vuorinen & Jaana Kettunen Jyväskylän.
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Opinnoista töihin KP OTE Hyvinvointitiimi
Verkko-ohjaushankeen tilannekatsaus
KOHTAAMO Verkko-Ohjaus
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Osatyökykyisille tie työelämään
Osatyökykyisille tie työelämään
Esityksen transkriptio:

Elinikäisen ohjauksen alueellinen organisoituminen Antti Laitinen LAITURI-projekti Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia Nuorten aikuisten osaamisohjelma NAO Työseminaari III 12.3.2014 Kuopio

Elinikäinen ohjaus: lähtökohtia Kysyntä Kehkeytyvä aikuisuus: ammatinvalinta pitkittynyt ja monimuotoistunut, uuden ammatin etsimisen tarve lisääntynyt Työelämän siirtymät lisääntyneet ja monipuolistuneet Ohjauspalveluiden toimijoiden runsaus Palveluja hallinnoidaan eri tahoilta Palvelujen monet rahoituslähteet Tarjonta

Alueelliset ELO-ryhmät ELY -keskusten vastuulla on saada aikaan alueelliset elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmät (alueelliset ELOt) , joissa ovat edustettuina esimerkiksi seuraavat tahot: ELY -keskukset, TE -toimistot, aluehallintovirastot, oppilaitokset, kunnat ja muut mahdolliset tahot. Alueellisten ELO -ryhmien tavoitteena on edistää ohjauspalveluiden saatavuutta ja laatua alueella. Tavoitteen saavuttamista tukemaan ELY -keskukset laativat yhdessä alueellisten ohjaus- ja yhteistyöryhmien kanssa toimintasuunnitelmat, jossa tulee ottaa kantaa mm. seuraaviin asioihin: eri toimijoiden roolit ohjauksen kentällä, ohjaukseen liittyvän verkoston luominen ja sen toiminta, ohjausosaaminen ja sen kehittäminen verkostossa, monikanavaisten neuvonta- ja ohjauspalveluiden kehittämiseen osallistuminen.

Keskeiset haasteet aluetasolla (LAITURI-projektin tilannekatsaus helmikuu 2013, kaikki ELY-alueet) Elinikäisen ohjauksen rajaus / kattavuudesta huolehtiminen Ohjaustoimijoiden ja -organisaatioiden erilaisten tulokulmien yhteensovittaminen: yhteiset asiakkaat, prosessinäkökulma Ohjauksellisen toimintatavan kirkastaminen ja alueen ohjauspalvelukokonaisuuden hahmottaminen Osaamisen kehittäminen monihallinnollisesti toteutettuna Alueen olemassa olevan ohjausasiantuntemuksen näkeminen verkoston tasolla, ei yksittäisten toimijoiden ja organisaatioiden tasolla

(Kysely VOKES marraskuu 2013) ELO-ryhmien toiminnan haasteita (Kysely VOKES marraskuu 2013) Eri ohjaustoimijoiden tehtävien hahmottaminen Yhteistyön painopisteiden valitseminen ELO-ryhmän toiminnan määrittäminen suhteessa muihin verkostoihin

Spangar, Arnkil, Vuorinen 2008, muk. Ohjauksen voimavarojen hajanaisuus Koordinoitumisen käynnistyminen Ohjaus alueellisena kokonaisvoimavarana, ”yhteiset asiakkaat” Yleistilanne Ohjausvoimavarat hajallaan Ei tunneta toisia Tahtotila puuttuu/ heikko Uuden yhteistyön tarve tunnistettu Alustavaa verkottumista ja tutustumista Palvelujen kartoituksia Keskinäinen tunnettuus Työnjako, tarpeet ja yhteistyönäkymät kartoitettu Yhteistyön taso ja muodot vakiinnutettu Ohjauksen määrittely ja ”konsepti” Ei yhteistä peruspäämäärää eikä konseptia Yhteisten suunnitelmien tarve tunnistettu, työ käynnistetty Ohjaustyöllä yhdistävä konsepti Alueelliset toiminta-mallit Ei yhteisiä ohjaustyön toimintamalleja tai strategioita Yhteisten suunnitelmien tarve tunnistettu, työ käynnistetty Yhdessä laaditut ohjaustyön strategiat Foorumit, työryhmät Ei yhteisiä foorumeita / ei nähdä mielekkäinä Yhteistyöfoorumien tarve tunnistettu Työskentely vakiintunutta ja kehittyvää Vaikuttavuus ja tehokkuus Kokonaisuuden synergiat heikkoja Parantunutta vaikuttavuutta yhteistyön kehittyessä Vaikuttavuus kokonai- suuden hallinnan myötä Spangar, Arnkil, Vuorinen 2008, muk.

Verkoston yhteinen oppimisprosessi Kehitetään paitsi rakenteita, menettelyjä ja palveluja, myös yhteistä toimintakulttuuria, verkostoidentiteettiä, luottamusta Millaisia voisivat olla verkostoyhteistyötä lujittavat (oppimis)kokemukset ELO-verkostossa?

Konsultaatiot alueellisille ELO – ryhmille/ LAITURI Tavoitteena alueellisten yhteistyö- ja kehittäjäverkostojen syntyminen ELY-alueille TNO-koordinaatiotehtävää varten Tuki alueellisten ELO-ryhmien käynnistymiseen Yhteistyötä tähän mennessä kahdeksan ELO-ryhmän kanssa eri ELY-keskusalueilla Teemoina mm. alueverkoston tavoite, kokoaminen ja fokusointi organisaatioiden ajankohtainen tilanne ohjauksen kehittämistyössä asiakkaan ääni toiminnan organisoituminen

Vertaisfoorumit, nuorisotakuu/ LAITURI Tuetaan alueellisia ELO-ryhmiä nuorisotakuun toteutuksessa Tuetaan monialaista yhteistyötä ja alueellista TNO-palvelujen koordinointia Kootaan ELY-alueilla syntyviä / olemassa olevia ohjauksellisia käytäntöjä, levitetään hyviä käytäntöjä 1. foorumi 11/2013 yhteistyössä Keski-Suomen ELY -keskuksen kanssa. Mukana Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pirkanmaan ELY-keskusten ja TE-toimistojen asiantuntijoita nuorisotakuusta ja ELO –toiminnasta. Teemana: Tutustuminen eri alueiden ohjauksen hyviin käytäntöihin erityisesti nuorisotakuun toteutuksessa. 2. foorumi 2/2014 Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen ELY- keskusten kanssa. Teemana: Työnantajanäkökulma nuorten työllistämisen tukemiseen

TNO- toimintamallin kehittämistyö / LAITURI Asiantuntijaryhmätyöskentely elinikäisen ohjauksen toimintamallin kehittämiseen, mukana: TEM, Pohjois-Savon ELY, Pirkanmaan ELY Jyväskylän yliopisto KTL Salmia Koordinaatti Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Määrälliset ja laadulliset kartoitukset alueellisesta ELO-toiminnasta (yhteistyössä VOKES, Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti) Yhteisen tietokannan toteutus alueellisista toimintatavoista ELO-toiminnassa Hyödyntäminen alueellisessa kehittämis- ja itsearviointityössä sekä laatu- ja strategiatyössä Lisäksi… ELY-TNO-vastaavien seminaarit (yhteistyössä Salmian kanssa) Tukea alueellisen ohjausverkoston koordinointiin ja toiminnan kehittämiseen, pidetään yllä hyvien käytänteiden jakamista ELO-ryhmien kesken

Kiitos! Antti Laitinen, LAITURI-projekti antti.laitinen@salmia.fi p. 0503962677