Viisumipolitiikka maahanmuuton väylänä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TERVEYSNEUVONTAPÄIVÄT 2011 HUUMEKULTTUURIN MUUTOS POLIISIN NÄKÖKULMASTA Mika Raatikainen Rikoskomisario Huumerikosyksikkö Helsingin poliisilaitos.
Advertisements

Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Kansainvälisten opiskelijoiden maahanmuutto Suomen näkökulmasta
Muuttoliike 2008 – 2012.
Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
KANSAINVÄLINEN FIBROMYALGIAPÄIVÄ
Laittoman maahantulon vastainen toimintaohjelma ja laittoman maahantulon tilanne Suomessa Mia Poutanen poliisitarkastaja Poliisihallitus.
Helsingin yliopisto ja akateeminen maahanmuutto Markus Laitinen, Markus Laitinen. Kansainväliset asiat.
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
Toimeentulotuen vuositilasto 2010 Ari Virtanen.
Osaamisen ja sivistyksen asialla AMK-vieraskielisen koulutuksen yhteishaku Annika Grönholm Harek/YO-opas syystapaaminen
Asianajajan ammatti Päivämäärä Koulun nimi Luennoitsijan nimi.
Oleskeluluvat Ylitarkastaja Pentti Sorsa
Henkilöstöä koskevat kirjaukset muissa yhdistymissopimuksissa, Salo ja Kouvola UusiKunta- henkilöstöryhmä.
2/2009 Nordic Database Apulaisopettajan etsiminen pohjoismaisen tietokannan kautta.
Laittoman maahantulon torjuminen viranomaistoimin
Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa
EUROOPAN MUUTTOLIIKEVERKOSTO
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
Euroopan unionin kansalaisuus
PHACO-laite Ratnapuran sairaalaan PID Erkki Laine Sairaalan hankevastaava.
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
1 MAANMITTAUSLAITOS – TIETOA MAASTA Onko pakkolunastukselle vaihtoehtoa? Maanmittauspäivät 2011, Pori Kalle Konttinen Maanmittauslaitos / keskushallinto.
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
European Migration Network EUROOPAN MUUTTOLIIKEVERKOSTO (EMV) Kansallinen seminaari POIMINTOJA v TYÖOHJELMASTA.
ULKOMAALAISTAUSTAISTEN TOIMEENTULOTUKIOHJE
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Euroopan muuttoliikeverkoston teematutkimukset 2010 Riikka Asa
Yliopistojen näkökulma avoimen yliopiston alueelliseen tehtävään. Erno Lehtinen Turun yliopisto.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Kannattaako Suomeen tulla opiskelemaan? Kansainvälisen liikkuvuuden uudet muodot Irma Garam Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus.
The Annual Policy Report 2009 Vuosittainen raportti maahanmuuttopolitiikasta Suomessa HUOM : Voit täydentää ylätunnisteen Näytä/Ylä- ja alatunniste (Älä.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen ja Itä-Suomen kasvun mahdollisuudet globaalissa ympäristössä Itä-Suomen huippukokous Johtokunnan.
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Euroopan muuttoliikeverkosto Tutkittu tieto EU:n ja jäsenvaltioiden päätöksenteon tukena. Faktat puhuvat? Eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka mediassa.
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
Viisumisääntely ja menettely – matkalla kohti EU:n yhteistä viisumihakemusten käsittelymekanismia Veli-Pekka Rautava, UM passi- ja viisumiyksikkö
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Kuntien valtionavut ja valtionosuusjärjestelmä
Siirtolaisuus tukee kehitystavoitteiden saavuttamista Rilli Lappalainen, Pääsihteeri
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Viestintäsuunnitelma
Miten teen hyvän (apu)raha- hakemuksen? Hannele Niemi
ENPI CBC –ohjelmat Kuopio Petri Haapalainen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Kommenttipuheenvuoro EMN:n työvoiman maahanmuuttoraportista EMN:n kansallinen seminaari Pia Björkbacka.
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
Kriisitilanteet ja matkustusturvallisuus ulkomailla – Mitä UM tekee?
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen, ET ja filosofia: Oppilaitosten arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Sosiaalimenot ja rahoitus 2009 Esa Arajärvi, Nina Knape.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Hedelmöityshoitotilastot 1992–2010 Mika Gissler Anna Heino.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
Kansalaisten Eurooppa
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
Kelan vakuuttamispäätökset
Tilapäinen liikkuvuus ja työperusteinen maahanmuutto EMN-tutkimuksissa
Metsäteollisuuden työvoima
YH9, yh1, teht. 19.
Esityksen transkriptio:

Viisumipolitiikka maahanmuuton väylänä 27.9.2011 Mari Helenius; tutkijana Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietoyksikössä. Olen työskennellyt EMN:n Suomen yhteyspisteessä keväällä 2011 , silloin valmistelin viisumipolitiikka- tutkimusta.

Viisumipolitiikka maahanmuuton väylänä Tutkimuksen tavoitteena pohtia, mikä vaikutus viisumipolitiikalla on maahanmuuttoon ja maahanmuuttopolitiikkaan: laillisen maahanmuuton edistäminen laittoman maahantulon estäminen Tiedot on hankittu pääasiassa haastattelemalla relevantteja viranomaisia (UM, SM, Rajavartiolaitos, Poliisi, Maahanmuuttovirasto) Aiempaa tutkimusta tästä aiheesat SUomessa vähän, liikkeelle puhtaalta pöydältä

"Ei meillä ole enää viisumipolitiikkaa" Schengen-säännöstön mukaiset viisumit 2001 alkaen, kansalliset viisumit lopetettiin Viisumisäännöstö (810/2009 EY) ja sen soveltamista ohjaavat Viisumikäsikirja I ja II, Suomen kansallinen lainsäädäntö on enää täydentävässä roolissa Schengen-alueen yhteiset viisumivapaus- ja viisumihelpotussopimukset sitovat Suomea  perinteinen viisumipolitiikka osana ulkopolitiikkaa on loppunut Toisaalta: valinnat ja ratkaisut EU-viisumisäännöstön tulkinnasta ja hallinnon järjestämisestä tuottavat eroja eri Schengen-maiden välille UM:n linjauksen mukaan Suomi pyrkii olemaan joustava ja tulkitsemaan säännöksiä hakijalle myönteisellä tavalla – viisumi myönnetään hakijalle aina kun perusteet sen myöntämiseen täyttyvät  käytännön tasolla on viisumipolitiikkaa

Viisumitilastoja Viisumihakemusten määrän kasvu on ollut huikeaa, tarkastelujaksolla 2005 - 2010 viisumihakemusten määrä on yli kaksinkertaistunut: Hakemukset Myönteiset Kielteiset 2005 431 575 421 187 10 389 2010 1 020 845 1 007 974 12 872

Viisumitilastoja Eniten viisumeita tarkastelujaksolla 2005 - 2010 on myönnetty Venäjällä, Kiinassa ja Ukrainassa. Vuonna 2010 näissä maissa myönnetyt viisumit: Venäjä 952 056 Kiina 11 867 Ukraina 11 460

Laillisen maahanmuuton edistäminen viisumipolitiikalla? Hallitun maahanmuuton periaate viisumit ja oleskeluluvat ovat rinnakkaiset järjestelmät, erilaiset luvat eri tarkoituksiin, eri myöntöperusteet viisumi on tarkoitettu lyhytaikaista (max 3kk) oleskelua varten ja viisumia myönnettäessä lähtökohta on että henkilö poistuu Schengen-alueelta viisumin voimassaoloaikana pidempään oleskeluun oleskelulupa, jota haetaan ennen maahan saapumista viisumia ei myönnetä pysyvään Suomessa oleskeluun tai sellaisen aloittamista varten  Suomessa viisumipolitiikalla ei pyritä edistämään laillista maahanmuuttoa Tutkimusohjeiden tehtävänannossa pyydettiin tarkastelemaan, miten viisumeilla edistetään maahanmuuttoa Suomessa.

Laittoman maahantulon torjunta viisumipolitiikalla Suomen viisumipolitiikassa tämä on keskeinen piirre Laittoman maahantulon torjunta viisuminmyöntöprosessissa: Suvi-viisumirekisterin tiedot, noin 10 muuta viranomaisrekisteriä asiakirjojen aitouden selvittäminen tarvittaessa hakijan haastattelu tarvittaessa lausuntopyyntö hakemuksesta Suojelupoliisiin tai Ulkoministeriöön Ongelmallista: eri Schengen-maiden erilaiset tulkinnat säännöksistä, erilaiset hallintokulttuurit, korruptio  viisumishoppailu

Tapaustutkimus I - Venäjä Suomen suurin viisumimaa, vuonna 2010 noin 950 000 viisumihakemusta eli noin 95 % kaikista viisumihakemuksista jätettiin Venäjällä Suomi myöntää Schengen-maista eniten viisumeita Venäjällä Suomen viisumipolitiikka Venäjällä on joustavaa ja asiakaslähtöistä: liitteitä vaaditaan vähemmän kuin muiden Schengen-maiden edustustoissa kaikkia hakijoita ei haastatella, vaan hakijoista profiloidaan ne joita on tarpeen haastatella ulkoistettu viisumikeskus, intialainen VFS Global Kielteisten päätösten osuus alhainen, alle 1 % yhteenveto ennen tätä: laillisen maahantulon edistämisessä viisumipolitikkalla ei roolia, laittoman estämisessä keskeinen rooli käytännön tilannetta tarkastella tapaustutkimusten kautta, lähinnä laittoman maahantulon torjunnan kannalta Venäjä: 10 % pietarilaisista on viisumi suomeen taskussaan liitteitä vähemmän: kutsupakko poistettiin käytöstä, ei mielekäs jos menee Lappeenrannan Prismaan ostamaan ruokaa ja lenkkarit, aiemmin kopioituja kutsuja kaupan aulassa osa haastatellaan: esim muiden kuin Venäjän kansalaiset, lapsi hakee ilman molempia vanhempia

Tapaustutkimus I - Venäjä Muut Schengen-maat ovat syyttäneet Suomea lepsusta viisuminmyönnöstä Suomea käytetään porttina muihin Schengen-maihin Suurista viisumimääristä ja joustavista käytännöistä huolimatta ongelmia laittoman maahantulon suhteen on vähän laittomasti maassa tavattujen tilastossa viime vuonna vain 545 Venäjän kansalaista Keskusrikospoliisin mukaan muut Schengen-maat eivät ole raportoineet ongelmista Suomen-viisumeilla saapuneiden laittomien venäläisten maahanmuuttajien suhteen  suomalainen joustava ja asiakaslähtöinen viisumipolitiikka on toiminut hyvin laittoman maahantulon torjunnassa suurista viisumimääristä huolimatta

Tapaustutkimus II - Nigeria Laittoman maahantulon paine suuri, tämä näkyy sekä viisumi- että oleskelulupahakemuksissa Vuonna 2010 Abujassa 714 viisumihakemusta, kielteisten päätösten osuus noin 68 % Oleskelulupahakemuksia vuonna 2010 yhteensä 489, kielteisten osuus noin 58 % Hakemusten käsittely erittäin työlästä ja vaatii paljon erityisosaamista Viisumipolitiikan ja maahanmuuttopolitiikan yhteys: suuri osa oleskeluluvan hakijoista on ensin saanut kielteisen viisumipäätöksen

Tapaustutkimus II - Nigeria Erityistoimia: yhdyshenkilö-toiminta – hyvät tulokset kesästä 2008 lähtien yhdyshenkilöitä Rajavartiolaitoksesta, poliisista ja Maahanmuuttovirastosta asiakirjatutkinta, viisumi- ja oleskelulupahaastattelut, prosessien kehittäminen, edustuston henkilöstön kouluttaminen Esimerkki: asiakirjatutkinta - aiemmin noin kolmannes asiakirjoista todettu väärennöksiksi, RVL:n yhdyshenkilön johtaessa asiakirjatutkintaa yli 60 % todettiin väärennöksiksi Ongelmallista on politiikan tempoilevuus: konsulit vaihtuvat, yhdyshenkilötoiminta on projektiluonteista, ei selkeitä linjauksia toimintatavoista Viisumi- ja maahanmuuttohallinnon jakautuminen eri ministeriöiden alaisuuteen, säästöpaineet molemmissa – yksittäisten hallinnonalojen budjettien sijaan tulisi tarkastella ilmiön koko kustannuksia sekä valtiolle että ihmisille: laittoman maahanmuuton torjunta on edullisempaa lähtömaassa kuin Suomessa

Yhteenveto Kansallisten viisumien poistumisen myötä viisumipolitiikan ja ulkopolitiikan yhteys on katkennut Viisumit ovat suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa tiiveimmin yhteydessä laittoman maahantulon torjuntaan Suomalaisella joustavalla ja hakijaystävällisellä viisumipolitiikalla on päästy hyviin tuloksiin laittoman maahantulon torjunnassa, mutta viisumipolitiikan tulee jatkossakin olla erilaista eri lähtömaissa Käytännön viranomaisyhteistyötä laittoman maahantulon torjunnassa kannattaa jatkaa ja edelleen kehittää

Euroopan muuttoliikeverkosto Kiitos 4/2/2017 Euroopan muuttoliikeverkosto