Jarrut ilmastonmuutokselle! Ihmiskunnan megahaaste ja kuinka se selätetään?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Onko tämä näkemys täysin yksimielinen?
Maapallon lämpeneminen
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Uusiutuvat energialähteet
Ilmastonmuutos - mistä siinä on kyse?
1 Ilmastonmuutos NYT! Ilmastovastaava Leo Stranius Punavihreää yhteistyötä yli puoluerajojen.
Tupakka ja ympäristö.
Ilmastonmuutos, politiikan muutos ja joukkoliikenteen muutos
Itämeren tulevaisuus – jäätön, suolaton ja tulviva meri ?
Monikäyttöinen paperi
Ilmastonmuutos -- Onko ydinvoimasta osaratkaisuksi?
Luonto-Liitto, Maan ystävät, Dodo ja Nuorten Akatemia Ilmari-hankkeen koordinaattori Riitta Savikko Pandapalkinnon luovutustilaisuus Ilmari-
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Ilmastonmuutos – seuraukset ja torjuminen
Suon eri pintojen metaanipäästöjen mallintaminen
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
luonnontieteellinen tausta
helenarimalimankkaankoulu 2009
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
1 Tuleeko vielä hiihtokelejä? Ilmastovastaava Leo Stranius.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Tieteellinen näyttö on kiistaton EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
Ilma Maapallon suoja.
– 10 kysymystä ja vastausta–
Väder- och Klimatförändringar
BIOENERGIA Osa uusiutuvista energialähteistä (kts. dia 2)
ILMASTONMUUTOS.
Jään tiedettä: Kuinka jäätiköt muodostuvat? Kuinka tutkijat saavat jäästä tietoa menneestä ilmastosta?
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Ilmastonmuutos.
Maapallon muuttuva ilmasto
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
ILMASTO. Ilmastojen vaihtelut pitkän ajan muutokset: –Auringon aktiivisuus –Maan radan ja akselikaltevuuden muutokset –mannerlaattojen liikkeet merivirrat,
SDP TARVITSEE POLIITTISEN OHJELMAN SDP valmistelee periaateohjelmaa 45. puoluekokoukseen Lahteen Puolueessa on käynnissä myös strategiatyö.
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
Mitä tiede sanoo Hallitustenvälisen ilmastopaneelin uusin arviointiraportti G.
YDINVOIMA. Ydinvoima on energiantuotantoa, joka perustuu raskaiden atomiytimien hajoamiseen eli fissioon. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus: - Tšernobylin.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
Ilma.
LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua.
Hiilineutraali Tampere
ILMANSAASTEET
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Ilmastonmuutos Click here! Katso dia-esitys! Cambiamento climatico
Ilmastonmuutos.
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutos.
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
KPL 7 TEOLLINEN VALLANKUMOUS
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
Energi, energiformer, energikällor
13. Ilmastonmuutos.
YLE 5 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi Öljy, energia ja ilmasto
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
Vesivoima.
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutoksen Syyt ja seuraukset.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Ilmastonmuutos ja tulvariskit Kokemäenjoella v. 2050
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Ekologiset ympäristöongelmat
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Ydinvoimala? This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No
Esityksen transkriptio:

Jarrut ilmastonmuutokselle! Ihmiskunnan megahaaste ja kuinka se selätetään?

Kasvihuoneilmiö ei ole ongelma, vaan sen voimistuminen  Kasvihuoneilmiö on luonnollinen ilmiö, joka mahdollistaa elämän maan päällä sellaisena kuin sen tunnemme.  Ongelma on se, että ihmisen toiminta, pääasiassa fossiilisten polttoaineiden käyttö ja metsien hävitys voimistaa kasvihuoneilmiötä vaarallisella tavalla.  Kasvihuonekaasut, joista merkittävimpiä ovat hiilidioksidi, metaani ja dityppioksidi sitovat lämpöä. Mitä enemmän näitä ilmakehässä on, sitä lämpimämmäksi olot käyvät.  Hiilidioksidin pitoisuus on ihmistoiminnan seurauksena korkeammalla kuin ehkä koskaan aiemmin 20 miljoonaan vuoteen.

Mitä se aiheuttaa?

 merenpinnan on arvioitu nousevan 9-88 cm (7 – >m)  saarivaltiot ja alavat rannikot j ää v ä t meren pinnan alle, rankkasateet lis ää ntyv ä t  sadem ää r ä t v ä henev ä t entisist ää n kuivilla alueilla ja lis ää ntyv ä t jo nyky ää n tulvista k ä rsivill ä alueilla  vakavia ongelmia ruoantuotannolle & vedensaannille  ilmaston vaihtelevuus muuttuu, s ää tilojen ennustettavuus pienenee  ää ri-ilmi ö t, kuten tulvat, kuivuuskaudet ja py ö rremyrskyt yleistyv ä t  luonnon monimuotoisuus pienenee (nelj ä nnes maalla el ä vist ä kasvi- ja el ä inlajeista voi kuolla sukupuuttoon v menness ä )  ymp ä rist ö pakolaisuus lis ää ntyy, trooppiset taudit levi ä v ä t

Vaikeasti ennustettavat megariskit  Ilmastonmuutos vaikuttaa moniin sellaisiin ilmiöihin, joilla puolestaan on vaikutusta ilmastonmuutokseen  palautemekanismit ilmaston lämpeneminen laukaisee ilmiön, joka puolestaan kiihdyttää ilmastonmuutosta.  hallitsematon, itseään ruokkiva kehä  Grönlannin ja Länsi-Antarktiksen sulaminen  suurten merivirtojen muuttuminen  laajamittainen hiilen tai metaanihydraattien vapautuminen ikiroudasta tai mannerjalustojen sedimenteistä

Pari astetta sinne tai tänne?  Maailman keskilämpötila on noussut n. 0,7 ºC  Tällä vuosisadalla ilmasto voi lämmetä vielä jopa 6 ºC tai yli.  Viime jääkauden aikaan maailman keskilämpötilan arvellaan olleen n. 5ºC nykyistä kylmempi.

Miten 0,7 º C näkyy jo?  Kulunut vuosikymmen oli lämpimin 500 vuoteen  jäätiköt vetäytyvät eli sulavat. –Grönlannin purkujäätikköjen vauhti kiihtynyt dramaattisesti vain muutaman vuoden sisällä.  ikirouta sulaa –Ikirouta sulaa nyt Ranskan ja Saksan kokoisella alueella ensimm ä ist ä kertaa j ää kauden j ä lkeen. Sulaminen on k ä ynnistynyt viimeisen nelj ä n vuoden aikana.  jokien ja järvien jääpeitekauden lyheneminen  kasvukausien piteneminen korkeilla ja keskileveysasteilla  kasvien ja eläinten levinneisyyden siirtyminen napoja kohti tai ylemmäs vuoristoissa  eräiden kasvi- ja eläinpopulaatioiden pieneneminen  puiden kukinnan, hyönteisten ilmestymisen ja lintujen muninnan aikaistuminen

v Larsen B –niminen jäätikkö irtosi Etelänapamantereesta. Tämän km2 laajuisen jäätikön pinta-ala on suurempi kuin kaiken sen jään, joka on irronnut Etelämantereen jäävuorista kahdenkymmenen viime vuoden aikana.

WHO: uhria vuodessa

Yhden luksus on toisen kurjuus  Teollisuusmaat aiheuttaneet valta- osan päästöistä, mutta suurimpia kärsijöitä ovat köyhät kehitys-maat.  Teollisuusmailla suhteellisesti suurempi vastuu torjumisesta.

Keskilämpötilan nousu rajoitettava alle kahden asteen  Jo kaksi astetta aiheuttaa paljon haittaa ihmiselle ja ekosysteemeille napa-alueilta tropiikkiin, mutta lienee paras, mihin enää pystymme.  Auttaa torjumaan pahimpia uhkakuvia (voi esim. pelastaa Amazonin sademetsät).  Edellyttää maailman kasvihuonekaasupäästöjen puolittamista v.2050 mennessä. Samassa ajassa teollisuusmaiden päästöt alle viidennekseen.  Tänä päivänä 80 % ihmiskunnan käyttämästä energiasta on fossiilisia, mikä tekee haasteen mittavaksi.

Ilmastonmuutoksen ratkaisut

Ratkaisut on olemassa  Loppu energian tuhlaukselle!  Loppu metsien hävitykselle!  Uusiutuvan energian vallankumous! Keinot on, mutta riittääkö tahto?

Uusiutuvat energialähteet  vesivoima  bioenergia (puu, peltobiomassat, biokaasu, mets ä teollisuuden j ä teliemet jne.)  aurinkoenergia  tuulivoima  geoterminen energia + maal ä mp ö  vuorovesienergia, aaltoenergia

Rajat ei tule helposti vastaan  Uusiutuvan energian teoreettinen potentiaali ylittää nykyisen maailmanlaajuisen energiatarpeen 33-tuhatkertaisesti ja nykyisellä teknologialla hyödynnettävä potentiaalikin vähintään yli 17-kertaisesti.

Mikä sitten mättää?  Ihmiskunnan tämänhetkinen riippuvuus fossiilisista polttoaineista  vaaditaan isoja muutoksia  valtioiden & yritysten oman edun tavoittelu  Uusiutuviin kohdistuvat ennakkoluulot  Julkisten rahavirtojen suuntautuminen edelleen fossiilisiin ja ydinvoimaan.

Mitä tarvitaan? Tarvitaan tahtoa, laajaa yhteistyötä päättäjien yritysmaailman ja rahoitusmaailman kesken, edelläkävijöitä ja ennen kaikkea…

KANSALAISTEN AKTIVOITUMISTA!