HAVAINTOJA SOTE-VERTAILUSTA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Onko pakko leikata, mistä rahat kuntien palveluihin? Yrjö Hakanen Suomen sosiaalifoorumi
Advertisements

Kuntien kustannukset alas
Perusterveydenhuolto 2012
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointifoorumi 2010
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Akavan verotavoitteet hallitusohjelmaan. Verouudistus hallitusohjelmaan Tulevan hallituksen ohjelmaan talouskasvua, työllisyyttä, osaamista ja yrittämistä.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
Kuntamarkkinat Helsinki
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Työllisyystiedustelu 2008 Kunnallinen työmarkkinalaitos.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2009 vastaanottokohtaiset tulokset.
Ajankohtaista kirjastotoimesta Asiakkuus verkossa ja livenä Anneli Ketonen.
TERVEYDENHUOLLON RAHOITUSPOLITIIKAN ARVIOINTI: KUNTARAHOITUKSEN VAKAUTTAMINEN (VAKKA) Ilkka Vohlonen, professori Jan Klavus, dosentti Veli.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2010 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
, SK, sivu 1 Tietoa liikennetilanteesta VR:n Internet-sivuilla
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille Lokakuu 2012.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
OECD:n terveydenhuollon laatuindikaattorit Suomessa 2011–2012 Päivi Hämäläinen, Jouni Rasilainen & Mika Gissler
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Pohjoismaat ja Venäjän markkinat Toimitusjohtaja Leif Fagernäs Pohjola-Nordenin seminaari
Suomalaisten yli sata kilometriä pitkien matkojen suuntautuminen.
Esityksen nimi / Tekijä1 Perusterveydenhuolto 2013.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014

KESKI-SUOMEN KEHITTÄMISEN HAASTEET
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Lopetusseminaari
EAKR-toimenpideohjelmat Tilannekatsaus kevät 2014 Pohjois-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Kokkola, TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
V ARSINAIS- S UOMEN SAIRAANHOITOPIIRI E GENTLIGA F INLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELURAKENNEUUDISTUS O-PL Palvelurakenneuudistuksen.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Sairaanhoitopiirin johtaja Timo Kunttu KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyteen tiedolla, taidolla.
Pohjois-Savon kuntien valtionosuudet v Lähde: Kuntaliitto
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
Intia on monen miljardin asukkaan valtio, Joka kuuluu kehitysmaihin.
Erityisasiantuntija Teija Mikkola Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2008 Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Oulu,
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
KANADA 32 miljoonaa asukasta pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio Venäjän jälkeen.
Toimeentulotuen menot 2013 Ari Virtanen THL1.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 Sami Fredriksson & Simo Pelanteri Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 – Tilastoraportti 5/20141.
Somaattinen erikoissairaanhoito 2011
Yrjö Lahtinen, Teija Mikkola1 Suurten kaupunkien ja koko maan väestö (ikäryhmittäin )
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2010 Hanna Rautiainen ja Simo Pelanteri.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Muistisairaat asiakkaat sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009 Satu Vuorio Riikka Väyrynen.
Miten kunnat makaavat? Kunta-alan ajankohtaiskatsaus Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu Toimitusjohtaja Jari Koskinen
Sivistystoimialan ajankohtaiset
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
KESTÄVYYSVAJE.
Euroopan unioni.
Lähde: Suomen Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
KESTÄVYYSVAJE.
Maakuntakierros -ETELÄ-SAVO UUDISTUKSENMYLLERRYKSESSÄ?
Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017
Digituki Pohjois-Karjala
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Esityksen transkriptio:

HAVAINTOJA SOTE-VERTAILUSTA Tervetuloa! Kiitos kunnallisalan kehittämissäätiölle Hankkeessa mukana oleville SHP:t Valtio ja kunnat velkaantuvat huolestuttavaa vauhtia, eli Suomi elää yli varojensa Kaksi lääkettä, lisätään tuloja (käytännössä vienti, sillä verotusta tuskin voi kauheasti kiristää aiheuttamatta vahinkoa taloudelle) tai pienennetään menoja Usein yli puolet kuntien menoista sosiaali ja terveystoimesta, joten jos säästöjä halutaan saavuttaa, tulee puuttua näihin suurimpiin menoeriin Vertailututkimusten tarkoituksena on löytää parhaita käytäntöjä ja kyseenalaistaa vallitsevia toimintamalleja. Tässä raportissa olemme tehneet vertailua, seuraavassa vaiheessa tulee katsoa tarkemmin, miten muissa maissa, ja Suomen sisällä tehoikkaimilla aluiellla, palvelut on rakennettu, ja josko näitä oppeja voitaisiin soveltaa Suomessa. Toki joitakin johtopäätöksiä voidaan tehdä jo nyt tehdyn selvityksenkin pohjalta. Tutkimus perustuu julkisiin tietolähteisiin. Varmaa on se, että eri maissa asioita rekisteröidään ja kirjataan hieman eri tavoin, vaikka rekisterien ptäjät yrittävätkin ohejesitaa kirjaamista. Me toivomme, että tämän raportin vastaanottajat eivät keskittyisi siihen, että jokin yksityiskohta vertailussa ei pidä paikkansa täsät ja tästä syystä, vaan katsoittaisiin kokonaiskuvaa ja ryhdyttäisiin oikeasti pohtimaan, mitä meillä voitaisiin tehdä, jotta kustannukset saadaan vastaamaan kansakunnan kantokykyä ilman että sosiaali ja terveydenhuollon hyvällä tasolla oleva laatu kärsii.

SISÄLTÖ Suomi OECD-maiden joukossa Suomen alueellinen palvelujärjestelmä Prof. Teemu Malmi 2014

Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluissa on runsaasti henkilökuntaa Suomessa 72,7 henkilöä / 1000 asukasta Esimerkiksi Sveitsissä 69,8 ja Englannissa 63,1 henkilöä / 1000 asukasta Erot eivät isoja? Kolme henkilöä enemmän tuhatta asukasta kohden tarkoittaa Suomessa 16.000 henkilöä enemmän kuin millä Sveitsi tulee toimeen Jos yhden henkilön palkka lisineen ja sivukuluineen on 45.000 euroa vuodessa, puhutaan yli 700 miljoonasta eurosta Kymmenen henkilön ero on euroissa yli 2 mrd Prof. Teemu Malmi 2014

Henkilökunnan määrän ja eliniän odotteen välillä ei yhteyttä OECD:n hyvin voivissa valtioissa Prof. Teemu Malmi 2014

Suomessa on myös paljon sairaalapaikkoja ja hoitopäiviä suhteessa väkilukuun Sairaalapaikat: Suomi 6,6 sairaansijaa / 1000 asukasta Sveitsi 5,2; UK 3,4 Tanska 3,6; Norja 3,5; Ruotsi 2,8 Hoitopäivät: Suomi 2017 hoitopäivää /1000 asukasta Sveitsi 1492; UK 996 Ruotsi 968; Tanska 786; Norja 779 Sairaalavaltainen maa, selvittäisiinkö puolet pienemmällä määräällä? Osa selittyy sillä, että terveyskeskusten vuodeosastojen vanhusten hoiva kirjataan sairaanhoidoksi Prof. Teemu Malmi 2014

Prof. Teemu Malmi 2014

ERI SAIRAUKSIEN HOITOPÄIVISSÄ ISOJA EROJA MAIDEN VÄLILLÄ Prof. Teemu Malmi 2014

ALUEELLISET EROT SUOMESSA Prof. Teemu Malmi 2014

Prof. Teemu Malmi 2014

ALUEELLISET EROT SUURIA Kokonaisterveydenhuoltojärjestelmän henkilökuntamäärä vaihtelee Kymenlaakson 62,0:sta Pohjois-Savon 77,1:een per 1000 henkilöä. Jos katsotaan vain terveydenhuollon henkilöstöä, Pohjois-Savossa on n. 1,5 kertainen määrä henkilöstöä asukkaita kohden kun Kymenlaaksossa. Jos Pohjois-Savo kykenisi toimimaan samalla mitoituksella kuin Kymenlaakso, säästöä henkilöstökulujen osalta syntyisi arviolta 160 miljoonaa Prof. Teemu Malmi 2014

ALUEELLISET EROT SUURIA Kuntien nettokustannuksissa on merkittäviä eroja Terveydenhuollon osalta pienet kunnat on selvästi keskikokoisia ja suuria kalliimpia Sosiaalitoimen osalta keskisuuret ovat edullisimpia, sitten pienet, ja suuret kalleimpia Kokonaisuudessaan keskikokoiset kunnat, 20 000 - 50 000 asukasta, näyttävät selviävän pienimmillä kustannuksilla Jos pienempien kuntien koko sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia, ja suurten kuntien sosiaalitoimen kuluja olisi mahdollisuus saada samalle tasolle kuin keskikokoisissa kunnissa, puhutaan valtakunnallisesti vajaan miljardin säästöistä Prof. Teemu Malmi 2014

ALUEELLISET EROT SUURIA Lääkäreiden määrä vaihtelee paljon sairaanhoitopiireittäin Keskimäärin yksi lääkäri per 270 asukasta, Pohjois- Savossa 1/195, Länsi-Pohjassa 1/580 Erot huomattavia myös erikoisaloittain Lääkärien jakaantuminen sairaanhoitopiireihin on liian epätasaista, että voitaisiin puhua yhtenäisestä palvelujärjestelmästä Prof. Teemu Malmi 2014

Prof. Teemu Malmi 2014

ALUEELLISET EROT SUURIA Ruotsi selviää sairaaloiden 1 000 hoitopäivällä tuhatta asukasta kohti, Tanska ja Norja noin 800 hoitopäivällä. Itä-Savon sairaanhoitopiirin väestön 3 278 hoitopäivää 1 000 asukasta kohti on todella poikkeuksellinen Tällainen ylikäyttö osoittaa vakavia puutteita terveydenhuollon ohjausjärjestelmässä Prof. Teemu Malmi 2014

ALUEELLISET EROT SUURIA Vertailimme avohoitokäyntejä ja leikkaustoimenpiteiden määriä erikoisaloittain Erot ovat todella merkittäviä, eivätkä selity esim. väestön erilaisella sairastavuudella Selitystä on haettava sairaaloiden toimintamalleista ja resursseista Sairaanhoitopiirien palvelutuotanto vaihtelee liikaa, jotta voitaisiin puhua yhtenäisestä terveydenhuollon palvelujärjestelmästä TAULUKOT RAPORTISSA; 17 ja 19, sivut xx Prof. Teemu Malmi 2014