Vanhukset ja terveyspalvelut

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AVH-potilaan polku Vaativa neurologinen kuntoutus osastolla L51
Advertisements

Puun alla Ei elämä aina hymyile, ei näytä kauniita kasvojaan. Toisinaan pilvilinnat pirstoutuvat, rojahtavat korkeuksistaan kovalla kolinalla. Vaan hetken.
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
KUNTOUTUKSEN OSAAMISKESKUKSEN ESITTELY
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Haminan halutuin hoitopaikka Tervetuloa Kymen Hoito- ja Kuntoutuskeskukseen.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
MISTÄ OIKEIN ON KYSE?.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Organisaatiokaavio 2013.
Imatran hyvinvointipalveluiden organisaatiouudistus
PALVELUSUUNNITELMA JA TOTU -suunnitelma
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Interaktiivinen etäkuntoutus IKU Raision ja Ruskon yhteistoiminta-alue
Esitys Juha Mieskolainen
TAUSTA Siuntion perusturvapalvelut on tuotettu Lohjan, Siuntion, Inkoon ja Karjalohjan yhteistyönä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueella.
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2012 Reijo Ailasmaa.
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Kuntoutumisen tukemisen op. jakso. Erityispedagogiikka
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2013 Riikka Väyrynen ja Raija Kuronen Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut
Kuntoutumisen tukeminen hoitotyössä
Neuvola Neuvola Koulu- ja opiskelu-terveydenhuolto Liikkuvat neuvolat
Tiina Hellman Palveluseteli Laukaassa Tiina Hellman Palvelusetelit vanhusten palvelujen tulosyksikössä Tilapäinen kotihoito, jonka järjestäminen.
MUISTELUSTA MERKITYKSIÄ Kulttuurisen toimintaympäristön kehittäminen vanhustenkeskuksessa.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Kotihoidon laskenta Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Kuntapäättäjien seminaari
0 Yhteiset palvelut: perusperiaatteet  Ihminen ja hänen omat voimavaransa keskiöön (”Ratkaisun avaimet ovat asiakkaan taskussa”)  Palveluohjaus on avainasemassa.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Hurtig TE1 Suomalainen terveys- ja sosiaalihuoltojärjestelmä.
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
Geriatria Lapissa Pohtimolampi Riitta Matero Geriatrian erikoislääkäri.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Perusturvakuntayhtymä Akseli Organisaatiokaavio. Perusturvakuntayhtymä Akseli Tarkastuslautakunta 6 jäsentä Yhtymähallitus 9 jäsentä kuntayhtymänjohtaja.
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
Geriatriasta - Paula Vuollo
Perusturvan toimialan organisaatio 27. 3
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Johtaminen, kehittäminen ja yrittäjyys
Perusterveydenhuolto
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
Hoitotyön soveltaminen eri toiminta-alueilla
Asiakkaan valinnanvapaus
Kuntayhtymän valtuusto Kuntayhtymän hallitus
Fysioterapeutti (AMK), 210 op
Perusturvapalvelujen toimialan organisaatio VT
Palvelutuotannon jakautuminen eri malleihin
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Eksoten kommentit ja kokemukset sekä alustavat tulokset
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Työikäisten kuntoutus
Vaikeavammaisten kuntoutus
Perusturvapalvelujen toimialan organisaatio VT
Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle
Organisaatiokaavio 2018.
Perusturvapalvelujen toimialan organisaatiO VT
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Vanhukset ja terveyspalvelut 5.2.2014 JJ Koski

Iso haaste – väestön ikääntyminen

Ikääntymisen haasteista palvelujärjestelmälle

Esimerkkejä sairauksien ja terveyttä uhkaavien ongelmien taloudellisesta taakasta Suomessa Laine 2013

* * Mahdollisuus vaikuttaa hyvällä hoidolla, kuntoutuksella ja toimintakykyisyyttä tukevilla ja parantavilla toimenpiteillä

Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011 -tutkimus Tuki- ja liikuntaelinten kivut ja toiminnanvajavuudet ovat edelleen yleisiä.; kyykistymisessä on vaikeuksia lähes 40 %:lla 55 vuotta täyttäneistä naisista ja yli viidenneksellä samanikäisistä miehistä. 75 vuotta täyttäneistä naisista noin puolella ja miehistä kolmanneksella oli vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä ja heidän kävelynopeutensa oli hitaampi kuin liikennevalojen mitoituksessa käytetty 1,2 m/s. Vaikeudet selviytyä päivittäisistä toimista ja muista arjen askareista ovat edelleen yleisiä 75 vuotta täyttäneillä suomalaisilla; vaikeuksia toiminnasta riippuen viidesosalla tai yli puolella. Joka neljäs 30 vuotta täyttänyt koki tarvitsevansa kuntoutusta. Lihavuus ei enää yleisty, mutta suomalaisista naisista ainoastaan 30 prosenttia ja miehistä 40 prosenttia on normaalipainoisia. Verenpainetason ja veren rasva-arvojen myönteinen kehitys näyttää hidastuneen tai pysähtyneen alle 45-vuotiailla. Monet suotuisat muutokset ilmenivat selvimmin iäkkäässä ja keski-ikäisessä väestössä; nuorimmassa 30–44-vuotiaiden ikäryhmässä myönteiset muutokset olivat usein vähäisempiä ja havaittiin myös kielteisiä muutoksia.

Tarvitaan uusi alueellinen kuntoutusjärjestelmä Erikoissairaanhoidon kuntoutus on keskittynyt aivoverisuonitaudin ja leikkausten jälkeisten tilojen kuntoutukseen, mutta vanhusten pärjäämät-tömyyden kuntoutus on järjestämättä Nykyisessä suomalaisessa hoiva-järjestelmässä kuvataan ”kuntoutuksen olevan läsnä joka portaassa”, mutta todellisuudessa kukaan ei ole vastuussa kuntoutuksen järjestämisestä, seurannasta ja tuloksellisuudesta Toiminta on otettava tarkasteluun maakunnallisena kokonaisuutena… Kuntoutus on nähtävä laajana tehtävänä, jonka keinovalikoimaan sisältyy fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kuntoutus; yksi osa-alue on myös kuntoutuksen mahdollistaminen ja esteiden poistaminen Kohteena on laaja kuntoutustarve alkaen pitkäaikaistyöttömästä, sisältäen sairauksista kuntouttamisen, kunnon ylläpitämisen vanhenevassa ikärakenteessa ja päätyen lähipalveluna tuotettuun kotikuntoutukseen Kriittisiä ja paljon kuntoutusresursseja vaativia ovat: AVH, lonkkamurtumat ja tekonivelleikkaukset sekä erityisesti sairaalaan joutunut vanhus ( tehokuntoutuksen tarve) Klemetz, Vauramo (2013): Keski-Suomen shp:n jäsenkuntien vanhuspalvelulaitosten inventaario

Avohoito – ja kuntoutus - näkökulmia Hyviä toiminta- ja yhteistyömalleja avopalveluissa on jo nyt olemassa – esim. vammaispalvelun ja kotihoidon / -sairaanhoidon palvelusuunnitelmat potilaan ja omaisten kanssa; hyvien toimintamallien laajentaminen Lääketieteellinen ja kuntoutuksellinen näkökulma tulee ottaa paremmin huomioon potilaan siirtyessä hoitojaksolta kotiin; hoidon ja kuntoutuksen kokonaisvaikuttavuuden tehostuminen Omaiset voimavarana mukana kuntoutumisen suunnittelussa; kuntoutumisen toteutuvuus ja jatkuvuus Yhdyshenkilö ”saumakohtiin” eri toimijoiden, potilaan ja kodin välille (”kuntoutuksen koordinaattori”- kuntoutusohjaaja, terveyssosiaali-työntekijä, ”potilasmanageri”?); tarpeenmukaisen palvelukokonaisuuden toteutuminen *) Moniammatillinen tiimi on jo nyt koottavissa useimmissa kunnissa / kuntayhtymissä – tarvitaan erityisesti ongelmallisimmissa tilanteissa, ei kaikille; kuntoutumiskokonaisuuden toteutuminen Kuntoutusresursseissa niukkuutta – resurssien uudelleen arviointi /- suuntaus tarpeen *) SLL : 48/2013 Paljon sosiaali- ja terveyspalveluja käyttävät asukkaat Oulussa 2011; ”10% asukkaista kerryttää 81% sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaiskustannuksista”

SOSIAALIHUOLLON PALVELUT VANHUSTENHUOLLON PALVELUT Keski-Suomen uusi sairaala – uusi sosiaali- ja terveyden- huolto TERVEYS- KESKUKSET TERVEYS- KESKUKSET TERVEYS- KESKUKSET SEUDULLISET SOSIAALIHUOLLON PALVELUT VANHUSTENHUOLLON PALVELUT

Lähikuntoutumispalvelut Terveyskeskus- sairaala Hoito ja kuntoutus (24/7) Kuntoutuksen / kuntoutumisen suunnittelu Moniammatillinen tiimi + Kuntoutettava (+lähipiiri) Kuntoutu(mi)s- toimenpiteet ja kotona selviytymisen tukeminen (ml. kotikuntoutus) Kotiutustiimi Vastuuhenkilöt ”case-manager” Lääkärit, sairaanhoitajat, fysioterapeutit, toimintaterapeutit, kuntohoitajat, puheterapeutit, psykologit, terveyssosiaalityöntekijät, liikuntaneuvojat/ -ohjaajat, kuntoutusohjaajat, kotisairaanhoitajat, apuvälineasiantuntijat Vanhus-, vammais-, muiden sosiaali-, työ- ja toimintakeskuspalvelujen sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijät

Avokuntoutuspalvelujen resurssikartoitus Palveluvalikoimat ennaltaehkäisevät ja toimintakykyä ylläpitävät toiminnot / palvelut (sosiaaliset aktiviteetit, taitojen harjoittelumahdollisuudet, muisteluryhmät, liikuntapalvelut, erityisryhmien liikunta, muut preventiiviset palvelut fysioterapeuttien suoravastaanottopalvelut yksilö-/ ryhmäterapiapalvelut akuutin sairastumisen / vamman jälkeen (fysio-, toiminta- ja puheterapia, (ostopalvelu?)terapiat, psykologi-, neuropsykologi- ja muut erityispalvelut moniammatillinen kotikuntoutus toimintakykyä ylläpitävä kuntoutus (vaikeavammaiset) Henkilöstöresurssit Kuntoutushenkilöstö, erityistyöntekijät (terveyssosiaalityöntekijät, psykologit, kuntoutusohjaajat, liikuntasuunnittelijat, liikunnanohjaajat, muut erityisasiantuntijat) Kuntoutusfasiliteetit Kuntoutustilat ja -varusteet

Vanhuspalvelujen (sosiaalipalvelujen) (resurssi) kartoitus Vuodeosastot (pitkäaikaishoito / hoivasairaala) Tehostettu palveluasuminen Tuettu palveluasuminen Palveluasuminen Kotihoito Henkilöstöresurssit ? (hoitohenkilöstö (ammattikuntajakauma; erityisosaaminen), kuntoutushenkilöstö, muu toimintakykyisyyttä tukeva henkilöstö) Toiminnot ? (sosiaaliset aktiviteetit, liikuntaryhmät, taitojen harjoittelumahdollisuudet, muisteluryhmät, …) Toimintaympäristö ? (kuntoutumista tukeva / kuntoutumisen mahdollistava) Muut vanhuksille suunnatut palvelut