MOOTTORIKELKKAILU Moottorikelkkasafari on suosittu retkeilymuoto silloin, kun on tarve liikkua maastossa usean kelkan ryhmässä. Ryhmäkelkkailu poikkeaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Tuulen mittaus Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle.
Naakan oppilaskunta Tervetuloa! Kasvu yrittäjyyteen -hanke - 2 Projekti Idea projektista syntyy kun: –tarvitaan jotain, jotain puuttuu (rahaa.
Opettele liikennesäännöt
JÄRJESTYSÄÄNNÖT   Toiminnan ja käyttäytymisen tiloissa on oltava asiallista. Toiminta ei saa loukata tai syrjiä ketään. Alkoholin ja muiden päihdyttävien.
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
SUIO GP ja Räyskälä ja Räyskälä.
Pidä turvallisuusväli
HAUN ARVOSTELU. • Ajokokeiden palkintotuomareiden ohjeet 4.1 • Arvostelun tarkoituksena on kerätä tietoa jalostusta varten • Arvostelulla pitää pystyä.
Oikeus liikkua maastossa
Taitokouluharjoitus Pääteema: 1 v 1 puolustaja selässä Ryhmä:
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
Turvallisesti rautatieym-päristössä
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Mitä kunnolliselta HEIJASTIMELTA vaaditaan?
AVAINTURVALLISUUS Teemu Janger.
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Aikuisten suunnistuskoulutus 15. ja
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
Nopeuden säätely ja automaattivalvonta Olli Hintikka Liikenne- ja viestintäministeriö
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
PAIKANNUSLAITTEEN KÄYTTÖ ARVOSTELUN APUVÄLINEENÄ AJOKOKEESSA JA KETUNAJOKOKEESSA.
Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2006 / Sarja 6.1
Riippuvuus tupakoinnista
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
JALAN JA PYÖRÄLLÄ Opettele liikennesäännöt. Varmista aina oman turvallisuutesi vuoksi myös se, että muut tienkäyttäjät ovat huomanneet sinut.
Yksityisteiden avustukset 2012 Kunnossapitoavustus Perusparannusavustus.
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
Talvirenkaiden kunnon kehittyminen
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Atk-työni 8.lk Tervetuloa katselemaan esitystä, jossa näkyy tekemiäni töitä lukuvuona postimerkki työ Omat kotisivut Kansi Istumajärjestys Nimikyltti.
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Vastaava hoitaja.
ELEP-1110 SÄHKÖ- JA PIIRITEKNIIKAN PERUSTEET
Kolarit On vaikea pysähtyä hirvin eteen jo 80Km/h vauhdissa. Reaktio aika on yleensä sekunnin ja siinä ajassa auto on jo ehtinyt kolaroitua hirveen.
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Liikunnan arviointi luokilla
Lauseenvastikkeet AI 15.
Porin Yksikkö / Elektroniikkatuotanto Tanja Jokinen 1ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi ELEP-1210 ELEKTRONIIKAN PERUSKURSSI 5 op Kevät 2006.
ROT Lukkareiden teko alkaa 7.4. oman koulun tarjottimelle. Muille kouluille ilmoittaudutaan opon kautta wilma-viestillä tai varaamalla.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
PC-liitäntä AtMega32:lle Viestin lähetys / vastaanotto Sekä laitteen konfigurointi.
ELEP-1110 SÄHKÖ- JA PIIRITEKNIIKAN PERUSTEET
Porin Yksikkö / Elektroniikka Tanja Jokinen 1ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi ELEP-1210 ELEKTRONIIKAN PERUSKURSSI 5 op Kevät 2007 www-sivut:
Porin Yksikkö / Elektroniikka Tanja Jokinen 1ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi ELEP-1210 ELEKTRONIIKAN PERUSKURSSI 5 op Kevät 2009 www-sivut:
1 Tanja Jokinen ELEP-1110 SÄHKÖ- JA PIIRITEKNIIKAN PERUSTEET 4 Op Syksy 2007 www-sivut:
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
NuPS T03 Pelaajapalaveri Joukkueen NuPS T03 pelaajat
Liikennekasvatuksen vuosikello Honganpalon koulu Raahe 2016.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (3 – Työ ajoradalla) Näitä mallikuvia tulee käyttää silloin kun työkoneet tai muu kalusto on sijoitettuna joko osittain tai.
AMPUMARATAVASTAAVA Ampumaratalaki 763/2015 Jorma Riissanen
Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (5 – Työ kevyenliikenteenväylällä) Näitä mallikuvia käytetään kun työskennellään kevyenliikenteenväylällä. Kevyenliikenteenväylät.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Pysy hyvässä työvireessä
Ilmoittautuminen syksyn 2016 kirjoituksiin, info
Käytännön harjoitus 1.1. Kartalla kulkeminen
Taakan siirto Varsinainen kulkuväylä oli sinne varastoitujen tavaroiden takia ahdas. Vuokratyöntekijänä yrityksessä työskentelevä 27-vuotias.
Tietoturva internetissä
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
Rekan ratissa istuu isiä ja äitejä
Karttamerkit 2
Esityksen transkriptio:

MOOTTORIKELKKAILU Moottorikelkkasafari on suosittu retkeilymuoto silloin, kun on tarve liikkua maastossa usean kelkan ryhmässä. Ryhmäkelkkailu poikkeaa jonkin verran yksinajelusta. Ensisijaisen tärkeätä on se, että jokainen retkelle osallistuja tuntee ennen retkeä sovitut käyttäytymis-säännöt ja noudattaa niitä.

Yhteiset käsimerkit  Yhteiset ja ennalta sovitut käsimerkit helpottavat ja turvaavat liikkumista. Jotta viesti menee ymmärrettävästi perille, tulisi jokaisen antaa merkki suunnilleen samassa kohdassa ennen ilmoitettavaa kohdetta. Esimerkiksi ennen tienylityspaikalle tuloa kukin antaa merkin takana oleville siinä vaiheessa, kun on ennakkoon sovittu. Etäisyydet kelkkojen välillä ajettaessa jonossa on pidettävä riittävän suurina.

Ryhmälle johtaja Ryhmässä kelkkailtaessa on syytä valita ryhmälle johtaja. Ryhmän johtajan tehtävänä on jo retken valmisteluvaiheessa tehdä selväksi pelisäännöt ja antaa oppaille sekä retkeläisille selkeät ohjeet niiden noudattamiseksi.

Reitin suunnittelu Reitti on suunniteltava siten, ettei se ole liian vaikea ja toisaalta sen pitää olla mielekäs kokeneille kelkkailijoille. Reitin on oltava turvallinen. Reitin aikataulu on suunniteltava siten, että on aikaa pitää tarpeellisia taukoja ja osallistujilla on ajon lomassakin aikaa ihailla maisemia. Kelkan valinnassa on otettava huomioon kuljettajan ajokokemus sekä kuljettajan on harjoiteltava riittävästi kelkan hallintaa ennen retkelle lähtöä.

Varustus Ryhmässä kelkkailtaessakin on syytä ottaa mukaan tarvittavia kelkkojen varaosia ja ryhmän on pystyttävä tekemään pieniä korjaustöitä maastossa. Ryhmän johtajan on valvottava, että osanottajat pukeutuvat olojen mukaisesti ja käyttävät muita asianmukaisia kelkkailuvarusteita. Taukopaikat on valittava siten, että ryhmä on oppaan hallinnassa eikä kukaan pääse eksymään joukosta. Ryhmän on tiedettävä missä liikkuu ja osattava paikallistaa itsensä kartalta mahdollisia pelastustoimenpiteitä varten. Ryhmäkelkkailijallakin on oltava asianmukainen yhteydenpitoväline mukanaan mahdollista avuntarvepyyntöä varten.

MOOTTORIKELKKAILUA KOSKEVAT SÄÄNNÖT Tärkeimmät kelkkailua ohjaavat säännökset löytyvät tieliikennelaista, maastoliikennelaista ja maastoliikenneasetuksesta. Lisäksi kelkkailua ohjaavat esimerkiksi asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä sekä asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista. Katso myös: peräreki - mitä ja miten sillä saa kuljettaa moottorikelkkailun etiketti moottorikelkkailu ryhmässä jatkokoulutus

Liikkuminen maastossa Maastossa liikkuminen vaatii aina maanomistajan tai maanhaltijan luvan. Erityislupaa ei tarvita merkityillä virallisilla moottorikelkkailureiteillä ja jääpeitteisellä vesialueilla liikuttaessa. Moottorikelkkailu-urilla lupakäytäntö vaihtelee alueittain. 

Vaatimukset kuljettajalle Maastossa moottorikelkkaa saa kuljettaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Poikkeuksen muodostaa alue, joka voidaan sulkea tätä tarkoitusta varten. Tällöin myös alle 15 -vuotias saa harjoitella turvallista kelkkailua. Oma pihapiiri tai esimerkiksi peltoalue eivät täytä suljetun alueen kriteerejä. Suljetuksi alueeksi katsotaan esimerkiksi aidoilla rajattu alue, jolle pääsyä voidaan rajoittaa ja jota voidaan tarkkailla.

Ajokortti Virallisilla moottorikelkkareitillä, tiellä ajettaessa tai tietä ylitettäessä moottorikelkan kuljettajalla tulee olla vähintään T-luokan ajokortti. Yleisemmin moottorikelkkaa ei saa käyttää tiellä muutoin kuin tien tai sillan ylitykseen. Jos maastossa liikkuminen on kohtuuttoman vaikeata tai jos sitä on pidettävä turvallisen tien ylittämisen kannalta tarpeellisena, saa kelkkaa tilapäisesti kuljettaa tiellä käyttäen ensisijaisesti tien auraamatonta osaa.

Rattijuopumusta koskevat säännökset Rattijuopumussäännökset koskevat myös moottorikelkkailijaa, maastossakin: rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea, törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillea alkoholia veressä.  Nopeus Moottorikelkkailua koskevat nopeusrajoitukset: moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa maa-alueella on enintään 60 km/h, muualla tiellä enintään 40 km/h, jääpeitteisellä vesialueella nopeus on enintään 80 km/h ja jos kelkkaan on kytketty reki, jossa kuljetaan henkilöitä, on suurin sallittu nopeus 40 km/h.

Kypärän käyttäminen Kypärä on kelkkailijan tärkein turvaväline ja siksi se on määrätty pakolliseksi kuljettajalle ja matkustajalle. Kypäränkäyttöpakko koskee myös avonaisessa reessä matkustavia. Ajovalojen käyttö Kelkalla liikuttaessa on tarpeen käyttää ajovaloja. Virallisella moottorikelkkareitillä ajovalojen käyttö on pakollista. Moottorikelkat on rekisteröitävä ja rekisteriotteen tekninen osa on pidettävä ajossa mukana.