5 RADIOAKTIIVISUUS.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mekaaninen energia voimatarinoita
Advertisements

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
3 ATOMIN MALLI.
Atomin rakenteesta videohttp://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=2222.
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
Tiheys.
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Neutriinot.
Aineen rakenteen standardimalli
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
KVANTTI Määrämittainen paketti
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Atomin rakenteen vaikutus kuvautumisessa
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Ammattikemia Terhi Puntila
4 ATOMIN YDIN.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä
OLOMUODON MUUTOKSET KUMPI SULAA HELPOMMIN, JÄÄ VAI TINA?
Luento 5 Atomimalli J J Thomson löysi elektronin 1897 ja määritti sen varaus-massa-suhteen e/m. Vuonna 1909 Millikan määritti öljypisarakokeella elektronin.
Vetyatomin stationääriset tilat
SÄTEILYN LUONNE 1924 Louis de Broglie esitti seuraavaa:
SÄDEHOITO.
Keuhkojen Röntgenkuvaus
7. Ydinfysiikka Ytimien ominaisuudet Ydinvoimat ja ytimien spektri
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
ATOMIN YDIN Kertaa seuraavat käsitteet omatoimisesti s.70-73
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Aineen rakenne.
Muutama Fys 8 kertaustehtävä ratkaisut ja teoriaa
Sähkömagneettinen säteily ja hiukkassäteily
Väliaineen vastus.
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Ilmakehä suojaa elämää
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
Ekspontentiaalinen kasvu
Kiihtyvyys Kuvaa nopeuden muutosta.
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Säteilyn ja aineen välinen vuorovaikutus, sovellutuksia
2. Jaksollinen järjestelmä
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Jaksollinen järjestelmä
Vuorovaikutus ja voima
1 Termodynaaminen systeemi
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
Elektroniverho eli elektronipilvi energiatasot eli elektronikuoret
Aine rakentuu atomeista
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
3 ATOMIN MALLI.
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Radioaktiivinen hajoaminen
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

5 RADIOAKTIIVISUUS

5.1 Radioaktiivisen aineen ydin lähettää säteilyä (1/8) Radioaktiivisessa hajoamisessa epästabiili ydin hajoaa spontaanisti. Radiaktiivisen aineen lähettämää säteilyä kutsutaan myös ydinsäteilyksi. Ydinsäteily on ionisoivaa, joten se aiheuttaa kemiallisia ja biologisia muutoksia elävissä kudoksissa. Radioaktiivinen ydin voi lähettää hajotessaan joko alfa- (α), beeta- (β- ja β+) tai gamma- (γ) säteilyä. Alfa-säteily koostuu positiivista alfa-hiukkasista. Beetamiinus-säteily koostuu elektroneista. Beetaplus-säteily koostuu positroneista, jotka ovat hyvin lyhytikäisiä. Gamma-säteily on suurienergiaista sähkömagneettista säteilyä.

5.1 Radioaktiivisen aineen ydin lähettää säteilyä (2/8) Hajoamisenergia Ytimen hajoamisessa vapautuva hajoamisen reaktioenergia eli hajoamisenergia on Q = (mX-ydin – mY-ydin – mZ)c2 Q = (mX-atomi – mY-atomi – mZ)c2, missä X on emoydin Y on tytärydin Z on ydinsäteilyhiukkanen.

5.1 Radioaktiivisen aineen ydin lähettää säteilyä (3/8) Alfahajoaminen Kun emoydin hajoaa, syntyy tytärydin ja alfa-hiukkanen. Alfahajoamisen hajoamisenergia Q = (mX-ydin – mY-ydin – mα)c2 = (mX-atomi – mY-atomi – mHe-atomi)c2. Laskuissa käytetään alkuaineiden X, Y ja He atomimassoja. Alfahajoamisen yhteydessä syntyy myös gammasäteilyä Alfahajoamisen seurauksena syntynyt tytärydin voi jäädä viritystilaan, jonka purkautuessa ydin lähettää gammakvantin.

5.1 Radioaktiivisen aineen ydin lähettää säteilyä (4/8) Beetamiinushajoaminen Kun neutroni hajoaa, syntyy protoni, elektroni ja antineutriino. Beetamiinushajoamisen hajoamisenergia Q = (mX-ydin – mY-ydin – me)c2 = (mX-atomi – mY-atomi)c2. Laskuissa käytetään alkuaineiden X ja Y atomimassoja. Reaktioyhtälön molemmilla puolilla on - sama massalukujen summa (Barioniluvun säilymislaki) - sama järjestyslukujen summa (Varauksen säilymislaki) - yhtä monta leptonia, esim. elektroni ja antineutriino kumoavat toisensa eli tällöin leptonien lukumäärä on nolla (Leptoniluvun säilymislaki) 1 n ® 1 p + e + ν 1 - 1

5.1 Radioaktiivisen aineen ydin lähettää säteilyä (5/8) Beetaplushajoaminen Kun protoni hajoaa, syntyy neutroni, positroni ja neutriino. Beetaplushajoamisen hajoamisenergia Q = (mX-ydin – mY-ydin – me)c2 = (mX-atomi – mY-atomi – 2me)c2. Laskuissa käytetään alkuaineiden X ja Y atomimassoja. HUOM! Lausekkeeseen jää kahden elektronin massa! Syntynyt positroni reagoi elektronin kanssa, jolloin hiukkaset muuttuvat gammasäteilykvanteiksi (annihilaatio).

5.1 Radioaktiivisen aineen ydin lähettää säteilyä (6/8) Elektronisieppaus (EC) Ydin sieppaa elektronin elektroniverhon sisimmiltä kuorilta. Elektronista ja protonista syntyy neutroni. Samalla syntyy neutriino ja gammasäteilyä. Elektronisieppauksen hajoamisenergia Q = (mX-ydin + me – mY-ydin)c2 = (mX-atomi – mY-atomi)c2. (vrt. β- -hajoamiseen) Lisäksi elektroniverhon viritystilan purkautuessa syntyy röntgensäteilyä.

5.1 Radioaktiivisen aineen ydin lähettää säteilyä (7/8) Gammasäteily Radioaktiivisen hajoamisen jälkeen ydin voi jäädä virittyneeseen tilaan. Kun ydin siirtyy virittyneestä tilasta alempaan tilaan, vapautuu gammakvantti. Gammasäteily vuorovaikuttaa aineen kanssa kolmella tavalla: Valosähköilmiö Comptonin ilmiö Parinmuodostus

5.1 Radioaktiivisen aineen ydin lähettää säteilyä (8/8) Spontaanissa fissiossa (sf) raskas ydin hajoaa itsestään ilman ulkoista syytä kahdeksi keskiraskaaksi ytimeksi. Luonnossa vain uraani-235 hajoaa spontaanisti. Pääosa luonnon radioaktiivisista aineista kuuluu jonkin pitkäikäisen radioaktiivisen aineen hajoamissarjaan, joita on kolme: uraanisarja toriumsarja aktiniumsarja. Uraanisarja

5.2 Hajoamislaki (1/2) Aktiivisuus (A) kuvaa radioaktiivisuuden voimakkuutta. Se ilmaisee, kuinka monta hajoamista tapahtuu radioaktiivisessa näytteessä. Aktiivisuuden yksikkö on becquerel (Bq). Hajoamislaki A = A0e-λt, N = N0e-λt missä λ on hajoamisvakio A0 on näytteen aktiivisuus alussa A on näytteen aktiivisuus ajan t kuluttua N0 on hajoavien ydinten lukumäärä alussa N on hajoavien ydinten lukumäärä ajan t kuluttua. Aktiivisuus voidaan esittää myös muodossa A = λN.

5.2 Hajoamislaki (2/2) Puoliintumisajan kuluessa puolet radioaktiivisen aineen ytimistä on hajonnut toisiksi ytimiksi. Samalla aktiivisuus on pienentynyt puoleen. Puoliintumisaika voidaan esittää hajoamisvakion avulla seuraavasti: T½ = .

14C-isotooppiin perustuva ajoitus Kun verrataan vanhan näytteen ja tuoreen näytteen 14C-aktiivisuuksia, voidaan määrittää näytteiden välinen ikäero.

5.3 Säteilyn mittaaminen ja säteilyturvallisuus (1/4) Säteilyilmaisimet Säteilyilmaisimissa havaitaan yksittäisten ionisoivien hiukkasten tai säteilyn aiheuttamia muutoksia. Geigerputkessa ionisoivat hiukkaset aiheuttavat täytekaasuun sähkövirtapulsseja. Filmidosimetrissa gamma- ja hiukkassäteily aiheuttaa filmiin mustumia, joiden määrä on verrannollinen filmiin absorboituneeseen säteilyannokseen. DIS-dosimetrissa säteily pienentää puolijohdekomponentin muistiin tallennettua sähkövarausta. Geigerputki

5.3 Säteilyn mittaaminen ja säteilyturvallisuus (2/4) Säteilyyn liittyvät suureet ja niiden yksiköt Absorboitunut annos (D) kuvaa säteilyn aineeseen luovuttamaa energiaa massayksikköä kohti D = . Absorboituneen annoksen yksikkö on gray (1 Gy = 1 J/kg). Laatukertoimia QT röntgen-, β--,β+-,γ-säteily 1 hitaat neutronit 3 nopeat neutrinit, protonit 10 α-säteily 20 Ekvivalenttiannos (H) kuvaa säteilyn aiheuttamia haittavaikutuksia tarkasteltavassa kudoksessa tai elimessä. H = QTD, missä QT on säteilylajista riippuva laatukerroin. Ekvivalenttiannoksen yksikkö on sievert (1 Sv = 1 J/kg)). Efektiivinen annos (E) on koko kehon saama säteilyannos. Jokaisen kudoksen saama ekvivalenttiannos kerrotaan kudoksen painotuskertoimella ja saadut arvot lasketaan yhteen. Efektiivisen annoksen yksikkö on sievert.

5.3 Säteilyn mittaaminen ja säteilyturvallisuus (3/4) Ulkoinen ja sisäinen säteily Ulkoinen säteily on kehoon sen ulkopuolelta kohdistuvaa säteilyä. Sisäinen säteily on kehon sisälle joutuneiden radioaktiivisten aineiden aiheuttamaa säteilyä. Suomalaisten saama keskimääräinen säteilyannos

5.3 Säteilyn mittaaminen ja säteilyturvallisuus (4/4) Säteilyn heikennyslaki Säteilyä absorboituu väliaineeseen. Tämän seurauksena säteily heikkenee eksponentiaalisesti kulkiessaan väliaineessa I = I0e-μx, missä I0 on väliaineeseen osuneen säteilyn intensiteetti I on säteilyn intensiteetti, kun säteily on kulkenut väliaineessa matkan x μ on säteilyn energiasta ja väliaineesta riippuva heikennyskerroin. Heikennyskertoimen yksikkö on . Sitä aineen paksuutta, joka heikentää säteilyn intensiteetin puoleen, sanotaan puoliintumispaksuudeksi d½ = .