Pelin käynnistäminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

Panu Niemi Lahti Panu Niemi  TUPO:sta ei yksin ole pelastajaksi ◦ Tuonti jatkaa nousuaan ◦ Suomessa myydyistä huonekaluista noin 60% on tuontitavaraa.
Ota aivosi narikasta: PELAA BRIDGEÄ!
Raha taseessa Talousdemokratian keskustelutilaisuus Old Bankissa, Turussa Patrizio Lainà Suomen Talousdemokratia ry:n puheenjohtaja.
Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
Matkalippujen tilaaminen internetin kautta
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Sähköpostiviestien uudelleenohjaus ohje Maks Larionov DP11LA.
Jumalan kanssa.
Kuluttajan e-lasku Lyhyt tietopaketti kuluttajalle
Kalastuslupien sähköinen kuittivihko on nopein ja helpoin tapa saada yhdellä tilauksella kalastusluvat suurellekin ryhmälle.
Murtolukujen kertolasku
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Moodlen ohje opiskelijoille
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
treeni.fi harjoituspäiväkirja
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Suomi-Venäjä-Seuran Ankkuri-jäsenrekisteri
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Preppaus ENA 4.
Lisämuotoiluja: Tässä esityksessä tutustutaan Wordin lisämuotoiluihin, kuten sarkaimiin, sivunumerointiin, ylä- ja alatunnisteisiin sekä palstoituksen.
FCFJ P9900 siniset Vanhempainilta 8.3.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Lukemaan oppii vain lukemalla
TYÖHAKEMUS.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Todennäköisen käsite alakouluikäisille
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Suomi-Venäjä-Seuran Jäsenrekisteriohjelma
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
Algoritminen ajattelu
Mikä HYRRÄ ? Anne Heikintalo, ProAgria Länsi-Suomi
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
OTTELUKIERROKSET - JOUKKUEET SJAL tuomarikoulutus 2013.
Annuiteetti- eli tasaerälaina
Organisointi: 3 hlöä yhdessä (polttopalloa): Ohjeet: yksi keskellä ja kaksi heittää palloa siten, että keskipelaaja ei saa kiinni. -HUOM: pään yli ei saa.
Funktio.
ROT Lukkareiden teko alkaa 7.4. oman koulun tarjottimelle. Muille kouluille ilmoittaudutaan opon kautta wilma-viestillä tai varaamalla.
Toimintaohjeet opelle
Olet ostamassa omaa asuntoa Pirkanmaalta. Bruttopalkkasi on 2971 €/kk, josta sinulle käteen jää verojen jälkeen 2018 €/kk. Omia säästöjä sinulla on 8000.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 12 – Alexander Franck Optimointiopin seminaari - Kevät 2010 Rationalisoituvuus ja yleinen.
Opetussuunnitelma/OPS
Kirjanpidon perustekniikka
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
VIIRINAUHA tutorial. 1)Valitse kankaat Tee viirinauhaasi ainakin viisi kolmiota. Enemmänkin voit tehdä jos haluat. Mitä enemmän kolmioita sen pidempi.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Laskuja MATEMATIIKKAA 3A, KERTAUSJAKSO LASKUJA © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
Murtolukujen kertolasku Supistaminen ennen kertomista.
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä.
POISSAOLOLUVAN HAKEMINEN JA PÄÄTÖKSEN TEKEMINEN WILMASSA
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
23 Talouden kasvu vaihtelee s
Tai vaihtoehtoisesti
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Murtolukujen kertolasku
Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä
Kaveritaidot.
Esityksen transkriptio:

Pelin käynnistäminen

Kokeile ensi itse! Testaa peliä ensin itse ystävien, perheenjäsenten tai kollegojen kanssa Lue myös Yrityksen ohje ja Pankin ohje Kun pelin alkuun pääsee, se ei ole Monopolia vaikeampi… mutta Monopolikin lähtee käyntiin helpommin, jos mukana on joku, joka on pelannut sitä aikaisemmin

Varaa pelisessiota varten: Pareittain pelaamiseen yksi pelipakkaus 4–7 oppilasta kohden ja yksin pelaamiseen yksi pelipakkaus 2–4 oppilasta kohden Jokaiselle yritykselle kappaleen yrityksen ohjetta ja tililomaketta, sekä jokaiselle pankille pankin pelialustan ja pankin ohjeen. Kaikilla on hyvä olla lista mahdollisista päätöksistä. Riittävästi aikaa! Jos peliä varten on vain yksi kaksoistunti, suositamme että valitset etukäteen pankkeina toimivat oppilaat perehdytät heidät erikseen sääntöihin tai pyydät kokeilemaan peliä keskenään etukäteen käyt läpi pelisäännöt ja keskeisen sanaston etukäteen

Pelin jälkeen Jos pelistä jäi kysyttävää tai kommentteja, laitathan viestiä sivuston www.kenkabisnes.fi kautta! Näin autat muita opettajia, jotka myöhemmin kokeilevat peliä. Parhaat kenkäbisnespelaajat kutsutaan kerran vuodessa turnaukseen pelin kotikonnuille Etelä-Pohjanmaalle. Ilmoita siis parhaiten pelanneet oppilaasi ja heidän tuloksensa osoitteeseen kenkabisnes@seamk.fi

Säännöt lyhyesti Näillä dioilla kuvataan lyhyesti pelin perussäännöt.

Yritys ja pelilauta Pelissä yritys = yksi pelaaja tai pelaajapari Jokainen yritys on kenkätehdas, jolla on 10 vakituista työntekijää Peli alkaa sinisestä Vuositili-ruudusta Laudalla edetään 4-sivuista noppaa heittäen Nopan luvusta riippumatta Tuotot-ruutuun pysähdytään odottamaan, kunnes muutkin laudalla pelaavat yritykset ehtivät siihen Kun laudalla osuu Seuraus- tai Tuuri-ruutuun, tulee nostaa päällimmäinen kortti ruudun osoittamasta pakasta ja toimia sen mukaan

Pankki ja pelin alku Kaikki maksut pelissä saadaan pankilta tai maksetaan pankille, ellei nostetussa kortissa erikseen toisin sanota Jokainen yritys saa pelin alussa yhteensä 110 000 € pelirahaa 50 000 € on yrityksen omaa rahaa 60 000 € on yrityksen lainaamaa rahaa Jokainen yritys saa myös 12 satunnaisesti valittua Päätöskorttia Yritys maksaa heti Päätöskorteissa mainitut summat pankille. Poikkeus: Lisätyöntekijä-kortista ei tarvitse maksaa heti, sillä kaikki palkat maksetaan vasta Maksut-ruudussa

Tuuri ja seuraukset Tuuri-kortti nostetaan aina Tuuri-ruudussa. Tuuria on hyvää ja huonoa, eikä se riipu siitä mitä yritys on tehnyt Seuraus-kortti nostetaan aina Seuraus-ruudussa. Seurauksia on hyviä ja huonoja, ja ne kohdistuvat yritykseen sen mukaan, minkälaisia päätöksiä yritys on tehnyt. Kun nostat Seuraus-kortin, lue se ääneen ja tarkista, onko yritykselläsi mainittu seurauskortti. HUOMAA että seurauksia on neljää eri lajia: investoinnit, markkinointi, henkilöstö ja muut päätökset. Muista nostaa kortti oikeasta pakasta!

Päätökset! Vaikka jotkut päätökset tehdään valmiiksi alussa (12 korttia), voit aina laudan kulmaan saavuttuasi tehdä lisää päätöksiä Osa päätöksistä on voimassa pelin loppuun asti (punainen raita), osa päätöksistä täytyy uusia vuosittain(sininen raita, uusitaan Vuositili-ruudussa). Useimmat päätökset ovat voimassa, kunnes Seuraus-ruudussa joudut palauttamaan päätöskortin pankille Päätöksiä on neljää eri lajia kuten seurauksiakin Lisätyöntekijästä ei tarvitse maksaa heti, vaan samalla kun maksetaan vakituisenkin henkilöstön palkat. Lisätyöntekijän voi irtisanoa aina Välitili- tai Vuositili-ruudussa. Et voi antaa pois tai ’myydä’ pankille tehtyjä päätöksiä

Investoinnit (päätökset) Investointi hinta Voimassaolo koneinvestointi 20 000 € pelin loppuun (punainen viiva) tiedonhallintajärjestelmä 10 000 € ulkomaille laajentaminen 6 000 € kenkäsuunnittelija (Huom! Kertakorvaus, ei palkkaa.) kunnes palautuu pankille lisäerä raaka-ainetta 5 000 € osakesijoitus 4 000 € Tässä ja kolmessa seuraavassa diassa kuvataan eri päätökset. Jos aika on tiukalla, jätä nämä diat väliin ja kehota oppilaita tutustumaan päätöslistaan.

Markkinointi (päätökset) Markkinointitoimenpiteet hinta Voimassaolo televisiomainonta 7 000 € kunnes palautuu pankille messutapahtuma 4 000 € tienvarsimainonta 3 000 € mainoskirje lehtimainonta radiomainonta 2 000 € urheiluseuran sponsorointi 1 000 € / vuosi uusittava (sininen viiva) musiikkifestivaalien sponsorointi luonnonsäätiön sponsorointi

Henkilöstö (päätökset) hinta Voimassaolo lisätyövoiman rekrytointi Yritys voi rekrytoida 1-3 henkeä lisää Palkka maksetaan Maksut-ruudussa, ei heti. Irtisanoa voi Välitili- ja Vuositili- ruuduissa Vain lisätyöntekijöitä voi irtisanoa, vakituista henkilökuntaa ei. 2 000 € / 3kk / lisätyöntekijä kunnes irtisanotaan ympäristökoulutus 6 000 € pelin loppuun (punainen viiva) laatukoulutus virkistystapahtuma 3 000 € uusittava (sininen viiva)

Muut päätökset Muut päätökset hinta Voimassaolo kuljetusten ulkoistaminen 6 000 € pelin loppuun (punainen viiva) palovakuutus 1 500 € /vuosi uusittava (sininen viiva) vesivahinkovakuutus varkausvakuutus kuljetusvakuutus yritysyhteisöön liittyminen 1 000 € / vuosi lisävarasto

Tuotot ja Maksut Kun tulet Tuotot-ruutuun, pysähdy. Odota kunnes muutkin yritykset ovat ehtineet sinne. Sitten heitätte vuorotellen noppaa vuosineljänneksen tuotoista. Pankki maksaa yrityksellesi nopan lukeman mukaan 20 000 – 35 000 €. Kun rahat on saatu pankilta, kaikki siirtyvät yhdessä Maksut-ruutuun. Maksa tässä pankille 3 000 € lainan lyhennystä 500 € lainan korkoa 20 000 € vakituisen henkilöstön palkkoja JOS yrityksellä on yksi tai useampia lisätyöntekijäkortteja, maksa vielä 2 000 € lisää jokaista lisätyöntekijää kohti

Välitili ja tililomake Kun maksut on maksettu pankille, kaikki siirtyvät Välitili-ruutuun Tässä yritys voi tehdä päätöksiä. Tarkista mitä päätöskortteja yrityksellä jo on, ja mieti mitä yrityksenne vielä tarvitsisi. Päätöksiä voi tehdä yhden tai useampia. Yritys voi tehdä minkä vain päätöksen, jonka päätöskortti on vielä pankilla, ja johon yrityksen rahat riittävät. Kun päätökset on tehty, laske yrityksen rahat ja kirjaa summa tililomakkeen kohtaan ”Käteistä” Vähennä summasta jäljellä olevan lainan määrä (val- miiksi lomakkeessa) ja kirjaa erotus kohtaan ”Tulos” Sitten voitkin jatkaa matkaa noppaa heittäen uudelle vuosineljännekselle!

Lama ja Nousukausi Laudalla on kaksi erikoisruutua, Lama ja Nousukausi. Kun mikä tahansa yritys osuu Lama-ruutuun, kaikkien laudalla pelaavien yritysten on maksettava pankille 15 000 €. Kun mikä tahansa yritys osuu Nousukausi-ruutuun, pankki maksaa kaikille laudalla pelaaville yrityksille 10 000 € Näin toimitaan joka kerta kun jokin yritys osuu Lamaan tai Nousukauteen

Konkurssi vai huipputulos? Yritys joutuu konkurssiin, kun sen rahat eivät riitä maksuihin Maksut-ruudussa tai Lama-ruudussa Peli päättyy kun Laudalla on vain yksi konkurssin välttänyt yritys tai tullaan kolmannen kerran Vuositili-ruutuun. Parhaan tuloksen tehnyt yritys voittaa pelin. Pelin päättämiseen voidaan soveltaa myös erilaista sääntöä (esim. pelataan kaksi täyttä kierrosta tai peli loppuu tiettyyn kellon aikaan).

Hauskoja hetkiä KenkäBisneksen parissa!